Optimismi palaamassa otsikoihin – Lopun ajat käsillä?

Syksy on hiljalleen taas saapunut ja omalla kohdallani kurssikäppyröiden ihmettely on kirjaimellisesti vaihtunut EKG-käppyröiden ihmettelyyn. Blogikirjoittelu on hieman jäänyt, mutta se menee ennemmin ajan puutteen, kuin innostuksen lopahtamisen piikkiin. Jatkuva ihmiselimistön ihmettely on kuitenkin vaihteeksi alkanut taas ahdistaa, joten nyt onkin hyvä paikka keskittyä oikeasti olennaisiin asioihin…

Olen sijoittajana siitä huono esimerkki, että vaikka usein paasaan talousmedian seuraamisen haitallisuudesta, olen itse se pahin Twitter-feedin ja talouslehtien selaaja. Tietysti uskottelen itselleni, että jatkuva uutisvirta ei vaikuta minun sijoitustoimintaani, mutta tuskinpa kenenkään alitajunta välttyy ainakaan tunnetiloilta, joita media meissä herättää. Siihen liittyen en ole voinut olla huomaamatta, miten uutisten välittämät odotukset markkinoiden suunnasta ovat viimeisen kahden vuoden aikana muuttuneet.

Ainakin omalla kohdallani tuntuu siltä, että optimismi on palaamassa uutisotsikoihin, kun vielä tammikuussa ja viime syksynä markkinoille povattiin seuraavaa romahdusta. Yleinen teoria markkinaromahdusta edeltävistä tapahtumista tietää kertoa, että juuri ennen romahdusta markkinoilla on yleisesti optimistinen tunnelma, uusia sijoittajia tulee mukaan “peliin” ja smart money vetäytyy hiljalleen muihin omaisuusluokkiiin. Mikään ei voisi mennä huonosti ja kurssit tuntuvat vain nousevan. Toisinsanoen markkinoilla on siis kupla.

Jos on vähänkään lukenut talousuutisia niin voi todeta, ettei ainakaan vielä viime jouluna markkinoilla ollut kuplaa, sillä romahdusta povattiin jokaisessa lehdessä ja “jopa eläkeyhtiöissä”.  Jos romahdus olisi tullut, se ei olisi ollut kuplan puhkeaminen, koska kaikki odottivat sitä. Ainakaan itse en ole vielä nähnyt pörssiromahdusta, jonka kaikki olisivat ennustaneet. Sellaisia ei tapahdu.

Toki spekulointi siitä, onko optimismin myötä myös kasvu palaamassa markkinoille (jolloin kurssinousulle olisi järkevät perusteet), on turhaa. Voihan nimittäin olla, että nyt ei eletäkään lopun hetkiä vaan uuden, vuosia kestävän, nousukauden alkua. Tai sitten olen täysin väärässä, ja optimismi ei palaakaan uutisotsikoihin, vaan sama epävarmuuden (ja erittäin volatiilin kurssinousun) aika jatkuu. Kaikki spekulointi on loppujen lopuksi turhaa, ja tuskin vie kenenkään pitkällä tähtäimellä sijoittavan sijoitustoimintaa eteenpäin. Varsinkaan tavallista kuukausisäästäjää  markkinoiden ja median tunnelmat eivät saisi hetkauttaa suuntaan taikka toiseen. Pieni varovaisuus toki lienee paikallaan, mutta edelleen ajallisen hajauttamisen periaate kannattaa muistaa.  Aiheeseen liittyen kannattaa käydä lukemassa tarina Maailman surkeimman ajoittajan surkeasta elämästä. Tarinan opetus on, että huonoimpaankaan mahdolliseen aikaan tehty sijoitus ei tuota tappiollista tulosta, kun sijoitusaika on riittävän pitkä (yli 20 vuotta).

Parempi siis tehdä kuten aina eli ajatella loogisesti: Kurssinousu on jatkunut jo pitkään, joten ei välttämättä kannata odottaa yhtä hyvää tuottoa seuraavilta 5 vuodelta. Kannattaa siis aiempaa enemmän kerätä rahaa hätäkassaan. Toisaalta koskaan ei voi tietää, onko seuraavat vuodet sittenkin yhtä juhlaa. Siksi kannattaa pitää ainakin osa omaisuudesta osakkeissa. Todennäköisyydet eri skenaarioille sitten määrittävät mitä asioita sinä pidät tärkeinä.

Alla on hyvä esimerkki siitä, miten media on (lähes) aina väärässä. Romahduksen piti tulla keväällä, Sanoman piti laskeneen osinkotuoton (ja parin muun seikan) takia olla huono sijoitus, vähittäiskauppa on kriisissä ja viinialaan ei kannata edes vilkaista, se kun sitoo tavattoman paljon pääomaa. Kun toimi täysin vastoin em. neuvoja, saa salkun vuosituoton näyttämään tältä.

PS: Enpä muista milloin viimeksi Iltalehti on alkanut tekemään juttuja sijoittamisesta. Kertooko tämä lopun ajoista vai yksinkertaisesti siitä, että median älykkyys on kasvanut? Ainakaan jutun perusteella ei voi puhua jälkimmäisen asian puolesta.

Kirjoitus ei sisällä sijoitusneuvontaa eikä osto-tai myyntisuosituksia. Blogin lukijan tulee tutustua blogin vastuuvapauslausekkeeseen.

4 ajatusta aiheesta “Optimismi palaamassa otsikoihin – Lopun ajat käsillä?”

  1. Eiköhän se romahdus saada ensi marraskuussa kun President of the United States, Donald Trump päättää aloittaa ydinsodan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *