Raisin – Parempaa talletuskorkoa pankkitalletukselle

Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, ettei käteinen ole tällä hetkellä ollenkaan huono vaihtoehto edes pitkäjänteiselle sijoittajalle. Tilanteessa, jossa korot ovat historiallisen alhaisella tasolla ja osakkeet historiallisen kalliita, ei käteistä parempaa vaihtoehtoa voisi edes kuvitella. Inflaatiokin on tällä hetkellä itseasiassa negatiivinen, joten siitä ei tarvitse huolehtia. Markkinoiden keskiarvolta on tuskin odotettavissa positiivista tuottoa seuraavan 5-10 vuoden aikajänteellä. Siispä 0-2 % vuodessa tuottava pankkitalletus on huomattavasti parempi vaihtoehto, kuin 0-50 % tappiota tuottava osake – tai korkosijoitus.

Suomessa säästötilien ja määräaikaisten talletusten korot ovat kuitenkin todella ala-arvoisia. Suurimmassa osassa pankkeja säästötilin korko on luokkaa 0 % – 0,1 % ja määräaikaisille talletuksille 0,1 % – 0,6 %. Parasta talletuskorkoa tarjoaa Hypo “huikealla” 0,6 % korolla. Korot ovat siis todella surkeita, puhumattakaan siitä, miten vaikeaa ja aikaa vievää on jahdata aina parasta talletuskorkoa ja perustaa joka kerta uusi tili uuteen pankkiin. Pahimmassa tapauksessa pankit saattavat tarjota lyhyitä 0,5 – 1 vuoden mittaisia “sisäänheitto”-tarjouksia, jonka jälkeen he pudottavat koron lähelle nollaa.

Raisin – helpompi ja tehokkaampi tapa säästää

Onneksi saksalaiset ovat kuitenkin taas kerran keksineet paremman ja tehokkaamman ratkaisun. Raisin on finanssipalveluyritys, jonka kautta kuka tahansa eurooppalainen voi avata vaivattomasti pankkitilin mihin tahansa EU-maahan. Palvelu siis kerää ison osan eurooppalaisia pankkeja samaan paikkaan. Pelkästään Raisin-tilin avulla, voit avata pankkitilin useaan eri pankkiin euroopassa. Raisin on siis tavallaan “talletustilien välityspalvelu” ja yhdellä ainoalla tilillä saat pääsyn euroopan parhaimpiin talletuskorkoihin.

Otetaanpa esimerkki. Sanotaan, että löydät ranskalaisen pankin, joka tarjoaa hyvää talletuskorkoa. Haluat avata sinne tilin, mutta pankki vaatii sinulta fyysistä läsnäoloa tilin avaamisen ja sopimusten allekirjoittamisen yhteydessä. Yleensä vaatimuksena on myös vähintäänkin osittainen asuminen ja työskentely Ranskassa.

Raisin tarjoaa onglemaan helpon vaihtoehdon sekä sinulle että pankille. Avaat vain kyseiseen palveluun tilin ja valitset mihin pankkiin haluat rahasi tallettaa. Raisin hoitaa kaiken sinun ja pankin välisen paperityön ym. asioinnin. Avataksesi talletustilin ranskalaiseen pankkiin, sinun ei tarvitse poistua tietokoneen äärestä mihinkään. Tilin avaaminen Raisiniin on ilmaista, helppoa ja todella nopeaa. Täytät vain tilinavauslomakkeelle omat tietosi, varmistat henkilökohtaisen vastatilin (kotimaan pankkitilisi) 0,10 euron siirrolla Raisinin yhteistyöpankkiin ja lähetät palveluun kuvan henkilökortistasi.

Palvelu on ilmainen ja turvallinen

Raisin on kerännyt muutaman vuoden aikana jo yhteensä 50 000 asiakasta ja 1,8 miljardin euron edestä talletuksia. Palvelussa on yhteistyökumppaneina jo 27 pankkia ja palvelu toimii yli 30 eri maassa. Kuluttajien ja pankkien luottamus ei nouse aivan tyhjästä, sillä Raisin on tehokkuuden lisäksi myös erittäin turvallinen palvelu. Kaikkiin talletuksiin liittyy EU-lainsäädännön vaatima 100 000 euron talletussuoja. Talletuksen tekeminen Raisinin kautta on siis aivan yhtä turvallista, kuin rahan tallettaminen omaan pankkiin täällä Suomessa. Raisin ei itse hallinoi rahojasi missään vaiheessa, vaan niitä säilytetään joko Raisinin yhteistyöpankin Keytrade Bankin tilillä tai sen pankin tilillä, johon olet tehnyt talletuksen. 100 000 euron talletussuoja on voimassa kaikissa tilanteissa.

Miten Raisin itse ansaitsee rahaa?

Raisin on täysin ilmainen palvelu. Tilin avaaminen, talletukset tai nostot ei maksa yhtään mitään. Mitään piilokulujakaan ei ole, joten moni varmasti miettii, missä välissä Raisin pääsee itse tienaamaan rahaa? Asiaa kannattaa ensin miettiä pankin näkökulmasta. Raisin ei nimittäin ole ainoastaan tavallisia kuluttaja-asiakkaita hyödyttävä palvelu, vaan myös pankit hyötyvät palvelusta huomattavasti. Koska Raisin pystyy keräämään pankille talletusasiakkaita useista eri maista ja tulevaisuudessa ehkä jopa eri maanosista, saa pankki hajautettua talletuspakoriskiä huomattavasti. Jos pankin kaikki asiakkaat asuvat samassa maassa, on talletuspaon seuraukset pankille merkittävästi suuremmat, kun kyseisen maan talous menee kriisiin. Kun asiakkaat tulevat hajautetusti ympäri maailmaa, on talletuspaon seuraukset huomattavasti pienemmät. Pankin kannattaa siis maksaa siitä, että se saa asiakkaita hajautetusti joka puolelta maailmaa. Tekniseltä kannalta pankki siis maksaa Raisinille komission, koska muutoin pankki joutuisi tekemään kaiken markkinointityön itse.

Miten avaan tilin?

Ensin menet Raisinin sivuille. Linkin takaa löydät parhaat talletukorkotarjoukset, jotka suomalainen asiakas voi tällä hetkellä saada. Kannattaa huomata, että 2 vuoden määräaikaisiin talletuksiin maksetaan asiakkaan ensimmäisestä talletuksesta 50 euron bonus ja 1 vuoden määräaikaisiin talletuksiin 25 euron bonus. Parhaimmillaan bonus voi olla jopa 75 euroa 3 vuoden talletuksissa. Bonus maksetaan talletuksen määräajan päättyessä. Esimerkiksi itävaltalainen Euram Bank maksaa 1,05 % vuosikorkoa. Kun talletusta pidetään loppuun asti eli 2 vuotta, saat koron päälle 50 euron bonuksen. 5000 euron talletukselle tämä tarkoittaa 165 (50 + 105) euron eli 3,3 % kokonaistuottoa 2 vuoden jälkeen. Talletuskoroissa “pienillä” eroilla on väliä, sillä 1,05 %:n korko on 350% parempi kuin se korko, mitä esimerkiksi Nordea tällä hetkellä tarjoaa talletusasiakkailleen (0,3%). Kannattaa huomata, että palvelun minimitalletus on 5000 euroa ja maksimitalletus 100 000 euroa.

Kun olet valinnut tarjouksen, klikkaat “Go to offer” ja edelleen seuraavalla sivulla “Apply now”. Tämän jälkeen seuraat vain ohjeita ja täytät tietosi niiden mukaan. Kohtaan “Tax number (TIN)” tulee sinun sosiaaliturvatunnuksesi. Kotimaan pankkitilin vahvistus vastatiliksi tapahtuu tekemällä 0,10 euron siirto ohjeiden mukaiselle Keytrade Bankin pankkitilille. Lopuksi vielä lähetät palveluun kuvan henkilökorttisi (ajokortti tai passi) molemmista puolista ja tämän jälkeen voit jo aloittaa säästämisen.

Jos haluat vielä miettiä eri tarjouksia (tai mahdollisesti odottaa uusia) menet linkin kautta etusivulle ja löydät sieltä kaikki tarjoukset. Rekisteröityminen ei vielä sido talletuksen tekemiseen, joten voit aivan hyvin tehdä tilin palveluun ja odottaa parempia tarjouksia.

Tästä pääset Euram Bankin tarjoukseen (1,05 % p.a 2 vuoden talletukselle)

Kirjoitus ei sisällä sijoitusneuvontaa. Lukijan tulee tutustua blogin vastuuvapauslausekkeeseen. Kirjoitus on toteutettu yhteistyössä Raisinin kanssa. 

Follow my blog with Bloglovin

3 ajatusta aiheesta “Raisin – Parempaa talletuskorkoa pankkitalletukselle”

  1. Mielestäni tuo talletuspakoriskin pienentyminen ei oikein pidä paikkansa. Talletuspakohan on pankkikohtainen ilmiö eikä niinkään maantieteellinen. Toki alueellisesti useampi pankki voi kriisiytyä samanaikaisesti, mutta se ei tarkoita, ettei muualla asuvien kannattaisi osallistua talletuspakoon. Kuten koulussa opetettiin: “Talletuspakoon kannattaa liittyä aina”, eli talletuspakoon osallistumatta jättämisestä ei yleensä hyödy mitään, mutta voi menettää paljon. Ainoa syy, miksi muualla asuvien kohdalla talletuspakoon osallistuminen talletuspakoon saattaa olla paikallisia vähäisempää, lienee siinä, että he eivät ole yhtä hereillä paikallisista olosuhteista. Toisaalta ulkomaiselle rahalle annetaan joskus etuoikeus talletuspakotilanteissa. Esimerkiksi päiväkohtaiset nostorajoitukset eivät välttämättä koske ulkomaalaisia. Tällöin iso ulkomaalaisten osuus saattaisi pahentaa talletuspakoa.

  2. Mielenkiintoista kuulla esittelyä uudesta palvelusta, kiitos siitä. Bank Norvegianin 1,75% vaikuttaa kuitenkin kätevämmältä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *