Osakesijoittamisen aloittaminen helpottuu – Nordnet laskee pienten kauppojen välityspalkkioita

Tänään aamulla sain kuulla ilouutisen. Nordnet laskee pienten kauppojen eli maksimissaan 200 euron kauppojen välityspalkkion 0,99 euroon. Muutos koskee kaupankäyntiä kaikilla Helsingin pörssin yhtiöillä (myös pienemmillä First North -listan yhtiöillä) ja on voimassa ainakin toistaiseksi tämän vuoden elokuun loppuun saakka (31.8.2017).

Nordnet on jo aikaisemmin noussut piensijoittajien suosioon siitä, että palvelussa on mahdollista säästää lukuisiin rahastoihin ja ETF-rahastoihin ilman välityspalkkioita kuukausisäästämisen muodossa. Asiakaspalvelun laadun, luotettavuuden ja läpinäkyvyyden osalta Nordnet on noussut suomessa piensijoittajien suosituimmaksi pankiksi. Nordnetin toiminta on malliesimerkki siitä, miten sijoittamista “myydään” vastuullisesti: Tarjotaan siis ensisijaisesti tuotteita ja palveluita, jotka maksimoivat asiakkaan, ei pankin, varallisuuden. Vähemmällä saat enemmän, sillä kulut syövät tuotosta valtaosan pitkässä juoksussa.

Kritisoitavaakin on toki löytynyt, ja yksi suurimpia kritiikin kohteita on ollut juuri suorien osakekauppojen välityspalkkiot. Isojen kauppojen kohdalla välityspalkkiot ovat kilpailukykyiset ja linjassa muiden välittäjien ja pankkien kanssa. Pienten kauppojen kohdalla välityspalkkiot ovat kuitenkin olleet hieman liian korkeat. Esimerkiksi tasolla 4 (kuluiltaan korkein taso) välityspalkkion minimi on Helsingin pörssissä ollut 9 euroa. Esimerkiksi 200 euron sijoituksesta noin suuri välityspalkkio tarkoittaa 4,5 % suhteellista kulua. Nyt asiakkaiden palaute on kuitenkin otettu huomioon, ja tuo 0,99 euron minimipalkkio koskee jatkossa kaikkia palkkiotasoja. Tilin avaaminen Nordnetiin onnistuu helposti verkkopankkitunnuksilla. Tilin avaaminen ja arvopapereiden säilytys on maksutonta.

Myös nuorille pitää tarjota mahdollisuus omistaa

Joku saattaa miettiä, ettei noin pienillä summilla (max. 200 €) kannata sijoittaa osakkeisiin. Parempana vaihtoehtona tarjotaan kuukausisäästämistä esimerkiksi passiivisiin indeksirahastoihin. Osaltaan ymmärrän tämän argumentin, mutta vain jos välityspalkkiot ovat niin korkeat, kuin ne tähän asti olivat. Suoria osakesijoituksia voi aivan hyvin tehdä pienilläkin summilla, kunhan pitää kulut minimissä. Summalla ei siis itsessään ole mitään väliä, sillä esimerkiksi Helsingin pörssissä valtaosalle osakkeista kappalehinta on jossain 1-30 euron välissä.

Ennen kaikkea tämä uudistus mahdollistaa osakesijoittamisen aloittamisen nuorille, joilla säästettyä rahaa ei ole vielä niin paljon. Nuoret ovat nimenomaan niitä, joilla on varaa ja joiden pitääkin ottaa osakeriskiä, koska sijoituksen aikahorisontti on erittäin pitkä.

Helsingin Sanomat kertoi muutama viikko sitten 16 -vuotiaasta sijoittajasta Johannes Majamäestä. Kyseinen nuori sijoittaja on erinomainen esimerkki muille nuorille, ja toivoisin tämän ilmiön yleistyvän edelleen. Myös nuorille pitää tarjota mahdollisuus omistaa ja vaurastua. Pienten kauppojen välityspalkkion laskeminen on erinomainen keino edistää sitä. Itse olen väläytellyt myös opiskelija-alennusta välityspalkkioihin, mutta ehkäpä kokonaisvaltainen pienten kauppojen välityspalkkion alennus toimii paremmin. Omistaminen pitää tehdä mahdolliseksi tuloista riippumatta.

Samalla kuitenkin ihmettelin, miten valtaosassa pankkeja ei alaikäisen nuoren edes anneta tehdä osakesijoituksia itsenäisesti. Ymmärrän toki lainsäädännölliset asiat ja pankkien niihin liittyvät huolet. Ei ole kuitenkaan parempaa tapaa talouskasvatukseen, kuin ottaa nuori mukaan sijoittamiseen jo varhain ja antaa hänen tehdä itsenäisesti sijoituspäätöksiä vanhemman opastuksella. Kun nuori aloittaa pienillä summilla ja aikaisin, virheet tulevat paljon halvemmaksi verrattuna siihen, että aloittaa isoilla summilla myöhään. Edelleen pahinta mitä lapselle voi tehdä, on antaa hänelle iso sijoitussalkku täysin “kylmiltään” ilman mitään kokemusta sijoittamisesta. Nordnetissa alaikäinen voi avata arvo-osuustilin huoltajien suostumuksella. Täytyy kyllä ihmetellä muiden pankkien käytäntöjä rajoittaa nuorten vaurastumista.

Toivotaan, että Nordnet saa positiivisia kokemuksia kokeilusta ja ihmiset hyödyntäisivät mahdollisuuden. Jäänkin odottamaan, josko välityspalkkiot jäisivät pysyvästi alas ja alennukset laajenisivat mahdollisesti myös muihin pörsseihin. Itselläni on ainakin vahva luotto, että tästä ei seuraa muuta kuin hyvää.

Kirjoitus ei sisällä sijoitusneuvontaa. Blogi saatttaa sisältää affiliate-mainontaa. 

5 ajatusta aiheesta “Osakesijoittamisen aloittaminen helpottuu – Nordnet laskee pienten kauppojen välityspalkkioita”

  1. Ennen sai 1% välityspalkkiolla tehdä pankin tiskillä kauppaa summasta riippumatta.

  2. Tätä onkin odotettu. Sais kyllä hieman laajempi olla tuo minimisumma. Esim. 500 euroon asti 0,99 eur olisi hyvä. Jenkkeihin saisi laskea ainakin johonkin 9 eur/minimi. Degirolla pitää hoitaa pienemmät kaupat ulkomaille.

    1. Kiitos kommentista!

      Käsittääkseni kyseessä on nyt kokeilu, ja jos ihmiset tästä innostuu, niin mikseipä voisi hieman laajemminkin alentua tuo minimi. Ulkomaita odotellessa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *