Sijoittaminen ja riski

Vai voiko riskiä edes mitata? Kyllä voi, sanoisi modernia taloustiedettä edustava tieteilijä. Riskin mittari on tietysti kohde-etuuden kurssimuutosten keskihajonta eli volatiliteetti. Se on helposti mitattavissa ja jokseenkin myös ennustettavissa oleva suure. Kun tarpeeksi monta viisasta ihmistä laittaa samaan huoneeseen, tulee keksittyä mitä hienoimpia laskelmia strategioista, joissa on minimoitu riskit ja maksimoitu tuotot.

Moni akateemikko kuitenkin unohtaa, että volatiliteetti on vain yksi riskin lajeista. Näitä lajeja on monenlaisia, yksi niistä on esimerkiksi ylimielisyys, jonka seurauksena hienoimmatkin matemaattiset mallit ja riskianalyysit tuottavat tällaisen lopputuloksen.

Sijoitusriski, riskipotentiaali ja sijoittaja itse 

Ymmärrän kyllä yleisellä tasolla, että volatiliteetti on ihan hyvä tapa mallintaa riskiä, kun iso populaatio harrastaa kaupankäyntiä osakemarkkinoilla. Tämä on tietysti itsestäänselvää. Ajatellaan vaikkapa osaketta, jonka kurssin volatiliteetti on edellisenä kuukautena ollut 20%. Huolimatta siitä, onko osakekurssi mennyt ylös tai alas, on sinulla ollut markkinoiden toimijana potentiaalia tehdä 20 % tappiota. Miten ? Yksinkertaisesti myymällä osaketta lyhyeksi, kun sen kurssi nousee 20 % tai ostamalla osaketta ennen kurssilaskua. Suuri volatiliteetti siis mahdollistaa suuret tappiot koko populaation tasolla, minkä takia on loogista ajatella tällaisen sijoituskohteen olevan riskisempi kuin sellaisen, jonka volatiliteetti on pienempi.

Voisi myös sanoa, että yhtiöön jonka osakekurssi heiluu enemmän, liittyy keskimäärin enemmän epävarmuutta yhtiön liiketoimintojen tulevaisuudesta. Yhtiöön liittyy siis enemmän sijoitusriskiä. Kun mennään yksilötasolle, ei osakekurssin volatiliteetti korreloi välttämättä yhtään yhtiöön liittyvän tulevaisuuden epävarmuuden kanssa. Hulluimmassa tapauksessahan volatiliteetti voi aiheutua pieleen menneestä algoritmista tai miljardööristä, joka sattuneesta syystä huvittelee rahoillaan silloin tällöin. 

Pikemminkin voisi sanoa, että riski ja tuotto ei kulje käsi kädessä perinteisen lineaarisen mallin mukaan. Sen sijaan korkeariskisempään osakkeeseen liittyy enemmän mahdollisia vaihtoehtoja (hyviä ja huonoja), mikä toisinaan korreloi volatiliteetin kanssa, toisinaan ei. Tällaista on eräs ajatteleva henkilö mallintanut seuraavanlaisella kuvaajalla. 

Jokaisella voi olla omat tulkintansa kuvaajasta. Minun tämänkertainen tulkintani on ehkä hieman eri mitä Marks alunperin tarkoitti. Jokatapauksessa se kertoo minulle, että korkeamman tuoton saavuttaminen matalammalla riskillä on mahdollista. Täytyy vain tunnistaa paljon erilaisia vaihtoehtoja, erottaa merkitseviä asioita kohinasta ja lopuksi olla sinut itsensä kanssa. Sijoittamisen suurin riski kun on sijoittaja itse.

Lukemista aiheeseen littyen: 

Howard Marks: Risk revisited again

Benoit Mandelbrot: Huonosti käyttäytyvät osakkeet

Nassim Taleb – The black Swan – The impact of the highly improbable

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *