Monta syytä juhlaan

“Mitä tekevät työssään epäonnistuneet sijoittajat tai treiderit? Alkavat kirjoittaa blogia.” – Wall Streetin vanha vitsi

Omalla kohdallani ensin tuli blogi, joten ehkä alan menestyä sijoittajana vasta kun epäonnistun blogin kanssa. Tämän vuoden sijoitustuottojen perusteella olen ilmeisesti jo epäonnistunut, vaikka kaikkeni olen tähän blogiin panostanut. Uuden ulkoasunkin laitoin, mutta tuotot pysyvät silti hyvinä. No, aina ei voi saada kaikkea. Tai sitten minulla kävi vain hyvä tuuri, kuten eräs Osakeliiton tietäjä osasi kertoa.

Olen jo lähes 10 vuotta harrastanut sijoittamista enemmän tai vähemmän. Viime vuosina homma on kuitenkin kehittynyt hieman ammattimaisempaan suuntaan, vaikka edelleen kyse onkin vain mukavasta harrastuksesta. Tosin tällä hetkellä niin mukavasta, että mielellään tätä tekisi vaikka työkseen. Ehkä pitäisikin jättää haaveet “oikeista” töistä ja hakeutua alalle opiskelemaan. Toisaalta en ole koskaan kuullut kenenkään mestarisijoittajan hyötyneen rahoitusalan opinnoista, joten täytyy vielä pohtia asiaa. Sitä paitsi kaksi suuresti arvostamaani sijoittajaa Carl Icahn ja Michael Burry taitavat myös olla medisiinareita. Ehkä en siis ihan väärässä paikassa ole.

Kaikkien aikojen paras tuotto ja artikkeli numero 100

Joka tapauksessa tänään on monta syytä juhlaan. Tämän vuoden tuotto on ollut kaikkien aikojen kovin tähän mennessä ja sen lisäksi kirjoitan blogikirjoitusta numero 100. Jotenkin tuollainen numero artikkeleita tuntuu omaan korvaani aivan käsittämättömältä. Teillä on ollut 99 kirjoitusta aikaa laittaa kommenttia, että lopeta nyt hyvän sään aikana. Se mahdollisuus kuitenkin meni jo, ja aion kirjoittaa toiset 100 artikkelia lisää.

Olen edelleen sitä mieltä, että kaikista tärkein asia sijoittajalle on olla häviämättä rahaa. Kun tarpeeksi monta vuotta pystyy välttelemään tappioita, alkaa tuottoja kummasti tulla itsestään. Mieti aina mitä voit hävitä, koska voittaa voi millä tahansa tyylillä. Vaikka lottokupongilla.

Aina silloin tällöin akateemikot tulevat esittelemään tuloksiaan, kuinka markkinoita ei voi voittaa. Kaikki ovat kuulemma rationaalisia, tuotot normaalijakautuneita, eikä anomalioita esiinny. Näin on toki teoriassa, eikä näiden teorioiden suurin ongelma ole se, että niiden oletukset ovat virheellisiä (esim. normaalijakautuneisuus ja rationaaliset toimijat). Suurin ongelma on se, ettei esimerkiksi informaatioylivoimaa voi kvantifioida. Kaikki sijoittajat eivät jaksa tehdä yhtä perusteellista selvitystyötä ja ajatella yhtä kirkkaasti. Varsinkaan niiden yhtiöiden kohdalla, joissa analyytikkoseuranta on olematon. Miten otat tällaisen huomioon tutkimuksissa? Et mitenkään. Ei tarvitse mennä Sharevilleä pidemmälle, niin löydät henkilöitä, jotka vuodesta toiseen lyövät indeksiä moninkertaisesti. Omalla kohdallani 2 vuoden ylituotto voi tietysti olla täysin tuuria, mutta 10 vuoden jälkeen jo erottaa kuka osaa homman, kuka ei.

Olen vasta alkuvaiheessa, mutta omalla kohdallani olen varsin tyytyväinen oman selvitystyöni tuloksiin. Hibbett Sports, Andrew Peller, Movado, Michael Kors, Sanoma…kaikki ovat olleet erittäin onnistuneita sijoituksia. Jopa huonoiten tuottanut sijoitukseni IBM on tuottanut mukavasti, kun osingot otetaan huomioon. Jonkin verran tuottoja on haitannut myynnit, joita olen tehnyt läpi vuoden. Tällä hetkellä keskityn varojen siirtämiseen omaan sijoitusyhtiöön. Yli puolet omaisuudestani onkin tällä hetkellä käteisenä ja todennäköisesti myös pysyy, ellei hyviä ostopaikkoja ala avautua. Tilanne sopii minulle tällä hetkellä varsin hyvin, sillä käteinen on juuri nyt kaikkein vihatuin “sijoituskohde”. Ehkäpä se kertoo jostain jotain.

Tämän sivuston tarkoitus ei ole tietenkään esitellä omia sijoitustuottojani tai kehuskella onnistuneilla sijoituksilla. Se ei vie kenenkään sijoittamista eteenpäin. Ehkä kerran vuodessa olisi kuitenkin hyvä käydä niitä julkisesti läpi. Pitäähän omien opetusten takana olla edes jotain näyttöä. Alla on siis henkilökohtaisen salkkuni tuotto. Sijoitusyhtiön salkun tuottoja on turha esitellä, kun suurin osa sen sisällöstä on käteistä. Varsinkin loppuvuotta (lokakuusta eteenpäin) kohti salkun tuotto näyttää heiluvan aika paljon johtuen siitä, että omistuksia on sen jälkeen ollut enää kahdessa eri yhtiössä.

Toistaiseksi ollaan saavutettu reilu 40 %:n tuotto. Se on ihan mukavasti, kun ottaa huomioon pitkän aikavälin tavoitteen (16 % p.a). Blogin perustamisesta (tammikuu 2015) lähtien tuotto on ollut yhteensä n. 50%. Heti vuoden vaihtuessa henkilökohtainen salkku alkaa tyhjentyä lisää. Tarkoitus on siirtää käytännössä kaikki varat sijoitusyhtiöön seuraavan 2 vuoden aikana. Tulevaisuudessa henkilökohtainen sijoitustoimintani tulee olemaan aika minimaalista. Pyrin tekemään kaikki suorat osakesijoitukset yhtiön kautta. Henkilökohtaiselle tilille ostan ehkä indeksirahastoja, kunhan hinnat palautuvat järkevälle tasolle.

Mihin sijoitan vuonna 2017 ?

Kysymys on tietysti typerä, koska en voi etukäteen tietää miltä tuleva vuosi näyttää. Jos sama meno jatkuu aion jatkaa suurella käteispainolla, tulen kasvattamaan fyysisen kullan määrää ja ehkä ostan lisää osuuksia High Yield bondeja shorttaavista ETF:istä (sisältävät swap-sopimuksia ja luottoriskijohdannaisia). Jälkimmäinen idea liittyy erikoistilannestrategiaani, ja tulen tekemään koko asiasta vielä pitkän kirjoituksen kunhan ehdin. Saatan myös tehdä pieniä sijoituksia yksittäisiin yhtiöihin jos hinnat käyvät välillä hyvällä tasolla. Salkkuuni on itseasiassa juuri päätynyt aivan uusi yhtiö, josta tulen tekemään lähiaikoina analyysin. Joka tapauksessa suunnitelmat voivat kuitenkin muuttua jos korjausliike tulee heti ensi vuonna. Siihen asti odottelen. Se on muuten toinen tärkeä taito. Älä häviä rahaa ja opi odottamaan. Noilla pärjää yllättävän pitkälle.

6 ajatusta aiheesta “Monta syytä juhlaan”

  1. Kiitos! Kyllähän se niin on, että hyvät tuotot on aina hyvää taitoa ja huonot tuotot huonoa tuuria:)

 1. Hienot tuottoluvut. Itselläni tuotto vuoden 2015 alusta tähän hetkeen on karkeasti ottaen noin 25%.

  Miten ja miksi siirrät rahat sijoitusyhtiöön? Jos siirrät rahat firman nimiin joudut myymään nykyiset omistukset (=veroja) ja maksamaan varainsiirtoveron (=lisää veroja). Lisäksi rahojen ulossaaminen maksaa myös mansikoita verojen muodossa. Jos taas lainaat kaikki rahat firmalle niin en usko, että verottaja katsoo tuota läpi sormien.

  Onko 20%:n vero pääomatuloista kaiken tuon arvoista?

  Itse pyrin siihen, että ostan laadukkaita firmoja, joita voin holdata vuosikymmenen. Esim. jenkkiläinen Brown-Forman on yksi hyvä esimerkki.

  1. Kiitos kommentista! Käytännössä maksan myyntivoittoveroa vain 1000 euroa ylittävästä osuudesta. Itselläni myyntivoitot ovat toistaiseksi vielä niin pieniä, että verorasite jää vähäiseksi. Toki en ole läheskään kaikkia henkilökohtaisia osakemyyntejä vielä tehnyt. Myin tänä vuonna n. 30 % omistuksistani ja ensi vuonna aion myydä myös 30-40%. Prosessi on lopullisesti valmis siis vasta vuonna 2018. Olen laskenut, että säästän tällä veroissa n. 1000 euroa, vaikka nykyisten omistusteni kurssit laskisivatkin esim. 30%. Jos kurssit säilyy ennallaan, on verosäästö edelleen suurempi. Olen siis valmis lykkäämään myyntejä vuodelle 2017 ja 2018 verojen säästämiseksi sillä riskillä, että kurssit ehtisivätkin laskea (Toki jos kurssit laskevat paljon, en tietenkään myy pois laadukkaita yhtiöitä.)

   Kuvittele jos olisin jo ehtinyt kerätä ison henkilökohtaisen sijoitusomaisuuden. Sen jälkeen varallisuuden siirtäminen sijoitusyhtiöön ei olisikaan enää niin helppoa.

   Teen siirrot sijoitusyhtiööni svop-sijoituksina (sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto). Tästä ei makseta varainsiirtoveroa, sillä sijoitukset tehdään rahana. Jos tekisin sijoitukset apporttina käyttäen omaisuutena omistamiani pörssiosakkeita, joutuisin varainsiirtoveron maksamaan. Siirrot voisi tehdä aivan yhtä hyvin lainalla, eikä siinä minun käsitykseni mukaan ole mitään väärää (vaikka lainan korko olisi 0%).

   Viimeisin kysymyksesi on se, mitä olen pohtinut kokonaiset 3 kirjoitussarjaa alkaen tästä: http://omistajavaurastu.com//2016/05/sijoitusyhtion-perustaminen-osa-1-miksi.html

   Myyntivoittojen osalta säästän sijotusyhtiön kautta 10 %-yksikkö veroissa tällä hetkellä. Osinkotuloissa säästö on 6,5 %-yksikköä. Olen laskenut myös sen, että yhtiön kautta kaikki hankinnat yms. sijoitustoiminnan kustannukset on helpompi vähentää verotuksessa. Sen lisäksi sijoitustoiminnan tuotot merkitään osakeyhtiön tuloksi, ei minun tuloksi. Tällöin minulla ei ole riskiä menettää opintotukia, koska sen tulorajat ylittyvät helposti pääomatulojen kohdalla (johtuen typeristä säännöksistä).

   Edelleen jo olemassa oleva osakeyhtiö mahdollistaa muun yritystoiminnan aloittamisen helposti, kun firma on jo olemassa. Täytyy vain rekisteröidä uusi toimiala.

  1. Kiitos paljon! Sullakin oli näköjään 100 k mennyt rikki. Onnitelut siitä! Ensimmäinen 100 k on aina se vaikein…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *