Miten aloitan osakesijoittamisen ja säästämisen

Tänäkin vuonna sekä sähköpostiini että tänne blogiin on tullut paljon hyviä kysymyksiä aivan osakesäästämisen ja sijoittamisen perusasioista. Kiitos kaikille teille lukijoille näistä kysymyksistä. Minusta on aivan mahtava huomata, että säästäminen ja sijoittaminen todella kiinnostaa ihmisiä. Iltalehtien ja Yle:n uutisten perusteella voisi sanoa, että taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen tai ylipäätään säästäminen ja sijoittaminen on nykyään eräänlainen trendi. Sijoitus – ja säästämisblogeja tulee koko ajan uusia, mikä on tietysti hyvä asia. Mahtavaa saada uusia näkökulmia mukaan peliin, oli taustalla sitten enemmän tai vähemmän kokemusta/tietoa asioista.

Kysymyksiä on tullut viimeaikoina sen verran paljon, että en pysty henkilökohtaisesti jokaiselle kysyjälle antamaan mielestäni riittävän laadukasta vastausta, vaikka näin toki haluaisin. Aikaa ei minullakaan ole loputtomiin ja jos ihan totta puhutaan, on “henkilökohtaisen sijoitusneuvonnan” antaminen ilman asianmukaista koulutusta käytännössä laitonta. Kuten arvata saattaa, ratkaisin kyseisen ongelman aloittamalla tämän kirjoitussarjan.

Viime aikoina olen kirjoitellut paljon sellaisista asioista, jotka eivät ehkä palvele kovin hyvin ensimmäistä rahasto – tai osakesijoitusta pohtivaa henkilöä. Suoraan sanottuna en välttämättä edes kannusta aloittelijoita lukemaan kirjoituksiani teknisestä analyysistä, optioista ja muista. Lupaankin, että yritän tässä kirjoitussarjassa kirjoittaa asioista mahdollisimman selväsanaisesti.

“Minulla on 2000 euroa pankkitilillä säästössä, mihin ja miten sijoitan sen ?”

Tämä on hyvin yleinen kysymys, jonka usein kuulee. Heti alkuun voin sanoa, että tällaiseen kysymykseen ei ole nopeaa vastausta, johtuen kysymyksen hankalasta luonteesta. Ensimmäiseksi tulisi tietysti määrittää, mikä on säästämisen ja sijoittamisen tavoite: Säästätkö eläkepäiviä, asuntoa vai seuraavaa etelän matkaa varten. Toisin sanoen säästämisaika vaikuttaa melko paljon siihen, miten ja mihin kannattaa säästää. Jos tavoitteena on säästää eläkepäiville, on osakkeet ja osakerahastot varmasti paras vaihtoehto. Asuntoon säästävän kannattaa ainakin aivan ensimmäiseksi hommata asp-tili ja seuraavaa etelän matkaa varten säästävälle olisi järkevintä pitää suurin osa rahoista käteisenä tilillä. 

Toinen vaikuttava asia on säästäjän tulotaso ja niiden vakaus. Jos työskentelee hyvin palkattuna vakituisessa työssä, ei välttämättä tarvitse ottaa säästämisessä huomioon sellaisia yllättäviä menoja, kuten pesukoneen hajoaminen, auton korjaaminen jne. Vastaavasti jos 2000 euroa on iso raha, sen voikin yllättäen tarvita arkipäivän asioihin. 

Oletetaan, että kyseessä on vaikkapa nuori opiskelija, jolle 2000 euroa on iso raha ja hän haluaa säästää eläkettä varten. Tällöin säästämisaika on lähtökohtaisesti useita kymmeniä vuosia. Tällöin parhaiten tuottava tapa säästää on osakkeet ja osakerahastot. 

Jos et omaa tietoa osakepoiminnasta (tai et hirveästi halua edes perehtyä koko asiaan), suosittelen osakesäästämisen muodoksi Indeksisijoittamista. Edellä oleva linkki vie indeksisijoittaminen-sivulleni, johon olen koonnut perusasiaa ja aiempia kirjoituksiani aiheeseen liittyen. Tähän väliin suosittelenkin vilkaisemaan tuota sivua, jos ei ole minkäänlaista tietoa kyseisestä aiheesta. 

“Haluan aloittaa indeksisijoittamisen. Mitä vaihtoehtoja minulla on, mistä tiedän mikä on hyvä indeksirahasto ja miten niihin kannattaa sijoittaa?”

Oletetaan nyt, että edellä mainittu opiskelija on aluksi perehtynyt indeksisijoittamiseen eli tietää mitä indeksisijoittaminen käytännössä on. Tiedä mihin sijoitat on tärkein sääntö koko asiassa. Opiskelija päättää aloittaa säästämisen indeksirahastoihin, mutta ei tiedä tekeekö sitä välittäjän vai pankin kautta.

Lähtökohtaisesti perinteisillä pankeilla (Nordea, OP, Danske Bank jne.) on hieman kalliit hinnastot ja huonosti tarjolla varsinaisia passiivisia indeksirahastoja (tai ainakaan näitä ei asiakkaille usein tarjota). Toki ainakin Nordea on viimeaikoina laskenut hintoja (kaupankäyntikuluja) perinteisen osakesijoittamisen kohdalla. Väitän kuitenkin edelleen, että osakevälittäjät tulevat edelleen halvimmaksi ja parhaimmaksi vaihtoehdoksi.

Itselläni on kokemusta yhteensä neljästä eri osakevälittäjästä/rahastoyhtiöstä. Näitä ovat Nordnet.fi, EvervestLynx ja Degiro. Aloittelevalle säästäjälle ja sijoittajalle suosittelen ehdottomasti Nordnet:ia sen helppokäyttöisyyden, superrahastojen ja edullisen kuukausisäästämis – toiminnon takia. Nordnetin välityspalkkiot suomalaisiin osakkeisiin eivät ole mitään älyttömän kalliita (lähtötaso 9 e), mutta jos haluat sijoittaa esimerkiksi Yhdysvaltoihin, suosittelen lämpimästi Lynxiä tai Degiroa. Niiden käyttäminen on hieman haastavampaa, mutta välityspalkkiot osakkeisiin ovat huomattavasti halvemmat. Seligson on rahastoyhtiö, ja siellä valikoima rajoittuukin niihin. Aloittelijalle Seligson sopii kyllä mainiosti, mutta mielestäni Nordnetilla on parempi rahastovalikoima ja sen lisäksi mahdollisuus laajentaa säästämistä myös osakkeisiin ja ETF:iin. 

” Miten ja miksi aloittaisin kuukausisäästämisen indeksirahastoihin ? “

Nordnetilla on mahdollista kuukausisäästää ilman mitään välityskuluja noin 50:een eri ETF:ään (pörssilistattu indeksirahasto) ja superrahastoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että maksat vain vuosittaisen rahastokohtaisen hallinnointipalkkion (yleensä 0,20-0,50 %, mutta esimerkiksi superrahastoissa ei ole kuluja ollenkaan). Alimmillaan voit kuukausisäästää 15 e kuussa. Voit aloittaa ja peruuttaa kuukausisäästämisen maksutta koska tahansa.

Suosittelen kuukausisäästämistä indeksisijoittamisen muodoksi lähtökohtaisesti kaikille. Tämä johtuu ajallisesta hajauttamisesta josta onkin puhuttu myös indeksisijoittaminen – sivullaniNordnetin kuukausisäästämisessä voit valita päivän, jolloin rahastoja/ETF:iä ostetaan ja Nordnet tekee sijoitukset automaattisesti valitsemiisi rahastoihin. Voit automatisoida säästämisen jopa niin pitkälle, ettei sinun tarvitse kirjaimellisesti edes nähdä sijoituksiasi. Voit nimittäin laittaa pankkitililtäsi automaattisen tilisiirron menemään joka kuukausi Nordnetin tilille. Tämän helpommaksi ei säästäminen enää voi mennä.

Nordnetille tilin luonti onnistuu helposti verkkopankkitunnuksilla. Aikaa tietojen syöttämiseen menee noin 10-15 minuuttia. Tunnukset ja salasana saapuvat postissa muutamassa päivässä. Verrattuna Degiroon ja Lynxiin, on Nordnet selvästi helppokäyttöisin välittäjä. Myös asiakaspalvelu on aivan erinomaisella tasolla, vaikkakin Lynx on asiakaspalvelun tasossa niukasti rinnalla.

Jos päättää aloittaa kuukausisäästämisen Nordnetissa, kannattaa ehdottomasti valita sellaisia rahastoja/ETF:ia omaan ohjelmaan, jotka ovat sekä matalakuluisia (hallinnointipalkkio < 0,50%) ja sellaisia joiden markkinoita ymmärrät. En suosittele sijoittamaan ilman perehtymistä esimerkiksi kehittyville markkinoille, Kiinaan tai Venäjälle, vaikka monet “asiantuntijat” sitä suosittelevatkin “hajauttamisen takia”. Sijoita vain sinulle itsellesi tuttujen markkina-alueiden indeksirahastoihin. Esimerkiksi pohjoismaiset superrahastot (Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska) sisältävät paljon sellaisia yhtiöitä, joita tavallinen suomalainen ihminen ymmärtää ja tietää. Ymmärrys siitä mihin sijoittaa, auttaa sijoittajaa selviytymään markkinoiden pudotuksista. Se parantaa myös sitoutumista omaan strategiaan ja säästösuunnitelmaan.

Lopuksi

Paljon aiheesta on jo kirjoitettu sekä tässä blogissa että myös muissa sijoitusblogeissa. Siksi en ala tähän tekstiin uudelleen kirjoittamaan jo kirjoitettuja asioita. Kannattaa ehdottomasti siis perehtyä indeksisijoittaminen – sivuuni ja sieltä löytyviin kirjoituksiin. Kannattaa myös tutustua Kirjallisuutta – sivuuni. Erityisesti Mika Hyttisen sijoituskirjat ovat erinomaista luettavaa myös aloittelijalle.

Kysymyksiä saa ja pitää aina esittää. Valitettavasti en kaikkiin ehdi riittävän hyvää vastausta antamaan ja siitä syystä teinkin tämän kirjoituksen. Toivottavasti tästä on ihmisille apua. 

Avaa tili Nordnetiin helposti verkkopankkitunnuksilla. Asiakkuuden avaaminen on maksutonta. Säilytys 0 €, pörssikaupat alk. vain 3 €.

Kirjoitus ei sisällä osto – ja myyntisuosituksia (vastuuvapauslauseke). Kirjoituksen linkit ovat affiliate-linkkejä.

3 ajatusta aiheesta “Miten aloitan osakesijoittamisen ja säästämisen”

  1. Taitaa tulla kaikkiin osakkeisiin halvemmaksi. Ja mainintana, että aloittelevat sijoittajat kaiketi sijoittavat henkilöverotuksen alaisina. Jos starttaa homman sijoitusyhtiöllä ei siinä mitään, parempi itseasiassa niin. Pinkka on silloin kunnossa.

    Mutta, Nordnet on hyvä myös. Pisteet heille mobiilista, joka on ihan must jos treidaa paljon ja on harvoin koneella.

  2. Kiitos kommentista! Itse olen Nordean asiakas ja sen verran mitä olen tehnyt vertailuja, olen tullut tulokseen että sijoitusyhtiölleni (jonka kautta teen suurimman osan sijoitustoiminnastani) halvimmaksi tulee Lynx. Toki Degiro olisi kaikkein halvin, mutta siihen en luota niin paljoa. Varmasti ainakin joihinkin osakkeisiin tuo Nordea tulee halvemmaksi kuin Nordnet, mutta siellä valikoimat eivät käsittääkseni ole niin suuret.

  3. Jos kuluja tuijotetaan, niin suosittelen tutustumaan oman pankin tarjontaan jos olet Nordean tai Osuuspankin asiakas. Erityisesti jos olet Nordean. Nordea on nimittäin edullisempi kuin Nordnet (ja OP) etenkin, jos sijoitettavat summat ovat pieniä 1 % palkkiokaton vuoksi. Lisäksi säilyttäminen on maksutonta jos teet edes satunnaisesti kauppaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *