Fundamenttianalyysin mahdottomuus

Väitetään, että osakemarkkinoiden hintaliikkeet perustuvat syy-seuraussuhteisiin. Ennenkaikkea tuleviin tapahtumiin ja odotuksiin niistä. Jokainen sijoittaja odottaa ja reagoi tapahtumiin eri tavalla. Kurssiliikkeiden sanotaan siis olevan näiden odotusten ja reagointien summa. Katso minkä tahansa osakkeen tai indeksin kurssia. Löydät jokaiselle kurssinousulle ja laskulle selityksen. Helppoa?

Vai onko sittenkään. Ihminen on nimittäin siitä mielenkiintoinen otus, että se on hyvä keksimään selityksiä ja teorioita kaikelle. Kun luemme historian kirjoja, kaikki tapahtumasarjat tuntuvat loogisilta ja johdonmukaisilta. Historia toistaa itseään, samankaltaiset tapahtumat toistuvat. On helppo sanoa, miten internet ja antibiootit mullistivat maailman, laserin keksiminen silmälaseja käyttävien elämän jne. 

Historian kirjat ovat kuitenkin täyttä roskaa. Teoriat ovat vain tarinoita, selityksiä on loppujen lopuksi miljoonia ja henkiä pelastavat keksinnöt ovat usein pelkkiä vahinkoja. Satunnaisuudelle ei anneta historian kirjoissa sijaa, vaikka sillä on loppujen lopuksi kaikken suurin merkitys tapahtumien kulkuun. 

Ajattele itsesi minkä tahansa menneen aikakauden elämään. Et takuulla osaa arvata, mitkä kaikista miljoonista eri vaihtoehdoista käynnistävät ja päättävät maailmansotia, tuottavat uusia keksintöjä ja johtavat uusien ilmiöiden löytöön. Asiat on jälkikäteen helppo saada näyttämään selitettäviltä, mutta niiden ennustaminen etukäteen tai selittäminen reaaliaikaisena on todellisuudessa mahdotonta.

Silti niin monet sijoittajat pohtivat päänsä puhki erilaisten tulevaisuuden odotuksien äärellä. Tuleeko korkopäätöstä, brexitiä, tulosparannusta, lääkelupaa …
Loppujen lopuksi, vaikka tapahtuman arvaisi ennalta oikein, ei sen vaikutuksia osakekurssiin välttämättä voi arvata. Täytyisi tietää mitä muut ihmiset odottavat kyseiseltä tapahtumalta ja miten he reagoivat jos se toteutuu.

 Eri tavalla reagoivien ja odottavien ihmisten jakauma heidän sijoitusvarallisuutensa funktiona on villi. Ajatellaanpa seuraavaa tilannetta: Odotat, että yhtiö X tekee odotuksia paremman osakekohtaisen tuloksen, sanotaan vaikka 15 % odotuksia paremman. Historiaa ja muita sijoittajia tarkastelemalla teet laskelmia, että jos tällainen tulosparannus tulee, osakekurssi nousee tulosjulkistuspäivänä 8 %. Koska 99 999 sijoittajaa 100 000:sta ajattelee näin, mikään ei voi mennä pieleen.

Mitä jos ainoa sijoittaja, joka ei ajattele edellä mainitulla tavalla, sattuukin olemaan miljardööri ja on erittäin kiinnostunut myymään ison osuutensa pois tulosjulkistuspäivänä, koska ajattelee, että silloin osakkeista saisi hyvän hinnan? Kurssi voikin vastoin kaikkien odotuksia lähteä laskuun, koska kyseinen myyjä haluaa päästä koko positiostaan eroon. Muut sijoittajat panikoivat, sillä asiat eivät menneetkään niin kuin piti. Huhuja alkaa kiertää, ja kurssi laskee entisestään.

Edellä mainitun tapahtuman todennäköisyydet ovat kieltämättä pienet, mutta tässä maailmassa kaikki on mahdollista ja tällaisia tapahtuu joka viikko. Ajatus siitä, että tulevia tapahtumia arvioimalla voi tehdä hyviä sijoituspäätöksiä on järjetön. Se voi toimia jonkin aikaa, mutta ennemmin tai myöhemmin kohdalle osuu musta joutsen.

Ensinnäkin tulisi osata arvioida oikein eri tapahtumavaihtoehtojen todennäköisyydet. Sen jälkeen arvioida eri sijoittajien odotukset yksi kerrallaan (sillä yksikin sijoittaja voi olla merkityksellinen kurssiliikkeen kannalta) ja ylipäätään tietoisuus näitä tapahtumia kohtaan. Lopuksi tulisi vielä tietää yksittäin jokaikisen sijoittajan reagointi eri tapahtumiin. Jo pelkästään viimeinen on mahdotonta, sillä suurin osa sijoittajista ei itsekään tiedä sitä.

Edellä mainittu on vasta alkua. Tulisi ottaa huomioon menneet tapahtumat ja kurssimuutokset, sillä niilläkin on merkitystä tulevaisuuden kurssimuutoksille. Sen lisäksi kursseissa on fraktaalista brownilaista satunnaisuutta, joka on täysin eroavainen siitä, millaiseksi perinteiset finanssiteoriat (kuten moderni portfolioteoria) satunnaisuuden olettavat. Se ei ole kolikon heittoa , vaan paljon kompleksisempaa, villiä ja muuttuvaa satunnaisuutta. Toisinsanoen hintamuutokset eivät ole normaalijakautuneet. 

Loppujen lopuksi kurssiliikkeiden ennustaminen tapahtumien perusteella on mahdotonta. Tekninen analyysi sen sijaan näyttää joissain määrin toimivan, ehkä siksi, että monet markkinoiden toimijat odottaa sen toimivan. Sekään ei kuitenkaan ennusta varsinaisia kurssiliikkeitä, vaan rajaa todennäköisyyksiä laskun tai nousun jatkumiselle. Sen sijaan fundamenttianalyysi on loputon suo.

Aiheeseen liittyen suosittelen jokaista sijoittajaa lukemaan seuraavat kirjat: 

Nassim Taleb – The Black Swan – The impact of the highly improbable

Filosofi, matemaatikko, entinen treideri ja nykyinen epätodennäköisten mutta merkityksellisten tapahtumien (mustien joutsenten) tutkija Nassim Taleb omistaa kirjansa mustille joutsenille. Kirja alkaa yleisimmillä heuristiikoilla, joiden takia ihmiset aliarvioivat tai unohtavat tällaisten Black swan – tapahtumien merkityksen ennustemalleissaan ja päätöksenteossa. Kirjassa käsitellään myös informaation tulkintavirheitä (mm. silent evidence – ilmiö) ja kritisoidaan nykyisiä finanssiteorioita. Kirja todennäköisesti muuttaa käsityksesi riskistä loppuelämäksesi, joten suosittelen sitä kaikille vasta-aloittaneille sekä kokeneemmille sijoittajille. Kirjan englanninkielisen version voit ostaa täältä. Myös suomenkielinen versio löytyy. Voit ostaa sen täältä.

Richard Hudson & Benoit Mandelbrot – Huonosti käyttäytyvät osakkeet

Kirjassa matematiikan supersankari ja fraktaaligeometrian isä Benoit Mandelbrot selittää, miksi yleiset rahoitusteoriat ovat täysin epärealistisia ja toimimattomia. Nassim Talebin mielestä kirja on “syvällisin ja realistisin sijoituskirja, mitä on koskaan julkaistu”. Mandelbrot esittää nykyisten teorioiden tilalle paremmin todellisuutta vastaavaa fraktaaligeometriaan perustuvaa teoriaa, jossa satunnaisuus on villiä ja muuttuvaa, toisin kuin moderni portfolio teoria väittää. Teoriaa, jossa osakkeiden tuotot eivät noudata normaalijakaumaa (kuten MPT väittää) ja jokaisella hintamuutoksella on merkitystä tuleviin hintamuutoksiin. Voin ehdottomasti suositella kirjaa jokaiselle sijoittajalle. Haastavan kuuloisesta aiheesta huolimatta kirjan varsinainen teksti ei sisällä juuri yhtään matemaattista kaavaa ja kirja on erittäin helppolukuinen myös pelkän lukiomatematiikan suorittaneille. Voit ostaa kirjan suomenkielisen version täältä.

Kirjakauppa netissä – Adlibris.com

6 ajatusta aiheesta “Fundamenttianalyysin mahdottomuus”

 1. Markkinat ovat omalla tavallaan kaaoottisia, etenkin paniikkitilanteessa. Mutta en minäkään ole ihan valmis heittämään fundamenttianalyysiä romukoppaan. Monia menestyneitä sijoittajia ei juuri kiinnosta makrotaloudellinen tilanne, vaan keskittyvät juurikin yhtiöiden laadun ja näkymien arviointiin pitkällä aikavälillä.

  Mutta kiitoksia hyvistä kirjavinkeistä. Mustan joutsenen sai näköjään Amazonista käytettynä 1 sentillä 🙂 No, vähän tuli postikuluja päälle, joten otin samaan settiin tuon Mandelbrotin. Nyt vaan odottamaan laatulukemista syysilloille!

  1. Kiitos kommentista! Varmasti jossain päin maailmaa on sijoittajia jotka tekevät hyvää tulosta ennustamalla mikroja, makroja ja tulevia tapahtumia. On kuitenkin erittäin kivinen tie jos tällä strategialla menestystä havittelee, ja harvemmalle sellainen sopii luonnostaan strategiaksi.

   Tuolta Amazonista saa kyllä naurettavan halvalla noita käytettyjä. Itse olen hommanut joitain käytettyjä, mutta lähes uudenveroisia, koulukirjoja muutamalla kympillä, kun oikea hinta uutena on useita satoja.

 2. Tekstin sisällön kanssa en sinänsä ole eri mieltä, mutta tuo koko fundamenttianalyysin tuomitseminen esitetyillä perusteilla ei oikein kuulosta oikealta. Ainakin minun mielestäni tapahtumien ennustamiseen perustuva sijoittaminen on korkeintaan pieni osa fundamenttianalyysiä. Keskeisempää on arvioida yrityksen syklin yli (eli yksittäistapahtumista puhdistettuna) tuottamat rahavirrat diskontattuna ja verrata sitä markkinahintaan. Siihenkin toki mahtuu mustien joutsenten mahdollisuus, mutta sitä varten on hajauttaminen.

  1. Moi,

   Täysin samaa mieltä. Ehkä meillä on erilainen määritelmä fundamenttianalyysille. Tässä yhteydessä tarkoitin siis fundamenttianalyysillä ainoastaan tapahtumiin perustuvaa sijoittamista, vaikka tosiasiassa fundamentti voi olla mikä tahansa muukin asia, esim. mainitsemasi kassavirrat. Voisi mainita sen esimerkissä. Tuskinpa sellasia osakepoimioita edes on, jotka käyttävät pelkkiä yhtiötapahtumia päätöksenteossa. Siinä mielessä siis aika kärjistetty teksti.

 3. Moikka,
  Ite tullut myös luettua The Black Swan – veikkaanpa, että kirjasta on joku saattanut joskus ladata PDF-version nettiin, josta se saattaa vielä löytyä Lontoon murteella tehdyn Google-haun kautta! 😉

  1. Moi,

   Kyllähän noita bestsellereitä saa aika helposti pdf:nä. Itse tykkään myös audiobookseista, joita on helppo vaikka autolla ajaessa kuunnella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *