Lotto on köyhien ja sairaiden lisävero – Eikä vasemmisto tee sille mitään

Luin eilen Aki Pyysingin ajatuksia herättävän kolumnin  Lapset voi lottoamisen sijaan opettaa sijoittamaan. Allekirjoitan kolumnin pääsanoman täysin. On kaksi tapaa vaurastua, työnteko ja omistaminen. Suomessa molemmat näistä tavoista on demonisoitu. Ensimmäinen progressiivisen verotuksen toimesta, toinen sekä verotuksen että yhteiskunnan toimesta. Ainoa sallittu tapa rikastua edes hetkeksi on lottoaminen, mutta sekin loppujen lopuksi vain tuhoaa vaurautta. Mikä meitä oikein vaivaa?

Tulee huono olo, kun katsoo Veikkauksen ja RAY:n vuosikertomuksia. Yhteensä näiden kahden liikevoitto oli 960 miljoonaa euroa vuonna 2015. Suoraan tuotemainontaan ja markkinointiin käytettiin rahaa yhteensä 29 miljoonaa euroa. Epäsuorasti arvioituna todelliset markkinointikulut ylittävät todennäköisesti 100 miljoonaa euroa, kun lasketaan mukaan myyntikomissiot ja muut, esimerkiksi tuotesijoitteluun ja markkinointihenkilöstöön kuluvat kustannukset.

Nämä panostukset ovat selvästi olleet kannattavia, sillä Suomessa pelataan uhkapelejä suhteessa väkilukuun kolmanneksi eniten koko maailmasta. Ongelmapelaajien ja peliriippuvaisten määrä on huipputasolla (3,3 % koko väestöstä eli n. 124 000 henkilöä), verrattuna kansainväliseen keskitasoon (0,5-2 %). THL:n viimeisimmän katsauksen mukaan riskitasolla pelaaminen on vain yleistynyt vuosina 2011-2015, vaikka Veikkaus mainostaa panostavansa yhä enemmän peliongelmaisten hoitoon ja ongelmien ennaltaehkäisyyn. Varsinkin eläkeläisten ja nuorten aikuisten rahapelaaminen on siitä huolimatta yleistynyt.

Rahapelit verottaa eniten köyhiä, sairaita ja vanhuksia

Näistä tilastoista ei voi vetää mitään muuta johtopäätöstä kuin että Veikkauksen rahapelit on köyhien sekä ennen kaikkea sairaiden ja vanhusten lisävero. Herää kysymys, miksei vasemmisto Suomessa puutu tähän eriarvoistavaan toimintaan. Sen sijaan he jaksavat kyllä itsetuhoisesti vikistä jokaisesta veromuutoksesta, joka edes jollain tapaa kannustaisi tätä yhteiskuntaa vaurastumaan. Toki annetaan tähän väliin lyhyt kunnia Veikkauksen jalomielisyydelle, koska kuitenkin pieni osa rahoista jaetaan kulttuurin ja vähäosaisten hyväksi. Näinhän ei mikään muu yhteisö Suomessa tee.

Suomalaisten varallisuus on euroopan pienimpiä ja ansiotuloja sekä pääomatuloja verotetaan kuin Juha Sipilää mediassa. En tiedä onko meidän olematon vaurastumiskulttuuri peräisin kasvatuksesta vai yhteiskuntarakenteista, mutta jossain on jotain pahasti vialla, kun menestyviä bisneksiä omistava henkilö maksaa tuloistaan enemmän veroa kuin lottovoittaja ja saa silti osakseen valtavan määrän vihaa ja kateutta. Tai ehkäpä meidän yhteiskunta vain diskonttaa lottovoittajan tulevan köyhtymisen nykyhetkeen ja säälii häntä jo etukäteen alemmalla verotuksella sekä onnentoivotuksilla. Jälkimmäinen ajattelutapa antaa edes jotain toivoa.

Niissä, jotka ovat omalla työllä, yrittämisellä ja riskinotolla luoneet merkittävän omaisuuden, on eräs hauska piirre. Taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen jälkeenkään he eivät jää sohvalle makaamaan, vaan kokevat jatkuvaa tarvetta tehdä jotain tuottavaa. He ovat paljon parempia allokoimaan pääomaa tuottaviin kohteisiin, kuin yksikään valtio tässä maailmassa. Omistamisen ja vaurastumisen mahdollistaminen on yksi syy sille, miksi meillä kokonaisuudessaan menee niin hyvin.

Mitäpä jos siis ryhdyttäisiin tekemään tästä yhteiskunnasta edes hieman tasa-arvoisempi? Poistettaisiin ainakin aluksi köyhien, sairaiden ja vanhusten lisävero. Veikkauksen markkinointiin menevät rahat voitaisiin käyttää vaikkapa järkevän sijoittamisen tai oman talouden hallinnan markkinointiin. Uskon, että jo tällä yksinkertaisella ja nykymalliin suhteutettuna maksuttomalla toimenpiteellä saataisiin peliongelmaisten määrä reippaaseen laskuun. Tästähän saisi vasemmistopuolueille hyvän vaaliteeman. Kiittäkää siis minua jos voitatte ensi vaaleissa.

PS: Samalla voitaisiin toki hieman puhdistaa varakkaita omistajia syrjivää ilmapiiriä ja tasa-arvoistaa verotusta. Eihän täällä kohta kannata omistaa enää mitään.

6 ajatusta aiheesta “Lotto on köyhien ja sairaiden lisävero – Eikä vasemmisto tee sille mitään”

 1. “–pieni osa rahoista jaetaan kulttuurin ja vähäosaisten hyväksi” -> tulonsiirtoa vähäosaisilta vähäosaisille, mikä järki? Itse olen rankasti peliriippuvaisuuteen taipuvainen, ja siperia on opettanut että jos en pidä nollatoleranssia niin se on menoa. Mikään uhkapelimainonta mitä tähän mennessä olen kohdannut, ei ole saanut ainakaan omaa pelihimoani syttymään, toisaalta lotto/keno ei koskaan ollutkaan minulle se varsinainen ongelma. Mielestäni uhkapelien menestys perustuu täysin siihen, että ihminen on peruslaiska olento, ja mikä olisi vähemmän työteliäs tapa rikastua kuin lottokupongin ostaminen? Ei haittaa vaikka todennäköisyys on joka viikko jotain 1/15 000 000. Ja asenne äkkirikastujia kohtaan on siksi näennäisen myönteinen, että silloin voi aina hokea, että “sillä kävi vaan uskomaton pulla”, ja näin ollen voi torjua ajatuksen, että voisi vaikuttaa siihen yhtälöön että toinen on miljonääri kun itse on köyhä tai vähemmän varakas.

  Olen jo kauan sitten hyväksynyt, että en tule koskaan lotossa voittamaan, joten kuponkien ostelu on juurikin lisäveron maksamista kohdallani. Ja vaikka sattuisi että taivaalta tipahtaisi syliini miljoona (koska näinhän voi käydä =D) niin todennäköisesti tuhlaisin sen jotenkin typerästi, koska pidän itseäni vielä epävakaana kuluttajana (joskin itsetietoisena) ja kuka tietää miten reagoisin sellaisessa kriisitilanteessa. Mielummin vaurastun omilla ansioillani, sillä silloin tiedän ansainneeni joka euron ja osaan arvostaa niitä sen mukaisesti – ja ehkä opinkin jotain matkan varrella.

  Tulipas katkeran kuuloinen ja sekava teksti, mutta näitä asioita on todellakin pyöritelty aikoinaan samalla kun mietti miksi tuli taas pelattua kuukauden vuokra yhdessä viikonlopussa. Siltikään en ole Veikkausta lakkauttamssa, vaan suon haaveilut ja ässäarvat niille jotka osaavat niitä kohtuuden rajoissa raaputella. Toimintaa voisi kyllä supistaa reippaasti… Tai sitten sen liikevoitosta voisi tehdä Suomelle kansallisen rahaston (Norjan öljy-mallin mukaisesti), kuten rahapodissa joskus väläyteltiin 🙂

  1. Kiitos hyvästä kommentista! Arvostan rehellistä näkemystäsi.

   Esitit kyllä hyvän pointin “tulonsiirtoa vähäosaisilta vähäosaisille”. Eihän tuossa loppujen lopuksi ole mitään järkeä.

   Laiskuudestahan se moni paha saa alkunsa. Niin kai tässäkin tapauksessa. Itse uskon siihen, että kun virikkeiden määrä (mainokset, raha-atuomaatit ym.) laitetaan minimiin niin se kyllä jo alitajuisesti saa ihmisen miettimään jotain muuta kuin pelaamista. Tällainen ei välttämättä toimi aivan jokaiselle yksilölle, varsinkaan niille, joilla peliongelma on jo alkanut, mutta varmasti väestötasolla vähentää ja ennaltaehkäisee peliongelmia. Kannatan kyllä yksilön vapautta ja markkinataloutta, mutta joissain asioissa pitäisi yksinkertaisesti olla enemmän holhousta. Varsinkin, kun meillä kaikki menee yhteiskunnan laskuun.

   Veikkausta en olisi lopettamassa. Toimintaa voisi kyllä huomattavasti supistaa. Tai sitten jokin kansallinen rahasto, kuten mainitsit. Toisaalta, meillä on aika huonoja kokemuksia siitä, kun valtio alkaa sijoittaa rahoja ja ylipäätään eläkeyhtiöiden sijoitustoiminta on niin luokatonta, että kansallista rahastoakin harkitsisin kyllä pitkään 😀

 2. Rahapelit ovat todellinen ongelma niille, joille se on harrastus tai addiktio. Itse tykkään haaveilla voitosta ja olen jopa sitä mieltä, että lottovoiton suunnittelu auttaa tekemään parempia valintoja nykyisessä omassa taloudessa.

  1. Kiitos kommentista 🙂 Niin kauan, kun asia pysyy kontrollissa niin en näe rahapeleissä mitään pahaa.

   Mielenkiintoinen näkökulma! Kai sen noinkin voi ajatella.

 3. Hmm hmm. Kukaanhan ei sinänsä ketään pakota pelaamaan. Sitten jos ei pystyisi pelaamaan kioskilla niin pelattaisiin netissä. Itse kyllä harrastan sijoittamista mutta kyllä sitä kerran viikossa yhteen raaputusarpaankin riittää rahaa =)

  1. Olet oikeassa. Varmasti osa ongelmapelaajista siirtyisi nettiin jos mitään muuta vaihtoehtoa ei tarjottaisi. Netissä ongelmien ennaltaehkäisy on jo huomattavasti vaikeampaa, joten uhkapelien kokonaan kieltäminen ei varmastikaan ole hyvä ratkaisu.

   Kuitenkin jos miettii Veikkauksen markkinointikustannuksia, niin herää kysymys onko noin valtavat kustannukset tarpeellisia. Kai sitä voittoa pystyisi tekemään huomattavasti pienemmillä kustanuksilla. On jotenkin ristiriitaista, että valtio käyttää noin suuret summat rahaa asiaan, joka aiheuttaa paljon kurjuutta. Eihän Alkokaan mainosta Kossua tv:ssä/netissä, pystytä viina-automaatteja jokaiseen kioskiin eikä kaupan kassa kysy, että laitettaisko mukaan vielä pari kossupulloa. Onneksi jälkimmäiseen on puututtu, mutta kyllä sitäkin edelleen joskus kohtaa (itse olen niin ärsyttävä kansalainen, että teen asiasta joka kerta ilmoituksen kauppiaalle).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *