Parhaat sijoituskirjat

Sijoituskirjojen ostaminen ei aina ole niin helppoa. Kirjaa ja gurua on niin monenlaista, että pää saattaa itsellänikin mennä pyörälle helposti. Ostopäätösten helpottamiseksi olen koonnut pienen muistilistan parhaista sijoituskirjoista sekä omista tulevista kirjahankinnoista. Luvassa on siis vinkkiä kaiken tasoisille sijoittajille. Kirjoituksen lopussa on myös iloinen yllätys kaikille vaurastumista ja sijoittamista vihaaville, joten älkää suotta vielä pettykö. Täytyyhän sitä levittää hyvää mieltä kaikille osapuolille.

Kaikki sijoituskirjat löytyy helposti Adlibrikselta. Jos haluaa säästää rahaa, niin englanninkieliset kirjat löytyy usein paljon halvemmalla Amazonista. Osa kirjoista löytyy myös äänikirjana Audiblesta. Audible on siis yksi maailman suurimmista äänikirjapalveluista. Palvelua saa kokeilla yhden kuukauden ilmaiseksi ja tähän kokeilujaksoon saa valita ilmaiseksi kaksi haluamaansa äänikirjaa. Kannattaa siis ehdottomasti ainakin kokeilla! Vastaavan tyylinen suomenkielinen palvelu on audio – ja e-kirjoja tarjoava Bookbeat, johon kuuluu myös ilmainen kahden viikon kokeilujakso. Tässä palvelussa sijoituskirjoja on kuitenkin valitettavasti aika rajallisesti tarjolla.

Mika Hyttinen: Luovu ajoittamisesta – tuplaa tuottosi

 Kun viime helmikuussa Arvopaperilehtien kansissa “sijoitusviisaat” kehottivat myymään osakkeita ja ennustivat pörssilaskun jatkuvan, suositteli Mika unohtamaan ennustamisen ja markkinoiden ajoittamisen kokonaan. Sen sijaan Mika kannattaa hyvien bisnesten ostamista, aina kun sellaisia on tarjolla hyvään hintaan. Tässä tapauksessa nämä “sijoitusviisaat” olivat jälleen kerran väärässä, ja fiksut sijoittajat saivat poimittua itselleen lisää laatuyhtiöitä hyvään hintaan. Toistuva markkinakäänteen väärin arvaaminen ei tuota pitkässä juoksussa parempaa tulosta, kuin pitkäjänteinen laatuyhtiöihin sijoittaminen. Sen on Warren Buffetkin osoittanut, jonka oppeihin myös Mika perustaa sijoitusteesinsä.

Kirjasssa Mika käy esimerkkien avulla läpi, mistä laadukkaan yrityksen tunnistaa. Jos haluaa olla todellinen mestari laatuyhtiöiden poiminnassa, on kirja ehdotonta luettavaa. Olen kirjoittanut kirjasta myös Pidemmän arvostelunOsta kirja

Karo Hämäläinen, Jukka Oksaharju: Sijoita kuin guru

Jos vielä arvuuttelet millainen sijoitusstrategia sinulle parhaiten sopii, on tämä kirja ehdottomasti lukemisen arvoinen. Kirjassa käydään läpi 8:n eri “sijoitusauktoriteetin” näkemyksiä ja strategiaa sijoittamisesta. Kansien välistä löytyy mm. Benjamin Grahamin, Warren Buffetin, Philip Fisherin, Burton G. Malkielin, Peter Lynchin ja Jeremy Siegelin sijoitusstrategiat. Näitä strategioita Jukka on soveltanut Helsingin pörssin yhtiöihin ja etsinyt  parhaat yhtiöt kunkin strategian mukaisesti. Suosittelen ehdottomasti lukemaan myös niillekin, jotka ovat sijoitusstrategiansa valinneet, sillä kirja sisältää mielenkiintoista pohdintaa menestyksekkään sijoittamisen periaatteista. Niissä kun on aina yhdistäviä tekijöitä, riippumatta strategiasta. Käy lukemassa kirja-arvosteluni kyseisestä kirjasta. Osta kirja

Mika Hyttinen: Vaurastu kuin Warren Buffet

Warren Buffet on uskomattomalla track-recordillaan todellinen mestari, mitä tulee laatuyhtiöiden poimintaan. Buffetin sijoitusviisaudet ovat edelleenkin valideja, ja niitä esiintyy milloin missäkin talousuutisissa. Mika on kirjoittanut ensimmäisen suomenkielisen teoksen Warren Buffetin sijoitusstrategiasta, ja se on todella kullan arvoista luettavaa. Omalla kohdallani kirja avasi silmät ja selkeytti huomattavasti käsitystä siitä, mitä menestyksekäs sijoittaminen vaatii. Kirjassa sivutaan myös indeksisijoittamista, jota Buffet suositteleekin lähtökohtaisesti kaikille piensijoittajille. Tästäkin kirjasta olen kirjoittanut pitemmän arvostelun. Voit ostaa kirjan tästä: Osta kirja

Nassim Taleb: The Black swan – The impact of the highly improbable

Filosofi, matemaatikko, entinen treideri ja nykyinen epätodennäköisten mutta merkityksellisten tapahtumien (mustien joutsenten) tutkija Nassim Taleb omistaa kirjansa mustille joutsenille. Kirja alkaa yleisimmillä heuristiikoilla, joiden takia ihmiset aliarvioivat tai unohtavat tällaisten Black swan – tapahtumien merkityksen ennustemalleissaan ja päätöksenteossa. Kirjassa käsitellään myös informaation tulkintavirheitä (mm. silent evidence – ilmiö) ja kritisoidaan nykyisiä finanssiteorioita. Kirja todennäköisesti muuttaa käsityksesi riskistä loppuelämäksesi, joten suosittelen sitä kaikille vasta-aloittaneille sekä kokeneemmille sijoittajille. Kirjasta löytyy sekä englanninkielinen versio että myös suomenkielinen versio. Tämä kirja löytyy myös äänikirjana Audiblesta.

Richard Hudson & Benoit Mandelbrot – Huonosti käyttäytyvät osakkeet

Kirjassa matematiikan supersankari ja fraktaaligeometrian isä Benoit Mandelbrot selittää, miksi yleiset rahoitusteoriat ovat täysin epärealistisia ja toimimattomia. Nassim Talebin mielestä kirja on “syvällisin ja realistisin sijoituskirja, mitä on koskaan julkaistu”. Mandelbrot esittää nykyisten teorioiden tilalle paremmin todellisuutta vastaavaa fraktaaligeometriaan perustuvaa teoriaa, jossa satunnaisuus on villiä ja muuttuvaa, toisin kuin moderni portfolioteoria väittää. Mandebrotin esittämässä teoriassa osakkeiden tuotot eivät noudata normaalijakaumaa ja jokaisella hintamuutoksella on merkitystä tuleviin hintamuutoksiin. Kaikki on siis täysin päinvastoin miten “talouskouluissa” opetetaan. Voin ehdottomasti suositella kirjaa jokaiselle sijoittajalle.

Haastavan kuuloisesta aiheesta huolimatta kirjan varsinainen teksti ei sisällä juuri yhtään matemaattista kaavaa ja kirja on erittäin helppolukuinen myös pelkän lukiomatematiikan suorittaneille. Olen tänä vuonna lukenut kymmenittäin sijoituskirjoja ja voin sanoa, että tämä kirja muutti käsitystäni asioista kaikkein eniten. Kirja on erittäin hyvä jatkumo sille, mistä Nassim Taleb lähtee liikkeelle kirjassaan The Black Swan. Suomenkielisen version kirjasta voit ostaa tästä

Oma ostoslistani

Jos ei kirjanälkä siihen lopu, niin suosittelen tsekkamaan Kirjavinkit – sivuni. Siellä on esitelty em. kirjojen lisäksi myös muuta hyvää sijoituskirjallisuutta. Omalla lukulistallani on seuraavat kirjat: Sijoita kuin guru kirjan innoittamana Philip Fisherin Common Stocks and Uncommon Profits and Other Writings. Warren Buffettia ei voi koskaan olla liikaa joten  päätin hankkia Buffetin sijoittajakirjeet Berkshire Hathawayn omistajille The essays of Warren Buffet painetussa muodossa (löytyy myös ilmaiseksi googlesta). Nassim Taleb teki  kirjallaan The Black Swan minuun sellaisen vaikutuksen, että päätin hankkia hänen toisen kirjan Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets. Tällaisina aikoina kun pessimistit virittävät salkkunsa shorttipositiot äärimilleen, on George Soroksen The alchemy of Finance varmasti mielenkiintoinen vaihtoehto.

Eiköhän siinä tullut jo jonkimoista listaa kirjaideoista. Eli ei muuta kuin tilaamaan. Paljon tulee taas luettavaa, vaikka vielä edellisestäkin kirjatilauksesta on luettavaa jäljellä. Eihän tässä enää ehdi edes opiskella (ellei näiden kirjojen lukemista sitten lasketa opiskeluksi). Laitan taas kirja-arvosteluja tulemaan, kun ehdin.

Entäs me vihaajat?

Ja vielä viimeinen juttu! Teille jotka ette hyväksy vaurastumista ja omistamista, on Adlibriksella tarjottavana hyvää luettavaa naurettavan halpaan hintaan. Esimerkiksi Karl Marxin pääoma on myynnissä peräti kahdella eri kielellä suomeksi ja englanniksi ! Sen lisäksi Adlibris myy myös muuta Marxin tuotantoa. Esimerkiksi Kommunistinen manifesti löytyy myös kahdella kielellä suomeksi ja englanniksi. Voin taata ettei kustantaja tee näillä hinnoilla pätkääkään voittoa. Kannattaa kuitenkin varoa noita em. linkkejä, sillä itse saatan niillä rikastua.

Jos ei siis tullut selväksi, niin kirjoitus saattaa sisältää affiliate-mainontaa.

1 ajatus aiheesta Parhaat sijoituskirjat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *