Parhaat sijoituskirjat lomalle luettavaksi – Täysin ilmaiseksi!

Olen aloittanut itselleni lukuhaasteen joululomaksi. Tavoite on lukea vähintään 5 sijoituskirjaa ja 5 muuta kirjaa joululoman aikana sekä kirjoittaa näistä kaikista arvostelut tänne blogiin. Tällä hetkellä mulla on menossa kirja numero 29 tälle vuodelle. Tuskin pääsen 50:een enää tänä vuonna, mutta siinä olisi ensi vuodelle hyvä tavoite. Yli puolet kirjoista on tullut kuunneltua äänikirjoina, mikä on paitsi säästänyt aikaa, niin selvästi myös rahaa. Äänikirjoja kun voi melkein aina kuunnella, teki sitten mitä tahansa ja esimerkiksi Audiblen kautta saa 9 euron kuukausimaksulla yhden vapaavalintaisen äänikirjan kuukaudessa loppuelämäksi käyttöönsä (vaikka tilauksen keskeyttäisi). Tuntuu ihan hyvältä diililtä.

Fyysisten kirjojen ystäville täytyy muuten todeta, että Saksan Amazonista saa tilattua monia englanninkielisiä sijoituskirjoja Suomeen 0 euron postikuluilla, jos koko tilauksen arvo on yli 29 euroa. Toki myös muutakin tavaraa saa ilman toimituskuluja, jopa viiniä! Tämä tuntuu aika käsittämättömältä, miten nykyään tuodaan ovelle asti kannettuna hinta-laatusuhteeltaan huomattavasti Alkoa parempia viinejä ilman mitään postikuluja noin viikon toimitusajalla. Tämä on minun mielestäni erinomainen esimerkki siitä, miten Amazon pystyy jopa Suomen perifeerisillä markkinoilla hinnoittelemaan kaikki kivijalka – ja nettikilpailijat ulos jokaikisellä osa-alueella. Ei siis ihme, että Amazon hinnoitellaan pörssissä P/E-luvulla 300 ja P/B-luvulla 22! Voisiko näin korkea arvostustaso olla jopa perusteltu?

Parhaat sijoituskirjat lomalle – Lue tai kuuntele ilmaiseksi!

Ettei homma karkaa nyt täysin sivuraiteille, niin mennään itse asiaan. Eli tarkoituksena on listata minun mielestäni tämän hetken kuumimmat sijoituskirjat lomalle luettavaksi. Jos haluaa maksimoida säästämisen, niin mulla on myös keino, miten saat luettua melkein minkä tahansa näistä kirjoista e-kirjan tai äänikirjan muodossa täysin ilmaiseksi!

Kyllä vain, eli osa näistä kirjoista löytyy äänikirjana tai e-kirjana joko Audiblesta, BookBeatista tai Storytelistä, joita jokaista voi kokeilla vähän aikaa ilmaiseksi. Tietysti jos ei halua jatkaa kokeilun jälkeen, niin kannattaa muistaa perua tilaus ilmaiskokeilun aikana (sen voi tehdä vaikka heti alussa, ja saat silti jatkaa kokeilun loppuun asti). Jos peruuttamista ei tee, niin tilaus jatkuu automaattisesti ilmaiskokeilun jälkeen. Audiblea saa kokeilla 30 päivää ilmaiseksi ja tähän kokeiluun kuuluu yksi vapaavalintainen kirja, joka säilyy Audible-sovelluksessa loppuelämän, vaikka peruuttaisit tilauksen. BookBeatia ja Storyteliä saa kokeilla 14 päivää ilmaiseksi. Blogin lukijoilla on kuitenkin mahdollisuus saada BookBeatille 30 päivän ilmaiskokeilu, jos käyttää bonuskoodia Omistajavaurastu30Storytelin ja BookBeatin kautta kirjoja saa kuunnella niin paljon kuin ehtii, eli mitään rajoituksia ei ole.

Warren Buffett Speaks: Wit and Wisdom from the World’s Greatest Investor

Warren Buffettia ei varmaan tarvitse esitellä. Suomenkielellä Warren Buffettin sijoitusfilosofiasta taitaa olla kirjoittanut ainoastaan Mika Hyttinen, mutta englanniksi aiheesta on aivan valtavasti kirjoja, joista osa on ainakin minun kokemusten mukaan melko huonoja. Janet Lowen Warren Buffett Speaks: Wit and Wisdom from the World’s Greatest Investor on kuitenkin erittäin hyvä katsaus Warren Buffettin sijoitusfilosofiaan sekä viisauksiin, myös elämän muilla osa-alueilla. Jos on kolunnut läpi jo useamman kirjan Warren Buffettista, niin en tiedä antaako tämä kirja aivan valtavasti uutta tai syvällistä pohdiskeltavaa. Kirja on kuitenkin sellaiselle sijoittajalle erittäin hyvä johdatus Warren Buffettin ajatteluun, joka ei ole vielä niin perehtynyt hänen ajatusmaailmaan. Tämä kirja löytyy äänikirjana Storytelista ja Audiblesta sekä fyysisenä kirjana Adlibriksesta, Saksan Amazonista (ilmainen kuljetus yli 29 euron tilauksiin) tai brittien Amazonista.

Mika Hyttinen – Suosioharha

Mika Hyttinen on sijoitusmaailman ajattelijana virkistävä poikkeus valtavirtaan. En ole vielä itse ehtinyt lukemaan hänen uusinta kirjaa Suosioharha, mutta hänen ensimmäiset kirjat Vaurastu kuin Warren Buffett ja Luovu ajoittamisesta – Tuplaa tuottosi ovat olleet ainakin minun yleiseen sijoitusfilosofiaan ja ajatteluun paljon vaikuttaneita teoksia. Uusimmassa kirjassaan Mika ottaa kantaa muun muassa pankkien sijoitustuotteisiin sekä haastaa yleisiä sijoitusmielikuvia ja viisauksia. Onko hajauttaminen välttämättä hyvä tapa sijoittaa? Saako pörssistä helppoa rahaa osakepoiminnalla, arvosijoittamisella tai jollain muulla menetelmällä? Odotan innolla, että pääsen lukemaan, mitä Mika on näistä mieltä ja laitan myös kirja-arvostelua tulemaan heti kirjan luettuani. Kirja näyttää löytyvän fyysisenä painoksena ainakin Adlibrikselta ja e-kirjana ElisaKirjasta.

The Most Important Thing Illuminated: Uncommon Sense for the Thoughtful Investor

Oak Tree Capital Managementin perustaja, Miljardööri ja sijoittaja Howard Marks on sijoitusyhteisössä tullut parhaiten tunnetuksi hänen sijoittajakirjeiden kautta, jotka tarjoavat vuodesta toiseen erittäin hyviä näkökulmia ja syvällistä pohdintaa sijoitusmaailman ajankohtaisista ja ajattomista aiheista ja ilmiöistä. Itsekin tutustuin Howard Marksiin näiden sijoittajakirjeiden kautta ja suosittelen myös muitakin tutustumaan. Näiden pohjalta sitten innostuin lukemaan Howard Marksin kirjan The Most Important Thing Illuminated: Uncommon Sense for the Thoughtful Investor, joka on itse asiassa juuri tällä hetkellä menossa äänikirjana. Kuten kirjan nimestäkin voi päätellä, kirja tarjoaa ei-maalaisjärjellä pääteltäviä sijoitusviisauksia ja todella syvällistä pohdintaa. Kirja on aika hyvä poikkeus perinteisiin sijoitusviisauksiin. Kirja löytyy fyysisenä painoksena ainakin AdlibriksestaSaksan Amazonista (yli 29 euron tilauksiin ilmainen toimitus), brittien Amazonista ja äänikirjana Audiblesta.

James Rickards – The New Case for Gold

Kirjassa The New Case for Gold lakimies, ekonomisti ja suosittu talouskommentaattori James Rickards esittelee oman näkemyksensä siitä, miksi fyysinen kulta on paras vakuutus rahajärjestelmän riskejä vastaa. James on 35 vuoden Wall Street-uransa aikana toiminut mm. investointipankkiirina useissa eri pankeissa ja lakiasiainjohtajana surkuhupaisassa Long-term capital management hedge-rahastossa. James jos kuka on todella nähnyt läheltä, miten taloustieteen nobelisteja täyteen ahdettu hedge-rahasto, jonka piti pystyä tuottamaan täysin riskitöntä voittoa, romahti muutamassa vuodessa ja uhkasi samalla viedä mukanaan koko maailman finanssijärjestelmän. Muun maailman pelastuksena oli lopulta USA:n keskuspankin FED:n organisoima bailout, jota James oli selvittelemässä.

Nykyisin James Rickards toimii Physical Gold Fund – kultarahaston neuvottelukunnan jäsenenä ja toimittajana Strategic Intelligence uutiskirjeessä. Hän on kirjoittanut paljon The New York Times bestsellereitä. Tämä kirjoitussarja perustuukin suurimmaksi osaksi Rickardsin ajatuksiin, jotka olen kirjoittanut minun ajatusmalliini sopivaan muotoon muutamaa muuta lähdettä hyödyntäen.

Olen itse lukenut tämän kirjan jo useamman kerran ja se tarjoaa joka kerta erittäin tiiviin mutta syvällisen paketin siitä, miksi nimenomaan fyysinen kulta on hyvä vakuutus, vaikka sitä ei kuitenkaan voi sijoitukseksi mieltää. Olen käsitellyt kirjan esille tuomia aiheita kirjoitussarjassani Kulta on paras omaisuusvakuutus. Kirja löytyy fyysisenä painoksena Adlibrikselta, Saksan Amazonista (ilmainen toimitus yli 29 euron tilauksiin!) ja brittien Amazonista. Äänikirjana kirja löytyy BookBeatista (ilmainen 30 päivän kokeilujakso koodilla Omistajavaurastu30) Storytelistä ja Audiblesta.

The Dao of Capital: Austrian Investing in a Distorted World

Mark Spitznagel on matemaatikko, treideri ja Universa Investments -hedgerahaston perustaja, joka on erikoistunut niin sanottuun tail risk-hedging-strategiaan. Mark on tehnyt rahastollaan pitkässä juoksussa aivan uskomattoman hyvää tuottoa sekä nousumarkkinassa että laskumarkkinassa. Mark on tullut tunnetuksi mm. siitä, että hän teki erittäin isoja ja voitollisia bettejä vuoden 2008 finanssikriisissä.

Mark kritisoi perinteisiä turvasatamina pidettyjä strategioita tai omaisuusluokkia siitä, että ne eivät tarjoa riittävän hyvää positiivista konveksisuutta. Toisinsanoen ne heikentävät tuottoja liikaa nousumarkkinassa, eivätkä tarjoa kuitenkaan sen ihmeellisempää suojausta laskumarkkinassa.

Markin tail hedging-strategia on oletettavasti helppo selittää, mutta erittäin hankalaa käytännössä toteuttaa. Strategia perustuu kuitenkin mm. siihen, että systeemistä vasemman hännän riskiä (left tail risk) poistetaan esimerkiksi tarkkaan valituilla lyhyen aikavälin deep out-of-the-money myyntioptioilla. Tekemällä valinnat oikein, suojauksen paino koko salkusta voidaan pitää riittävän pienenä, jolloin koko salkun tuotto ei esimerkiksi nousumarkkinassa kärsi juuri yhtään. Mark Spitznagelin ajattelu perustuu pitkälti samaan teoriaan, mitä esimerkiksi  Nassim Nicholas Taleb tuo esille kirjassaan The Black Swan – The Impact of The Highly Improbable. Nassim Taleb ja Mark Spitznagel ovat ystäviä, kollegoita ja Taleb on toiminut itse asiassa Markin professorina yliopistoaikana.

The Dao of Capital: Austrian Investing in a Distorted World on ehkä vuoden paras lukemani sijoituskirja ja menee helposti jopa kaikista lukemistani kirjoista aivan kärkijoukkoon. Kirja vie Nassim Talebin kirjoissa esille tuodun ajatusmaailman hieman konkreettisemmalle tasolle ja tuo uutta näkökulmaa tuohon ajatteluun. Tulen tekemään tästä kirjasta vielä erillisen arvostelun. Kirja löytyy fyysisenä painoksena Adlibrikselta, Saksan Amazonista (ilmainen toimitus yli 29 euron tilauksiin) ja brittien Amazonista sekä äänikirjana Audiblesta

Kannattaa ehdottomasti tutustua myös netistä löytyvään materiaaliin Markin Tail-hedging-strategiasta:

Lopuksi

Kannattaa tosiaan miettiä, miten hyödynnät nuo BookBeatin, Storytelin ja Audiblen ilmaiset kokeilujaksot. Noista kaikista palveluista löytyy vaikka kuinka paljon hyviä sijoituskirjoja. Lomalla voi olla hyvin aikaa ehtiä kuuntelemaan vaikka miten monta kirjaa. Itse tykkään laittaa monesti lenkillä tai kauppaan mennessä äänikirjan pyörimään. Joskus jopa saunassa tulee kuunneltua vedenkestävän bluetoothkaiuttimen kautta, joita saa parilla kympillä Amazonista (mistäpäs muualtakaan).

Mulla lähtee jouluksi ainakin muutama kirja tilaukseen Saksan Amazonista. Onhan tuo aika jäätävää, että jo valmiiksi alhaiseen hintaan myytäviä kirjoja saa vielä ilman postikuluja. Jos kirja ei tarvitse olla uusi, niin suosituimmista kirjoista löytyy monesti myös käytettyjä versioita Amazonista muutamilla euroilla. Huomatkaa muuten, että jos Saksan kieli ei taivu, niin tuon koko sivuston saan käännettyä kyllä englanniksi sivun alalaidasta tästä kohtaa:

Kannattaa myös ottaa huomioon, että tiettyjä tuotteita tuo maksuton toimitus ei koske eli jos ostoskoriin sattuu yksikin sellainen tuote, niin sitten postikuluja menee yleensä 6-15 euroa (riippuen paketin koosta). Ainakin noissa kirjoissa (ja viinissä) mitä tässä artikkelissa linkkasin, pitäisi kaikissa olla ilmainen toimitus Suomeen. Miksipäs tuota ei muillakin kirjoilla olisi, mutta viineissä ei melkein mitään tuotetta saa ilman postikuluja paitsi tuota minkä linkitin. Voin kyllä silti suositella!

Osa tämän artikkelin kirjoista saattaa olla hankalia aloittelijoille. Lisää kirjasuosituksia, myös aloittelijaystävällisiä, löydät tämän blogin kirjavinkeistä. Mukavia lukuhetkiä kaikille ja laittakaa ihmeessä kommenttia/arvostelua tulemaan jos luette tai olette jo lukeneet mainitsemiani kirjoja. Saa myös suositella omia suosikkeja! Mulla on tapana tehdä vähän pitempiä tiivistelmiä/muistiinpanoja monista lukemistani kirjoista. Jos haluat saada nuo käsiisi, niin jaan niitä säännöllisin väliajoin kaikille blogin sisäpiiriin kuuluville. Sisäpiiriin jaan myös paljon muutakin eksklusiivista materiaalia! Voit liittyä sisäpiiriin alta:

[thrive_leads id=’2331′]

Kirjoitus sisältää affiliate-linkkejä. Se tarkoittaa sitä, että saan pienen komission, jos ostat tuotteen/palvelun kyseisen linkin kautta. Tämä ei kuitenkaan missään tilanteessa kustanna sinulle mitään ylimääräistä. En koskaan suosittele tässä blogissa mitään palvelua vain komission takia, vaan siksi, että käytän niitä myös itse. Suosittelen vain sellaisia tuotteita/palveluita, jotka koen aidosti hyödyllisiksi. Lisää tietoa arvomaailmastani affiliate-mainontaan ja tuotteiden suositteluun liittyen löydät vastuuvapauslausekkeesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *