Taantuma tulee – velkasyklin huippu häämöttää?

Noin vuosi sitten kirjoitin high yield -markkinoista ja velkasyklin kääntymisestä. Nyt vuoden aikana viisastuneena olen taas hieman palannut aiheeseen ja päivittänyt näkemystäni. Näin jälkeenpäin katsottuna näkemykseni velkasyklin suhteen on ollut aivan liian aikainen ja se olisi ollut kyllä huomattavissa, jos olisin ymmärtänyt asioita vuosi sitten paremmin.

Se mistä olen tähän mennessä ollut oikeassa, on high yield -ETF:iin (esimerkiksi HYG) liittyvät ongelmat ja se, että niiden mahdollinen esiin nousu voi aiheuttaa isoja liikkeitä markkinoilla. Päädyin loppujen lopuksi ottamaan näkemystä tähän HYG-ETF:n myyntioptioiden kautta vuoden 2017 kesän ja syksyn aikana. Pelot näihin ETF:iin liittyvien riskien osalta realisoituvat optiomarkkinoilla tämän vuoden helmikuun pienen korjausliikkeen aikana ja päädyin myymään nuo optiot kohtalaisella 30 % voitolla. Tässä kannattaa huomata, että kyse on vasta pelkojen realisoitumisesta, ei itse riskien realisoitumisesta. High yield -ETF:ien likviditeettiriski on todellinen, mutta se ei vielä tarkoita sitä, että se koskaan realisoituisi. Se vain tarkoittaa, että sellaiselle on mahdollisuus ja mielestäni tätä riskiä ei oltu hinnoiteltu täysin.

Nyt tämä riski on hinnoiteltu varsin hyvin – myyntioptioiden preemiot ovat korkealla, joten en halua enää ottaa tätä kautta näkemystä high yield -markkinaan. Velkasyklin osalta näkemykseni on päivittynyt siihen suuntaan, että todennäköisesti huiput tullaan näkemään ensi kesän – syksyn aikana ja sen jälkeen lähdetään laskuun. Tämänhetkiseen dataan perustuen USA on todennäköisesti taantumassa 2019 – 2020. Olen avannut tätä näkemystä alla olevalla Youtube -videollani noin 90 minuutin ajan:

Mitä tämä tarkoittaa sijoittajan kannalta? Jos olet pitkäjänteinen osakesäästäjä, niin tämä ei tarkoita mitään. Tämä on vain yksi näkemys, joka voi olla väärä, eikä tämän tai minkään muunkaan näkemyksen perusteella kannata poiketa omasta sijoitussuunnitelmasta.

Spekulantin kannalta voi todeta, että osakemarkkina kyllä yleensä aloittaa korjauksen jo paljon ennen varsinaista taantumaa, mutta osakemarkkinan shorttaaminen on mielestäni nyt vaarallista. Markkinoilla on paljon potentiaalista euforiaa vielä jäljellä, mikäli pörssi tekee uudet ATH-lukemat.

Oma spekulatiivinen puoleni on hahmotellut credit call spreadin rakentamista optioilla HYG-ETF:ään. Mielestäni high yield -markkina ei ole yhtä taipuvainen samanlaiseen euforiaan, kuin osakemarkkina voi olla. HYG-ETF treidaa noin 87,60 hinnassa ja tänään esimerkiksi tammikuun 2020 erääntymisellä 87/89 -credit call spread tarjoaa 1:3 voitto/tappio-suhteen eli virheen todennäköisyyden pitää olla alle 25 %, jotta strategian odotusarvo on positiivinen. Tämä tarkoittaa siis sitä, että kyseisen ETF-osuuden hinta tammikuussa 2020 pitää olla alle 87 dollaria, jolloin tuotto per optiokontrakti on 50 dollaria. Tappioriski on maksimissaan 150 dollaria (200 – 50), mikäli kyseinen ETF-osuus treidaa yli 89 dollarin hinnalla tammikuussa 2020.

Mielestäni jo taantuman riskin ennen 2020 tammikuuta on yli 75 %, mikä tarkoittaisi, että high yield -markkina ottaisi noin 20 % korjauksen nykytasoilta. ETF:n kohdalla voi olla jopa enemmän. Jos taas olen väärässä tämän suhteen, niin olen silti hyvin varma, että velkasyklin huiput on koettu paljon ennen 2020 tammikuuta, jolloin HYG-ETF todennäköisesti treidaa nykytasolla tai hieman alempana.

Aloitan position rakentamisen kuitenkin varovasti ja lisään sitä kesää/syksyä kohti, mikäli data jatkaa näkemykseni vahvistamista. En sen enempää ala tässä kirjoituksessa näkemystäni perustelemaan, vaan olen tehnyt sen perusteellisesti yllä olevalla videolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *