Mikä on hinta-laatusuhteeltaan paras äänikirjapalvelu?

Tämä äänikirjapalveluiden vertailu on tehty sijoittajan näkökulmasta. Olen kirjoittanut toiseen blogiini laajemman äänikirjapalveluiden vertailun tavallisen kuluttajan näkökulmasta.

Luen ja nykyään myös kuuntelen useita kirjoja kuukaudessa. Kirjat ovat sijoittajalle yksi paras tapa kasvattaa tietoutta ja mitä enemmän luet, sitä nopeammin tietämyksesi lisääntyy. Oppiminen on eksponentiaalinen prosessi, joten korkoa korolle -ilmiö toimii siis aivan samalla tavalla tässäkin asiassa.

Jos ostaisin kaikki kirjani fyysisenä painoksena, niin kalliiksi tulisi. Varsinkin sijoituskirjat saattaa maksaa usein yli 30 euroa. Toinen asia, mistä en fyysisissä kirjoissa pidä on se, että niitä lukiessa tulee olla paikallaan kotona kirjan ääressä. Äänikirjoja voi kuitenkin kuunnella esimerkiksi autossa, lenkillä tai meluisissa paikoissa. Aikaa säästyy huomattavasti.

Viimeisen parin vuoden aikana markkinoille on tullut valtavasti uusia äänikirjapalveluita. Tarkoitukseni onkin tässä kirjoituksessa vertailla muutamaa palvelua hinnan, laadun ja tarjonnan osalta. Otin tähän vertailuun mukaan vain sellaisia palveluita, joista minulla on henkilökohtaista kokemusta. Näitä ovat Audible, BookBeat ja ElisaKirja.

Maksatko rajattomasta kuunteluoikeudesta vai tallennusmahdollisuudesta?

BookBeat ja Audible toimivat kuukausimaksu-periaatteella. Näiden kahden ero on se, että BookBeat tarjoaa kuukausimaksua vastaan käytännössä rajattoman määrän kuunneltavia kirjoja, kun taas Audiblessa kuukausimaksuun sisältyy yksi vapaavalintainen kirja/kuukausi ja lisää kirjoja voi ostaa erikseen niin paljon kuin haluaa. Audiblessa kirjat kuitenkin tallentuvat palveluun ja jäävät käytettäväksi, vaikka tilauksen peruisi. BookBeatissa näin ei tietenkään ole, koska kuunteluoikeus on rajaton.

Audiblea on mahdollista kokeilla ilmaiseksi kuukauden ajan. Tähän kokeilujaksoon kuuluu ilmaiseksi yksi vapaavalintainen äänikirjaa, joka siis tallentuu käyttäjällesi, vaikka et päättäisi jatkaa palvelun käyttöä ilmaiskuukauden jälkeen. Kannattaa siis ehdottomasti ainakin kokeilla. Kokeilujakson jälkeen palvelu maksaa 7,99 puntaa kuukaudessa eli tämän päivän valuuttakurssilla noin 9,5 euroa. Tilauksen voi luonnollisesti perua koska tahansa, eli kuukausitilaus ei ole millään tapaa sitova. Audible on Amazonin omistama palvelu eli käyttäjän tekeminen tapahtuu Amazonin sivuilla. Kirjojen kuuntelu kuitenkin tapahtuu Audiblen mobiilisovelluksella. Pääset Audiblen ilmaiseen kokeilujaksoon tästä linkistä.

BookBeatiin kuuluu kahden viikon ilmainen kokeilujakso ja tuon aikana saat kuunnella niin paljon äänikirjoja kuin ehdit. Kokeilujakson jälkeen palvelu maksaa 16,90 €/kuukausi. Rajattomasta kuunteluoikeudesta saa siis maksaa Audibleen verrattuna tuplahinnan. Myöskään BookBeatin kuukausitilaus ei ole sitova eli sen voi peruuttaa koska tahansa. Pääset BookBeatin ilmaiseen kokeilujaksoon tästä linkistä.

ElisaKirja on taas perinteisempi palvelu eli siellä et maksa mitään kuukausimaksuja, vaan maksat ainoastaan ostamastasi kirjasta. Ostettu kirja tallentuu ElisaKirjan käyttäjätilillesi kirjahyllyyn ja se pysyy siellä loppuelämäsi. Näitä äänikirjoja voi kuunnella puhelimen ElisaKirja-sovelluksella, tietokoneella tai vaikka mp3-soittimella. Pääset tutustumaan palveluun tarkemmin tästä.

Millä palvelulla on paras valikoima?

Audible on valikoiman laajuudeltaan selkeästi suurin. Audiblesta löytyy yli 180 000 äänikirjaa ja esimerkiksi jos englanninkielisiä sijoituskirjoja haluaa kuunnella, niin on Audible selkeästi paras vaihtoehto. Ainakaan vielä ei ole tullut vastaan sellaista sijoituskirjaa, jota ei palvelusta löytyisi. Suomenkielistä kirjallisuutta Audiblesta ei kuitenkaan löydy.

Toiseksi kattavin valikoima löytyy BookBeatista. Mukana on paitsi paljon suomenkielisiä kirjoja, niin valtavasti myös ruotsinkielisiä ja englanninkielisiä kirjoja. Englanninkielisiä sijoitus/talouskirjoja löytyy jonkin verran, mutta ei läheskään niin paljon kuin Audiblesta. Vahvoja kuuntelusuosituksia annan kirjoille James Rickards – The New Case For Gold ja Scott Patterson – Dark Pools. Äänikirjojen lisäksi BookBeatista löytyy myös e-kirjoja.

ElisaKirja on valikoimaltaan suppein. Englannikielisiä äänikirjoja on tarjolla kourallinen. Sijoituskirjoja ei palvelusta löydy äänikirjana ollenkaan, mutta e-kirja versiona niitä on jonkin verran.

Käytettävyys ja asiakasystävällisyys

Tässäkin kategoriassa Audible nousee ykköseksi. Vaikka BookBeatin rajaton kuuntelumahdollisuus on selkeä etu, niin muilla osa-alueilla Audible on parempi. Audiblen puhelinsovellus toimii näistä kolmesta parhaiten. Audiblen kuukausijäsenyydellä saat jokaisesta äänikirjaostosta 30 % alennuksen. Sen lisäksi voit halutessasi palauttaa ja vaihtaa ostamasi äänikirjan ilmaiseksi johonkin toiseen jos et olekaan siihen tyytyväinen. Näissä vaihdoissa tulee luonnollisesti jokin raja vastaan, ettei niitä nyt aivan loputtomasti voi tehdä. Audiblessa äänikirjoista on myös ilmainen näyteversio, joka selkeästi helpottaa ostopäätöksen tekemistä.

Kaikissa kolmessa palvelussa kirjat voit ladata kuunneltavaksi offline-tilassa. Tämä on mun mielestä ihan oletusominaisuus, joka pitäsi löytyä kaikista äänikirjapalveluista.

Ellet halua kuunnella tiettyä äänikirjaa useampaan kertaan, niin en aivan heti näe, mikset mielummin maksaisi samaa hintaa BookBeatin kuukausijäsenyydestä, kuin että ostat äänikirjan kokonaan itsellesi ElisaKirjasta. Toki ElisaKirjassa on sitten se etu, että kirjan kuuntelemisen kanssa ei tule kiire.

Yhteenveto

Audible
 • Jos kuuntelet lähinnä englanninkielisiä kirjoja, niin Audible on selkeästi paras vaihtoehto. Valikoima on yksinkertaisesti laajin.
 • 9,5 euron kuukausimaksuun kuuluu aina yksi vapaavalintainen äänikirja/kuukausi. Ylimääräisiä äänikirjoja on mahdollista ostaa ja jäsenet saavat näihin 30 %:n alennuksen. Tilaus ei ole sitova ja sen voi peruuttaa koska tahansa.
 • Äänikirjoilla on ilmainen vaihtomahdollisuus jos et jostain syystä olekaan tyytyväinen tuotteeseen.
 • Kaikki äänikirjat tallentuvat kirjastoon ja ne pysyvät siellä kuunneltavissa, vaikka päättäisit peruuttaa tilauksen.
 • Audiblea on mahdollista kokeilla kuukausi ilmaiseksi ja tähän kokeilujaksoon kuuluu ilmaiseksi yksi vapaavalintainen äänikirja. Myös kokeilujaksoon kuuluva äänikirja jää pysyvästi kuunneltavaksi, vaikka et haluaisikaan jatkaa tilausta ilmaiskokeilun jälkeen.
 • Kokeile Audiblea kuukauden ajan ilmaiseksi ja lunasta ilmainen äänikirja
BookBeat
 • Sopii henkilölle, joka kuuntelee enimmäkseen suomenkielistä kirjallisuutta. Varsinkin jos haluat yhden kuukauden aikana kuluttaa suuren määrän äänikirjoja, tulee BookBeat selvästi halvimmaksi vaihtoehdoksi.
 • Tilaus maksaa 16,90 €/kuukaudessa. Tähän kuuluu rajaton kuunteluoikeus. Tilauksen voit peruuttaa koska tahansa.
 • Palvelusta löytyy myös kohtalaisesti englanninkielistä ja ruotsinkielistä kirjallisuutta.
 • Palvelusta löytyy myös e-kirjoja.
 • Kokeile BookBeatia 2 viikkoa ilmaiseksi
ElisaKirja
 • Käyttäjän luominen palveluun on ilmaista ja maksat vain ostamistasi kirjoista.
 • Palvelusta löytyy enimmäkseen suomenkielistä kirjallisuutta. Ruotsinkielistä ja englanninkielistä kirjallisuutta löytyy niukasti. Palvelusta löytyy äänikirjojen lisäksi myös e-kirjoja.
 • Ostettu kirja on mahdollista ladata useammalle laitteelle ja ne säilyvät palvelun kirjahyllyssä aina uudelleen ladattavina.
 • Rekisteröidy ElisaKirja -palveluun

Kuulen mielelläni myös muiden kokemuksia edellä mainituista palveluista. Saa myös vinkata jos tietää vielä paremman palvelun. Jos luku – tai kuuntelusuosituksia kaipaa, niin kannattaa käydä tutustumassa mun Kirjavinkkeihin. Jos kirjasta löytyy äänikirjaversio, niin se on mainittu esittelytekstin yhteydessä.

Käykäähän siis testaamassa ainakin nuo ilmaiskokeilut ja kertokaa mitä mieltä olette!

Kirjoitus sisältää Affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saan pienen komission, kun joku ostaa tuotteen tai avaa palveluun asiakkuuden linkin kautta. Et kuitenkaan koskaan joudu maksamaan tästä mitään ylimääräistä. Oman arvomaailmani osalta voin todeta sen, että suosittelen tässä blogissa vain sellaisia tuotteita/palveluita, joista minulla on itselläni positiivisia kokemuksia ja joiden uskon hyödyttävän myös sinua. En siis koskaan suosittele mitään tuotetta/palvelua vain tuon pienen komission takia. Toivon, ettet käytä rahaa tai aikaasi mihinkään sellaiseen, jonka et koe olevan sinulle tarpeellinen.

4 ajatusta aiheesta “Mikä on hinta-laatusuhteeltaan paras äänikirjapalvelu?”

 1. Kiitos selkeästä artikkelista, antoi hyvin osviittaa siitä mikä olisi itselle sopivin vaihtoehto 🙂

  1. Moi,

   ElisaKirja on ilmainen käyttää, mutta jokainen kirja maksaa erikseen tietyn verran 5-20 euroa. Tuo kirja on sitten loppuelämäsi tallennettuna palvelussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *