Voiko osakelahjalla kiertää Kelan tukimenettelyitä?

Kelan menettelyt osakesijoittajia kohtaan kuohuttavat taas. Viimeksi kirjoituksessa Kelan sijoituskoulussa aktiivista sijoittajaa rangaistaan kävin läpi Kelan opintotuen takaisinperintämenettelyitä liittyen arvopaperikaupasta saatuihin tuloihin. Tällä kertaa ongelma näyttää olevan henkilön “tyttöystävä” toimeentulotuki, kun samassa osoitteessa asuvalla henkilöllä “poikaystävä” vaikuttaa olevan osakesäästöjä. Ongelma tulee ilmi Hesarissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

Kuten aiemmassa tapauksessa, en tälläkään kertaa tarjoaa asioihin moraalista tukea, sijoittajan eettisiä elämänohjeita tai rakentavaa palautetta siitä, miten Kelan tulisi kehittää menettelyitään. En myöskään ota kantaa siihen, mikä on koko yhteiskunnan kannalta reilua tai tuomitse tapausta “ensimmäisen maailman ongelmaksi”, koska en sen enempää tiedä tilanteen yksityiskohtia. Varsinkaan sitä, kuinka isoista osakesäästöistä on tässä tapauksessa kyse.

Sen sijaan tarjoan todennäköisesti toimivan ratkaisun, jolla “tyttöystävä” saa toimeentulotukensa, eikä “poikaystävän” tarvitse osakepottiaan myydä.

Osakelahjalla voi välttää luovutusvoittoveron

Mikään ei estä “poikaystävää” lahjoittamasta osakkeita vaikka äidilleen. Jos lahjan arvo on alle 5000 euroa, ei lahjaveroa joudu maksamaan. Kun kyse on arvopapereista, niihin voidaan soveltaa ns. yhden vuoden sääntöä. Se tarkoittaa sitä, että jos lahjan saaja ei myy näitä arvopapereita vuoden sisällä lahjansaantihetkestä, mitään luovutusvoittoveroa ei koidu kummallekaan osapuolelle. Jos taas lahjan saaja menisi myymään osakkeet vuoden sisällä, tulisi maksettavaksi mahdollinen luovutusvoittovero, jossa hankintamenona käytetään lahjan antajan hankintahintaa kyseisille osakkeille. Vastaavasti jos lahjan saaja odottaa yli vuoden ja myy osakkeet vasta sitten, hänen hankintamenoksi lasketaan lahjanantopäivän osakekurssi. Jos kurssi on siis vuoden jälkeen sama, mitään luovutusvoittoveron ei tule kenenkään maksettavaksi, kun näitä osakkeita aletaan myymään.

Lahjaa varten lahjan saajalle tulee perustaa arvo-osuustili. Mielellään tili kannattaa perustaa samaan pankkiin, jossa myös lahjan antajan osakkeet ovat. Näin yleensä selviää pienemmillä arvopapereiden siirtokustannuksilla. Vaikka summa jääkin alle 5000 euroon eli lahjaveroa ei makseta, kannattaa lahjoituksesta silti laatia lahjakirja ja tehdä lahjaveroilmoitus verohallintoon. Tällä tavalla lahjalle saadaan vahvistettua lahjaveroarvo, jota sitten käytetään luovutusvoittoverotuksessa hankintamenona jos mahdollisia lahjaosakkeita myydään joskus.

Käytännössä mikään ei estä sitä, että osakelahjansaaja kirjoittaa juoksuajaltaan yli vuoden mittaisen osto-option kyseisille osakkeille lahjansaantipäivän kurssilla ja sen lisäksi ostaa markkinoilta juoksuajaltaan yhtä pitkän myyntioption samalla toteutushinnalla. Tällä tavalla lahjan saaja varmistaa sen, että osakkeet voi vuoden päästä myydä samaan hintaan kuin mikä oli niiden markkina-arvo lahjansaantipäivänä. Sen jälkeen hän antaa myynneistä saadun rahasumman lahjana sille, joka osakelahjan alunperin antoi.

Puuttuuko verottaja peliin?

Ainoa keino, jolla verottaja voi tähän asiaan puuttua, on soveltaa veronkiertosäännöstä. Jos siis lahja annetaan puhtaasti verojen välttelytarkoituksessa, niin silloin asiaan varmasti puututaan. Edellä kuvattu menettely ei siis välttämättä toimi jos luovutusvoittoa kertyy merkittävästi. Pahimillaan jos tällainen “keinotekoinen menettely” tulisi ilmi, voisi toimeentulotuet mennä takaisinperintään ja asiasta nostettaisiin petossyyte. Se, että miten tällaisesta voidaan esittää luotettavaa näyttöä on kokonaan toinen juttu, mutta en kyllä todellakaan kannusta ketään hölmöilemään.

Olettaisin, ettei asia ole aivan näin yksinkertainen. Jos osakesäästöille ei ole kertynyt merkittävää realisoimatonta luovutusvoittoa, niin silloin jopa sellainen menettely saattaisi onnistua, että osakelahjan aiemmin saanut palauttaakin vuoden kuluttua nuo osakkeet alkuperäiselle omistajalle takaisin myös lahjana. Toki en mene mitään lupaamaan, että tällainen onnistuu, enkä myöskään menisi itse kokeilemaan mitään tällaista.

Olisi ylipäätään mielenkiintoista kuulla joltain asiantuntijalta näihin menettelyihin näkemyksiä. Voidaanko veronkiertosäännöstä soveltaa näissä tilanteissa, jos verojen näkökulmasta saatava hyöty jää vähäiseksi? Toki toimeentulotuen saannista tulee valtavat kokonaishyödyt tässä tilanteessa, mutta niillä ei taida tähän olla enää mitään merkitystä. Toimeentulotuki myönnetään, kunhan osakkeet ovat tililtä kadonneet.

Oma käsitykseni on se, että todennäköisesti tässä ei mennä ihan sääntöjen mukaan. Se on sitten kokonaan toinen asia, että kuka tällaista menettelyä käytännössä valvoo. En kuitenkaan kannusta ketään rikkomaan lakia tai ylipäätään tekemään mitään vähänkään arvelluttavaa. Jokainen tehköön itse omat päätelmät asioista.

Sijoitusyhtiö olisi varma vaihtoehto tässäkin tilanteessa

Tässäkin tilanteessa helpoin ja varmasti laillinen keino on se, että “poikaystävä” perustaa osakeyhtiön ja siirtää osakkeet sinne vaikka apporttina. Toki en tiedä miten isosta osakepotista on kyse eli onko sijoitusyhtiön perustamisen kannattavuusraja ylitetty. Jos ei, niin sitten osakesäästöjen määrä tuskin on niin suuri, että muutama lahja sinne tänne kenenkään veroviranomaisen mieltä liikuttaa.

Vai pitäisikö ihmisten vain herätä todellisuuteen? Elämässä tulee huonoja hetkiä ja kai ne säästöt on sitä varten olemassa. Toki jos tässä tapauksessa kyse on vain pienistä osakesäästöistä, niin sitten tuntuu järjettömältä, että osakkeita pitäisi myydä oman asuinkumppanin tai edes omien tukien takia. Jossain se raja kuitenkin kulkee, milloin Kelan menettely aidosti estää yhteiskunnan muiden ihmisten rahoilla surffailun ja milloin se kannustaa typerään talouden pitoon ja kädestä suuhun elämiseen.

Kirjoitus ei sisällä sijoitusneuvontaa, lakineuvontaa eikä veroneuvontaa. Lukijan tulee tutustua blogin vastuuvapauslausekkeeseen.

7 ajatusta aiheesta “Voiko osakelahjalla kiertää Kelan tukimenettelyitä?”

 1. Tässä nyt puhuttiin ilmeisesti vain toimeentulotuesta. Asumistukeen liittyen kuitenkin kannattaa ottaa huomioon, että “satunnainen myyntivoitto” ei vaikuta tulona tukeen (http://www.kela.fi/tulot-jotka-eivat-vaikuta-asumistukeen). Ellei osakkeiden myyminen ole vuosittaista, niin asumistuen kannalta voi siis huoletta myydä. Sama on työmarkkinatuessa.

 2. Kyllä kuvaat tässä nimenomaan lainvastaista veronkiertoa. Koko kuvion pointtihan on alusta loppuun välttää veron maksaminen eikä mitään lahjaa ole missään vaiheessa edes ollut tarkoitus antaa, vaikka luovutusta lahjaksi väitetäänkin. On tietenkin eri asia, että jääkö siitä kiinni, mutta lainvastaista tässä kirjoituksessa menettely on ihan selvästi. Ei ole edes harmaata aluetta vaan selvä juttu. Ja jos joku verottajan puolella kiinnittää huomiota tuohon järjestelyyn, niin se on vielä suhteellisen helppo näyttää toteenkin. Esim. jos molemmista luovutuksista on tehty lahjaveroilmoitus, niin riittävä näyttö on melkeinpä jo siinä.

  1. Kiitos kommentista!

   Kyllä varmastikin menee veronkierron puolelle jos jotain verohyötyjä todellakin tulee. Siinä ei mitään epäselvyyttä ole. Mikä on sitten se pahin rangaistus tuollaisesta menettelystä? Oman käsitykseni mukaan se luovutusvoittovero menee maksettavaksi, jonka olisi alunperin joutunut maksamaan jos osakkeet olisi myynty lahjanantopäivän hintaan.

   Ehkä se kiintoisampi kysymys on kuitenkin se, että jos realisoimatonta luovutusvoittoa ei ole, niin tulkintaako asuinkumppanin toimeentulotukipäätöksen edistäminen ns. “keinotekoisella menettelyllä” petokseksi? Voi olla, että tulkitaan.

   Jäljelle jäisi siis se, että “poikaystävä” aidosti lahjoittaa osakkeet vaikka äidilleen tai perustaa sijoitusyhtiön.

   Tarkoitukseni oli alunperin käsitellä lahjaverotusta yleisesti, mutta halusin ottaa siihen huvin vuoksi tällaisen esimerkinomaisen ajatusleikin mukaan, joka ei nyt ehkä ollutkaan niin realistinen. No, aina ei voi onnistua 😀

 3. “Tässäkin tilanteessa helpoin ja varmasti laillinen keino on se, että ”poikaystävä” perustaa osakeyhtiön ja siirtää osakkeet sinne vaikka apporttina.” Miten osakkeiden vaihtaminen toisiin osakkeisiin vaikuttaisi velvollisuuteen myydä osakkeet ennen viimesijaisen tuen saamista?

  1. En nyt aivan ymmärtänyt mitä ajat takaa? Jos siirrät osakeomistuksesi yksityisen listaamattoman osakeyhtiön nimiin, niin sen jälkeen nuo osakkeet kuuluu tuolle yhtiölle, ei “poikaystävälle”. Tässä tapauksessa Kela ei voi enää lukea tuota omaisuutta poikaystävän omaisuudeksi, koska se on yrityksen omaisuutta. Ei tässä mitään osakkeita toisiin osakkeisiin vaihdeta.

   Toki tämän tempun jälkeen poikaystävä omistaa oman osakeyhtiönsä osakkeet, mutta koska yhtiö on listaamaton, ei Kela voi vaatia myymään niitä. Kela ei myöskään voi vaatia osakeyhtiötä myymään noita pörssiosakkeita ja sen jälkeen palauttamaan varoja osakkaalle, koska tässä poljetaan jo vaikka mitä lakipykäliä. Tilanne on aika selkeä kaikin puolin.

   1. Tuosta katsomaan: http://www.kela.fi/toimeentulotuki-varat-jotka-vaikuttavat.

    Ei siis todellakaan ole eritelty listattuja ja listaamattomia osakkeita. Eli jos osakkeet siirtää holdingyhtiöön, tulee poikaystävän realisoida holdingyhtiön osakkeet toimeentulotuen saamiseksi, mikä on varsin luonnollista, kun kyse on nimenomaan viimesijaisesta etuudesta. Kela ei tietenkään tätä voi ‘vaatia’, mutta tällöin on turha myöskään ‘vaatia’ toimeentulotukea. Tilanne on siis hyvin selkeä kaikin puolin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *