ETF-opas on nyt julkaistu!

Voin ilokseni todeta, että sivustolta löytyy tästä päivästä lähtien kattava 7-osainen ETF-opas, joka on siis täysin vapaasti kaikkien lukijoiden käytössä. Oppaan kaksi viimeistä osaa on vielä viimeistelyä vaille valmiina, mutta viikon sisällä nekin tulevat julki. Kaksi viimeisintä osaa Smart Beta -ETF:stä ja markkinatakauksen toimintalogiikasta tarjoaa hieman spesifimpää tietoa asioista enemmän kiinnostuneille, kun taas ensimmäiset 5 osaa ovat enemmän perus ETF-tietoutta. Toki niissäkin mennään aina tekstin loppua kohti melko syvälle asioihin. Paljon uutta ja yllättävää tietoa saattaa siis tulla vastaan myös niille, jotka jo luulivat tietävänsä ETF:stä kaiken (ainakin itse opin paljon uutta oppaan kirjoitusprosessin aikana). Tässä siis oppaan sisältö kokonaisuudessaan (löytyy myös ylävalikosta!):

 1. Mikä on ETF ja miten se toimii?
 2. ETF-rahaston hyödyt perinteiseen rahastoon verrattuna
 3. Kasvuosuus vai tuotto-osuus?
 4. Fyysinen vai synteettinen ETF?
 5. ETF-sijoittaminen käytännössä
 6. Smart beta – parempaa tuottoa? (tulossa pian!)
 7. Miten ETF:n markkinatakaus toimii? (tulossa pian!)

Mistä ETF-opas sai alkunsa?

Kun kirjoitin edellistä ETF-artikkelia Kaikki mitä sinun tulee tietää ETF-rahastoista, niin törmäsin varsin mielenkiintoiseen ongelmaan: Suomen kielellä näistä asioista ei ole kovin syvällisesti koottua tietoutta. Iso osa tiedosta on lähinnä englanninkielistä. Toki tietoa löytyy myös suomen kielellä, mutta hyvin hajanaisista lähteistä. Ne oppaat, joihin olen netissä törmännyt, ovat lähinnä aivan perusasioita käsitteleviä “markkinointipapereita”. Missään ei selitetä asioita pohjia myöten, joten siksi päätin itse tarttua tähän ongelmaan.

Käytin kirjoitusprosessissa aika pitkälti hajanaisia englanninkielisiä lähteitä. Tietoa keräsin mm. ETF.COM -, ETF Database -, Alpha Architect – ja BlackRock Blog -sivustoilta. Oppaassa saattaa siis olla virheitä, mikäli olen tulkinnut jotain käyttämiäni lähteitä väärin tai mikäli näissä lähteissä on alunperin virheitä. Luotan kuitenkin täysin teidän lukijoiden vertaisarviontiin, ja oppaan jokainen osa on vapaasti auki kommentoinnille. Laittakaa siis kommentteja tulemaan jos jotain virheitä tai epäselvyyksiä löytyy taikka muuten vain haluatte jotain kysyä tai kertoa. Myös muilla tavoin saa ottaa yhteyttä. Löydät tarkemmat yhteystiedot ja lomakkeet Ota yhteyttä -sivulta.

Kommentointi ja palautteen antaminen on erittäin tärkeää, sillä vain se vie eteenpäin tämänkin oppaan tasoa. Koko blogi ei olisi mitenkään tällä tasolla ilman niitä 200 kommenttia, jotka olen teiltä lukijoilta vuosien saatossa saanut. Kiitos siis jo etukäteen kaikesta palautteesta.

Haluan kehittää opasta jatkuvasti, joten kuka tietää, miten laajaksi se voi vielä paisua. Pyrin kuitenkin jollain tapaa pitämään oppaan yksinkertaisena ja kompaktina eli syvällisemmät jutut ja yksittäinen nippelitieto tulee jatkossa artikkelimuodossa, jotka sitten linkitän oppaaseen sopiviin kohtiin.

Sisältääkö tämä opas mainoksia ?

Kyllä sisältää. Juuri kun pääsin itse piikittelemään jo olemassa olevia ETF-oppaita “markkinointipapereiksi”, niin nyt toteankin, että myös oma oppaani sisältää mainoksia. Mitäs ihmettä tämä oikein on?

Oppaassa mainostan monessa yhteydessä Nordnetia. Myös oppaan kirjaviittaukset johtavat Adlibriksen sivuille, josta kirjan voit ostaa. Oman arvomaailmani osalta voin todeta sen, että en koskaan mainosta mitään sellaista tuotetta tai palvelua, jota en itse koe arvokkaaksi. Nordnet on minun mielestäni aidosti fiksu ja vastuullinen osake – ja rahastovälittäjä, joka tarjoaa tavallisille sijoittajille laadukkaita ja järkeviä palveluita sekä tuotteita. Käytän Nordnetia myös itse, joten siltä osin tiedän mistä puhun. Mielestäni Nordnet on fiksu palveluntarjoaja ennen kaikkea rahastosäästäjälle, joten siksi olen ottanut oppaaseen mainoksia tekstilinkkien muodossa.

En kirjoita tätä blogia rahan takia. Mainokset on olemassa siksi koska esimerkiksi kirjallisuus, sivuston ylläpito ja oikeastaan monenlainen käyttämäni tiedonhankinta maksaa. Käytän blogin kirjoittamiseen viikossa paljon tunteja, joten mainoksista saatava tulo on oikeastaan vain muodollinen korvaus kaikesta “vaivasta” (oikeasti nautin tästä). Korvaus on niin pieni, ettei mitään tuntipalkkoja kannata edes ruveta laskemaan. Siksi lasken blogin suurimmaksi hyödyksi kaiken sen oppimisen ja ilon, jota kirjoittamisesta saan.

Mainoksista huolimatta pyrin oppaassa tuomaan esille riippumatonta, faktoihin perustuvaa tietoa. Pyrin myös selkeästi tuomaan esille ne kohdat, joissa kyse on omista mielipiteistäni ja näkemyksistäni. Jos jossain kohtaa epäilet näiden pyrkimysten toteutumista, niin laita ihmeessä palautetta tulemaan.

Käykäähän siis tutustumassa oppaaseen ja kertokaa mitä olette mieltä!

6 ajatusta aiheesta “ETF-opas on nyt julkaistu!”

  1. Kiitos kommentista! Nordnetillä kyllä pienissä kaupoissa hieman turhan korkea minimi jenkkipörsseissä. Toivotaan, että lähtisi tulemaan alas.

 1. Kiitos hienosta oppaasta! Eipä ole näin hyvää vielä tullut vastaan. Kauankohan vielä menee noiden viimeisten osien julkaisuun?

  Minua ei nuo mainokset kyllä haittaa, mutta mobiililla saattaavat olla ärsyttäviä. Varsinkin kun joillain sivuilla tulee niitä ponnahdusikkunoita.

  1. Ole hyvä:) Tässä on ollut vähän kiireitä, mutta ensi viikon alussa yritän saada Smart Beta -osan ulos. Markkinatakaus-osasssa saattaa mennä vähän pitempään

   Tarkoitat varmaan muita sivustoja, joissa on ponnahdusikkunoita? Ainakaan itse en ole omalle sivulleni niitä juuri tuosta syystä laittanut. Mietin myös tarkasti jokaisen tekstiin sijoitetun mainoksen, ettei se haittaisi lukukokemusta. Laita toki palautetta tulemaan jos tällaisia löytyy, niin laitetaan pois.

 2. Harvoin näkee näin kattavaa tietopakettia. Olet tehny melkoisen työn! Kiitos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *