Nordnet edelleen paras vaihtoehto tavalliselle piensijoittajalle

Elokuun Arvopaperissa julkaistu, “hieman” kyseenalainen välittäjävertailu antoi kovaa tylytystä perinteisesti laadukkaaksi ja edulliseksi tunnetulle osakevälittäjälle Nordnetille. Kyseinen artikkeli liittyi Nordean viimeaikaiseen kaupankäyntikulujen laskuun. Nordea siis laittoi osake – ja rahastokauppojen kulurakenteen kokonaan uusiksi. Uuden hinnoittelumallin mukaan, et maksa Nordeassa kuukausittaista säilytyspalkkiota jos teet vähintään yhden transaktion/vuosineljännes. Sen lisäksi Nordea asetti transaktioille 1 %:n hintakaton. Kun palkkiokertymä on kuukaudessa on alle 150 euroa, on kaikilla markkinoilla välityskulut ETF:iin ja osakkeisiin 0,20 % kaupan hinnasta, 8 euron palkkiominimillä. Tämä tarkoittaa sitä, että em. 1 %:n kulujen hintakatto koskee alle 800 euron kauppoja. Eli jos ostat 1000 eurolla Nokian osakkeita, maksat minimipalkkion 8 euroa. Vastaavasti 500 eurosta menee 1 % eli 5 euroa. Jos taas ostat Nokian osakkeita 10 000 eurolla, maksat 0,20 % välityspalkkiota eli 20 euroa.

Kokemuksia Nordnetista

Jos asiaa ajatellaan tavallisen säästäjän näkökulmasta, joka sijoittaa valtaosan rahoistaan passiivisiin indeksirahastoihin kuukausisäästämisen muodossa, on Nordnet edelleen halvin ja paras vaihtoehto. Nordnetin kuukausisäästämisohjelmassa voi säästää ilman välityspalkkioita noin 50:een eri ETF:ään ja varsinaisiin indeksirahastoihin alimmillaan jopa 15 euron sijoituksilla kuussa. Sen lisäksi Nordnetilta löytyy täysin ilmaiset pohjoismaisia indeksejä seuraavat superrahastot, joissa ei ole ollenkaan välitys – tai hallinointipalkkioita, jolloin kokonaiskulut jäävät nollaan.

Jos tavoitteena on säästää ajallisesti hajauttaen passiivisiin indeksirahastoihin, ei Nordean 1 %:n hintakatto välityspalkkioihin ole loppujen lopuksi hyvä diili. Nordean omien rahastojen valikoima on nimittäin todella huono. Halvinkin Nordean tarjoama indeksirahasto perii 0,40 %:n hallinointipalkkiota ja osassa indeksirahastoja kulut lähentelee jopa 1 %:a. Pitkässä juoksussa kulut syövät merkittävän osan tuotoista, ja Nordean oma rahastovalikoima on kaukana tehokkaasta säästämisestä. Toki ETF:iin pääsee käsiksi myös Nordean kautta, mutta niihin säästäminen tulee silti kalliimmaksi kautta verrattuna Nordnetin kuukausisäästämiseen.

Viimeaikaisten muutosten myötä, myös Nordnet on alentanut suorien osakesijoitusten välityspalkkioita ja esimerkiksi Helsingin pörssissä Nordnet on tällä hetkellä halvempi vaihtoehto pienten kauppojen tekemiseen kuin Nordea. Käsittelin asiaa tarkemmin artikkelissani Osakesijoittamisen aloittaminen helpottuu – Nordnet laskee pienten kauppojen välityspalkkioitaKäytännössä Nordnetilla maksat tällä hetkellä alle 201 euron kaupoista 0,99 € välityspalkkion eli 0,5 %:n palkkion. Se on 50 % halvempi kuin Nordean tarjoama välityspalkkio. Hintaero on huomattava.

Jos tarkoituksena on sijoittaa pääasiassa suoraan osakkeisiin useissa eri maissa, suosittelen tekemään Nordnetin lisäksi tunnukset esimerkiksi Degiroon tai Lynx Brokerille. Suomesta ei löydy tällä hetkellä yhtään pankkia, joka tarjoaisi ulkomaisiin alle 5000 euron pörssikauppoihin järkevän suuruisia välityspalkkioita. Lynxin ja Degiron kohdalla verottajalle raportoinnissa on tietysti enemmän hommaa, koska tietoja ei lähetetä verottajalle automaattisesti. Myös käytettävyys on hieman hankalampi. Kokonaiskulut ovat kuitenkin halvimmasta päästä jos ulkomailla haluaa tehdä pieniä kauppoja.

Nordean hintojen lasku vain sisäänvetotuote?

Pidän lähtökohtaisesti vain välittäjätoimintaan keskittynyttä välittäjää parempana ja luotettavampana vaihtoehtona kuin kivijalkapankkia. Nordea voi hyvinkin käyttää alhaisia palkkiotasoja vain väliaikaisena asiakashankinnan välineenä, ja perimmäinen tarkoitus on myydä asiakkaille Nordean omia kalliita rahastoviritelmiä. Myöhemmin kulut voivat nousta ja arvopaperiden siirto/myynti tulee kalliiksi. Perinteinen kivijalkapankki pystyy tähän, sillä välittäjänä toimiminen on vain pieni osa pankin liiketoimintaa. Näin ollen asiakkaiden mielen pahoittaminen ei ole niin kamala asia, kuin se olisi vaikkapa Nordnetille. Sen lisäksi Nordealla joutuu maksamaan erilaisista saldotodistuksista ja raporteista pahimmillaan useita kymmeniä euroja. Jos totta puhutaan, Nordean hinnasto näyttää jopa minullekin hieman epäselvältä, eikä herätä kovin suurta luottamusta.

Lopuksi

Suurimalle osalle säästäjistä Nordnet on siis edelleen paras vaihtoehto. Vaikka kuukausisäästämisen lisäksi harrastaisi satunnaista sijoittamista suoraan osakkeisiin, tulee Nordnet kulujen osalta edelleen halvimmaksi vaihtoehdoksi.

Jos taas harrastaa sijoittamista pääasiassa suoraan osakkeisiin, suosittelen skippaamaan myös Nordean, sillä halvempiakin välittäjiä löytyy (mm. Degiro ja Lynx). Henkilökohtaisesti minulta löytyy tili kaikilta kolmelta (Nordnet, Degiro ja Lynx) ja sen lisäksi sijoitusyhtiölläni on tili Nordnetilla ja Lynxillä. Näiden suhteen olen suorat osakekaupat keskittänyt pääasiassa Lynxille.

Kirjoitus ei sisällä sijoitusneuvontaa. Blogin lukijan tulee tutustua blogin vastuuvapauslausekkeeseen. Blogi sisältää affiliate-mainontaa.

11 ajatusta aiheesta “Nordnet edelleen paras vaihtoehto tavalliselle piensijoittajalle”

 1. Useaa eri välittäjää käyttävänä haluan vähän puolustaa Nordeaa, sillä tämä artikkeli on selvästi kirjoitettu "Nordnet" -lasit päässä. Ei minulta ole ikinä peritty mitään ylimääräistä esim. tuollaisia saldotodistus -maksuja. Ei sellaiset koske tavallisia piensijoittajia, ja erilaiset toimenpidemaksut löytyvät kaikkien välittäjien hinnastoista..siis myös Nordnetilta.

  Itse olin erittäin iloinen Nordean uudesta välityshinnastosta, sillä nyt ulkomaiset kaupat tulivat huomattavasti edullisemmaksi, koska ovat nyt saman hintaisia kuin kotimaiset. Ulkomaisisten osakkeiden kaupankäynti on nykyisellään selkeästi halvempaa kuin Nordnetissa. Tästä uudistuksesta pitää nostaa hattua kivijalkapankille. Nordea kuitenkin raportoi kaupat verottajalle, jota esim. Lynx ei tee.

  Blogikirjoituksessa on muuten virhe tuossa 1000 euron kaupan esimerkissä. 1% hintakattoa käytetään Nordealla siis tuossa 0,2% min 8 euron hintaluokassa alle 800 euron kaupoille. 1000 euron kaupasta menee 8 euron palkkio, eikä 1% eli 10 euroa kuten kirjoituksessa väitetään. Eli esim. 200 euron jenkkikaupasta menee 2 euroa palkkiota tämän hintakaton perusteella.

  Sijoitan myös Nordean kautta ETF:iin, joista löytyy esim. iSharesilta ja x-trackersiltä paljon erilaisia vaihtoehtoja, joissa hallinnointipalkkiot ovat lähellä nollaa. Näissä maailman vaihdetuimmissa ETF:issä on myös valtava likviditeetti, ja siten myös hinnanmuodostus äärettömän tehokas. Nythän niitä on edullista hankkia pienissäkin erissä Nordean uudella hinnastolla.

  1. Kiitos kommentista! Toki kokonaisuutta ajatellen olen itsekin ilahtunut, että hintakilpailua syntyy. Henkilökohtaisesti minulla on myös huonoja kokemuksia Nordeasta, jotka hieman luovat tekstin "Nordeaa syyllistävän" tunnelman. Hintataulukot ovat todella epäselvät, eikä pelkästään vain sijoitustoiminnassa, vaan myös esimerkiksi yritystilin hinnastoissa. Nämä luo jo erittäin epäluotettavan kuvan.

   Toki Nordea on suoriin osakkeisiin sijoittaville yksi halvimmista vaihtoehdoista ja varmasti myös helppokäyttöinen, koska verot raportoidaan automaattisesti. Kritiikki liittykin omiin epäilyksiini siitä, että nämä hinnat eivät kauaa pysy tällaisina. Toivottavasti olen väärässä.

   Kiitos paljon vielä tuosta korjauksesta! Ei tahdo millään mennä perille tuo Nordean hinnasto..

  2. Varovaisesti voin nostaa myös Degiron kehiin. Sen hinnat esimerkiksi USA:an ovat kuin toisesta maailmasta ja siellä on myös laaja komissiovapaa etf-säästömahdollisuus.

   Alusta on aika kiukan karu, mutta toimii. Samoin veroraporri tuli ajallaan. Sen voi liittää sähköisenä suoraan verottajan tiedoksi. Alla Degiron oma vertailu.

   https://www.degiro.fi/hinnat/

  3. Degiro on kyllä ollut noihin jenkkisijoituksiin aivan huippu. Omalla kohdallani sijoitusyhtiölle tilin perustaminen oli Degiroon suoraan sanottuna hankalaa. Olisi joutunut täyttämään sellaisia lomakkeita ja sopimuksia, joita en suoraan sanottuna ymmärtänyt yhtään mitään.

   Henkilökohtaisia sijoituksia edelleen kyllä teen jonkin verran Degiron kautta.

 2. Kun nappuloilla pelaan,niin mulle tehokkainta hoitaa osakeostot Nordeassa ja Nordnetin kautta kk-säästöllä olevat etf:t.

 3. Ei tosiaan Nordealla ao-tilin avaaminen mitään maksa, jos sen avaa Nordeaan. Näinhän kaikki normaalit sijoittajat tekevät.

  Mutta mikäli haluaa jostain syystä ao-tilin avata Eurocleariin, eli pitää säilytys muualla kuin Nordeassa, niin tällöin siitä peritään 26 euroa. Eiköhän tällainen poikkeusjärjestely maksa kaikilla välittäjillä.

  1. Hintakatto toimii vain alle 800 € kaupoissa. Se on tosiaan melko epäselvä, mutta kokeilin tämän muutamalla kaupalla. Muuten kaupat menevät "minimimaksulla", ennen kuin kaupan koko kasvaa riittävän suureksi.

 4. Ei Nordealla ao-tilin avaaminen mitään maksa. Ei kannattaisi laittaa virheellistä tieto blogiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *