Opintolainalla sijoittaminen: Katso hyödytkö opintotuen uudistuksesta!

Mediassa on alkanut taas nousta pinnalle opintotukiuudistus. Opintotuen lainapainotteisuutta nostetaan ja opintorahaa aiotaan laskea. Tämä saa monet opiskelijat kauhun valtaan, sillä eihän tämä kovin mukavalta uudistukselta kuulosta.

Opintotuen merkittävin uudistus on lainapainotteisuuden kasvu ja opintorahan leikkaus. Koska opintotuen kokonaismäärä kuitenkin nousee niin äkkiseltää ajattelisi, että tämähän hyödyttää meitä opintolainalla sijoittavia. Ei kuitenkaan tehdä hätäisiä johtopäätöksiä, vaan katsotaan ensin miten opintotuki muuttuu ja tehdään pieniä laskelmia. Otetaan esimerkiksi 330 opintopistettä suorittava opiskelija.

 

 

 

 

 

Kuten nähdään, kokonaisuudessaan opintotuki nousee 2640 eurolla ja opintolainan hyvitys 1025 eurolla, vaikkakin omavastuun (2500e) jälkeen hyvitys laskee 10 %-yksikköä.

Koska haluan tarkastella opintolainalla sijoittamisen kannattavuutta, haluan tietysti tietää millä tuotto-odotuksella opintolainan sijoittaminen on yhtä kannattavaa opintotukiuudistuksen jälkeisellä mallilla, kuin nykyisellä mallilla.

Ongelman ratkaisemiseksi tehdään seuraavia oletuksia:

  • Ne elinkustannukset jotka maksat kokonaisopintotuesta pysyvät vakiona opintotuen uudistuksesta tai ajankulumisesta huolimatta.
  • Opintolaina kasvaa korkoa 2% vuodessa ( korkoa korolle).
  • Alat maksaa lainaa pois palkkatuloistasi 2 vuotta valmistumisen jälkeen ja maksuaikasi on 10 vuotta.
  • Sijoitat koko opintotuesta ylijäävän rahan, jota saat 5 vuoden opiskelujen aikana ja tämän jälkeen annat sijoitustesi olla.

Otetaan tarkasteluhetken päätepisteeksi se hetki, kun olet lainasi saanut maksettua eli 17 vuotta opiskelujen ja opintolainalla sijoittamisen alkamisesta; Kun opintolaina on kokonaan maksettu, on hyvä hetki katsoa mitä opintolainalla sijoittamisesta jäi käteen.

Nykyisellä mallilla maksimi lainamäärän lyhennys maksaa sinulle korkoineen noin 22 500 euroa ja kun tästä vähennetään opintolainahyvitys, saadaan kokonaiskustannukseksi 15 500 euroa. Opintotuen uudistuksen jälkeen maksimilainamäärän lyhennys maksaa sinulle opintolainahyvityksen jälkeen noin 24 000 euroa. Seuraavaksi tulee hieman kaavoja, joten voit halutessasi hypätä suoraan kohtaan “tulokset ja yhteenveto”.

Ajatellaan yksinkertaistukseksi, että sijoitat koko vuodessa ylijääneen summan kerralla aina vuoden lopussa. Nykyisellä mallilla sinulla jää säästöön koko opintotuesta aina hieman vähemmän rahaa, kuin mitä sinulla jäisi uudistuksen jälkeen (oletus: kulut pysyvät vakiona). Lisäksi aloitat sijoittamisen nollasta. Tällöin 17 vuoden ajalta sijoituksesi arvo saadaan kaavalla:

Arvo = [L((1+r)^5 – 1)]/r *[(1+r)^12], missä L on vuotuinen lisäys ja r on vuotuinen korko.

Nyt: L1 on lisäys nykyisen mallin mukaan ja L2 on lisäys opintotukiuudistuksen mukaisessa mallissa. Lisäksi T1 on kokonaisopintotuki/annum nykymallilla ja T2 uudistuksen jälkeen. Lasketaan, millä tuotto-odotuksella opintolainan sijoittaminen on yhtä kannattavaa uudistuksen jälkeen kuin se olisi nyt:

L1/L2 = (T1-c)/(T2-c), missä c on opintotuesta käyttöön menevä summa (elinkustannus).

Näin ollen L1/L2 = (9390 – c)/ (9918-c)

Lisäksi sijoitusten arvo tulee olla molemmilla malleilla vähintään sama, joten saadaan toinen yhtälö:

([L1((1+r)^5 – 1)]/r * [(1+r)^12]) – K1 = ([L2 ((1+r)^5 – 1) ]/ r * [(1+r)^12]) – K2         ,missä K on opintolainan kokonaiskustannus. (K1= 15 500 ja K2= 24 000)

Nyt meillä on kaksi tuntematonta c jar r. Ratkaistaan r c:n suhteen.
Huomataan, että c:n (elinkustannuksen) merkitys kumoutuu pois ja saadaa r:n arvoksi 0,086573 eli kun tuotto-odotus on yli 8,7 % vuodessa, hyödyt opintotukiuudistuksesta. 8,7 %:n tuotolla hyöty on sama.

Tulokset ja yhteenveto

  • Jos sijoituksille saamasi keskimääräinen vuosituotto 17 vuoden ajalta on yli 8,7 %, niin silloin hyödyt opintotukiuudistuksesta. Näin on riippumatta siitä, paljonko opintotuesta menee vuodessa elämiseen. Myöskään se ei vaikuta jäätkö kokonaisuudessaan (sijoitukset – velat) tappiolle. Nettohyöty on aina sama.
  • Mallin oletuksina oli: Alat maksaa lainaa palkkatuloistasi 7 vuoden kuluttua ensimmäisestä lainaerästä ja maksaminen vie 10 vuotta, lainan korko on 2% p.a, saat opintolainahyvityksen ja elämisen kustannukset opintotuesta pysyvät vakiona.
  • Opintolainalla sijoittaminen pysyy kuitenkin aina kannattavana, kunhan saat sijoituksillesi lainaa paremman koron.

Ennenkuin siis teet hätäisiä johtopäätöksiä opintotukiuudistuksesta, mieti onko 8,7 %:n keskimääräinen vuosituottotavoite 17 vuoden ajalta sinulle epärealistinen. Mielestäni esimerkiksi järkevällä indeksisijoittamisella voi hyvinkin saada 9-10 %:n vuotuisen tuoton. Huomattava asia on kuitenkin ennenkaikkea se, että riippumatta siitä paljonko sinulla jää rahaa opintolainan sijoittamiseen, hyödyt uudistuksesta jos saat tuon yli 8,7 %:n vuotuisen tuoton. Opintotukiuudistus siis hyödyttää riskinottajia. Jos et ole valmis sijoittamaan opintolainaa osakemarkkinoille, kannattaa vähintäänkin valita opintolainarahoille hyvin tuottava talletustili.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *