ETF-sijoittaminen on yksi kustannustehokkain tapa pitkäjänteiseen vaurastumiseen. Perinteisiin rahastoihin verrattuna ETF:t ovat helppo, tehokas ja fiksu keino sijoittaa osakemarkkinoille. Olisi kuitenkin hyvä hankkia ainakin jonkinlainen peruskäsitys kyseisestä tuotteesta, ennen kuin aloittaa ETF-sijoittamisen. Tämä tietopaketti on siis luotu täysin sinua varten, jotta navigointisi eri sijoitusvaihtoehtojen maailmassa olisi helpompaa. Palautetta saa antaa ja kysyä pitää. Te lukijat olette tämän blogin arvo. Tästäkään oppaasta ei olisi tullut tällaista kuin se on ilman teidän lukijoiden antamaa arvokasta palautetta. Opas on selkeyden vuoksi jaettu osiin, jotka löydät myös ylävalikosta kohdasta ETF-sijoittaminen.

Mitä opas sisältää?

 1. Mikä on ETF ja miten se toimii?
 2. ETF-rahaston hyödyt perinteiseen rahastoon verrattuna
 3. Kasvuosuus vai tuotto-osuus?
 4. Fyysinen vai synteettinen ETF?
 5. ETF-sijoittaminen käytännössä
 6. Smart beta - parempaa tuottoa sijoituksille? 
 7. Miten ETF:n markkinatakaus toimii? (tulossa pian!)

Osiot tulevat mielestäni loogisessa järjestyksessä. Ensimmäisissä osissa käymme läpi ETF:ien toimintalogiikkaa ja hyötyjä perinteisiin rahastoihin verrattuna. Sen jälkeen pohdimme hieman erilaisten ETF:ien rakenteellisia eroja ja sitä, miten tällä on merkittävä vaikutus pitkäjänteiselle ETF-sijoittajalle. Viidennessä osassa käymme läpi erilaisia sijoitustyylejä ja strategioita, joilla ETF:iin voi sijoittaa. Mukana on myös konkreettisia esimerkkejä mielestäni laadukkaista ETF:stä. Kaksi viimeistä osaa tarjoavat mielenkiintoista lisätietoa asioista enemmän kiinnostuneille.

Tavallisen piensijoittajan ei tarvitse aivan kaikkia tässä oppaassa läpi käytyjä asioita ymmärtää. Varsinkin viimeinen kappale ETF:ien markkinatakauksen toimintalogiikasta kuuluu enemmänkin "nice to know"-kategoriaan. Toki markkinatakauksen olemassa olo ja perusidea on hyvä tietää. Teksteissä saattaa tulla vastaan hankalia käsitteitä. Yritän parhaani mukaan selittää ne auki, mutta jos jotain jää epäselväksi, niin kysykää ihmeessä.

Huomaa, että opas sisältää aivan valtavan määrän informaatiota, jota ei missään tapauksessa tarvitse niellä yhdellä kertaa. Jos haluat nopean katsauksen ETF-sijoittamiseen, niin tutustu esimerkiksi Asialinjan tietopakettiin ETF-sijoittamisesta.

Oman arvomaailmani osalta voin todeta sen, että en missään nimessä suosittele tässä blogissa mitään sellaista palvelua tai tuotetta, jota en itse käytä tai jota en henkilökohtaisesti koe hyödylliseksi. Esimerkiksi osakevälittäjäksi suosittelen tavallisille piensijoittajille Nordnetia, koska käytän sitä myös itse ja olen kokenut sen parhaaksi vaihtoehdoksi niistä, mitä on tarjolla. Nordnet tarjoaa mielestäni aidosti fiksuja vaihtoehtoja sijoittamiseen ja samalla toimii vastuullisesti sekä läpinäkyvästi.

Tämänkin oppaan, kuten koko blogin tarkoitus, on tuottaa yleishyödyllistä tietoa sijoittamisesta niille, jotka ovat tosissaan kiinnostuneita omasta vaurastumisesta tai taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisesta. Pyrin aina tuomaan esille ajantasaista tutkimukseen perustuvaa tietoa ja selkeästi erittelemään, milloin kyse on omista näkemyksistäni ja milloin faktatiedosta. Päivitän opasta tasaisin väliajoin ja korjaan tekstiä jos asiavirheitä ilmenee. Blogissa voi siis esiintyä virheitä, eikä tietoa ole välttämättä aina tulkittu objektiivisesta näkökulmasta. Teen kuitenkin kaikkeni sen eteen, että teille lukijoille olisi tarjolla mahdollisimman riippumatonta faktatietoa asioista.

Blogi ei sisällä sijoitusneuvontaa, eikä minulla ole siihen lainopillista oikeuttakaan. Kuitenkin autan tarvittaessa ja vastaan mielelläni kaikkiin kysymyksiin vastuuvapauslausekkeen sallimissa rajoissa. Toivottavasti tästä oppaasta ja koko blogista on hyötyä vaurastumisessasi!

4 ajatusta aiheesta “ETF-sijoittaminen”

 1. Onko nyt niin, että kaikki ETF rahastot ei tracking erroria kerro? Kun yritin muutamaa noista oppaassa mainittua etsiä tuloksetta.

  Kiitos muuten hyvästä oppaasta!

  1. Kiitos kommentista! Hmm. Mitä ETF:iä tarkalleen ottaen tarkoitat. Joskus tuo tracking-error voi olla hyvinkin hankalassa paikassa rahaston fact sheetissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *