Millaista sijoitusyhtiön toiminta käytännössä on?

Kuten moni teistä lukijoista varmasti tietää, olen kohta vuoden ajan harjoittanut sijoitustoimintaani oman osakeyhtiömuotoisen sijoitusyhtiön kautta. Aiempi kirjoitussarjani aiheesta on saanut sen verran taas kommentteja, että nyt on hyvä hetki koota hieman ajatuksiani teille ja avata, millaista osakeyhtiön kautta sijoittaminen käytännössä on. Paljon olen vuoden aikana oppinut, mutta en tietenkään väitä olevani mikään suurenmoinen asiantuntija tässä aiheessa. Ensimmäistäkään tilikautta en ole vielä edes saanut päätökseen, joten saa nähdä millaista sakkoa tulevaisuudessa on luvassa. Suosittelen siis suhtautumaan sanomisiini tietyllä varauksella ja mielellään myös oikaisemaan, jos olen jossain asiassa väärässä.

Omalla kohdallani päätin perustaa sijoitusyhtiön lähinnä alhaisemman verotuksen ja opiskelijan tukiin liittyvien järjettömyyksien takia. Myös muutamat sivubisnekset onnistuu helpommin osakeyhtiön kautta, joten tämä vaihtoehto oli aika helppo minulle. En ala tässä kirjoituksessa asiaa sen enempää puimaan. Näitä ajatuksiani voitte käydä läpi kirjoituksesta Sijoitusyhtiön perustaminen osa 1: Miksi perustaa sijoitusyhtiöLupaan päivittää myös tätä kirjoitussarjaa kunhan ehdin.

Kuinka paljon aikaa sijoitusyhtiön toimintaan kuluu?

Tämä tietysti riippuu siitä, kuinka paljon kauppaa käy ja millaisesta kirjanpitojärjestelmästä on valmis maksamaan. Itse teen ehkä keskimäärin 5-6 kauppaa kuukaudessa. Maksimissaan kuukaudessa saattaa joskus tulla kymmeniäkin kauppoja, jos markkinoilla avautuu paljon tilaisuuksia samaan aikaan. Kirjanpitojärjestelmänä minulla on täysin ilmainen Tilitin-ohjelma. Teen yleensä monen kuukauden kirjanpidot kerralla eli esimerkiksi huhtikuussa tein kerralla koko kirjanpidon aikaväliltä tammikuu -huhtikuu. Aikaa tähän kului ehkä 2 tuntia. Maksimissaan kirjanpitoon aikaa kuluu siis ehkä tunti kuukaudessa ja keskimäärin alle puolituntia.

Tilitin-ohjelma tekee juoksevasta kirjanpidosta suoraan pääkirjan, tuloslaskelman ja taseen, joten käytännössä tilinpäätöstä varten kaikki on 95 %:sesti valmiina jos päiväkirjan on tehnyt oikein. Laitan sitten erikseen päivitystä siitä, kauanko veroilmoituksen tekemiseen aikaa kului.

Se mitä en ole tähän työhön kuluvaan aikaan laskenut, on asioiden opiskelu. Kun perustin yhtiön viime kesänä, minulla ei ollut käytännössä mitään käsitystä kirjanpidosta, tilinpäätöksestä tai oikeastaan yhtään mistään osakeyhtiön käytännön asioihin liittyvistä toiminnoista. Eli siis muutaman viikon sai käyttää aikaa asioiden opiskeluun, kyselemiseen ja ihmettelemiseen. Kaikki tämä on ollut kuitenkin erittäin hyödyllistä ja opettavaista, joten en ajattele hukanneeni aikaa yhtään mihinkään.

Aloita yritykselle sijoittaminen

Miten arvopaperikaupan kirjanpito käytännössä toimii?

Jos kahdenkertainen kirjanpito ei ole ollenkaan tuttu, kannattaa tässä välissä googlettaa käsitteet kredit, debet tai kahdenkertainen kirjanpito ja ottaa hieman selvää, mistä on kyse.

Jokainen arvopaperikauppa, valuutanvaihto, niihin liittyvät kaupankäyntikulut tai mikä tahansa muu tilitapahtuma tulee tietysti kirjata päiväkirjaan. Koska itse käyn kauppaa lähinnä dollareissa ja kanadan dollareissa, pitää jokaisen kaupan arvo muuttaa euroiksi aina saman päivän päätöskurssilla. Ainakin minun käsityksen mukaan koko kirjanpito tulee olla lähtökohtaisesti samassa valuutassa. Ainakin niin se on huomattavasti selkeämpää.

Tapahtumasta pitää olla myös tosite eli käytännössä kaivat jokaisesta tapahtumasta raportin, nimeät sen tositenumeron mukaan ja tallennat sen PDF-muotoon. Jos päivän aikana tulee useampia kauppoja tai valuutanvaihtoja, niin itse kirjaan ne samaan tositteeseen (erillisinä vienteinä tietysti). Merkitsen tositteen yhteydessä olevaan selitteeseen myös kyseisen päivän valuuttakurssin sekä ostettujen/myytyjen osakkeiden lukumäärän ja arvopaperin tikkerin. Tämä helpottaa ja selkeyttää huomattavasti myyntivoiton/tappion laskemista kyseiselle arvopaperille tulevaisuudessa. Ylipäätään kannattaa mielummin olla ylihuolellinen, kuin jättää asioita mainitsematta ja sitten virheen tapahtuessa tuskailla epäselvän kirjaamismenettelyn kanssa.

Luonnollisesti jos on tehnyt ostoja useammassa erässä ja myy vain osan osakkeista pois, tulee myyntivoitto/tappio kirjata FiFo-periaatteella (first in, first out) eli käyt etsimässä, mikä oli ensimmäisen ostoerän kurssi euroissa jne.

Aloita yritykselle sijoittaminen

Mille tilille arvopapereiden ostot kirjataan?

Pörssiosakkeet tai muut listatut arvopaperit voi kirjata käytännössä kahdella eri tapaa. Tässä suora lainaus kirjanpitolautakunnan raportista “Jos kyseessä on KPL 4:3 §:ssä tarkoitettu pitkäaikaiseksi – ts. useammaksi tilikaudeksi – tarkoitettu sijoitus, se merkitään taseen pysyvien vastaavien sijoitusten asianomaiseen erään. Esimerkiksi sijoitustarkoituksessa hankitut pörssiosakkeet merkitään yleensä tällöin sijoitusten alaerään “Muut osakkeet ja osuudet”. Jos taas kyseessä on lyhytaikaiseksi tarkoitettu sijoitus, tällaiset osakkeet merkitään vaihtuviin vastaaviin joko rahoitusarvopaperien alaerään “Muut osakkeet ja osuudet” tai vaihto-omaisuuden alaerään “Muu vaihto-omaisuus”. Ensin mainitussa tilanteessa on yleensä kyse kassavarojen hallinnasta ja jälkimmäisessä varsinaiseen toimialaan luettavasta arvopaperikaupasta.”

Koska sijoitusyhtiöni pääasiallinen toimiala on sijoitustoiminta ja arvopaperikauppa, kirjaan lähtökohtaisesti kaikki sijoitusyhtiöni arvopaperit taseessa vaihtuviin vastaaviin alaerään “Muu vaihto-omaisuus” ja edelleen tilille “Arvopaperit”. Tällä haluan tuoda selkeästi esille sen tosiseikan, että yhtiöni liiketoiminta eli sijoitustoiminta ja arvopaperikauppa on todellakin elinkeinotoimintaa eikä henkilökohtaista tuloa. Tämä on yksi keino edistää sitä, että osakeyhtiötä verotetaan EVL:n eli elinkeinoverolain mukaan, eikä TVL:n eli tuloverolain mukaan. Näiden kahden eroa olen käynyt tarkemmin läpi kirjoituksessa Sijoitusyhtiön perustaminen osa 2: Riskit ja kulut 

Kaikki pitkäaikaiset sijoitukset kannattaa siis edelleen tehdä yksityishenkilönä. Varsinkin alkuvaiheessa, koska minun käsitykseni mukaan tuolla on todella suuri merkitys EVL/TVL -asetelmalle. Toki käsittääkseni on myös mahdollista se, että näiden pitkäaikaisten sijoitusten tuotot verotetaan TVL:n mukaan eri tulonlähteessä. Tästä asiasta olen tekemässä uutta artikkelia, joten kuulen mielelläni erilaisia näkemyksiä aiheesta.

Valuuttakurssivaikutusten huomiointi

Arvopaperikaupassa otan siis huomioon valuuttakurssit eli jokaiseen arvopaperin myyntivoittoon/tappioon on laskettu mukaan myös valuuttakurssin vaikutus. Tässä voisi ehkä miettiä, pitääkö tuo valuuttakurssin vaikutus kirjata erikseen tuohon, mutta itse en näe siinä mitään järkeä. Käytännössä se ei muuta muuta yhtään mitään, joten en usko, että siihen kukaan koskaan puuttuu (jos menettely ylipäätään on edes väärä). Koska kirjanpito on kuitenkin euroissa, niin on loogista, että myös myyntivoitot/tappiot kirjataan euroissa.

Kokonaan toinen asia on valuutanvaihdoista aiheutunut voitto/tappio. Itse en kirjaa näitä ollenkaan juoksevaan kirjanpitoon, vaan katson sitten tilinpäätöksessä, kuinka paljon kirjanpidossa jokainen kassatili eroaa siitä, minkä arvoinen rahasumma euroissa kyseisellä tilillä todellisuudessa on. Jos kaikki muut tapahtumat paitsi valuutanvaihtojen yhteydessä tapahtuva voitto/tappio on kirjattu oikein, niin tuo erotus vastaa suoraan näistä valuutanvaihdoista aiheutunutta nettovoittoa/tappiota. Teen tämän netotuksen siitä syystä, että valuutanvaihtoja kuitenkin tehtyä melko paljon, ja melkein koskaan valuutanvaihdon yhteydessä valuuttatili ei mene nollaan eli pitäisi käyttää fifo-periaatetta. Näiden tapahtuma-perusteinen seuraaminen kävisi kuitenkin aivan mahdottomaksi sekä minulle että myös hänelle, joka kirjanpitoa joskus saattaa tarkistaa.

Verotuksen kannaltahan tällä ei ole mitään merkitystä, mutta kirjanpidossa tämä menettely ei välttämättä ole täysin oikeaoppinen ainakaan teoriassa. Tässä kohtaa voisi kuitenkin soveltaa kirjanpitolain “olennaisuuden periaatetta”. Kun valuuttakauppa ei ole osakeyhtiön liiketoimintaa ja noiden valuuttakauppojen nettovaikutukset on hyvin mitättömiä, niin ei kai ole kenenkään etu tehdä turhia kirjauksia, joilla ei ole varsinaiseen lopputulokseen mitään merkitystä. Näiden tilien tasaukset voisi tehdä myös kuukausittain, mutta lähtisin tähän vasta siinä tapauksessa jos valuuttakauppojen vaikutukset kasvaa oikeasti merkittäviksi.

[thrive_leads id=’2216′]

Sijoitusyhtiön pääomittaminen ja varojen jako

Itse teen kaikki sijoitukset omaan sijoitusyhtiööni Svop-sijoituksina eli sijoituksina Svop-rahastoon (sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto). Tämä menee kirjanpidossa omaan pääomaan ja edelleen kohtaan “muut rahastot”. Svop-sijoitukset on käytännössä helpoin tapa pääomittaa yhtiötä ja ainakin tällä hetkellä tehdyt Svop-sijoitukset saa myös palauttaa täysin verottomasti jos pääoman palautus tehdään 10 vuoden kuluessa. Palautuksen yhteydessä tulee selkeästi tuoda esille, että kyseessä on Svop-palautus. Uskoisin, että yhden henkilön omistamassa osakeyhtiössä tästä ei koidu sen suurempaa ongelmaa. Ainoa tähän liittyvä riski on tietysti se, että Svop-sijoituksia aletaan tulevaisuudessa verottaa.

On myös muita tapoja tehdä sijoituksia omaan pääomaan tai vaikka siirtää yritykseen rahaa lainana (vieras pääoma). En kuitenkaan näe näissä tavoissa mitään järkeä, koska esimerkiksi lainan korosta joutuu maksamaan pääomatuloa ja muita oman pääoman sijoituksia kuin Svop-sijoituksia ei voi minun käsittääkseni palauttaa. Näiden sijoitusten rekisteröinteihin saattaa myös liittyä jotain kuluja. Käytännössä Svop-sijoitus on aivan kiistatta paras keino pääomittaa omaa sijoitusyhtiöitä.

Aloita yritykselle sijoittaminen

Millaisia kuluja sijoitusyhtiön toimintaan liittyy?

Kirjanpitoon menee siis aikaa ehkä maksimissaan tunti kuukaudessa ja ainakin minulle ilmainen Tilitin-ohjelma on aivan riittävä. Maksullisia kirjanpito-ohjelmiakin on tarjolla, ja niiden kustannukset pyörii jossain 20 euroa/kuukausi paikkeilla.

Oikeastaan ainoa ylimääräinen juokseva kulu on pankkitilin palvelumaksu, johon yleensä menee 6-10 euroa kuukaudessa riippuen siitä, miten paljon pankkitilillä on tapahtumia. Joissain pankeissa saattaa päästä puolet halvemmallakin. Itse yritin tätäkin kiertää perustamalla yritykselleni Holvi-tilin, joka ei siis ole varsinainen luottolaitos. Holvin basic-tili kustantaa 0 euroa kuukaudessa ja 50 senttiä/tapahtuma. Minulla tulee siis vain ehkä 2-3 tapahtumaa kuukaudessa, joten Holvi-tili toisi selvää säästöä. Välittäjäni ei kuitenkaan jostain syystä hyväksynyt Holvi-tiliä vastatiliksi, joten ainakin toistaiseksi pitää säilyttää perinteinen pankkitili.

Muita kuluja voisi olla esimerkiksi konsultointi kirjanpito/tilinpäätösasioissa jos tulen niitä tarvitsemaan. Ainakin toistaiseksi olen saanut kaikkiin kysymyksiini vastauksen ilmaiseksi YTJ:ltä tai Googlelta.

Vielä viimeinen huomio on se, että heti kun perustat yrityksen, sinulle alkaa soittaa kaiken maailman “yritystietoreksiteri Oy:t” ym. Käytännössä homma menee niin, että puhelun alussa sinulta kysytään yrityksesi tietoja ja kokemattomalle kaikki kuulostaa siltä, että jokin viranomainen on asialla. Sitten kylmästi tokaistaan, että tiedän tiedot kirjataan suomen yritysrekisteriin tai muuhun vastaavaan virallisen kuuloiseen himmeliin ja tästä tulee muutaman sadan euron lasku. Homma kuulostaa alusta loppuun viralliselta, joten kokematon henkilö saattaa tuohon ansaan jopa mennä.

Itse en onneksi mennyt. Helpoin tapa on tietysti jättää vastaamatta kaikkiin tuntemattomiin numeroihin. Kuitenkin jopa minulle saattaa joskus tulla tuntemattomista numeroista soittoja, joiden taustalla on välillä ihan järkevääkin asiaa. Siksi en voi jättää tuntemattomiin numeroihin vastaamatta. Nämä yritystietorekisteri oy:t saa kuitenkin melkein joka viikko minun verenpaineen koholle, joten olen päätynyt helpoimpaan ratkaisuun eli maksan nykyään 6 euroa vuodessa Telemarkkinointikielto.fi:lle.

[thrive_leads id=’2216′]

Lopuksi

Sijoitusyhtiön toimintaan ei siis todellakaan kulu kovinkaan paljon ylimääräistä aikaa. Kunhan vain ottaa asioista aluksi tarpeeksi selvää ja kehittää hyvän systeemin kirjanpitoon. Tietoa löytyy netistä melko vähän ja hankalasti jos ei tiedä mistä etsiä. Itse olen kokenut hyviksi tietolähteiksi sijoitusyhtiö.net -sivuston, jonka perustaja Sampsa Leskinen tarjoaa myös sijoitusyhtiökonsultointia. Myös Sijoitustiedon foorumilta löytyy aiheesta pari ketjua, jotka sisältävät kyllä paljon arvokasta tietoa ja näkemyksiä. Kannattaa myös käydä tutustumassa SalkunRakentaja -foorumin sijoitusyhtiö -keskusteluryhmään.

Laittakaa ihmeessä kysymyksiä ja palautetta tulemaan. Huomasin tuossa, että noissa aiemmissa sijoitusyhtiön perustamista koskevissa kirjoituksissa on jonkin verran puutteita ja virheitä, joten tulen myös niitä parhaani mukaan päivittämään tässä tulevien viikkojen aikana.

Aloita yritykselle sijoittaminen

14 ajatusta aiheesta “Millaista sijoitusyhtiön toiminta käytännössä on?”

  1. Kiitos kysymyksestä! Laittaisin lähtökohtaisesti vaihto-omaisuuteen, koska juurikin tuo jälkimarkkinaperustelu on mielestäni riittävä, että voi sanoa aluksi tarkoituksen myydä ne saman tilikauden sisällä voitolla. Toki sitten jos jää useammaksi tilikaudeksi niin pitää siirtää pitkäaikaisiin sijoituksiin.

   Sivuhuomiona, joka ei nyt ehkä liity tähän, niin jos yrityksen pääasiallinen toimiala on jokin muu kuin sijoitustoiminta, niin silloin kai vertaislainausken velkakirjoja pitää käsitellä rahoitustuottoina.

   1. Kiitos hienoista vastauksista myös!

    Eikös pitkäaikassijoittamisessa ole vertaislainaamisessakin riski joutua TVL-verotukseen? Sanotaan, että TVL-verotuksessa ei saa vähentää luottotappioita, toisin kuin EVL:ssa. Itse olen kuitenkin alkanut tätä sääntöä vähän epäilemään luettuani tämän oikeuden päätöksen.

    2014 – TVL-yritys sai vähentää luottotappion “pääomatulon hankkimisesta johtuneena menona”
    http://www.kho.fi/fi/index/paatoksia/vuosikirjapaatokset/vuosikirjapaatos/1391515255750.html

    1. P.S.

     Sijoitusyhtio.netin Sampsa kirjoittaa näin:
     “Arvopaperikauppa on usein luonteeltaan sellaista, että saman tilikaudenkin sisällä myytäväksi tarkoitetut arvopaperit myydään ainoastaan tiettyjen olosuhteiden toteutuessa. Jos toivotut olosuhteet eivät toteudu, myös myynti luonnollisesti viivästyy. Haen tässä sitä, ettei vaihto-omaisuuteen kirjattuja arvopapereita ole pakko myydä tietyn ajan sisällä, jotta ne voisivat olla vaihto-omaisuutta.”

     Tätähän, tarkoitushakuisuuteni myöntäen, voisi varmaan soveltaa myös vertaislainoihin: velkakirja myydään, jos siitä saa muuten vaan hyvän hinnan, tai jos lainanottaja osoittautuu maksukyvyttömäksi (perintäyhtiölle tässä tapauksessa). Toki tässä liikutaan aika kaukana lain hengestä.

     1. Juuri näin, mutta jollain tavalla pitää kai pystyä osoittamaan, että arvopapereita ei ole hankittu pitkäaikaisiksi sijoituksiksi. Tuskin vielä muutaman tilikauden mittaisiin sijoituksiin ja niiden kirjaamiseen vaihto-omaisuuteen puututaan tai tätä edes kyseenalaistetaan, mutta jos suurin osa yhtiön sijoituksista alkaa venyä useiden vuosien mittaisiksi, niin varmasti tuohonkin “hyvällä” tuurilla voi joku tarttua. Ehkä myös verokohtelusta (EVL vs TVL) saadun hyödyn määrällä voi olla merkitys eli jos tuolla oikeasti on iso merkitys verojen maksuun, niin sitten asiasta voisi olettaa heräävän kysymyksiä epäselvissä tilanteissa.

      Tosin en osaa yhtään sanoa, miten käytännössä näihin puututaan, mutta ainakin teorian tasolla tulee mieleen, että kuitenkin lähtökohta on, että joko saman tai seuraavan tilikauden aikana myydään ellei jotain poikkeuksellisia olosuhteita tule.

      Pitääpä selvittää tätäkin asiaa tarkemmin joltain alan parissa työskentelevältä.

    2. Hyvä korjaus, en ollutkaan tietoinen tällaisesta tapauksesta. Pitääpä lisätä tekstiin.

     Ja on siis kyllä “riski” joutua TVL:ään oli sijoitusmuoto melkein mikä tahansa.

  1. Kiitos kommentista ja ennenkaikkea noista hyvistä linkeistä!

   Käytännön eroa ei varmaan juurikaan ole, mutta muutamia eroja kuitenkin on vähennyksiin liittyen, joilla voi olla ihan kohtalaisesti merkitystä riippuen toiminnan laadusta. Tässä muutamia ajatuksia:

   EVL:
   -Arvopaperit voidaan käsitellä vaihto-omaisuutena -> realisoimattomien tappioiden verovähennys ja mahdollisuus kirjata kaupat yhteenvetona kirjanpidossa.
   -Myös tiettyjen johdannaistappioiden ja alaskirjausten vähennysoikeus, joita ei TVL-puolella saa.
   -Sukupolvenvaihdoshuojennukset
   – Edustuskulut, matkakulujen kilometrikorvaus (vaikka yhtiökokoukseen) 0,41 e/km (vs. TVL:ssä 0,24 e/km), toimitilavuokrat jne.
   – Oma näkemys on se, että yleensäkin EVL:n osalta on vapaampi linja erilaisten vähennysten kanssa.

   TVL:
   – Käsittääkseni aikalailla samat vähennykset kuin mitä yksityishenkilö voi vähentää pääomatuloverotuksessa.
   – Ammattikirjallisuus, työhuonevähennys, netti, tietokone, korkokulut…

   Tietysti sitten jos on jotain muita liiketoimintoja tuon sijoittamisen ohella, niin saattaisi olla etua jos ne verotettaisiin samassa tulonlähteessä, jolloin yhden liiketoiminnan tappiot voidaan vähentää toisen voitoista.

   Jos kuitenkin lähinnä passiivisesti sijoittelee sen kummemmin tuhlaamatta rahoja mihinkään turhaan, niin eipä se varmaan mihinkään vaikuta meneekö EVL:ssä vai TVL:ssä.

 1. Ensinnäkin kiitokset loistavista artikkeleista.

  Aloin miettimään tuota realisoimattoman voiton veroseuraamusta yrityksen perustamisen esteenä. Onko siis listattujen yhtiöiden osakkeet pakko myydä pörssin kautta markkinahintaan, vai olisiko ne mahdollista myydä hankintahinnalla tai pienellä voitolla suoraan yritykselle?

  Eli siis yritys lainaisi 10000€ vakuudetonta lyhytaikaista lainaa ja ostaisi yksityishenkilön vaikka 10000eurolla hankkimat osakkeet, joiden nykyarvo on esim 15000euroa, yritykselle n. 10000eurolla? Sitten omistaja pääomittaisi yritystä tällä saadulla kauppasummalla ja yritys maksaisi lainan korkoineen pois samantien.

  Yritys joutuu kirjaamaan taseeseen tämän 5000euron voiton, mutta voi lykätä veronmaksua aina siihen saakka kunnes myy osakkeet.

  Näin sijoittajalle ei kertyisi juurikaan myyntivoittoa ja lainan korkokustannuksetkin ovat huomattavasti pienemmät kuin 30% vero 5000euron voitosta

  1. Kiitos kysymyksestä!

   Ensin tuohon, että onnistuuko myynti alle markkinahinnan: Kyllä onnistuu. Onnistuuko tällä välttämään myyntivoittoveroa? Ei onnistu. Kyseessä on itse asiassa aika oppikirjamainen esimerkki tilanteessa, jossa veronkiertosäännöstä voidaan soveltaa. Verohallinnon sivuilla asiasta on mainittu kohdassa 3.8 “Alihintaiset luovutukset omalle yhtiölle” https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Verohallinnon_ohjeet/Veron_kiertamissaannoksen_soveltaminen(34717)

   Jos osakkeet myydään yhtiölle selvästi alle käyvän arvon, niin silloin tuo kauppa on verrattavissa apporttisijoitukseksi, jossa yhtiön pääoma kasvaa tuon alihinnan verran. Joudut kuitenkin maksamaan myyntivoittoveroa, jossa noiden alihintaan myytyjen osakkeiden kuvitteelliseksi luovutushinnaksi lasketaan luovutuspäivän käypä arvo eli päätöskurssi.

   Eli siis käytännössä tuolla veivauksella ei saavuta mitään verrattuna siihen, että pääomitat yhtiösi noilla osakkeilla apportina tai sitten vain myyt nuo osakkeet ensin markkinoilla ja teet pääomasijoituksen omistamaasi yhtiöön.

   Noita myyntejä ei muuten ole pakko tehdä pörssin kautta, vaan useimmat välittäjät voivat toteuttaa sen ns. sisäisenä kauppana, joka onnistuu puhelinsoitolla välittäjälle. Riittää että sekä yhtiöllä että itsellään on samassa paikassa arvo-osuustili.

  1. Se onkin sitten kokonaan toinen asia :D… Ainakin tähän mennessä ovat uskoneet ja soittelu on loppunut.

   Jos eivät usko, niin tuolla telemarkkinointikiellon sivuilla kerrotaan, että laiminlyönneistä tehdään tietosuojavaltuutetulle toimenpidepyyntöjä ja laiminlyöntien edelleen jatkuessa ryhdytään tarvittaessa oikeustoimiin – kaikista kuluista vastaa STML ry.

 2. Moi,
  Tykkäsin jo kirjoitelmasarjastasi kun perustit yritkysen. Selkeää ja relevanttia informaatiota. En tiedä oletko missään kohtaan maininnut asiasta, mutta paljon koet olevan se ehdoton alaraja sijoitusvarallisuudessa, että sijoitusyhtiön perustamista ja sen kautta pörssikaupan käymistä kannattaa harkita? Kysymys tietenkin riippuu hyvinkin paljon ihmisen omasta elämäntilanteesta, mutta kuluja/aikaa/verohyötyä tarkastellen niin onko mitään suositeltavaa minimipinkkaa rahassa? Kiitos jo etukäteen.

  1. Moi, Kiitos kysymyksestä!

   Hankala mitään ihan absoluuttista rahasummaa sanoa, mutta kyllä se aivan ehdoton minimi menee jossain 10-15 k:n paikkeilla. Paljon vaikuttaa se, millaista kauppaa käyt, oletko esim. opintotukea saava opiskelija jne. Pankkitilistä tulee joka tapauksessa niitä kuluja sen 50-100 euroa/vuosi, joten paljon alle 10 000 euron summalla tuollainen ei kannata. Myös 330 euron rekisteröintikulua tulee suhteuttaa.

   Toisaalta on myös se näkökulma, että jos oikeasti on sitoutunut osakesijoittamiseen monien kymmenien vuosien tähtäimellä, niin verotehokkaampaahan se on ajoissa aloittaa, vaikka pienillä summilla verohyöty ei alussa mikään kovin suuri ole. Jos on ehtinyt kerätä jo ison potin, jossa on paljon realisoimatonta myyntivoittoa, niin tuon varallisuuden siirtäminen yritykseen käy aika hankalaksi ilman, että välttyisi veroseuraamuksilta.

   Mutta siis lyhyt vastaus, että jossain tuossa 15 k euron paikkeilla vähintään ja opiskelijana tietysti tuo päätös olisi helpompi, kun opintolainaa tulee ovista ja ikkunoista naurettavalla korolla ja kela rankaisee jopa tappiollisesta osakekaupasta yksityishenkilöitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *