Nordnetin superluotto – Halpaa kuin saippua

Ellei jopa ilmaista. Heinäkuussa Nordnet alensi superluoton kultatason koron peräti 0,49 %:n. Kyseinen korko on jopa piirun verran alempi kuin allekirjoittaneen opintolainan kokonaiskorko on tällä hetkellä.

Superluotto on siis sijoituslainaa, jonka vakuutena toimii Nordnetin sijoitussalkkusi. Luottoa saa aina jokaista arvopaperia kohden niiden lainoitusarvon verran eli yleensä 20-50% arvopaperin markkina-arvosta sillä hetkellä. Superluoton korko riippuu täysin vakuutena olevan salkun hajautuksesta: Mitä hajautetumpi salkku, sen alhaisempaa korkoa maksat.

Superluotto jaetaan kolmeen eri tasoon ja jokaiselle tasolle on eri kriteerit hajautuksen suhteen. Kulta-tasolla korko on siis 0,49 %. Kulta-tasolle pääseminen edellyttää, että yksittäisen osakkeen markkina-arvo koko salkun markkina-arvosta on enintään 20% ja yksittäisen rahaston markkina-arvo on enintään 60 % koko salkun markkina-arvosta. Lisäksi käytössä voi olla ainoastaan 40 % salkun lainoitusarvosta. Teoriassa salkkusi voi siis olla hajautettu vähintään viiteen eri osakkeeseen, mutta käytännössä näiden pitäminen jatkuvasti 20% painossa on mahdotonta. Käytännössä superluoton kulta-tason saavutaa siis jo 6 eri osakkeella, mikä ei ole ollenkaan liian suuri hajautus edes minun makuun. Jos salkussa on rahastoja, pääsee superluoton kultatasolle jo kahdella rahastolla. Jakamalla salkun siis tasaisesti vaikkapa kahteen Superrahastoon, voit saada sijoituslainaa 0,49 %:n korolla. Jos superrahastoihin sijoittaminen kiinnostaa, kannattaa käydä lukemassa niihin liittyvä vertailuni Superrahastojen sisällöstä.

Jos edellä mainittu hajautus ei täyty, on superluoton korko hopea-tasolla 2,49 %. Tämä edellyttää, että yksittäinen osake edustaa markkina-arvoltaan enintään 25 % koko salkun markkina-arvosta ja yksittäinen rahasto 75 % koko salkun markkina-arvosta. Tällöin käytössä voi olla 60 % salkun lainoitusarvosta.

Kannattaa huomata, että salkussasi ei saa olla lyhyeksi myytyjä positioita, optioita tai termiinejä saadaksesi superluottoa. Lisäksi muistutan, että salkun arvopapereiden markkinahintojen heiluessa myös niiden lainoitusarvot heiluvat. Jotta koron saa pidettyä 0,49 %:ssa, ei kannatta ottaa aivan täyttä määrää lainaa (40 % lainoitusarvosta). Jos salkun lainoitusarvo laskee kurssien laskiessa suhteessa lainaan alle vaaditun määrän, sinun tulee lyhentää lainaasi. Jos siihen ei ole varaa, välittäjä alkaa myydä arvopapereita puolestasi täyttääkseen lainan ehdot.

Superluoton 0,49 %:n korko on voimassa vielä syyskuun loppuun saakka (30.9.2016), joten vielä ehtii hyvin kerätä vaikkapa pientä sotakassaa mahdollisia syysmyrskyjä varten.  Normaalisti kulta-tason korko on 0,99 %, mikä on sekin todella alhainen. Esimerkiksi ottamalla superluottoa 10% lainoitusarvon edestä, on vielä hyvin turvassa täyttääkseen kulta-tason kriteerit, vaikka kurssit laskisi isosti. Tällöin saat hieman ylimääräistä ja erittäin halpaa käteistä ostopäivien varalle.

Avaa maksuton asiakkuus Nordnetiin

Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia (Lue: Vastuuvapauslauseke). Kirjoituksen sisältämät linkit ovat affiliate-linkkejä.

4 ajatusta aiheesta “Nordnetin superluotto – Halpaa kuin saippua”

  1. Nyt tulee kyllä vähän väärin ymmärrystä blogikirjoituksesta. 1) jos lainoitusarvo menee alle 40% ei välittäjä ala osskkeita myydä vaan korko nousee hopeatasolle. 2) ei superluottoa kannata nostaa käteisposition nostamiseksi. Vaan pitää varalla ja nostaa vasta kun tarvitsee.

    1. Moi,

      Kiitos täsmennyksistä. Enpä tässä kirjoittamisen tohinassa huomannut tuota, että tietysti korko nousee ennen kuin mitään myyntejä aletaan tehdä.

      Olet oikeassa ettei käteistä kannata turhaan nostaan lainana tilille. Ajattelin olemassa olevan mahdollisuuden nostaa tietty määrä lainaa tilille ikään kuin käteiseksi. Eri asia olisi tietysti jos lainan maksamisessa tilille menisi useita päiviä. Silloin kannattaisi noin matalalla korolla nostaa lainaa käteiseksi jos haluaa olla varma, että hyvänä päivänä sitä löytyy.

  2. Tuo Superluotto on todellakin erittäin edullista ja helppoa. Kun tuollainen luottomahdollisuus on olemassa, huomaan pitävänä käteiskassaa nykyään hieman normaalia pienempänä. Jos yllättäviä menoja tulee, tuolta voi "vipata" erittäin halvalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *