Oppaan ensimmäisessä osassa käsittelimme sitä mikä ETF on ja miten se toimii. Tässä osassa käsittelemme ETF:n hyötyjä perinteiseen rahastoon verrattuna.

ETF-rahastojen yksi suurimmista hyödyistä on se, että niihin sijoittaminen onnistuu minkä tahansa välittäjän tai pankin kautta, johon on mahdollista avata arvo-osuustili (hienompi nimi sijoitustilille). Se, mihin arvo-osuus tilin avaa, ei tietenkään ole aivan yhden tekevää. Osa pankeista perii maksua tilin avaamisesta, tilin ylläpitämisestä tai arvopaperien säilyttämisestä. Myös ETF:ien kaupankäynnistä saatetaan periä suuriakin välityspalkkioita. Luonnollisesti kannattaa valita sellainen välittäjä, jonne tilin avaaminen on ilmaista ja jossa ei peritä mitään säilytys/kuukausimaksuja. Silloin voit rauhassa keskittyä sijoittamiseen eivätkä kulut syö tuottoa. Kannattaa myös antaa painoarvoa asiakaspalvelun laadulle ja pankin toiminnan vastuullisuudelle. Mielestäni vastuullinen pankki tarjoaa asiakkaalle aina ensisijaisesti passiivisia ja matalakuluisia sijoitustuotteita ja mahdollisuuden esimerkiksi kuluttomaan kuukausisäästämiseen.

Itse käytän Nordnetia, koska siellä ei peritä mitään säilytys- tai tilinavausmaksuja. Nordnet panostaa fiksuihin ja vastuullisiin sijoitustuotteisiin, mistä loistavana esimerkkinä on täysin kuluttomat pohjoismaisiin pörssi-indekseihin sijoittavat Superrahastot. Nordnet tarjoaa myös mahdollisuutta säästää automaattisesti joka kuukausi lukuisiin pasiiviisiin ETF:iin ja indeksirahastoihin ilman välityspalkkiota kuukausisäästämisen muodossa. Minulla on kokemusta lukuisista eri osakevälittäjistä, ja Nordnetin asiakaspalvelu on ylivoimaisesti ystävällisintä ja laadukkainta. Nordnet myös tarjoaa erinomaista informaatiota sijoittamisesta mm. rahapodin ja Nordnet-blogin muodossa.

ETF-rahasto tarjoaa kustannustehokkaan vaihtoehdon

Pienilläkin kulueroilla on aivan valtava vaikutus tuottoihin pitkässä juoksussa. Sanotaan, että haluat sijoittaa vaikkapa USA:n osakemarkkinoille passiivisesti. Otetaan esimerkiksi Russel 1000 indeksi, joka sisältää 1000 suurinta pörssilistattua yhtiötä USA:ssa. Jos tähän indeksiin sijoittaminen toteutettaisiin perinteisen rahaston kautta, saattaisivat kulut nousta huomattavankin korkeiksi. Esimerkiksi OP:n Amerikka-indeksirahaston vuotuinen hallinnointipalkkio on 0,75 %. Näin korkea hallinnointipalkkio on törkeä suhteutettuna siihen, että rahasto on passiivisesti hoidettu. Esimerkiksi iShares Russell 1000 ETF-rahasto seuraa täysin samaa indeksiä, mutta sen kulut ovat vain 0,15 % vuodessa. Kuluissa on eroa siis 0,6 %-yksikön verran. Joku miettii, että eihän näin pienellä erolla ole käytännön merkitystä. Väärin! Pitkässä juoksussa näinkin “pieni” ero syö tuottoa valtavasi. Otetaanpa esimerkki:

Viimeisen 10 vuoden aikana kyseinen indeksi on tuottanut n. 7 % vuodessa. Ajatellaan, että sijoittaisit 100 euroa kuussa kyseiseen indeksiin seuraavat 30 vuotta ja tuotto on edelleen sama 7 % vuodessa. OP:n indeksirahaston kautta sinulla olisi 30 vuoden kuluttua 105 000 euron omaisuus ja iSharesin ETF-rahaston kautta omaisuutesi olisi 120 000 euroa. Pitkässä juoksussa 0,6 %:n ero kuluissa aiheuttaa jo lähes 15 %:n eron tuottoihin. Oikeassa maailmassa tuottoero on itse asiassa vieläkin isompi, sillä OP:n rahasto on hävinnyt indeksilleen reilusti heti perustamisesta lähtien. Vastaavasti iSharesin ETF on seurannut indeksiä niin orjallisesti, ettei eroa juuri huomaa.

OP:n Amerikka indeksirahasto on hävinnyt indeksille niin pahasti, että ihan hävettää. Lähde: Morningstar
iShares Russell 1000 ETF on seurannut vertailuindeksiä orjallisesti. Lähde: BlackRock

Kannattaako tällaisesta tuotterosta maksaa, kun ETF-rahastoihin on vieläpä huomattavasti helpompaa sijoittaa? Ei todellakaan kannata!

Lopuksi

ETF-rahastot ovat siis erittäin helppo sijoituskohde, koska niihin sijoittaminen onnistuu minkä tahansa välittäjän kautta. Sijoituksen tekeminen tai lunastaminen tapahtuu reaaliaikaisesti, minkä voi myös laskea eduksi. Perinteisten rahastojen kohdalla lunastettua summaa saattaa joutua odottelemaan monta päivää.

Tehokkaan rakenteensa ansiosta ETF-rahastoissa on myös huomattavasti pienemmät kulut. Pitkässä juoksussa kulujen merkitys kertaantuu, mikä tulee hyvin ilmi edellä mainitusta esimerkistä. Kannattaa huomata, että esimerkiksi Nordnetissa voit säästää lukuisiin eri ETF:iin kuluttomasti kuukausisäästämisen muodossa. Valitset siis haluamasi säästösumman, rahastot/rahaston joihin haluat säästää ja sen jälkeen järjestelmä tekee sijoituksen näihin kohteisiin automaattisesti joka kuukausi. Kuukausisäästösopimuksella et joudu maksamaan välityspalkkioita eli käytännössä maksat vain rahastoon liittyvän hallinnointipalkkion jos sellaista edes on (mm. superrahastoissa ei ole). Kuukausisäästösopimus ei ole sitova eli sen voi koska tahansa peruuttaa ilmaiseksi. Luonnollisesti tilin avaaminen on Nordnetiin ilmaista ja se onnistuu helposti verkkopankkitunnuksilla.

Oppaan seuraavassa osassa selviää mitä tarkoittavat sanat kasvuosuus ja tuotto-osuus. Lue Kasvuosuus vai tuotto-osuus?

Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia. Blogin lukijan tulee tutustua blogin vastuuvapauslausekkeeseen. Blogin linkit saattavat olla affiliate-linkkejä (kumppanuusmarkkinointiyhteistyö).

1 ajatus aiheesta “ETF-rahaston hyödyt perinteiseen rahastoon verrattuna”

  1. Ainakin Handelsbanken tarjoaa .20% kuluilla Eurooppa & USA indeksirahastoja ilman merkintä- ja lunastuspalkkioita, jolloin välttyy ETF-osuuksien myynnin välityspalkkiokustannuksilta ja mahdollisuus osuuksien ostamiseen erikseen (ilman kk-säästösopimusta) pienilläkin summilla aukenee. Onko ETFe:illä enää muuta etua tässä vertailussa kuin toistaiseksi laajempi tarjonta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *