Onko osakkeiden aika ohi?

S&P 500 indeksi on tuottanut 2009 tammikuusta lähtien tähän päivään mennessä 14,86 %:n annualisoidun tuoton (inflaatio huomiotta). Se on huomattavasti enemmän kuin indeksin pitkän aikavälin annualisoitu tuotto (9,05 %). Pelkästään pörssikursseja katsomalla ei voida tietenkään sanoa absoluuttista faktaa markkinoiden arvostustasosta. Yksinkertaisempi ja helpompi tapa on katsoa ns. multippeleja kuten esimerkiksi P/E-lukua.  Tällä hetkellä P/E näyttää S&P 500 indeksille olevan 24. Se on selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa korkeampi ja 2000-luvulla se on ollut korkeampi vain vuosina 2009 (123)  ja 2000 (45). Tällä hetkellä lukemat eivät ole niin hälyttävät verrattuna aikaisempiin kupliin 2000-luvulla. En kuitenkaan näe perinteiselle P/E-luvulle juuri mitään käyttöä indeksin arvostustason määrityksessä useammastakin syystä:

  • P/E-luku huomioi vain yhden vuoden tuloksen. Syklisillä toimialoilla termi E vaihtelee hyvin paljon, joten yksittäisen vuoden mukaan laskettuna P/E-luku antaa vääristyneen kuvan yhtiöiden tuloskunnosta. Sitä paitsi, tulisiko sijoittajilla edes kiinnostaa yksittäisen vuoden tai kvartaalin tulos? Millaista ennustevoimaa se tarjoaa 10 vuoden päähän? Näitä asioita voi jokainen pohtia.
  • Nousumarkkinassa omien osakkeiden takaisin osto lisääntyy, mikä kasvattaa osakekohtaista tulosta ilman, että varsinainen tulos kasvaa.
  • P/E-luku seuraa todellista “ostosignaalia” myöhässä. Katsokaa vaikka historian korkeinta P/E-lukemaa vuoden 2009 ensimmäiseltä kvartaalilta. S&P 500 indeksin P/E oli silloin 123, mutta sen jälkeen markkina on kolminkertaistunut tähän päivään mennessä.
Vaihtoehdoksi perinteiselle P/E-luvulle on kuitenkin keksitty ns. Shillerin P/E. Se lasketaan jakamalla hinta (P) yhtiöiden 10 vuoden inflaatiopainotetulla keskituloksella. Tällöin suhdannetekijät tasoittuvat ja omien osakkeiden takaisinostojen merkitys vähenee. Seuraavassa historiadataa S&P 500 indeksin shillerin P/E:n lukemista:
Source: Gurufocus

Kuten kuvasta huomataan, on shillerin P/E ollut historiassa vain kolme kertaa korkeammalla tai yhtä korkealla kuin nyt. Jos katsotaan historiallista korkeinta arvoa, niin nousuvaraa kyllä on. Kannattaa lisäksi huomioida, että korko ei ole ikinä historiassa ollut näin matalalla tasolla. Ei voi kuitenkaan väittää, etteikö pörssissä “hieman” ilmaa olisi.

Shillerin P/E:n lisäksi toinen suosikkini pörssin arvostustason mittaamiseen on Market Cap / GDP – multippeli eli tietyn valtion yritysten kokonaismarkkina-arvo jaettuna valtion bruttokansantuotteella. Myös Warren Buffet on sanonut suosivansa kyseistä mittaria osakemarkkinoiden arvostustasoa tutkiessa. Seuraavassa tunnusluvun historiadataa USA:sta:

Source: Gurufocus

Tavallisesti yli 100% arvo tulkitaan osakemarkkinoiden yliarvostukseksi, alle 75 % taas aliarvostukseksi. Huomatkaa miten nyt ollaan jopa korkeammalla kuin ennen vuoden 2008 finanssikriisiä. Tosin edelleen muistutan matalasta korkotasosta, joka osaltaan oikeuttaa korkean arvostustason.

Vaihtoehdot

Jo pelkästään edellä mainittujen faktojen perusteella voi todeta, että seuraavan 1-3 vuoden ajanjaksolla on erittäin haastavaa saada osakemarkkinoilla minkäänlaista tuottoa. Yksittäisten suorien osakesijoitusten muodossa pörssistä varmasti löytyy edelleen hyvää bisnestä hyvään hintaan. Joka tapauksessa on todettava se, että hajauttaminen eri osakkeisiin ei laskumarkkinassa toimi. Täytyy siis todella osata valita yksittäiset voittajat, mikä ei koskaan ole helppoa. Puhumattakaan tilanteesta jossa nyt elämme.

Perinteisesti tässä vaiheessa kannattaisi laittaa rahansa kultaan tai muihin arvometalleihin, bondeihin sijoittaminenkaan kun ei kovin valoisalta näytä. Kulta, tai mikään muukaan arvometalli, ei kuitenkaan ole sijoituskohde vaan arvonsäilyttäjä, eräänlainen vakuutus. Oma päivitykseni kullasta alkaa olla jo aikansa elänyt ja tulenkin siitä kirjoittamaan hieman enemmän seuraavissa kirjoituksissa.

Muita vaihtoehtoja laskumarkkinalle on salkun suojaaminen optioilla tai ETF:illä, jotka myyvät esimerkiksi S&P 500 indeksiä lyhyeksi. Raaka-ainesijoitusten on perinteisesti sanottu kulkevan juuri osakemarkkinaa päinvastaiseen suuntaan. Siinä mielessä esimerkiksi suoraan raaka-aineisiin johdannaisilla tai välillisesti yhtiöiden kautta sijoittaminen ei varmaan olisi huono idea. Näissä täytyy kuitenkin todella tietää mitä tekee. Ei voi vain spekuloida hinnan nousulla, vaan täytyy olla selkeä teoria siitä, miksi kyseisen raaka-aineen hinta lähtee nousuun.

Yksinkertaisin vaihtoehto tavalliselle osakesijoittajalle on kuitenkin kerätä käteiskassaa huonojen aikojen varalle. Tällöin on hyväksyttävä se tosiasia, että tuottoa joutuu odottamaan useamman vuoden. Näin olen itse tehnyt, mutta mielessä on muutamia “erikoisstrategioita” seuraavien vuosien varalle. Näistä tulen kirjoittamaan lisää seuraavissa kirjoituksissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *