Sijoitusyhtiön perustaminen osa 3: Käytäntöä perustamisesta ja toiminnasta

Aiemmissa kirjoituksissa olen käynyt läpi sijoitusyhtiön perustamisen syitä ja siihen liittyviä riskejä. Tällä kertaa vuorossa on käytännön asioita yhtiön perustamiseen ja toimintaan liittyen. Koska netti on pullollaan osakeyhtiön perustamisoppaita, en ala tässä käymään niitä enää yksityiskohtaisesti läpi. Muutamasta asiasta täytyy kuitenkin mainita.

Perustamisilmoitus ja pääomamaksu

Osakeyhtiön perustaminen YTJ:n palvelussa maksaa 330 euroa ja muiden palveluiden kautta 380 euroa (+ mahdolliset palvelumaksut joita käyttämäsi firma perii). Kaiken voi tehdä netin kautta, joten mihinkään toimistoihin ei tarvitse lähteä ravaamaan. Osakeyhtiön perustaminen on varsin yksinkertainen ja helppo toimenpide, vaikka se saattaa äkkiseltään vaikealta kuulostaa. YTJ:n palveluissa tarvitsee vain seurata ohjeita ja itse käytin apuna myös tätä sivustoa.

Kun perustamisilmoitus on tehty, tulee yritykselle avata pankkitili jolle osakepääoma maksetaan. Osakepääoman voi maksaa myös omaisuudella apporttina, mutta esimerkiksi osakkeiden siirtäminen tulisi lähes aina kalliimmaksi, kuin niiden myyminen. Apporttina tehty pääomamaksu vaatii aina tilintarkastajan lausunnon ja sen hinnaksi tulee helposti useampi satanen. Lisäksi tulee tietysti maksaa varainsiirtovero, eikä myyntivoittoveroiltakaan välty. Jos osakkeita haluaa siirtää omaan yritykseen niin helpoin tapa on maksaa pääoma ensin rahana ja sitten myydä osakkeet omalle yritykselle markkinahintaan. Tällöin apporttilausuntoa ei tarvita ja siirtokulut esim. nordnetin sisällä ovat halvemmat kuin mitä myyminen ja takaisin ostaminen maksaisi.

Tässä kohtaa olisi hyvä huomioida, että tilin jolle osakepääoma maksetaan, tulee nimenomaan olla luottolaitoksessa (eli siis perinteisessä pankissa). Näin sanoo osakeyhtiölaki. Omalla kohdalla yritin ensin luoda tiliä Holviin, jonne osakepääoman maksaisin. Tämä siksi, että halusin heti alusta alkaen minimoida kaikki kustannukset, ja Holvi tulisi tässä kohtaa edullisemmaksi sekä kätevämmäksi vaihtoehdoksi kuin perinteinen pankki. Olin Holviin yhteydessä ja heidän puoleltaan asia olisi ollut selvä. PRH (patentti-ja rekisterihallitus) ei kuitenkaan hyväksy Holvi-tilille tehtyä pääomamaksua ja siitä syystä päätin lopulta tehdä tilin Nordeaan. Nordealla kuukausimaksu on 6 euroa, mikä on aika minimaalinen loppujen lopuksi. Holvi olisi kuitenkin ollut huomattavasti kätevämpi ajatellen kaikkea yritystoimintaa. Tällä hetkellä Holvi yrittää saada asiaa etenemään PRH:n kanssa ja mikäli tulevaisuudessa pääomamaksut onnistuu Holvin kautta, irtisanon Nordean tilisopimuksen välittömästi.

Varojen siirtäminen yritykseen ja varojen jako

Sijoitusyhtiön kohdalla keskeinen kysymys on tietysti se, miten säästöjen siirtäminen yritykseen onnistuu. Tähän on olemassa karkeasti sanottuna kaksi vaihtoehtoa: Joko lainaat rahaa yrityksellesi tai siirrät rahaa yritykseen pääomana.

Itse suosittelen rahojen siirtämistä pääomana kahdestakin syystä:

 •  Kun sijoitus tehdään ns. SVOP-rahastoon (sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto), voi sijoitetun rahan palauttaa verottomasti takaisin, mikäli palautus tehdään 10 vuoden kuluessa sijoituksesta. Kyseessä on siis sijoitetun pääoman palautus, jota ei veroteta listaamattomien yhtiöiden kohdalla. SVOP-rahastoon merkitään se osa osakkeiden merkintähinnasta, jota perustamissopimuksen tai osakeantipäätöksen mukaan ei merkitä osakepääomaan ja jota ei kirjanpitolain mukaan merkitä vieraaseen pääomaan, sekä sellainen muu oman pääoman sijoitus, jota ei merkitä muuhun rahastoon. SVOP-rahastoon voi käytännössä siirtää varoja esimerkiksi osakepääomaa alentamalla tai pääomasijoituksella.
 • Pääoman kasvattaminen kasvattaa osakkeiden matemaattista arvoa. Tästä on taas hyötyä siinä jos varoja haluaa jakaa ulos yhtiöstä osinkoina. Listaamattoman yhtiön osingoista 75% on verovapaata ja loput 25% ansiotuloa jos osingon määrä on alle 8% osakkeiden matemaattisesta arvosta. Vastaavasti osingon ylittäessä 8% osakkeiden matemaattisesta arvosta, verovapaata tuloa on vain 25% osingoista. Osakkeen matemaattinen arvo = varat – velat. Asiasta tarkemmin verottajan sivuilta.

[thrive_leads id=’2216′]

Osakeyhtiön verotuskäytännöistä

Jos toimintasi on luonteeltaan aktiivista, liiketoimintariskiä sisältävää ja suunnitelmallista, voit saada osakeyhtiön kautta merkittävää veroetua verovähennysten kautta. Indeksirahastoja tai osakkeita vuosia holdaamalla on suuri riski, että osakeyhtiötä aletaan verottaa EVL:n sijaan TVL:n mukaisesti, jolloin verovähennysoikeutta rajoitetaan. Tämä koskee lähinnä erilaisten kulujen ja tappioiden (esimerkiksi johdannaiskaupassa syntyneiden) vähennysoikeutta. Vaikka verokanta pysyy 20 %:ssa, voi efektiivinen veroaste nousta näiden rajoitteiden myötä yli 20%. Tässä on kuitenkin se porsaareikä, että osakeyhtiötä verotetaan pääasiassa aina yhtenäisesti. Jos siis esimerkiksi 15 %:lla varallisuudesta teet hieman aktiivisempaa kauppaa, käytät toiminnassa johdannaisia (esim. erilaisia optiostrategioita salkun suojaamiseen) ja otat sijoituslainaa, voit huoletta holdailla muita sijoituksiasi pitkään ilman riskiä siitä, että osakeyhtiö verotetaan TVL:n mukaan. Kannattaa siis peilata omaa sijoittamista ja katsoa täyttäisikö se EVL:n mukaiset kriteerit sijoitustoiminnalle ennenkuin alkaa sijoitusyhtiön perustamista edes miettimään.

Lopuksi

Päätän tämän kirjoitussarjan tähän. Toivottavasti tämä auttoi muita sijoitusyhtiön perustamista pohtivia sijoittajia. Omaa toimintaa ja tietämystä on helpottanut huomattavasti, kun asioita on kirjoittanut ylös muiden ihmisten arvioitavaksi. Kiitos kaikesta palautteesta, kysymyksistä ja vinkeistä kaikille lukijoille. Niistä on ollut valtava hyöty. Laittakaahan edelleen mahtavaa palautetta ja kysymyksiä tulemaan!

Aloita yritykselle sijoittaminen

18 ajatusta aiheesta “Sijoitusyhtiön perustaminen osa 3: Käytäntöä perustamisesta ja toiminnasta”

 1. Hei,

  mielessäni kävi tuo pääoman 2500€ laittaminen osakeyhtiöön. Tätähän ei saa käyttää “mihinkään” vai voiko sillä ostaa esimerkiksi nyt osakkeita ja kunhan niiden arvo ei tipu alle 2500€ niin yritys ei joudu selvitystilaan?

  Itse olen juuri päässyt aloittelemaan sijoitustoimintaa, mutta intoa ja mielenkiintoa riittää kyllä. Myös tulevaisuudessa tuloja tulee olemaan kohtalaisen hyvin. Sijoitusyhtiö on siis ehdottomasti harkinnan arvoinen. Sanoit kuitenkin, että varallisuutta pitäisi olla tuo 10 000€-15 000€ ennen kuin yrityksen perustaa. Miksi? Kulut ovat joka tapauksessa euromääräisesti samat yrityksen varallisuudesta riippumatta? Mietin siis tätä omalle kohdalle jossa tuo 10 000€ ei vielä toteudu, mutta on selvää, että muutaman vuoden kuluessa tuo menee heittämällä rikki. Miksi minun kannattaisi odotella pari vuotta ja kerryttää varoja henkilökohtaiselle tilille/salkulle?

  1. Moi,

   Tuon 2500 euroa saa käyttää ihan mihin haluaa, mutta sitä ei saa jakaa ulos. Eli voit tuhlata sen johonkin tai ostaa sillä osakkeita. Osakkeiden arvonmuutoksella ei ole väliä ja nekin voivat mennä vaikka nollaan.

   Euromääräisesti kulut on kyllä samat, mutta jos myyntivoittoa ei vuoden aikana synny paljon, niin tuo sijoitusyhtiö tulee kalliimmaksi vaihtoehdoksi. Jos teet yksityishenkilönä vaikkapa 1000 euroa myyntivoittoja vuodessa, maksat siitä pääomatuloveron 30 % eli 300 euroa. Voitto verojen jälkeen on 700 euroa. Yritykselle vero on (1000 euroa – kulut) x 20% eli esim. 100 euron vuotuisilla kustannuksilla 180 euroa (1000-100)*0,2. Voitto verojen jälkeen on siis 720 euroa eli verohyötyä tulee vasta 20 euroa. Jotta merkittävää verohyötyä sijotusyhtiöstä tulisi niin, tuo vuotuinen myyntivoitto pitäisi olla ainakin muutama tuhat euroa.Jos käy todella aktiivista ja voitollista kauppaa, niin silloin tuo voi jo ylittyä pienemmälläkin salkulla. 10 K:n salkulla pitäisi tehdä mielellään 20 % realisoitua vuosituottoa jotta on merkittävää verohyötyä sijoitusyhtiöstä. Perustamisesta menee kuitenkin 330 euron rekisteröintimaksu, joka ei ole vähennettävissä verotuksessa.

   Voithan toki tehdä tuon sijoitusyhtiön jo hieman etukäteen jos sinne tulet sijoittamaan paljon pääomaa lähitulevaisuudessa. Se vain tulee sitten alussa helposti kalliimmaksi vaihtoehdoksi, kuin yksityishenkilönä sijoittaminen.

 2. Miksi perustaa sijoitusyhtiö Suomeen Viron sijasta? Verotusetu on melkoinen 20% vs. 0%. Itse lähden siitä ajatuksesta, että varoja ei käytännössä tarvitse kotiuttaa koskaan.

  1. Kiitos kommentista!

   Viron nollaverotus olisi kyllä kieltämättä erittäin suuri etu. Käsittääkseni tuossa on kuitenkin se riski, että jos toiminta hoidetaan kokonaan Suomesta käsin, menee verotus suomen yritysverotuksen mukaan. Tulkitaan aika helposti veronkierroksi. Pitäisi siis vähintään olla jokin pankkisuhde tms., jolla voisi todistaa, että toimintaa johdetaan Virosta käsin. En ole suoraan sanottuna perehtynyt tähän asiaan kovinkaan paljoa, joten ehkä joku paremmin tietävä voisi avata hiukan asiaa.

  2. Ei ole omakohtaista kokemusta, mutta yritystä perustamassa ollut kaverini selvitti asianajajan avustuksella yrityksen perustamista Viroon. Tulivat siihen tulokseen, että ei kannata koska Suomen verottaja verottaa jos yrityksen toiminta on Suomessa. Tässä kaverin tapauksessa yrityksellä ei olisi ollut mitään toimintaa Virossa. Toimisto ja kaikki työntekijät ovat Suomessa. Jos on oikeasti jotain merkittävää liiketoimintaa Virossa niin tilanne saattaa olla toinen.

 3. Moi,

  Holvi tilistä, onko yksi ero “perinteiseen” pankkiin se että Holvi ei
  harrasta lainoitusta? Miten arvo-osuustili hoituu Holvin tapauksessa;
  pitääkö sellainen avata esim Nordnettiin tai vastaavaan vai onnistuuko
  se Holvissa?
  Holvin pro yritystili 8Eur/kk , hieman korkeampi kuin Nordean 6Eur/kk, lasketko
  siis että Sähköinen kirjanpito, (Näppärä laskutustyökalu, Verkkokauppa,) Holvi Business Mastercard ja muut asiat kompensoi?

  Kiitos,
  Petteri

  1. Moi, ja kiitos kommentista!

   Kyllä tuo on käsittääkseni ainakin yksi ero. Toki huomattavan paljon muitakin eroja Holvilla on perinteiseen pankkiin, mutta en ole sen tarkemmin ehtinyt perehtyä. Täytyy varmaan tästäkin tehdä jotain “analyysiä”….

   Nordnetilta en ole asiaa vielä ehtinyt kysymään, mutta Lynx Brokerille Holvi-tili ei käynyt vastatiliksi…voi olla, ettei Nordnetiinkaan toimi.

   Nordealla tuo 6 euroa on perusmaksu, joten harvoin kuukausimaksu jää tuohon. Muutamalla tilitapahtumalla nousee jo helposti 10 euroon kuukausimaksu. Sitten tulee vielä kaikenmaailman lisämaksuja jos haluaa upgradeta verkkopankin ulkoasun pois 90-luvulta tälle vuosituhannella ym…

   En ajatellut ainakaan vielä tuota Holvin pro yritystiliä hommata, vaan mulla on ihan ilmainen perustili käytössä. En tosin ole vielä mitään tarkoitusta tuolle tilille keksinyt, kun se ei kelpaa vastatiliksi arvo-osuustilille. Jotain sivuliiketoimintojen tuloja saatan alkaa Holvi-tilin kautta pyörittämään. Kyllähän tuo Holvi selvästi parhaalta vaikuttaisi jos se vain kävisi vastatiliksi…mikä lie syynä tähän.

 4. Itselläni on kanssa suunnitteilla oman sijoitusyhtiön perustaminen. Tällä hetkellä oikeastaan ainoa jäljellä oleva pohdinnan aihe on kirjanpito. Jos kaupankäyntiä on paljon, niin näpyteltävää tulee aika paljon.

  Miten olet ajatellut toteuttaa kirjanpidon? Ajattelitko pyörittää ihan vaan excelissä, vai käytätkö jotain järjestelmää?

  1. Hei,

   Kiitos kysymyksestä! Näpyttelyä tulee kyllä paljon jos käy paljon kauppaa. Tosin ajan myötä siihen tottuu, ja homma hoituu nopeasti.

   Itse käytän Tilitin nimistä ilmaisohjelmaa: http://helineva.net/tilitin/

   Tätä ei ole päivitetty moneen vuoteen, mutta toimii silti hyvin. Windows-käyttöjärjestelmällä toimii parhaiten. Itsellä on Mac jossa toimii myös hyvin, mutta pientä säätöä pitää välillä tehdä. Tilitin tekee suoraan juoksevasta kirjanpidosta tilinpäätöksen, mikä on aivan mahtava ominaisuus. Tilikartat ym. on tässä ohjelmassa valmiina ja omia tilejä voi sinne tietysti lisäillä. Ulkoasu ei välttämättä ole hienoin mahdollinen, mutta toimivuus ja käytännöllisyys erinomainen.

   Blogiin on tulossa lähiaikoina artikkelia sijoitusyhtiön kirjanpidosta, jossa avaan vähän omaa tapaani kirjata asioita. Pysy siis kuulolla!

 5. Jos sinulla olisi vaikka 100k sijoutusvarallisuutta, onko apportti ainoa tapa saada rahat yritykseen? Talloinhan joutuu maksamaan 1.4% verottajalle ja mahdollisetluovutusvoitot, mika syo yrityksen veroetua.

  Enta miten rahat saa yrityksesta ulos? 8% osinkosaantoa kayttaen et saa rahoja tarpeeksi ulos. Vai onkoidea talloin etta rahat jaavat ikuisuudeksi yritykseen ja kaikki henkilokohtaiset kulut kuten koti, auto, ruoka, matkat jne. Menisivat firman piikkiin?

  1. Apportti ei missään tapauksessa ole ainoa tapa. Osakkeet voi myös siirtää yritykseen myymällä ne omalle firmalle. Tietysti myyntivoittoverolta ei välty missään tilanteessa.

   Rahaa saa yrityksestä ulos pääoman palautuksilla, osingoilla, lainan takaisinmaksulla,koron maksulla tai palkkatuloilla. Itsellä ei ole tavoite jakaa rahoja firmasta ulos pitkään aikaan, vaan säilyttää ja kerryttää varallisuutta siellä. Sitten kun tulee aika varojen jaolle, voi firman vaikka purkaa jolloin verotuskäytännöt ovat hieman erilaisia.

 6. Hieno artikkelisarja.
  Joutuuko yrityksen kautta maksamaan 20% veroa myos toteutumattomista tuotoista vai ainoastaan toteutuneista tuotoista myyntien jalkeen?

  1. Moi,

   Ainoastaan toteutuneista tuotoista joutuu maksamaan 20 % veroa. Erikseen on valuuttakursseista aihetuneet voitot, jotka verotetaan huolimatta siitä, onko valuuttaa vaihtanut takaisin euroiksi vai ei.

 7. Kokeillaan nyt vielä kerran. Osakeyhtiön sivuuttaminen on täysin eri asia kuin tulojen siirto EVL:sta TVL:n puolelle. Vaikka sijoitustoiminta olisi passiivista, ei osakeyhtiötä sivuuteta, vaan sen toimintaa verotetaan TVL:n mukaan yhtiössä, ts. 20 % verokannalla.

  1. Kiitos ja pahoittelut! Ei tahdo nämä käsitteet tarttua kovaan päähän millään. Tarkoitin siis juurikin siirtoa TVL:n puolelle. Jostain syystä käsitin tuon myös "osakeyhtiön sivuuttamiseksi", vaikka eivät ole sama asia.

 8. Moi! Koko sijoitusyhtiön perustamistrilogiasi oli hyvää luettavaa. Jos en olisi ehtinyt omaani jo perustaa ja selvittää asioita vaikeamman kautta, tästä olisi ollut varmasti hyötyä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *