Kannattaako Nokiaa ostaa?

Tällaisen, hyvin yksinkertaisen kysymyksen sain sähköpostiini. Nokia on laskenut aika rajusti ja monien mielestä jopa alle fair valuen. Kannattaako Nokiaa siis nyt ostaa? Kysymys saattaa monien mielestä olla tyhmä, mutta vastaan siihen joka tapauksessa. Vastaan kuitenkin hieman erilaisesta näkökulmasta, kuin mitä moni voisi odottaa.

Lähden nyt siitä, että minä en arvioi omaavani minkäänlaista etulyöntiasemaa muihin sijoittajiin nähden Nokian liiketoimintojen ymmärtämisessä tai sen todellisen arvon määrittämisessä, joten siksi en halua ryhtyä Nokian omistajaksi. Väitän myös, että suurimmalla osalla suomalaisista ei myöskään tällaista etulyöntiasemaa ole. Tällaisen etulyöntiaseman tai “edgen” omaaminen on ensiarvoisen tärkeää, jos markkinoilla haluaa tehdä nimenomaan ylituottoa eli indeksiä (markkinoiden keskiarvoa) parempaa riskikorjattua tuottoa. Indeksin tuoton voittaminen ei itsessään ole vaikeaa. Kuka tahansa pystyy siihen, kun ottaa yksinkertaisesti indeksiä enemmän riskiä. Tämä ei ole kuitenkaan ylituottoa. Ylituoton metsästäminen on välityspalkkioiden takia miinussummapeliä, joten kannattaa ymmärtää, ettet tässä pelissä ole markkinoilla yksin. Siellä on vastassa paljon muitakin älykkäitä ylituoton metsästäjiä, joten miksi sinä olisit Nokian arvioinnissa sen parempi kuin nämä muut? Toki jos olet ja olet myös sitä mieltä, että Nokia on liian halpa, niin osta pois.

Minulla ei siis ole harmainta aavistustakaan Nokian liiketoiminnan arvosta, mutta luin kuitenkin Inderesin analyysin Nokiasta. Heidän mielestään fair value on 5.60 € osakkeelta, kun osakekurssi on nyt 3.85 €. Inderes arvioi siis peräti 45 % tuottopotentiaalin osakkeelle, jos aliarvostus realisoituu. Inderesillä työskentelee rutinoituneita analyytikoita ja he jopa ostivat osaketta oikeaan mallisalkkuunsa eli ovat siis aika vakuuttuneita omasta analyysistään. Tähän kai kysymyksen kysyjäkin viittasi pohtiessaan Nokian ostamista. Eli siis nyt menen markkinoille ja ostan Nokiaa, jolloin teen automaattisesti 45 % voittoa. Näin helppoako se on?

Aiotko treidata vai omistaa?

Tässä kohtaa kannattaa miettiä ensinnäkin sitä, oletko treidaamassa vai ryhtymässä omistajaksi. Jos tarkoituksesi on ryhtyä Nokian omistajaksi, niin kannattaa ehkä tehdä hieman perusteellisemmat selvitykset, kuin katsoa Inderesin tavoitehinta osakkeelle. Kannattaa ennenkaikkea miettiä, miksi juuri sinä ymmärrät Nokian liiketoimintaa paremmin, kuin ne tuhannet muut sijoittajat, joiden mielestä Nokian liiketoimintojen arvo on tänään pörssissä 3.85 € per osake. Jos tässä kohtaa on mielestäsi tapahtunut psykologinen ylilyönti, niin mikä estää tuon ylilyönnin tapahtumista vieläkin pidemmälle?

Tässä kohtaa moni tuo esille, että jos ylilyönti pitkittyy, niin sehän on vain hyvä asia – saan osaketta huomenna paljon halvemmalla. Noudatat siis average down -strategiaa eli ostat aina uudesta pudotuksesta, jolloin saat hankintojen keskihinnan alemmas. Tämä on ihan fiksu strategia, jos oikeasti luotat omaan analyysiisi, mutta entä jos sinä (tai Inderes) olet väärässä? Kuinka pitkälle olet valmis menemään average down -strategian kanssa? Mieti tilannetta, jossa alennat keskihintaa 1 euroon asti. Kuinka paljon Nokian paino portofoliossasi on siinä vaiheessa? Entä jos tässä kohtaa Inderes muuttaakin mielipidettään? Entä jos Nokia ei enää olekaan mielestäsi omistamisen arvoinen bisnes? Markkina voi pysyä irrationaalisena yllättävänkin pitkään ja saatat ehkä itsekin muuttaa mieltäsi lopulta. Kannattaa aina arvioida tämä riski.

Oletan nyt, että suurin osa suomalaisista ei ole ammattilaisia Nokian liiketoimintojen ymmärtämisessä, joten suurin osa Nokiaan sijoittavista piensijoittajista ei ole todennäköisesti ryhtymässä Nokian pitkäjänteiseksi omistajaksi.

Suurin osa piensijoittajista metsästää siis Nokiassa pikavoittoja. Osake on monien (myös ammattilaisten) mielestä fundamenttien osalta ja jopa teknisellä tasolla “liian halpa”. Ostan siis nyt halvalla ja myyn huomenna kalliilla, helppo strategia vai mitä?

Tässä kohtaa kaikilla suomalaisilla piensijoittajilla tulee ajatusvirhe. Kun aletaan treidaamaan, niin tärkein asia on tietysti pääoman suojeleminen. Voitot tulevat itsestään, kunhan et möhli ja häviä isosti. En missään tapauksessa suosittele lyhytjänteistä treidaamista kenellekään, koska 99 % todennäköisyydellä vain häviät riskikorjatussa tuotossa indeksille pitkällä aikavälillä. Koska tilastojen mukaan kuitenkin tuhannet suomalaiset piensijoittajat ovat viimeisen parin viikon aikana ostaneet Nokiaa (hyvin todennäköisesti pikavoittojen toivossa), niin haluan antaa oman näkemykseni siitä, miten et ainakaan häviäisi tässä touhussa ihan niin paljon.

Onko treidausasetelmassa asymmetrista riskiprofiilia?

Pikavoittojen metsästämisessä kannattaa tiedostaa, onko tilanteessa riskiprofiililtaan asymmetrista treidaus setupia. Tällaisen voi rakentaa esimerkiksi teknisellä analyysillä ja niin ainakin ammattilaiset sen tekevät. Tekninen analyysi herättää monissa sijoittajissa paljon voimakkaita tunteita todennäköisesti siksi, että juuri kukaan ei tunnu ymmärtävän teknisen analyysin merkitystä.

Tekninen analyysi ymmärrettään väärin melkein aina menetelmäksi, jonka tarkoitus on ennustaa kurssiliikkeitä. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä tekninen analyysi, oli se sitten hintakuvioanalyysiä (chart pattern analysis) tai erilaisten signaali-indikaattoreiden analyysiä, ei itse asiassa ennusta kurssiliikkeitä kovin hyvin. Esimerkiksi perinteinen hintakuvioanalyysi ennustaa kurssiliikkeitä oikein vain noin 30-40 % ajasta. Tämä osumatarkkuus on suoraan menestyneen charting-traderin Peter Brandtin suusta, joka on onnistunut tekemään 40 % keskimääräistä vuosituottoa hintakuvioanalyysiin perustuvalla treidaamisella yli 30 vuoden ajan.

Teknisellä analyysillä voi sen sijaan observoida, mitä markkinoilla tapahtuu ja missä pisteissä on korostunutta kysyntää/tarjontaa. Tekninen analyysi helpottaa hintakäytöksen ymmärtämistä, joka kuvastaa aika vahvasti sijoittajien ajatuksia markkinoista. Esimerkiksi hintakuvioanalyysin yksinkertaisimmat sovellukset, tuki – ja vastustasot, perustuvat siihen ajatukseen, että kun hinta liikkuu isolla voluumilla tällaisen tason läpi, niin arvopaperin hinnanmuodostuksessa on tapahtunut jokin fundamentaalinen muutos.

Tekninen analyysi ei ole siis humpuukia, vaan sen tarkoitus on auttaa aktiivista sijoittajaa löytämään relevantit stop-loss tasot eli tasot, joiden läpi mentäessä suurella todennäköisyydellä on tapahtunut fundamentaalinen muutos hinnassa sijoittajan kannalta väärään suuntaan. Toki teknisen analyysin avulla voi myös muodostaa tuottotavoitteita. Teknisen analyysin tarkoitus on siis arvioida todennäköisyyksiä erilaisille skenaarioille, joissa muiden sijoittajien käyttäytyminen ja ajattelu on muuttunut nykytilasta. Tekninen analyysi on ammattilaisten käyttämä työkalu ja esimerkiksi CFA-tutkintoon on viime aikoina otettu mukaan vaatimus ymmärtää ja osata käyttää teknistä analyysiä. Ei siis kannata vähätellä teknistä analyysiä ainakaan niillä perusteilla, mitä teknisen analyysin kriitikoilta saa yleensä lukea. Teknistä analyysiä vastaan löytyy paljon myös hyviäkin argumentteja, mutta nämä ovat toisen kirjoituksen aihe.

Nokian tekninen asetelma

Aloitetaan pitkällä aikavälillä. Alla on kuukausitason hintakuvaaja (huom! NYSE-pörssin hinnoilla), joka näyttää muodostaneen symmetrisen kolmion. Olen piirtänyt kuvaan myös vaakasuoran viivan kohtaan, joka näyttää olleen tähän mennessä aika iso tuki – ja vastustaso suhteellisen kauan.

Symmetrisen kolmion idea on se, että jos hinta liikkuu isolla voluumilla kolmiosta ulos, niin se ennakoi tietyllä todennäköisyydellä isoa liikettä tuohon suuntaan. Kuten näkyy, niin Nokia ei onnistunut viimeisimmässä nousussa breikkaamaan tästä kolmiosta ulos ylöspäin. Sen sijaan nyt näyttää siltä, että hinta on breikannut kolmiosta ulos alaspäin. Voluumi on kuitenkin kohtuullinen, joten todennäköisyys isolle pudotukselle on ainakin pienempi verrattuna tilanteeseen, missä voluumi olisi ollut iso. Kuukausitason kuvaaja ei siis anna hyvää asetelmaa lyödä vetoa Nokian kurssinousun puolesta. Ehkä jopa päinvastoin.

Alla on (Helsingin pörssi) Nokian viikottainen hintakuvaaja. Kuvaajassa näkyy selkeä laskutrendi, joka on tapahtunut diagonaalisesti melko symmetrisellä rangella. Osakekurssi kävi hetken aikaa jo tämän välin yläpuolella edellisessä nousussa, mutta breakout epäonnistui, joten iso liike jäi puuttumaan. Nyt näyttää siltä, että lasku jatkuu ja hinta liikkuu kohti 3 euron tasoa. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö hinta voisi huomenna tai ylihuomenna hypätä takaisin 5 euroon, mutta en vain näe selkeää stop-loss tasoa tämän perusteella, missä pysäyttäisin tappiot, jos lähtisin nyt ostamaan Nokiaa nousun toivossa. Jos tarkoitus on pikavoittojen tekeminen, niin haluan kuitenkin minimoida tappiopotentiaalin ja tällä hetkellä tappiopotentiaalia on helposti ainakin 3 euroon asti.

Kun sama chartti annetaan kymmenelle eri analyytikolle analysoitavaksi, niin saadaan aina kymmenen täysin erilaista analyysiä. Alla vielä viikottainen chartti, mutta hieman eri näkökulmasta. Tähän olen piirtänyt selkeät tuki – ja vastustasot. Tällä hetkellä Nokia on itse asiassa jo alittanut tuon alemman tukitason, mikä ennakoisi laskun jatkumista. Jos siis Nokiaa haluaisi shortata, niin asettaisin stop-lossin tuohon tukitason kohdalle. Jos kuitenkin haluaisin ostaa Nokiaa, niin odottaisin, että nouseeko hinta takaisin tukitason yläpuolelle. Sen jälkeen voisin asettaa stop-lossin tukitason kohdalle. Tässä strategiassa ongelmana on kuitenkin se, että en saa muodostettua selkeää tuottotavoitetta (ellei sitten Inderesin tavoitehinta ole sellainen). Tappiomahdollisuus tällaisessa on kuitenkin hyvin minimaalinen, jos osakketta on ostettu heti stop-lossin eli tukitason yläpuolelta.

Toinen näkökulma, miten historiallista hintakäytöstä voi lähestyä, on tarkastella menneitä samantapaisia tilanteita. Monella Nokia-sijoittajalla on varmasti mielessä, miten Nokia aiemmin viime vuonna putosi reilusti, mutta sen jälkeen toipui isolla nousulla tänä vuonna takaisin (ennen kuin kurssi taas uudestaan romahti).

Tarkastellaanpa tätä aiempaa tilannetta. Alla on Nokian päiväkuvaaja aiemmasta pudotuksesta. Olen piirtänyt mustalla viivalla selkeän vastustason 5 euron kohdalle sekä sinisillä viivoilla nousevan kolmion. Edellisessä pudotuksessa oli muodostunut hyvä treidausasetelma, koska muodostui nouseva kolmio (ascending triangle). Jos Nokiaa olisi tällöin halunnut treidata, niin minun mielestäni olisi ollut järkevää ostaa heti, kun Nokia breikkasi nousevan kolmion yläpuolelle ja sen jäljeen hyödyntää jotain liukuvien stop-lossien strategiaa. Kuten näkyy, nousevan kolmion yläviiva toimi myös tukitasona, kun osake tuli vielä uudestaan alas ennen isompaa nousua. Isossa nousussa kolmion nouseva viiva toimi sekin tukitasona eli tässä tapauksessa sattui muodostumaan teknisesti relevantti hintakuvio (nouseva kolmio). Ainahan näin ei ole ja taitava treidaaja tunnistaa tällaiset tilanteet.

Vielä yksi huomio täytyy sanoa ylemmästä kuvaajasta: Nousevan kolmion lisäksi kuvaajasta on mahdollista tunnistaa ainakin jonkinasteinen käänteinen pää-olkapäät-muodostelma, jonka neckline on täysin sama, kuin nousevassa kolmiossa. Tässä siis tavallaan yhdistyi kaksi hintakuviota, mikä on usein hyvä merkki.

Katsotaan Nokian päivächarttia tänään. Samanlaista treidausasetelmaa on juuri nyt aika hankala nähdä, kuin aiemmin. Nokia on itseasiassa muodostamassa uutta laskutrendiä symmetrisellä rangella, joten päiväkuvaajasta ei saa mitään treidattavaa astelemaa ainakaan, jos haluaa ostaa Nokiaa.

Toki hintakuvaajien morfologia muuttuu ajan myötä ja yksi mahdollisuus, jonka näen dailychartissa on se, että Nokia muodostaisi käänteisen pää-olkapäät-muodostelman (inverse head&shoulders). Jos Nokian osakekurssi lähtisi siis tänään nousuun, niin silloin tuosta muodostelmasta olisi toteutunut jo vasen olkapää ja pää. Tässä hahmotelma, mitä haen takaa:

Ohessa siis puhtaasti vain spekulaatio siitä, mikä voisi olla yksi vaihtoehto tuhansien muiden vaihtoehtojen joukossa. Kuvaajassa näkyy siis poikittainen neck-line eli hartialinja ja väärinpäin olevat olkapäät ja pää. Jos Nokia muodostaisi tällaisen kuvaajan, niin silloin voisi olla järkevää ostaa Nokiaa, jos tapahtuu neck-linen läpimeno isolla voluumilla. Tällöin saisit teknisesti erittäin relevantin stop-loss tason neck-linen kohdalle eli tappiomahdollisuus olisi rajattu hyvin pieneksi. Puolestaan upside on tällaisissa muodostelmissa hyvinkin suuri, jos break-out tapahtuu.

Yhteenveto

Eli kysymys oli, kannattaako Nokiaa ostaa. Kysyjän tarkoitus on hyvin todennäköisesti tehdä Nokialla pikavoitot, koska tuskin hän muuten olisi tuota kysymystä esittänyt. Jos kysyjän tarkoitus olisi ryhtyä Nokian pitkäjänteiseksi omistajaksi, niin hän todennäköisesti olisi kysynyt jotain paljon syvällisempää (mutta johon en olisi osannut vastata, koska en ymmärrä Nokian liiketoimintaa). Sen perusteella mitä minä näen, niin en lähtisi ostamaan Nokiaa. En juuri tänään näe riski-tuotto-profiililtaan asymmetrista treidausasetelmaa eli Nokian suhteen en löydä teknisesti relevanttia stop-loss tasoa enkä selkeää tuottotavoitetta, joten en siksi lähtisi Nokiaa treidaamaan. Nokia voi hyvinkin laskea vielä ainakin 3 euroon asti ja sen jälkeen täytyy tietysti arvioida tilanne uudelleen. Nokia voi myös tehdä täyskäännöksen tänään ja muodostuu uusia kuvioita, joita pitää taas arvioida kokonaan uudestaan. Nykytiedon valossa Nokia on kuitenkin aika surkea kohde treidattavaksi. Omistamiseen en ota kantaa.

Jos kuitenkin käy niin, että Nokia nousee päätöskurssilla mitattuna tuon lähimmän (oletetun) tukitason eli 3,90 € yläpuolelle, niin tässä kohtaa voisi olla hyvä sauma ostaa hieman ja asettaa stop-loss tukitason kohdalle. Silloin ainoa mitä voit hävitä, on käytännössä välityspalkkiot ja muutama sentti. Sen jälkeen odottaisin, muodostuuko esimerkiksi käänteistä pää-olkapäät-muodostelmaa ja mahdollisesti lisäisin positiota jos tapahtuisi tällaisen tai jonkin muun muodostuneen hintakuvion breakout. Tämä on oikeastaan ainoa järkevä strategia tässä kohtaa, minkä keksin.

4 ajatusta aiheesta “Kannattaako Nokiaa ostaa?”

 1. Moi!

  Mielenkiintoinen analyysi. Hauska lukea välillä teknistä näkökulmaa. Itse olen ollut myös TA:n vuoksi skeptinen Nokian hinnan suhteen, enkä ole sitä vielä ostanut. Oma analyysini oli hyvin yksinkertainen: kuukausinäkymän MACD – indikaattori on ollut pitkään jo negatiivinen. Se nousi lähelle nollalinjaa, mutta kääntyi uudestaan alas jo syksyllä. Tämä oli minusta merkki mahdollisesta hinnan tippumisesta. Samalla olen myös käyttänyt RSI:tä ja erityisesti tutkinut divergenssisignaaleja. Laskuissa divergenssit tuppaavat osoittautumaan vääriksi eli RSI tippuu nousevan trendilinjan läpi alaspäin. Tämä on usein merkki siitä että laskutrendi jatkuu. Samoin myös RSI-divergenssit jotka syntyvät alle 30 lukemissa – näen ne hyvin karhumaisina. Odottelen siis Nokian kohdalla hyvää RSI-divergenssiä ylöspäin ja momentumin kasvua. Vasta sitten saattaa olla aika ostaa. Stoplossit on hyvä pitää mielessä. Mitä mieltä olet hyvin yksinkertaisesta sijoitusmenetelmästä: valitaan hinta ja ostetaan sen yläpuolella ja myydään sen alapuolella? Tätä rajaa voidaan sitten liikuttaa jollakin periaatteella?

  1. Kiitos kommentista!

   Divergenssi-signaalit ovat myös hyviä apukeinoja varsinkin suurten trendimuutosten tunnistamiseen ja vahvistuksen hakemiseen. Tuo RSI:n laskeminen nousevan trendilinjan alle taitaa olla juurikin exhaustion signaali eli merkki siitä, että hetkellinen pomppu ylös “väsyy” ja isompi trendi, mikä Nokian kohdalla on laskutrendi, jatkuu.

   Monilla on strategia ostaa voimakkaasti ylimyytyjä osakkeita (esim. RSI alle 30), mutta minusta tällainen on aika tuhoisa strategia, kun harvoin se kurssi sieltä voimakkaasti kääntyy, vaan asioilla on tapana jatkaa liikettä, kunnes jokin fundamentaalisesti merkittävä muutos tapahtuu (vrt. liikemäärän säilyminen fysiikassa). Sitten taas selkeän trendikäännöksen odottaminen toki vie mahdollisuuden ostaa aivan absoluuttisesti pohjilta, mutta silloin muutos on myös paljon varmempi ja saa helpommin relevantit stop-loss tasot itselle. Itse ainakin nukun yöni paremmin, kun odotan selkeää fundamentaalista ja teknistä muutosta, kuin että yritän average down metodilla alentaa keskihintaa voimakkaasti putoavaan kurssiin. Average down voi toimia ihan hyvin niin kauan, kunnes olen kerran pahasti väärässä analyysini suhteen ja silloin voi tulla niin iso tappio, ettei muut 10 kertaa,jolloin olen ollut oikeassa, enää vaikuta netto P&L:ään positiivsesti.

   En ihan saanut koppia tuosta ehdottamastasi menetelmästä. Tarkoitatko siis, että valitaan esimerkiksi tukitaso, jonka välittömästi yläpuolelta ostetaan ja jos kurssi painuu tukitason alle, niin myydään? Sitten tässä voidaan käyttää liukuvia stop-losseja eli jos kurssi lähtee ylös, niin aletaan hakea lyhyemmän aikavälin tukitasoja. Tavoitteena, että stop-loss saadaan mahdollisimman nopeasti break-even ja jopa voitolliselle tasolle mikäli kurssi lähtee nousuun. Tällainen on kai ihan ok strategia ainakin ajatuksen tasolla, hankalampi voi olla toteuttaa. Itse noudatan välillä suurinpiirtein tämäntyyppistä strategiaa. Liukuvia stop-losseja lasken Average true range metodilla: https://en.wikipedia.org/wiki/Average_true_range

   tai sitten katson hourly/daily chartista, jos löytyy jotain selkeitä tukitasoja/chart patterneja, joiden perusteella asettaa stop-lossit.

   Täytyy sanoa, että ehkä vaikein asia on nimenomaan sen stop-lossin asettaminen oikein ja liikuttaminen niin, että ei tule stopattua liian aikaisin. Itse tykkään liikuttaa stop-lossin mahdollisimman nopeasti break-even tasolle ja otan sitten uudestaan saman position, jos sattuukin stopin jälkeen nousemaan takaisin. Tämä on tietysti välityskulujen kannalta vähän kalliimpi strategia, mutta minun kohdalla ne eivät niin paljon vaikuta, kun en ihan kuitenkaan päivätasolla käy kauppaa.

 2. Olen pariin kertaan Nokiaan sijoittanut ja pari kertaa ottanut siipeen. Olen tullut tulokseen, että Nokia Feenix lintu. Se aina nousee tuhkasta, mutta ei lennä kovin hyvin ja aina tulee kenttään tuhkaan. Käyräanalyysejä katsellessa näyttää, että se isosuunta on sinne kenttään.

  Toisaalta Nokia on kameleontti, väliilähän se oli gorilla. Se nousee aina jollain muulla uudestaan. Alunperin Nokia oli p..skapaperi, mutta kumppareilla p..skasta selviää. Siitä pääsee putkeen nimittäin kuvaputkeen ja kun sekään ei niin mennään kännyyn ja boxiin nimittäin digiboxiin. Sekin meni käteen, joten verkko on valmis. Mikä se on se Nokian vahvuus ja bisnes. En osaa vastata. Kai se vielä jollain rengas ja kumpparipatenteilla ratsastaa. Mitä en ymmärrä en sijoita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *