Miten sijoittajan tulisi reagoida nouseviin kursseihin?

Kurssinousu on sijoittajan kannalta paradoksaalinen asia. Toisaalta meistä jokainen haluaa, että pitkässä juoksussa sijoituksen arvo nousee, toisaalta ostoja tehdessä kurssin halutaan tietysti pysyvän mahdollisimman alhaalla. Miten pitkän aikavälin sijoitushorisonttia noudattavan sijoittajan/omistajan tulisi reagoida lyhyen aikavälin (1-12 kk) kurssinousuun eri tilanteissa?

Lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna omistamasi yhtiön pörssikurssin nousu on mielenkiintoinen tilanne. Ajatellaan, että olet tehnyt riskiarvioita ja päättänyt ryhtyä yrityksen omistajaksi vaikkapa 30 dollarin hintaan per osake. Mielessäsi on summa, sanotaan vaikka 2000 euroa, jonka olet valmis riskeeraamaan sen puolesta, että omistamasi yritys menestyy seuraavan 20 vuoden aikana. Arviot myös ennalta, että 20 dollarin hintaan olet valmis riskeeraamaan toiset 2000 dollaria ja 15 dollarin hintaan vielä toiset 2000 dollaria.

Osakkeen kurssi putoaa viikossa 20 dollariin ja riskiarviosi kertoo, että olet nyt valmis riskeeraamaan toiset 2000 dollaria yrityksen omistusosuuksiin. Seuraavalla viikolla osakkeen kurssi nousee taas takaisin 30 dollariin eli hintaan, jolla olit valmis riskeeraamaan vain 2000 dollarin summan. Kysymys kuuluu, pienentäisitkö nyt omistusosuutesi 5000 dollarista takaisin 2000 dollariin myymällä osaketta?

Alkuperäisen suunnitelman mukaanhan sinun tulisi tietysti pienentää osuus takaisin 2000 dollariin. Toisaalta kokonaiskuva on kuitenkin muuttunut, sillä omistuksesi pörssiarvo on noussut tuon hintaheilunnan aikana. Tällöin keventäessäsi osuuden takaisin 2000 dollariin, salkkusi käteisen määrä nousee verrattuna aikaisempaan tilanteeseen. Salkun käteismäärän noustessa varautumiskykysi kurssilaskuihin paranee eli tällöin sinulla on parempi mahdollisuus pienentää kokonaisriskiä, kun kurssit seuraavan kerran laskevat. Huomiona täytyy todeta, että kokonaisriski käsitetään tässä tapauksessa “ideaalisen omistajan” näkökulmasta katsottuna pitkän aikavälin (yli 15 vuotta) arvon menetyksenä, ei salkun osakeomistusten hintamuutoksen keskihajontana (kuten rahoitusteoriassa).

Tähän ei tietystikään ole olemassa oikeaa vastausta, mutta ainakin itse myisin osuuttani tällaisessa tilanteessa hieman pois vararahaston kasvattamiseksi. En palauttaisi osuuttani täsmälleen samaan määrän osakkeita kuin ennen kurssiheiluntaa, vaan jättäisin muutaman ylimääräisen osakkeen. Tällöin saisin omistusosuuttani kasvatettua ja toisaalta myös vararahastoa.

Suomeksi sanottuna olen siis valmis käymään jopa päiväkauppaa, mikäli hintaheilunta päivän sisällä olisi noin voimakasta. En koe, että käyttäytyisin rationaalisesti ainoastaan ostaessa laskuihin ja sitten seuraavaan nousun jälkeen omistukseni olisi suurempi ja käteisen määrä pienempi, kuin olin aluksi ajatellut. Poikkeuksena tulee tietysti tilanteet, joissa kurssiheilunnan aikana myös yrityksen todellinen arvo on noussut. Tällaiset tilanteet ovat kuitenkin harvinaisia, sillä yrityksen todellinen arvo tuskin milloinkaan määrittyy yksittäisen tai edes muutaman kvartaalin perusteella.

Mitä sinä tekisit tällaisessa tilanteessa? Keventäisitkö osuutesi samalle tasolle kuin se oli aiemmin vai antaisitko omistusosuutesi nousta?

2 ajatusta aiheesta “Miten sijoittajan tulisi reagoida nouseviin kursseihin?”

  1. Minun osalta vastaus vaihtelee osakkeittain ja sen mukaan, paljonko minulla on rahaa/lainaa käytettävissä.

    Tuossa on vielä sellainen huomioon otettava seikka, että jos vaikka ostaa ensin 30:llä ja seuraavan 20:llä, minkä jälkeen myy 25:llä, niin saa ensimmäisestä erästä vähennyskelpoisen tappion, jonka arvo on 5x 30%. Tulevista myynneistä (ja nykyään osingoista) säästetty vero on lähes käteiseen verrattava etu.

    1. Kiitos hyvästä kommentista! Totta tosiaan myös tuo rahatilanne vaikuttaa..onko esim. palkkaa tulossa tai sijoituslainaa käytettävissä. Hyvä pointti myös tuo verotuksellinen seikka, eipä tullut itsellä mieleenkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *