Sijoitatko ulkomaille? Lynx on tähän edullisin ja laadukkain osakevälittäjä

Suomessa toimivien osakevälittäjien ja pankkien kirous on ollut jo pitkään se, että osakekaupan välityspalkkiot ulkomaisiin pörsseihin on ihan törkeän korkeat. Ainakin piensijoittajien kohdalla, sillä välityspalkkiominimit vaikkapa USA:n ja Kanadan pörsseihin on yleensä 15-20 euron luokkaa. Näin korkeilla välityspalkkioilla ei ole kovinkaan kannattavaa tehdä alle 4000 euron kertasijoituksia.

Lynx Broker tarjoaa kuitenkin ongelmaan ratkaisun ja on tähän mennessä ensimmäinen Suomessa toimiva osakevälittäjä, joka tarjoaa oikeasti järkeviä hintoja ulkomaisiin osakekauppoihin, kuitenkaan unohtamatta asiakaspalvelun, käytettävyyden ja turvallisuuden merkitystä.

Äskettäin Lynx on herättänyt paljon huomiota kampanjallaan, joka mahdollistaa kaupankäynnin ilman välityspalkkioita. Käynkin uusinta kampanjaa, Lynxin hinnastoa ja omakohtaisia kokemuksiani kohta tarkemmin läpi. Sitä ennen lyhyt historiakatsaus niille, joille Lynx ei ole jo ennestään tuttu.

Lynx on valittu parhaaksi osakevälittäjäksi useaan otteeseen

Lynx on vuonna 2006 Hollannissa perustettu osakevälittäjä ja se on toiminut Suomessa vuodesta 2014 lähtien. Tällä hetkellä Lynxillä on yli 40 000 asiakasta ja yritys on valittu useissa toimintamaissaan parhaaksi välittäjäksi monien eri tahojen toimesta. Esimerkiksi talouslehti Handelsblatt valitsi Lynxin Saksan parhaaksi nettivälittäjäksi vuonna 2015. Samana vuonna myös pörssisivusto VergelijkBrokers.nl valitsi Lynxin Hollannin parhaaksi välittäjäksi. Myös Lynxin asiakaspalvelu on saanut paljon ylistystä useissa eri yhteyksissä.

Olen itse ollut sijoitusyhtiöni kautta Lynxin asiakkaana jo vuoden ja tarkoitukseni on jatkossa toteuttaa kaikki ulkomainen pörssikauppa Lynxin kautta sitä mukaa, kun saan varallisuuttani siirrettyä sijoitusyhtiöön. Omalla kohdallani sijoitukset kohdistuvat pääasiassa USA:n ja Kanadan markkinoille, joten Lynx tuo satojen eurojen säästöt välityspalkkioissa verrattuna vaikkapa Nordnetiin.

Tällä hetkellä Lynxillä on meneillään huikea kampanja, joka mahdollistaa ilmaisen osakekaupankäynnin. Jos avaat Lynxille tilin ennen 1.6.2017, niin saat kaupankäyntikuluissa hyvitystä 1000 euroon asti. Hyvitys koskee 31.7.2017 mennessä tehtyjä kauppoja ja niitä uusia asiakkaita, jotka ovat avanneet tilin 1.5.2017-1.6-2017. Lisää tietoa Lynxistä ja tuosta kampanjasta saat tilaamalla tietopaketin sähköpostiisi. Tietopaketti on luonnollisesti ilmainen ja siinä on kattavasti käyty Lynxin ominaisuuksia läpi.

Lynx tarjoaa selkeän ja kilpailukykyisen hinnaston ilman piilokuluja

Esimerkiksi Yhdysvaltoihin Lynxin palkkiominimi on 5 dollaria eli nykyvaluuttakurssilla noin 4,5 euroa. Tässä on aivan huomattava ero vaikkapa Nordnetin 15 euron palkkiominimiin, puhumattakaan sitten kivijalkapankeista, joissa välityspalkkioiden päälle tulee usein kuukausimaksut tai säilytysmaksut. Lynxillä ei ole siis mitään juoksevia kuluja kuten kuukausimaksuja tai säilytysmaksuja. Myös tilin avaaminen Lynxille on ilmaista.

Kun palkkiominimi ylittyy, on välityspalkkio Yhdysvaltioihin 0,01 dollaria/osake ensimmäiseltä 2000 osakkeelta ja tästä ylöspäin 0,005 dollaria per osake. Jos siis ostat vaikkapa 5 dollarin hintaisia osakkeita 3000 kappaletta, maksat välityspalkkiota 25 dollaria (2000 x 0,01 + 1000 x 0,005 = 25) eli 0,167% kaupan määrästä. Palkkiominimin ylittyessä Lynxillä on kuitenkin myös kattohinta eli palkkiomaksimi, joka on 1 % kaupan hinnasta. Jos siis palkkiominimi ylittyy, et kuitenkaan koskaan maksa yli 1 %:n välityspalkkiota kaupan hinnasta.

Kanadan markkinoilla palkkiominimi on 5 kanadan dollaria eli nykykurssilla noin 3,35 euroa. Vertailun vuoksi Nordnetilla palkkiominimi Kanadaan on 20 euroa. Palkkiominimin ylittyessä välityspalkkio on 0,02 Kanadan dollaria per osake ensimmäiseltä 2000 osakkeelta ja tästä ylöspäin 0,01 Kanadan dollaria per osake. Sama 1 %:n palkkiomaksimi on voimassa myös Kanadan markkinoilla.

Myös euroopassa Lynx on selkeä ykkönen. Esimerkiksi Saksaan palkkiominimi on 6 euroa (vs. Nordnetin 15 euroa) ja Ruotsiin 40 SEK eli noin 4,1 euroa (vs. Nordnetin 10 euroa). Helsingin pörssin osakkeilla ei Lynxin kautta voi käydä kauppaa. Lynxin hinnastoa on avattu kattavasti ja selkeästi Lynxin tietopaketissa.

Kokemuksiani Lynxistä

Lynxin sivusto ja asiakaspalvelu toimii suomeksi. Tilin avaaminen on yksinkertaista ja tapahtuu kokonaan internetin välityksellä. Perustietojen täyttämisen lisäksi sinun tulee tilinavauslomakkeen yhteydessä liittää mukaan kopio henkilöllisyystodistuksesta eli kopio passista tai ajokortista. Myös alle 6 kk vanha osoitetodistus tarvitaan. Tämä voi olla esimerkiksi pankin tiliote tai kopio sähkö/vesilaskusta, jossa osoitteesi näkyy.

Tilin avaaminen yritykselle onnistuu myös, mutta luonnollisesti siinä on hieman enemmän vaivaa, koska erilaisia lomakkeita ja todistuksia tulee lähettää enemmän. Omalla kohdallani mitään ongelmia tilin avaamisen suhteen ei tullut ilmi ja Lynxin suomenkielinen asiakaspalvelu on aina puhelinsoiton tai sähköpostin päässä.

Lynxin asiakaspalvelu ansaitsee muuten jopa erityismaininnan, sillä heidän puoleltaan oltiin jo heti ensimmäisen päivän aikana aktiivisia. Yleisestikin asiakaspalvelusta on esimerkiksi sähköposteihin vastattu usein saman päivän aikana. Lynxillä on myös chat -palvelu, josta on helppo saada apua nopeisiin kysymyksiin. Avaa tili Lynxille

Rahan siirtäminen Lynx-tilille onnistuu tilisiirtona verkkopankin kautta. Tätä varten tulee ensin kirjautua tilinhallintaan, etsiä sieltä kohta “Funding –> Fund Transfers” ja valita avautuvalta sivulta kohta “Deposit” ja edelleen maksutyypiksi “Wired”. Sen jälkeen syötät summan, jonka haluat tallettaa ja sivulla avautuu lomake, josta löydät kaikki tarvittavat tiedot verkkopankissa täytettävää tilinsiirtolomaketta varten. Yleensä rahat ovat siirtyneet tilille heti tilisiirtoa seuraavana pankkipäivänä. Myös nostojen tekeminen tapahtuu tilinhallinnasta ja niiden saapumisessa menee 1-3 pankkipäivää.

Talletusten tekeminen on tietysti hieman kömpelöä verrattuna niihin välittäjiin, joilla raha siirtyy reaaliaikaisesti, mutta ainakin toistaiseksi kaikki on omalla kohdallani sujunut ongelmitta ja nopeasti. Uskon, että Lynxin puolelta tätä osa-aluetta halutaan jatkossa kehittää eteenpäin.

Kaupankäyntijärjestelmäksi voit valita yksinkertaisen tai edistyneen

Lynxillä on oma selainpohjainen Basic -kaupankäyntijärjestelmä, joka on kyllä erittäin yksinkertainen ja helppo käyttää. Toimeksiantojen tekeminen ja niiden muokkaaminen onnistuu helposti. Kaikki olennaiset tiedot löytyy helposti ja esimerkiksi tuottojen raportointi on erinomaisella tasolla. Jopa aloittelevalle sijoittajalle Lynxin Basic -järjestelmän toiminta pitäisi selvitä alle 15 minuutissa ja sen ominaisuudet ovat ihan riittävät tavallisen sijoittajan tarpeisiin.Jos jotain ongelmia tulee, niin näihinkin saa varmasti nopeasti apua asiakaspalvelusta.

Tavanomaiseen salkun tulosraportointiin tottuneelle ominaisuuksia saattaa ehkä olla jopa vähän liikaakin, mutta toisaalta ne eivät kuitenkaan tee käyttökokemuksesta sen monimutkaisempaa.

Kooste Lynx Basic -kaupankäyntiohjelman tulosraporteista.

Edistyneemmille sijoittajille on tarjolla myös Interactive Brokersin Trader Workstation TWS-työkalu, josta löytyy oikeastaan kaikki tarvittavat ominaisuudet, mitä hieman aktiivisempi kaupankävijä voi kuvitella. Esimerkiksi optiokaupankäyntiin löytyy kaikki mahdolliset työkalut, joilla voi helposti suunnitella vaikkapa optiokomboja, kirjoittaa optioita tai yhdistellä optiostrategioita jo olemassa oleviin positioihin. Näiden työkalujen käyttöä saakin sitten hieman opetella, jotta niistä saa kaiken hyödyn irti. Myös teknisen analyysin työkaluja löytyy vaikka millä mitalla jos siihen uskoo. TWS:n käyttöön liittyen Lynx järjestää välillä omia webinaareja. Myös itse aion käydä kyseisen järjestelmän toimintaa tulevissa kirjoituksissa läpi.

TWS on siis ilmainen työkalu ja se asennetaan erillisenä ohjelmana tietokoneelle. Jos palveluun kuitenkin haluaa saada reaaliaikaiset kurssit, niin tästä tulee sitten lisämaksua. Normaalisti kurssit päivittyvät noin 15 minuuttia myöhässä. Omalla kohdallani en ole nähnyt reaaliaikaisille kursseille tarvetta, kun en ihan niin aktiivista kauppaa käy, että siitä olisi jotain konkreettista hyötyä. Yleensä katson reaaliaikaisen kurssin esimerkiksi Yahoo Finance -palvelusta ja sen perusteella asetan Limit -toimeksiannon.

Asiakkaiden on myös mahdollista käyttää IB:n TWS -mobiilisovellusta, joka on muutamien kokemusten perusteella ihan toimiva työkalu niihin tilanteisiin, jolloin ei ole mahdollista päästä tietokoneelle.

Miten veroraportointi onnistuu LYNX:llä?

Lynx ei samalla tavalla raportoi tietoja verottajalle automaattisesti, kuten esimerkiksi suomalaiset osakevälittäjät ja pankit tekevät. Lynxin asiakkaan tulee siis täyttää veroilmoitus itse, mutta tämä ei kuitenkaan ole mikään ongelma eikä tuota asiakkaalle lisävaivaa.

Pystyt nimittäin vastaanottamaan Lynxiltä tiedot kaupoistasi erillisellä Suomen verottajan 9A-lomakkeella. Tämän lomakkeen pystyt tulostamaan suoraan ja lähettämään allekirjoitettuna Suomen verottajalle. Näin ollen sinun ei tarvitse itse tuhlata aikaa kaavakkeen täyttämiseen, vaan Lynx huolehtii siitä.

Käytännössä riittää, että tuon valmiiksi täytetyn lomakkeen vastaanotettuasi ilmoitat arvopapereiden luovutusvoitot, sekä tappiot esitäytetyn verolomakkeen kohdissa 4.3 ja 4.4. Sen jälkeen tulostat, allekirjoitat ja lähetä lomakkeet verottajalle.

Toki tuon lomakkeen oikeellisuus tehtyjen kauppojen osalta on hyvä tarkistaa, koska virheitä voi joskus sattua. Esimerkiksi viime vuoden kaupoista saapunut ensimmäinen lomake näytti olevan virheellinen, mutta tämä kyllä huomattiin ilman, että ehdin edes mainita asiasta. Uusi lomake tulikin sitten jo oikeilla tiedoilla täytettynä.

Omalla kohdallani näillä valmiiksi täytetyillä verolomakkeilla ei ole väliä, kun sijoitusyhtiön takia joudun joka tapauksessa tekemään veroilmoituksen alusta loppuun kirjanpidon perusteella. Yksityishenkilöille tuollainen valmiiksi täytetty verolomake on kuitenkin merkittävä etu. Mitään ylimääräistä vaivaa ei siis Lynxin asiakkaalle koidu.

Turvallisuus

Haluan nostaa vielä esille yhden erittäin tärkeän asian. Palvelun, jonka kautta parhaimmillaan suurin osa varallisuudestasi on sijoitettuna, on parempi olla turvallinen sekä varkaiden osalta että myös mahdollisten pankkikriisien ym. ennalta arvaamattomien tapahtumien osalta. Lynxillä osakesalkku on vakuutettu 500 000 dollariin asti ja tästä 250 000 dollaria voi olla käteistä. Normaaliin tapaan asiakkaan varoja myös säilytetään erillisessä säilytysyhteisössä.

Sisäänkirjautumiseen liittyen Lynxillä on mahdollista käyttää joko turvakorttia tai älypuhelimelle asennettavaa varmennussovellusta, joista itselläni on käytössä jälkimmäinen. Voit myös asettaa IP-osoite rajoituksia eli määrittää vain tietyt IP-osoitteet, joista tilillesi voi kirjautua. Jos nämä kaikki turvatoimet ottaa käyttöön, niin tilille murtautuminen on aika mahdotonta. Puhumattakaan sitten siitä, että varas saisi vastatilin muutettua ilman, että asiakas on tästä yrityksestä tietoinen.

Lopuksi

Jos siis käyt kauppaa ulkomaisilla osakkeilla, niin suosittelen ihan vakavasti harkitsemaan LYNX:n asiakkuutta. Jo pelkästään välityspalkkioissa säästää LYNX:n kautta pitkässä juoksussa merkittävästi. Turvallisuus ja asiakaspalvelun laatu on aivan huippuluokkaa, kaupankäyntityökaluissa on paljon valinnanvaraa ja veroraportointikin sujuu helposti, kun valmiiksi täytetty kaavake toimitetaan LYNX:n puolesta sähköpostiin joka kevät.

Varsinkin sellainen sijoittaja, joka käyttää sijoitustoiminnassaan optioita, hyötyy Lynxin asiakkuudesta, sillä käytännössä mikään suomalainen pankki tai välittäjä ei tarjoa yhtä kattavaa pääsyä optiomarkkinoille kuin Lynx. Optiokaupankäyntiäkin minulla on tarkoitus käydä ihan konkreettisesti läpi tulevissa kirjoituksissa.

Tilin avaaminen Lynxille on ilmaista. Lynxin tietopaketti sisältää hyvät ohjeet tilin avaamiseen sekä paljon tärkeää tietoa Lynxistä. Mukana taitaa tulla myös sijoittamista käsittelevä e-kirja. Muistutan vielä tuosta kampanjasta eli jos avaat tilin ennen 1.6.2017, saat kaikista 31.7.2017 mennessä tehdyistä kaupoista välityskulut hyvitettyä 1000 euroon asti.

Kirjoitus sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saan pienen komission aina, kun joku ostaa tuotteen tai rekisteröityy palveluun tuon linkin kautta. Et kuitenkaan missään tilanteessa joudu maksamaan tästä mitään ylimääräistä. Suosittelen tässä blogissa vain sellaisia palveluita, joista minulla on itselläni kokemusta ja joiden koen hyödyttävän myös sinua. En suosittele mitään tuotetta tai palvelua pelkästään tuon pienen komission takia. Toivon, ettet koskaan käytä rahaa tai aikaasi mihinkään sellaiseen, jota et koe tarpeelliseksi. 

7 ajatusta aiheesta “Sijoitatko ulkomaille? Lynx on tähän edullisin ja laadukkain osakevälittäjä”

 1. Omat kokemukset Lyxistä ja etenkin veroraportoinnista täysin eri. Raportit hyödyttömiä Suomen verotuksen kannalta koska kurssimuutokset on laskettu väärin. Marigin tili on lisäksi riski ja aiheutti juuri itselleni yli €1.000 turhat korkokulut + n. €1.000 valuuttatappion. Omaa passiivista salkkua olisi tuolla hoidellut Nordnetillä vuosikymmeniä! Kaikki tämä koska yritin säästää pari euroa kaupankäyntikuluissa. Nyt saan lisäksi täydennellä vanhoja veroilmoituksia ja tuskailla vielä 2018 ja 2019 veroilmoitusten kanssa. Jopa USA osingoista pidätetty virheellisesti 30% lähdevero eli näitäkin saa hakea palautettavaksi. Koko seikkailu maksoi siis tuhansia, vei hermot ja kymmennittäin työtunteja. Lisäksi voisi mainita, että Lynxin järjestelmät ovat ihan hanurista.

 2. Mitenkäs Kanadan osinkojen verotus on mennyt? 15% pitäisi olla lähdevero. Onko pidätetty oikein? Nordealla kun esimerkiksi menee 25%.

 3. Hei!
  Miten tuo valuutanvaihto Lynxin nettikäyttöliittymässä menee? En löydä sieltä mitään valuutanvaihtoa. Ja paljonko sen hinta on?
  Onko palvelussa lisäksi lainoitus mahdoolisuutta?

  1. Moi,

   Lynx basicissa eli nettikäyttiksessä valutaanvaihto onnistuu kohdasta osakesalkku –> tilintiedot ja sivun alla on käteisvarat. Jos haluat vaihtaa euroja esim. dollareiksi, niin käteisvarojen eurotilin kohdalla näkyy vihreä nappi josta aukeaa valuutanvaihtoikkuna. Siitä valitset vaihdettavan valuutan (esim. USD) ja hinnaksi tulee automaattisesti sen hetkinen markkinahinta.

   Palvelussa on lainoitusmahdollisuus, mutta sitä varten tulee hakea margin-tiliä. Kannattaa olla aspaan yhteydessä tuosta, niin sieltä antavat hyvät ohjeet, miten sellaista tilimuotoa haetaan.

 4. Juu, ei mikään välittäjä ole täydellinen mutta ajattelin tuon valuutanvaihtokulun olevan hyvä lisä tekstiin, tuollaista könttäsummaa ei kaikilla välittäjillä ole ja se puree aika ikävästi niihin joiden pitää vaihtaa kerran kuussa euroja että saa vaikka sen tonnin sijoitettua 🙂

 5. Kannattaa lisätä tuohon että Lynxillä pitää maksaa myös valuutanvaihtopalkkio, olikohan se jotain 4€ luokkaa per vaihto? Jos tekisi yhden oston kuussa niin kuluiksi tulisi siten n. 9€ kun säästää säännöllisesti ja vaihtaa eurot dollareiksi kerran kuussa.

  Interactive Brokersilla saisi sitten 10$ könttäsummalla kuussa aika paljon ostoja ja valuutanvaihtoja. Toki tuo veloitus lähtee joka kuukausi vaikka ei tekisi yhtään mitään.

  1. IB on myös hyvä. Valuutavaihto on Lynxillä muistaakseni 3 euron luokkaa. Kieltämättä jos tekee pieniä valuutanvaihtoja, niin tuo on aika turha maksu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *