Kuka olen?

Olen Tomi Haataja – bloggaaja, sijoittaja, yrittäjä ja lääketieteen opiskelija. Olen harrastanut osakesijoittamista ja aktiivista arvopaperispekulointia eli “treidaamista” yli 10 vuotta. Tein ensimmäiset osakesijoitukseni 11 vuotiaana omilla pienillä rahoillani. Viimeisen kahden vuoden ajan olen sijoittanut ja treidannut ammatikseni oman osakeyhtiöni kautta.

Aloitin kaiken lähes tyhjästä. Olen aika tavallinen ihminen, en ole perinyt mitään ja suurin osa sijoitusvarallisuudestani on peräisin harjoittamani sijoitus – ja yritystoiminnan voitoista sekä opintolainasta. Olen ehtinyt tehdä kaikki aloittelevan sijoittajan ja treidaajan virheet ja lisää on varmasti vielä edessä. Tiedän kohtalaisen hyvin mitä menestyksekäs sijoittaminen vaatii, mutta en väitä tietäväni läheskään kaikkea. Luen edelleen useita kymmeniä kirjoja vuodessa aiheeseen liittyen. Teen edelleen valtavasti virheitä, tyhmiäkin sellaisia, ja yritän jatkuvasti oppia niistä.

Sijoittaminen, aktiivisesta treidaamisesta puhumattakaan, ei ole missään tapauksessa helppoa. Siinä menestyminen vaatii vuosien työtä ja kantapäänkautta oppimista. Tarkoitukseni on dokumentoida tätä oppimisproessia tähän blogiin. Kirjoitan omia sijoituskokemuksia, tietopaketteja sekä muita pohdintoja taloudesta ja sijoittamista sekä tänne blogiin että myös muihin Suomessa laajasti tunnettuihin talousmedioihin.

Sijoitusteni tuottohistoriaa

Pisin dokumentoitu tuottohistoriani löytyy Nordnetin henkilökohtaisesta sijoitussalkustani. Salkun viimeiset omistukset on myyty kesäkuun alussa 2018, koska olen siirtänyt sijoitustoimintaani enenevissä määrin yritykseen. Nordnetin salkun tuottohistoriaa löytyy siis 8 vuoden aikaperiodilta 1.6.2010 – 1.6.2018 (tätä ennen sijoituksia tehty eQ-onlinen kautta). Tuon 8 vuoden aikana sijoitussalkkuni on hieman yli kolminkertaistunut ja keskimääräinen annualisoitu vuosituotto on ollut 14 prosenttia. Samalla aikavälillä esimerkiksi Helsingin pörssin yleisindeksi on tuottanut vain noin 9,5 prosenttia vuodessa keskimäärin (annualisoituna). Alla siis salkkuni tuottokuvaaja kaikkien kustannusten jälkeen:

Kuten tuottokäyrästä ehkä näkyy, ei alku ole sujunut kovin kummoisesti. Olen kuitenkin oppinut valtavasti siitä kun aloitin ja esimerkiksi tämän blogin perustamisesta (1.3.2015) lähtien sijoitussalkkuni keskimääräinen annualisoitu vuosituotto on ollut jo 28 prosenttia. Samaan aikaan Helsingin pörssin yleisindeksin keskituotto on jäänyt 11 prosenttiin:

Tällä hetkellä sijoitan ja treidaan pääasiassa yritykseni Interactive Brokers -tilin kautta. Tämän tilin kautta teen vuodessa tuhansia kauppoja raaka-aineilla, valuutoilla, osakkeilla, futuureilla ja optioilla. Alla olevsissa kuvissa sinisellä käyrällä näkyy yritykseni salkun tuottohistoriaa (kaikkien kustannusten jälkeen) sekä sinisellä pohjalla salkun riskimittareita tilin avaamisesta lähtien verrattuna S&P 500 indeksiin (SPX) sekä maailmanindekseihin (EFA ja VT). Heinäkuuhun 2018 mennessä strategiani on tuottanut ensimmäisen neljän toimintakuukauden aikana voittoa 6,5 prosenttia (19 % annualisoituna), kun samaan aikaan S&P 500 indeksi on tuottanut 2 prosenttia (6,1 % annualisoituna).

Hieman yli kolme kertaa vertailuindeksiä parempi tuotto on myös saavutettu huomattavasti vertailuindeksiä pienemmällä riskillä: Esimerkiksi strategiani riski-tuottosuhdetta kuvaava sharpen luku (1.59) on neljä kertaa vertailuindeksiä (0.39) parempi. Muut riski-tuottosuhdetta kuvaavat mittarit, kuten Calmar Ratio ja Sortinon luku, ovat myös vertailuindeksiä huomattavasti paljon paremmat.

Käytännössä nämä yllä olevat mittarit kuvastavat sitä, että salkkuni arvo on heilahdellut (keskihajonta eli “standard deviation” –> Sharpe ratio) vertailuindeksiä vähemmän ja varsinkin negatiivisina päivinä (“downside deviation” –> Sortino ratio). Lisäksi salkun maksimitappio on ollut vertailuindeksin maksimitappiota pienempi (“Max drawdown” –> calmar ratio).

Miten päädyin tähän?

Sattumalta. Sijoittaminen ja siinä menestyminen on mielenkiintoinen asia. Ei ole olemassa mitään tiettyä ihmistyyppiä, joka menestyisi siinä sen paremmin kuin muut. Myöskään koulumenestys, ammatti tai opiskeluala ei ole tae tai este menestykselle sijoitustoiminnassa. Ehkä keskeisimmät asiat taitavatkin olla nimenomaan kiinnostus asioita kohtaan sekä kyky ajatella itsenäisesti ja selkeästi.

Olen aina ollut kiinnostunut monista asioista, ja se on oikeastaan ainoa juttu mikä ajaa minua eteenpäin. Sijoitusharrastuksesta johtuen olen viime vuosina alkanut jopa lukemaan kirjoja. Toisinaan saatan olla suorastaan neuroottinen asioiden selvittämiseksi. Tämä blogi onkin erinomainen keino selvittää omia ajatuksia, joiden perässä ei aina tahdo itsekään pysyä. Blogin alkuperäinen idea oli päiväkirjamainen ajatusten hallinta. Ajan mittaan kuitenkin huomasin, että saan kirjoituksistani paljon kiitosta.

Sen seurauksena päätin aloittaa kirjoittamisen ihan tosissaan myös lukijoita varten. Edelleenkään alkuperäinen idea ei kuitenkaan ole unohtunut. Kirjoitan blogia edelleen myös itseäni varten, koska kirjoittaminen ja omien ajatusten rakentelu julkaisukelpoiseksi tavaraksi on paras tapa oppia. Tämä ei tietenkään sulje pois sitä, etteikö samalla voisi kirjoittaa myös lukijoita ajatellen. Te lukijat olette itseasiassa parasta mitä tämä blogi voi tarjota: Ideoita, keskustelua ja kritiikkiä. Niistä hyötyvät kaikki osapuolet.

Ota yhteyttä

Otan mielelläni vastaan haasteita, ideoita, kehitysehdotuksia ja kysymyksiä. Minuun saa parhaiten yhteyden täällä blogin kommentteissa, sähköpostilla, Twitterissä @TomiHaataja ja blogia voi seurata myös Facebookissa ja Instagramissa käyttäjänimellä OmistaJaVaurastu. Suoran yhteydenottolomakkeen löydät ota yhteyttä – sivulta.