Hyödynnän sijoitustoiminnassani erikoistilanteita, jotka jakautuvat laajaan kirjoon erilaisia perinteisestä sijoitusstrategiastani poikkeavia tapauksia. Tyypillisesti näiden strategioiden painoarvo on yhteensä alle 30 % koko varallisuudestani, mutta loppupeleissä paino vaihtelee sen mukaan, onko markkinoilla tarjolla selkeitä tilaisuuksia tehdä voittoa. Tyypilliseen tapaani, nämä erikoistilannestrategiat tulee parhaiten ilmi esimerkkien avulla. Kirjoitan yksittäisistä erikoistapauksista paljon, ja tulen viittaamaan näihin kirjoituksiin tällä sivulla. Tässä kuitenkin hieman taustoitusta yleisimmille strategioille.

Optiostrategiat

Käytän vaihtelevasti erilaisia optiostrategioita sijoitusstrategiani tukena. Olen aikaisemmin kirjoittanut, miten sijoitussalkku voidaan vakuuttaa optioilla. Kävin kirjoituksessa läpi lähinnä protective put – ja covered call – strategioita. Tilanteesta riippuen käytän kuitenkin myös muunlaisia strategioita. Jos optiot ovat sinulle täysin uusi juttu, niin suosittelen lukemaan tuon aikaisemman kirjoitukseni. Siinä käyn perusasioita läpi kyseisestä tuotteesta.

Viimeisten vuosien aikana hyvin tyypillinen ongelma, jonka bisnessijoittaja on joutunut kokemaan on ollut se, että laadukkaista bisneksistä on saanut maksaa kovaa hintaa. Tiettyyn pisteeseen asti toki hyväksyn laatupreemion, kun sijoitus tehdään pitkälle aikavälille, mutta liika on aina liikaa.

Mitä teen, kun vastaan tulee erinomainen bisnes, mutta hinta on nykyhetkellä liian kova? Yksi vaihtoehto olisi tietysti pantata käteistä ja odottaa korjausliikettä, mutta ahneuttani minun on pakko saada tuolle käteiselle edes jotain tuottoa. Erinomainen vaihtoehto tällaiseen tilanteeseen on ns. naked put – strategia. Se tarkoittaa siis käytännössä sitä, että toimin out of the money tilaisen myyntioption kirjoittajana eli myyjänä. Option kirjoittajana sitoudun siis ostamaan kyseisen yhtiön osakkeita option toteutushinnalla eräpäivänä. Toteutushinta on siis käytännössä se hinta, jonka olisi nykytilanteessa valmis maksamaan kyseisestä yhtiöstä. Ajatellaan, että olen määrittänyt järkeväksi ostohinnaksi 35 dollaria, mutta osakkeen hinta on 40 dollaria. Tällöin kirjoitan siis myyntioption, jonka toteutushinta on 35 dollaria. Jos käy niin “hyvä tuuri”, että osakekurssi sattuu laskemaan alle 35 dollarin, saan yhtiötä omistukseeni haluamaani hintaan. Jos taas käy “huono tuuri”, eikä kurssi laskekaan”, saan silti kassavirtaa optioiden myynnistä.

Moni varmasti huomaa, että strategian “riski” piilee siinä jos osakekurssi sattuukin laskemaan reilusti alle 35 dollarin (esim. 10 dollariin). Tällaiseen tapahtumaan voi suhtautua kahdella eri tapaa. Jos kurssi laskee 10 dollariin kuukauden aikana tasaisesti, olisin todennäköisesti jo muutenkin ostanut osakkeita 35 dollarin kohdalla. Olisin siis kokenut täysin saman “tappion” joka tapauksessa.

On myös mahdollista, että tapahtuisi jotain yhtiön liiketoimintojen pitkänaikavälin tulevaisuuden kannalta dramaattista ja kurssi laskisi sen takia yhden päivän aikana 10 dollariin. Tältä voi kuitenkin suojautua seuraavalla tavalla. Määritän, mikä on kyseisen yhtiön fyysinen tasearvo (tangible book value). Se on paras arvaus siitä, mitä voisi olla odotettavissa jos yhtiö purettaisiin ja kaikki omaisuus realisoitaisiin. Tällöin voidaan olettaa ettei terve liiketoiminta koskaan treidaa pörssissä alle fyysisen tasearvon. Jos jotain yhtiön tulevaisuuden kannalta dramaattista tapahtuisi, se todennäköisesti näkyisi pörssikurssin putoamisena alle fyysisen tasearvon (tai lähelle sitä). Tällöin voin määrittää lyhyen aikavälin stop-loss tason tälle tasolle ja rakentaa suojausmekanismin naked put -strategialle hankkimalla myynti-optioita toteutushintaan, joka on hieman yli tasearvo/osake, sen verran että kokonaistappiot katastrofitilanteessa jäisivät esim. 20-30 %:iin. Voimakkaasti OTM-tilassa olevan myynti-option saa ostettua yleensä todella halpaan hintaan, koska todennäköisyys, että sillä olisi jotain arvoa tulevaisuudessa, on pieni. Jos katastrofi kuitenkin tulee, kasvaa option arvo moninkertaisesti. Harvemmin kuitenkaan käytän mitään suojaus menetelmää.

Fyysinen kulta

Fyysinen kulta ei varsinaisesti ole sijoituskohde, vaan vakuutus. Olen kirjoittanut aiheesta kirjoitussarjaa, jonka ensimmäiset ovat nyt valmiit:

Kulta on paras omaisuusvakuutus: Osa 1

Kulta on paras omaisuusvakuutus osa 2: Kulta toimii hyvin inflaatiossa ja deflaatiossa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *