Sijoitusyhtiön perustaminen osa 1: Miksi perustaa sijoitusyhtiö?

Varmasti moni pitempään sijoittamista harrastanut on pohtinut vaihtoehtoa sijoittaa oman osakeyhtiön kautta. Jo edellisessä kirjoituksessa tästä vähän vihjailin, mutta nyt voin jo avata asiaa tarkemmin. Olen siis itse käynyt läpi saman pohdinnan ja päätynyt perustamaan osakeyhtiömuotoisen sijoitusyhtiön, jonka kautta tulen jatkossa tekemään valtaosan sijoitustoiminnastani. Yritys on vasta perustamisvaiheessa ja tulenkin näihin liittyvistä asioista kirjoittamaan vielä lisää. Ensin haluan kuitenkin avata omia syitäni sijoitusyhtiön perustamiselle.

Verotuksen tehokkuus

Yksityissijoittajan ja sijoitusyhtiön verotus eroaa merkittävästi. Yksityissijoittaja maksaa myyntivoitoistaan 30/32 % veroa, kun taas sijoitusyhtiönä maksat veroa yhteisöveron verrran eli 20%. Myös osingoista maksetaan yhteisövero, kun taas yksityissijoittaja maksaa osinkoveron (25,5%). Tähän saakka kaikki näyttää siis erittäin hyvältä, sillä osakeyhtiöllä verotus näyttää merkittävästi pienemmältä. Ongelma tuleekin vastaan siinä, että rahaa pitää myös joskus saada osakeyhtiöstä ulos. Jos se tapahtuu osinkoina, maksat listaamattomien yritysten mukaista osinkoveroa, jonka laskenta ei ole aivan niin yksinkertaista. Se on kuitenkin yleensä 7-15 % välillä. Jos taas maksat rahaa ulos palkkana, joudut maksamaan ansiotuloveroa. Eli yksinkertaistetusti voidaan todeta, että verotuksessa ei välttämättä säästä juuri yhtään jos rahaa jakaa vuosittain yrityksestä ulos.

Kaikki kiteytyykin viimeiseen lauseeseen, eli siihen jaatko rahaa yrityksestä ulos vai säilytätkö sen yrityksessä ja sijoitat sen uudelleen. Jos näin teet, saat pitkässä juoksussa huomattavan veroedun, sillä voit sijoittaa saamasi tuotot pienemmällä veroprosentilla uudelleen kasvamaan korkoa korolle. Oma ajatukseni on alkaa jakaa yrityksestä osinkoja mahdollisesti vasta 10 vuoden kuluttua, ja siksi osakeyhtiön kautta sijoittaminen on minulle verotehokkaampi vaihtoehto. Toki elämässä voi aina tulla yllättäviä kuluja ja tällöin osakeyhtiön riski realisoituu, kun rahojen saanti ulos tehokkaasti on vaikeaa. Tästä syystä en kuitenkaan siirrä koko omaisuuttani osakeyhtiöön.

Verovähennykset

Yrityksenä verovähennysten saanti on huomattavasti helpompaa. Voit vähentää verotuksessa käytännössä kaikki kulut mitkä vaikuttavat yrityksen toimintaan (eli tässä tapauksessa sijoitustoimintaan). Puhelin, internet, toimistotarvikkeet, tietokone, sijoituskirjallisuus….kaikki on vähennettävissä. Sen lisäksi ehkä yksi merkittävä ero yksityissijoittamiseen on se, että sijoitusyhtiö voi merkitä verovähennykseen myös realisoimattomat osakkeiden arvon laskut realisoitujen myyntitappioiden lisäksi.

Opiskelijan tuet ja riski

Tämä oli todella merkittävä päätökseeni vaikuttava tekijä. Ei siis se, että menetän kaikki opintotuet jos satun tienaamaan osakekaupoilla 100 000 euroa vaan se, että voin itseasiassa tehdä 100 000 euroa tappiota ja menettää silti kaikki opintotuet. Kuulostaako hölmöltä? Ainakin omasta mielestäni kuulostaa, mutta näin asia todellakin on. Opintotukilaissa sanotaan, että pääomatulojen osalta opiskelijalta huomioidaan vain veronalaiset tulot, ei verotettavia tuloja. Veronalaisen tulon ja verotettavan tulon ero on pääomatulojen osalta siinä, että veronalaisessa tulossa on huomioitu ainoastaan myyntivoitot ja osingot, kun taas verotettavassa tulossa huomioidaan myyntivoitot ja osingot, mutta niistä vähennetään myyntitappiot.

Jos siis teen yksityissijoittajana esimerkiksi 1 000 000 euron myyntitappion ja 100 000 euron myyntivoiton, on kela sitä mieltä, että olen tienannut 100 000 euroa, vaikka todellisuudessa olen menettänyt 900 000 euroa. Esimerkki on hieman kärjistetty, mutta tämä on mielestäni täysin typerää riskien hallinnan kannalta. Minulla ei ole mitään ongelmaa sen suhteen, että menettäisin kaikki opintotuet jos kela huomioisi verotettavan tulon. Tällä hetkellä on kuitenkin riskien hallinnan kannalta huomattavasti järkevämpää siirtää sijoitustominta osakeyhtiöön.

[thrive_leads id=’2216′]

Lopuksi

Välttämättä pelkästään sijoitustoiminnan harjoittamiseksi ei sijoitusyhtiötä kannatta aivan heppoisista syistä lähteä perustamaan. Sijoitusyhtiön pyörittäminenkään ei ole aivan niin helppoa. Täytyy hallita kahdenkertainen kirjanpito ja varsinaiseen yhtiön pyörittämiseen liittyvä byrokratia. Jos nämä eivät ennestään ole tuttuja, niin opiskeltavaa kyllä riittää. Omaan päätökseen vaikutti merkittävästi myös se, että voin tulevaisuudessa yhdistää mahdollisia muita liiketoimintoja saman yrityksen alle. Tällöin muun yritystoiminnan aloittaminen on helppoa, kun yritys on jo olemassa ja yrityksen pyörittämisestä on kokemusta.

Seuraavassa kirjoituksessa käyn läpi käytännön asioita ja riskejä sijoitusyhtiön toimintaan ja perustamiseen liittyen. Laittakaa ihmeessä kysymyksiä ja palautetta tulemaan!

Aloita yritykselle sijoittaminen

18 ajatusta aiheesta “Sijoitusyhtiön perustaminen osa 1: Miksi perustaa sijoitusyhtiö?”

 1. Jos sijoitusyhtiö myy omistamiaan osakkeita voitolla ja sijottaa ne uudelleen ennen tilikauden loppua niin onko tilikauden tulos silloin 0€ ja 20% veroa ei makseta osakekaupan myyntivoitosta? Tai jos sijoittaa osingot uudelleen onko sama homma?

 2. Yhtenä sijoitusyhtiön etuna näen mahdollisuuden saada mukaan yhtiökumppaneita. Jos siis haluat vaikka vain hoitaa läheisiesikin sijoituksia samalla, niin se taitaa yhtiön kautta sujua helposti? Tai mikseipä myös osaavia ja osallistuvia yhtiökumppaneita voisi kerätä saman yhtiön alle?

  Kun sanoit yhtiösi vaativan pari tuntia kirjanpitotöitä kuukaudessa, niin millaisella kaupankäyntimäärällä tuohon työmäärään päätyy? Toisaalta sanoit olevasi varsin passiivinen sijoittaja, siihen nähden parikin tuntia kuukaudessa kuulostaa melko paljolta?

  Itseäni kiinnostaisi sijoitusyhtiössä ilmeinen mahdollisuus käydä kauppaa jenkkifutuureilla ilman, että verottaja sotkee peliä.

  1. Hmm. Kyllä varmastikin olisi paras tapa hoitaa läheisten sijoituksia juuri osakeyhtiön kautta. Toki jos hirveästi alkaa jakelemaan äänivaltaa, ja jonain päivänä ei sukulaisuussuhteet toimi, voi asia mennä ongelmalliseksi:D Hyvä pointti myös tuo yhtiökumppanuus!

   Kirjanpitotyö vaihtelee hyvin paljon riippuen kuukaudesta. Toki suurimmaksi osaksi vain holdailen osakkeita, mutta noin 10 %:lla pääomasta käyn vähän aktiivisempaa kauppaa (tästä tulossa piakkoin juttua sijoitusfilosofian osioon “erikoistilanteet”). Sanoisin, että välillä kauppoja voi tulla jopa 10-20 kuukaudessa. Kannattaa myös huomata, että teen jonkin verran valuutanvaihtoa tuotto/suojaus mielessä. Lisäksi pankkitilin tapahtumia on muutama kuukaudessa (svop-sijoitukset, listaamattomien osingot ja pankin palvelumaksut). Nämä täytyy myös kirjata ylös. Viimekuukausina ei ole tarjoutunut juuri yhtään lyhyen aikavälin mahdollisuuksia, joten kaupankäynti on jäänyt 1-3 kauppaan/kuukausi. Tällöin kirjanpitoon menee ehkä 30 minuuttia. Vilkkaimpina kuukausina saattaa mennä 4-5 tuntia. Joten tuosta keskiarvona heitin, että 2-3 tuntia.

   Sijoitusyhtiö on varmasti hyvä vaihtoehto jos tykkää käydä paljon kauppaa johdannaisilla ym. tuotteilla, joiden myyntitappioita ei yksityishenkilönä verovähennystä saa.

   1. Ok, kiitos vastauksesta. Ei tuo kirjanpitotyön määrä aivan mahdottomalta kuulosta. Itselläni ainakin toivottavasti jäisi jatkossa vielä pienemmäksi kuin sinulla on jäänyt.

    1. Suurin aikahan menee oikeastaan noiden tositteiden hakemiseen ja tallentamiseen sekä valuuttakurssien pyörittelyyn. Suurin osa kaupasta kun on dollareissa, mutta kirjanpito euroissa. Kunhan rutiiniin pääsee, niin eipä tuohon kirjanpitoon kauan aikaa kulu.

 3. Vielä yksi kommentti tuosta osakeyhtiön sivuuttamisesta verotuksessa (ns. Lifting/piercing the veil -periaate). Tästä on juuri tullut kho:n päätös jossa osakeyhtiö sivuutettiin täysin. Kyseinen case käsitteli verkkokauppa.comin virolaista tytäryhtiötä. Kyseessä oli ennakkotapaus tällä aihealueella.

 4. Muistan itse joskus tutkineeni tätä työttömyysturva-asiaa ja sain sen käsityksen, että keskeisin tekijä on se kuinka paljon aikaa käytät yrityksen pyörittämiseen. Pelkkä yrityksen omistaminen ei tee sinusta yrittäjää työttömuusturvan näkökulmasta. Kun taas yrityksen pyörittämiseen vaadittavaa aikaa arvioidaa otetaan vertailukohteeksi teoreettinen tilanne, jossa ulkoistaisit yrityksen pyörittämisen. Passiivisen sijoitusyhtiön ollessa kyseessä, on yhtiön pyörittämiseen vaadittava aika käytännössä nolla. Lopputulos olikin oman arvioni mukaan se, että sijoitusyhtiötä pyörittämällä ei menetä oikeutta esim. ansiosidonnaiseen. Riskinä on kuitenkin se, että joutuu ison paperisodan keskelle.

  1. Hyvä vastaus! Mitä nyt itsekin tuli asiaa selviteltyä lisää niin arviointiin siitä, onko henkilö työttömyysturvan näkökulmasta yrittäjä vaikuttaa 3 asiaa. YEL -tai MYEL vakuutukset, omistusosuus yrityksestä ja liiketoiminnan pyörittämiseen kuluva aika.Täällä sivulla tulee myös aika hyvin ilmi, että tulkinta on tapauskohtaista: http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/jos_jaat_tyottomaksi/tyottomyysturva/yrittaja_tyottomyysturva/index.html

   Oman tulkintani mukaan hyvä nyrkkisääntö on seuraava: Jos kykenit pyörittämään yritystä siinä työn ohella (ennen työttömyyttä) ja yritystoiminta ei työttömyyden alkaessa merkittävästi muutu, olet oikeutettu ainakin jonkinlaiseen työttömyysturvaan. Jos taas yritystoiminta muuttuu merkittävästi aikaa sitovaksi siten, että et voisi ottaa työtä vastaan, et ole oikeutettu työttömyysturvaan.

 5. Tiedätkö miten tuollaisen sijoitusyhtiön olemassaolo vaikuttaa työttömyysturvaan? Voiko työttömyyden sattuessa saada ansiosidonnaista tai Kelan päivärahaa vai tulkitaanko yrittäjäksi?

  1. Erittäin hyvä kysymys! Riippuu paljolti ilmeisesti siitä, tulkitaanko yrittäminen päätoimiseksi vai sivutoimiseksi. Jos on 100 %:n omistusosuus osakeyhtiöstä, joka harrastaa arvopaperikaupppaa elinkeinona, niin ilmeisesti tämä tulkitaan päätoimiseksi yrittäjyydeksi, jolloin omistaja ei ole oikeutettu työttömyyspäivärahaan. Jos taas arvopaperikauppaa ei tulkittaisi elinkeinotoiminnaksi, niin se olisi sikäli ongelmallista, että sen jälkeen verottaja tulkitsisi toiminnan henkilökohtaisen verotaakan pienentämiseksi ja voisi sivuuttaa sijoitusyhtiön verotuksessa ja määrätä verot omistajalle henkilötuloverotuksen mukaisesti maksettavaksi.

   Aika paha sanoa suoraa vastausta, mutta luulisi että pienen (alle 100k) sijoitusyhtiön omistavalta ei kuitenkaan varmasti mene kokonaan työttömyysturva jos yhtiötoiminta on ollut ennen työttömyyttäkin vain sivutoimista elinkeinoa. Täytyypä selvitellä asiaa lisää ja kirjoittaa tästä seuraavissa kirjoituksissa.

  2. Kiitokset, hyvää pohdintaa! Kyseessä on varmastikin tulkinnanvarainen juttu. Joka tapauksessa joutuisi varmaan selvittelemään bisneksiään. Parempi siis pysyä leivän syrjässä, tavalla tai toisella 🙂

  3. Nyt täytyy sanoa, että Osakesäästäjän vastauksen verotuksellinen osuus menee pahasti metsään. Yhtiön henkilökohtaisen tulolähteen tuloa ei lähtökohtaisesti ikinä voida katsoa osakkaan omaksi tuloksi, vaan se on yhtiön verotuksessa verotettava tulolähde siinä missä elinkeinotulolähteen tai maatalouden tulokin.

  4. Olet käytännössä oikeassa. Osakeyhtiön sivuuttaminen verotuksessa on äärimmäisen harvinaista ja esimerkiksi sijoitustoimintaan liittyviä tapauksia ei taida olla edes olemassa. Teoreettinen mahdollisuus kuitenkin on: https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Veron_kiertamissaannoksen_soveltaminen(34717) kohta 7.2 "Osakeyhtiön sivuuttaminen" :

   "Poikkeuksellisesti osakeyhtiö voidaan kuitenkin edelleen verotuksessa kokonaan sivuuttaa, jos yhtiölle kanavoitu tulo on kokonaisuudessaan osakkeenomistajan tai muun henkilön palkkatuloa taikka muuta tällaiseen tuloon rinnastettavaa henkilökohtaista tuloa. Tällöin verotuksessa menetellään kuin yhtiötä ei olisi ollutkaan, jolloin kaikki yhtiölle kanavoidut tulot ja menot kohdistetaan kokonaisuudessaan osakkeenomistajalle tai muulle todelliselle tulonhankkijalle."

   Esimerkkitapauksia kyllä on jonkin verran olemassa ja tuo kohta "taikka muuta tällaiseen tuloon rinnastettavaa henkilökohtaista tuloa" voidaan käsittää henkilökohtaisessa sijoitustoiminnassa saatavaan pääomatuloon. Pidän kuitenkin itse osakeyhtiön sivuuttamista sijoitusyhtiön kohdalla erittäin epätodennäköisenä, ellei mahdottomana.

   Korjatkaa toki jos olen jotain ymmärtänyt väärin. En ole lakimies ja arvostaisin kyllä kovasti jos joku lakiasiantuntija osaisi näitä selventää.

  5. Käytännössä mainitsemasi sivuuttaminen voi tulla kyseeseen vain tilanteessa, jossa osakkaan henkilökohtaisesta työsuorituksesta maksettu korvaus ohjataan yhtiölle. Henkilökohtaisella / siihen rinnastettavalla tulolla viitataan ennakkoperintälain 13 §:ssä, etenkin 1 momentin 2 kohdassa, mainittuihin tuloihin, kuten hallintoelimen jäsenyydestä tai toimitusjohtajuudesta saatuun palkkioon. Aitoja yhtiön sijoitusten, vaikkakin TVL-tulolähteen, tuottoja ei siis voida katsoa osakkaan tuloksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *