Alanko kirjoittaa omalla nimellä, aloitanko uuden blogin?

Nyt on jo kolmas vuosi kirjoittamista menossa ja 122 artikkelia takana. Kun aloitin tämän, ei minulla ollut oikeastaan mitään sen kummempia tavoitteita tai käsityksiä siitä, millaista sisältöä haluan tarkalleen ottaen kirjoittaa. Olen kokeillut monenlaista ja mukaan on mahtunut paljon onnistumisia ja epäonnistumisia. Tähän väliin on varmaan hyvä kysyä itseltään, mitä oikeasti haluan tällä sivustolla tuoda esiin?

Toisaalta haluan edistää osakesijoittamisen aloittamista ja kirjoittaa mahdollisimman selkokielisiä oppaita ja artikkeleita, joiden avulla tavallisen ihmisen on helppo päästä tähän mukaan. Esimerkkinä nyt vaikkapa ETF-opas ja lukuisat kirjoitukseni indekisijoittamisesta. Toisaalta minulla taas kiinnostaa sijoitusmaailman “yhteiskunnaliset ilmiöt” (typerä sana, mutta en keksinyt parempaa). Haluan tuoda esiin sijotusmaailman vääryksiä, joilla meitä vedätetään.

Koska markkinoilla on ollut aika kallista viime aikoina, on osakesijoitukset ja niiden myötä yhtiöanalyysit, jäänyt vähemmälle. Tarkoitukseni on myös jatkossa kirjoittaa yhtiöanalyyseja, koska samalla ne toimivat erinomaisena dokumentaationa itselleni myöhempää tarkastelua varten, mutta toivottavasti tarjoavat arvoa myös teille lukijoille.

Viimeisen vuoden aikana minua on kuitenkin yhä enemmän alkanut kiinnostaa hieman erikoisemmat ilmiöt ja rahoituksen teoriat syvällisemmällä tasolla. Kaiken edellä mainitun keskellä haluaisin tuoda esille myös sellaisia sijoitusideoita ja ajatuksia, jotka haastavat sijoitusmaailman yleisesti “totuutena” pidettyjä käsityksiä. Tai ylipäätään hieman vähemmän tunnettuja ideoita ja ajatuksia. Tällaisista muutamina esimerkkeinä voisin mainita pohdintani High Yield -markkinoista ja edelleen tähän liittyen SalkunRakentajan artikkelin High Yield -markkinoiden likviditeettikriisiltä ei pelastu kukaan. Mukaan voisi myös laittaa pohdintani hajauttamisesta sekä kirjoituksen Matala korkotaso ei oikeuta korkeaa osakemarkkinoiden arvostustasoa. Olen myös työstämässä omaa erikoistilanteet -sivua, joka on toistaiseksi jäänyt aika vajaavaiseksi muilta kiireiltä.

Uusia blogeja ilmassa?

Kaiken tämän keskellä minua on alkanut viimeisten kuukausien kiinnostamaan bloggaaminen aiheena yhä enemmän. Minulla olisi todella paljon asioita, joita haluaisin tuosta aiheesta sanoa. Kaikki nettisivujen tekemisestä, sisällön tuottamiseen ja affiliate-markkinointiin.

En kuitenkaan halua blogistani liian hajautettua sekamelskaa. Olen pitkään paininut jo pelkästään sen kanssa, että onko nykyinen aiheiden moninaisuus liikaa yhdelle sivustolle. Tarkoitan siis sitä, että hieman erikoisemmat ajatukset tai ideat tuskin aukeavat sellaiselle, joka on vasta aloittanut sijoittamisen. Toki tähän mennessä olen omasta mielestäni pystynyt tuottamaan sellaista sisältöä, että se palvelee kaikenlaista lukijakuntaa, niin aloittelevia kuin kokeneempia.

Bloggaaminen aiheena on kuitenkin aivan liikaa tälle sivustolle. Olen ihan vakavasti alkanut pohtia aivan uuden sivuston/blogin luomista nimenomaan bloggaamiseen liittyen. Minulla on käynyt myös mielessä, että tekisin myös kolmannen sivuston, jonka sisältö olisi suunniteltu enemmänkin aloitteleville sijoittajille ja ylipäätään sellaisille, joita ei kiinnosta syvälliset pohdinnat rahoitusteorioista tai High yield -markkinoiden tilasta. Haluaisin kuitenkin tällä blogilla pyrkiä yhä enemmän tuohon jälkimmäiseen suuntaan, joten ehkä myös kolmas sivusto/blogi olisi paikallaan.

Listalla esimmäisenä on kuitenkin tuo bloggaamiseen liityvä blogi. Olen itse asiassa jo hommannut domain-nimiäkin valmiiksi ja jonkin verran suunnitellut ulkoasua/sisältöä. Mitään sen tarkempaa ajankohtaa ulostulolle en ole miettinyt, mutta varmaankin tässä loppukevään aikana tai viimeistään kesään mennessä olisi tarkoitus tämä projekti paljastaa.

Mietin pitkään, haluanko avata asiaa tässä blogissa ja kertoa suunnitelmistani vai kirjoitanko toista blogia kaikessa hiljaisuudessa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että avoimuudesta ei ole loppujen lopuksi mitään harmia ja asioiden pimittely kostautuu aina. Tarkoitukseni olisi tuossa uudessa blogissa avata aivan kaikki, virheistä onnistumisiin ja aina bloggaamisesta saamiini tuloihin asti. Haluan vielä tähän väliin selventää, ettei tarkoitukseni ole ryhtyä miksikään “blogiprofeetaksi”, joka kaikessa viisaudessaan neuvoo muita ihmisiä ja tietää bloggaamisesta, markkinoinnista tai muusta vastaavasa kaiken, koska näin ei tietenkään missään tapauksessa ole. Enemmänkin haluan tuoda esiin mahdollisimman rehellisen tarinan siitä, miten itse olen aloittanut ja teen asioita tällä hetkellä. Haluan kirjoittaa näistä asioista itselleni, mutta ehkäpä niistä on hyötyä myös muille bloggaajille tai teille, jotka suunnittelette oman blogin/sivuston perustamista.

Kirjoittaakko nimellä vai anonyyminä?

Tätäkin asiaa olen viime aikoina pohtinut. Olen saanut paljon viestiä ja kehoitusta siitä, että kannattaisi alkaa kirjoittamaan omalla nimellä näitä asioita. Alunperin kun tämän blogin aloitin, halusin pysyä anonyyminä, koska en halunnut avata kaikille ihmisille sijoitusvarallisuuttani (jota silloin päivittelin säännöllisesti sivustolle). Nyt myöhemmin olen jättänyt tuon varallisuusseurannan ainakin tässä blogissa kokonaan.

Ehkäpä ihmisillä kuitenkin kiinnostaa, millainen henkilö tämänkin blogin taustalla kirjoittaa. Olen vielä hieman vastahakoinen asian suhteen, mutta olen vakavissani pohtinut omalla nimellä kirjoittamisen aloittamista jo tämän vuoden puolella.

Jos tulen jotain henkilökohtaisia tuloja tai varallisuutta avaamaan tarkemmin, teen sen jatkossa tuon uuden blogin kautta. Mietin kuitenkin, onko epämukavaa kirjoittaa asioista omalla nimellä ja avata omia tuloja tai varallisuutta niin, että se on tuolla kaikkien nähtävillä ja jokainen epäonnistuminen (tai onnistuminen) jonka teen, on vain pakko käydä läpi? Tämähän oli kuitenkin minun alkuperäinen argumentti anonyyminä kirjoittamiselle.

Nyt kun tuota asiaa miettii tarkemmin, niin tuo argumentti tuntuu ehkä vähän naurettavalta. Kysehän on loppujen lopuksi vain rahasta! Jos teen virheitä ja menetän omaisuutta, mitä sitten? Jos blogitulot putoaa nollaan typerien virheiden takia, mitä sitten? Näistä virheistä avoimesti kirjoittamalla voi oppia ja parhaassa tapauksessa myös muut oppivat minun virheistä. Ja kuten moneen kertaan jo totesin, kysehän on vain rahasta. Jos annan rahan tai varallisuuden määritellä itseäni, siinä kohtaa mennään pahasti metsään.

Tuntuu, että Suomessa on jo muutenkin todella salaileva ja hiljainen ilmapiiri, mitä tulee omaan talouteen ja rahaan. Täällä ei siis ehkä ole mikään maailman helpoin tulla ulos puhumaan näistä asioista, mutta aion kuitenkin tehdä sen. Suomessa on jo muutamia mainioita tapauksia näyttämässä esimerkkiä meille muille, Pohatta ja Downshiftaaja vain muutamia mainitakseni. Haastankin myös muita anonyyminä kirjoittelevia sijoitusbloggaajia pohtimaan ja kommentoimaan asiaa.

Mitä mieltä sinä siis olet? Osallistu keskusteluun Twitterissä tai kommentoi.  

 

 

8 ajatusta aiheesta “Alanko kirjoittaa omalla nimellä, aloitanko uuden blogin?”

 1. Toistaiseksi olen päättänyt pysyä anonyyminä, mutta ole pohtinut myös, että lähempänä tavoitteideni saavuttamista voisin tulla “ulos” omalla nimellä. Siinä vaiheessa blogille olisi hyvä antaa kasvot.

  Itsekin olen pohtinut erilaisia spin-off blogeja ja projekteja, mutta mietityttää miten aika riittäisi niihin kaikkiin. Mikäli olisin taloudellisesti riippumaton ja hyppäisin oravanpyörästä, niin takuulla kirjoittaisin useampaa blogia ja saattaisin harkita videobloggaamistakin.

  1. Hei
   Mielenkiintoista kuulla sunnitelmistasi! Toivottavasti saavutat tavoitteesi pian. Tuossahan on hyvä “asset” blogille, eli “kun saavutan tavoitteeni tulen ulos ja paljastan kuka tämän takana oli”. Tuo nyt oli vain satunnainen ajatus, mikä tuli mieleen 😀

   Olen itsekin pohtinut, miten aika riittää useamman blogin kirjoittamiseen. Olen kuitenkin tehnyt päätöksen, etten mene kesällä “töihin”, vaan panostan kaiken aikani kirjoittamiseen ja suunnitteluun. Minulla on jo sen verran säästöjä ja passiivisia tuloja, että tämä on mahdollista. Toki myös kuluni ovat aika pienet, kun olen vasta opiskelija.

   Toki sitten kesän jälkeen saa nähdä miten käy, kun pitäisi taas opiskella. Eiköhän siitäkin jotenkin selvitä 😀

 2. Itse kirjoittelen anonyymisti, mutta jokainen kaverini kyllä tietää blogin olemassaolosta ja puhunkin asioista heidänkin kanssaan avoimesti. Välillä on mukava kun joku kaveri ottaa puheeksi aiheen, josta olen kirjoittanut blogissa. Itse en näe, että vaikka nimeni ja naamani blogissa olisi, toisi se yhtään enempää arvoa blogin sisällölle tällä hetkellä.

  Toisaalta, koska en ole kirjoittanut vielä edes vuotta, niin saattaa olla, että asia muuttuu ajan myötä. Veikkaisin, että jos jaksan kirjoittaa vielä monen vuoden päästä, voin ihan hyvin laittaa nimeni ja naamani näkyviin. Kaikki riippuu siitä jaksanko kirjoittaa ja kasvaako blogini.

  1. Kiitos kommentista!

   Omalla kohdallani on aika samanlainen tarina. Monelle kaverille olen kertonut ja puhun myös heidän kanssaan näistä asioista.

   Samanlaisia ajatuksia oli myös blogia aloittaessa. En oikein keksinyt, mitä lisäarvoa nimellä kirjoittaminen tuo ja koska anonyyminä nyt on vain mukavampi aloittaa kirjoittaminen, niin valitsin sitten sen tien.

   En ole kyllä vieläkää mitenkään ihastunut ajatukseen, että alkaisin “brändäämään itseäni” tms. Ajattelen oikeastaan vain niin, että kun kirjoittaa useampaa blogia, on helpompaa saada näkyvyyttä jos sen tekee omalla nimellä. Myös esimerkiksi vieraskirjoitukset ym. hoituu helpommin, koska harva media ottaa tänä päivänä nimimerkillä kirjoittavia mukaan.

  1. Ei sitä pidä itseään pakottaa muutokseen jos ei halua 😀 Onhan täällä anonymiteetin suojassa kieltämättä aika mukava kirjoitella!

  1. Kiitos kommentista! Psykologinen näkökulma on minustakin mielenkiintoinen ja erittäin tärkeä osa-alue myös kun puhutaan kirjoittamisesta ja sisällöntuotosta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *