Mitä Nordnetin Superrahastot sisältävät?

Kulut ovat kelle tahansa sijoittajalle myrkkyä. Ne vaikuttavat alkuun mitättömiltä, mutta pitkällä aikavälillä ne syövät tuottoa kammottavan paljon. Ennenkaikkea indeksirahaston valinnassa kuluilla on ratkaiseva merkitys. Aktiivisten rahastojen kohdallahan ylimääräisistä kuluista kannattaa maksaa, jos rahasto oikeasti voittaa indeksin pitkässä juoksussa. Näin ei kuitenkaan suurimmassa osassa tapauksista ole.

Nordnet lanseerasi vajaa pari vuotta sitten täysin kuluttomat pohjoismaiden superrahastot. Kyseiset rahastot ovat siis osingot uudelleen sijoittavia indeksirahastoja. Rahastoissa ei ole lainkaan hallinointi – tai merkintäpalkkioita, lukuunottamatta Ruotsin, Norjan ja Tanskan rahastojen 0,25% valuutanvaihtokustannusta. Muutamia eroavaisuuksia (sisällön lisäksi) kuitenkin on, joita tässä kirjoituksessa käydään läpi. Lisäksi käyn läpi kaksi eri sijoitusstrategiaa, jotka mielestäni ovat ne viisaimmat tavat sijoittaa indeksiin.

Superrahasto Suomi 

Superrahasto Suomi seuraa Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta osaketta. Kyseessä on markkina-arvopainotettu indeksirahasto, eli näistä 25 osakkeesta rahaston suurinta osuutta edustaa suurimman markkina-arvon omaava osake (Nokia). Rahasto on osingot uudelleen sijoittava rahasto, jolloin rahaston ei tarvitse maksaa osingoista veroa.

Helsingin pörssi on varsin pieni markkinapaikka, joten Superrahaston neljä suurinta sijoitusta muodostaa yhteensä 40 % koko rahaston arvosta. Kymmennen suurimman sijoituksen arvo on puolestaan 70 %. Rahaston tuotto perustuu siis aika pitkälti suurimpien yhtiöiden tuottoon. Suurimmat kymmenen sijoitusta ovat seuraavat:

 

 

 

 

 

 

Alla on esitetty rahaston (oranssi) tuottohistoria suhteessa vertailuindeksiin (sininen) viimeisen vuoden ajalta. Vaikka rahasto seuraa vertailuindeksiä, se on tuottanut kuitenkin huomattavasti paremmin osinkojen uudelleen sijoittamisen johdosta.

Lähde: Bloomberg

Superfonden Sverige

Superfonden Sverige seuraa Tukholman pörssin 70 vaihdetuimman osakkeen joukkoa (OMXSBGI-indeksi) ja osakkeiden paino määräytyy myös yhtiöiden markkina-arvojen perusteella. Ruotsin superrahastossa 10 suurimman yrityksen paino koko rahastosta on kaikista superrahastoista pienin (55%). 10 suurinta yritystä ovat:

 

 

 

 

 

 

Kuten nähdään, Nordea ja Telia Sonera löytyvät sekä Ruotsin superrahastosta että Suomen superrahastosta, mikä kannattaakin huomioida. Myös Ruotsin superrahasto (kuvassa sininen) on päihittänyt vertailuindeksinsä (kuvassa punainen) viimeisen vuoden aikana:

Lähde: Bloomberg

Superfondet Norge

Nordnet Superfondet Norge seuraa Oslon pörssi 25 vaihdetuinta osaketta. Tämäkin superrahasto on markkina-arvopainotteinen ja kaikista superrahastoista keskittynein. Kymmenen suurimman yrityksen paino koko rahastosta on peräti 84 % ! Kymmenen suurinta yritystä ovat:

nayttokuva-2016-12-09-kello-21-04-05

Kuten nähdään, on energiasektorin (öljy) merkitys suuri tässä superrahastossa. Öljyn hinnan lasku onkin näkynyt merkkitävästi rahaston tuottokehityksessä. Tällä hetkellä Norjan superrahasto (punaisella) on niukasti hävinnyt vertailuindeksille (vihreä):

Lähde: Nordnet

Superfonden Danmark

Tanskan superrahasto seuraa Kööpenhaminan pörssin 20 vaihdetuinta osaketta. Tämänkin rahaston kymmenellä suurimmalla yrityksellä on melko suuri paino koko rahastosta (76 %). Superfonden Danmark on markkina-arvopainotteinen rahasto. Kymmenen suurinta sijoitusta ovat:

Huomioon otettavia seikkoja on mm. painottuneisuus terveydenhuoltoon ja kulutussektoriin. Superrahasto (oranssilla) on päihittänyt vertailuindeksinsä (sinisellä) viimeisen vuoden aikana:

 

Lopuksi

 • Norjan, Ruotsin ja Tanskan superrahastoihin sisältyy siis 0,25 % valuutanvaihto kulu, mikä on minun mielestäni aivan kohtuullinen.
 • Suomessa rahaston sisältö on painottunut pitkälti teollisuuteen ja perumateriaaleihin.
 • Norjan superrahastossa painotus on energiassa
 • Tanskan superrahastossa painotus on terveyden huollossa
 • Ruotsin superrahstossa painotus on rahoitusalassa.

Superrahastot on mielestäni erinomainen sijoitus henkilölle, joka haluaa pitkällä aikavälillä markkinoiden keskituoton ja ymmärtää pohjoismaisia markkinoita jonkin verran. Rahastojen hyöty suhteessa vastaaviin, esimerkiksi 0,2 % hallinointipalkkiota maksaviin rahastoihin, on pitkässä juoksussa merkittävä. Superrahastot lieneekin Nordnetille lähinnä markkinointikeino uusien asiakkaiden saamiseksi, kuin heille itselle tuottoisa sijoituspalvelu. Tällainen on Suomessa erittäin harvinaista, onhan superrahastojen kuluttomuus ainoaa laatuaan. Tästä kannattaa siis ehdottomasti ottaa ilo irti. Sijoita Nordnetin superrahastoon!

Miten sijoittaa superrahastoon?

Superrahastoihin sijoittamista kannattaa minun mielestäni lähestyä kahdesta eri näkökulmasta. Joko sijoitat ajallisesti hajauttaen, tai lähestyt sijoittamista hinnoittelun kautta. Ajallinen hajautus on oiva keino sijoittajalle, joka haluaa tehdä toiminnasta mahdollisimman vaivatonta. Nordnetin kuukausisäästösopimuksella voi maksuttomasti säästää myös superrahastoihin, jolloin sijoituksia ei tarvitse manuaalisesti tehdä. Tämä edellyttää tietysti sitä, että teet pankistasi automaattisen talletuksen Nordnetiin (tästä löytyy ohjeet Nordnetin sivuilla). Tietysti voi laittaa myös ison summan kerralla esim. kerran vuodessa. Minusta kuukausittainen talletus on kuitenkin siinä mielessä järkevä vaihtoehto, että pienen summan lähtemistä tililtä vaikkapa heti palkkapäivänä tuskin edes tajuaa.

Toinen vaihtoehto eli hinnoitteluun perustuva indeksisijoittaminen vaatii hieman työtä, mutta sillä on mahdollisuus saavuttaa aavistuksen keskituottoa parempi tuotto. Strategia lähtee liikkeelle ajatuksesta, että indeksin annualisoitu tuotto pitäisi olla 6-8 %. Plottaat tämän 6-8 %:n tuottokäyrän indeksin tuottokehityksen yhteyteen ja ostat aina, kun indeksi laskee tuottokäyrän alapuolelle. Vastaavasti kun indeksin arvo alkaa nousta reilusti tuottokäyrän yläpuolelle, kevennät hieman omistustasi. Huomion arvoista tämän strategian toteuttamisessa on tietysti vertailukäyrän nollakohta: Jotkut suosivat edellisen pörssiromahduksen ajankohtaa, toiset pidempää, esimerkiksi 50 vuoden aikajännettä. Tämä vaatii jonkin verran työtä, mutta pitkässä juoksussa se palkitaan. Superrahastoilla tämän strategian toteuttaminen on erittäin tehokasta, kun merkintä – tai lunastuspalkkioita ei ole.

Avaa tili Nordnetiin helposti verkkopankkitunnuksilla. Asiakkuuden avaaminen on maksutonta. Säilytys 0 €, pörssikaupat alk. vain 3 €.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset:

Passiivinen indeksisijoittaminen ja 5400 euron tuntipalkka

Indeksiin vai suoraan osakkeisiin?

Lisätietoa indeksisijoittamisesta löydät Indeksisijoittaminen-sivultani.

Kirjoitus ei sisällä osto-tai myyntisuosituksia. Blogin lukijan tulee tutustua blogin vastuuvapauslausekkeeseen. Blogin linkit saattavat olla affiliate-linkkejä (kumppanuusmarkkinointi yhteistyö).

13 ajatusta aiheesta “Mitä Nordnetin Superrahastot sisältävät?”

 1. Superrahastojen sisältö määräytyy kylläkin pörssiosakkeiden euromääräisen vaihdon mukaan, eikä yrityksien markkina-arvojen mukaan.

 2. Miten Norjan superrahaston arvo ei ole noussut yhtään, vaikka OBX-indeksi on kuitenkin kokoajan tehnyt tasaista nousua? Sekoitanko asiat nyt jotenkin?

 3. Moi!

  Mistä pääsisin näkemään mitä muita rahasto sisältää, kuin 10 suurinta? Koitin etsiä Morningstarin, Nordnetin ja rahaston omilta sivuilta löytämättä mitä hain.

 4. Kiitos hyvästä blogista ja huolella kirjoitetuista postauksista! Minua on jonkin aikaa askarruttanut yksi asia liittyen superrahastojen kurssikehitykseen: Mistä johtuu, että superrahaston kurssi muuttuu välillä aivan eri tavalla kuin indeksi, jota se seuraa. Esimerkiksi eiliseltä OMXH25 näyttää +2,30%, mutta superrahasto Suomi näyttää salkussa -0,37%.

  Kiitokset jo etukäteen, mikäli jaksat selventää asiaa tietämättömälle 🙂

  1. Hei,

   Kiitos paljon kysymyksestä ja mukava kuulla, että blogista on apua!

   Kysymys on hyvä, sillä aina kannattaa ihmetellä ja kysyä jos jokin ei tunnu menevän oikein.

   Tässä tapauksessa ei kuitenkaan ole kyse mistään vakavasta. Superrahasto on siis ns. “tavallinen” rahasto eli rahaston arvo lasketaan jokaisena pankkipäivänä kerran päivässä. Itse en ole perehtynyt kaikkiin yksityiskohtiin, mitä rahaston arvonlaskennassa huomioidaan, mutta tietysti tarkoitus on saada mahdollisimman todenmukainen kuva rahaston sisältämien arvopapereiden (omxh 25 indeksin osakkeet) markkina-arvosta. Käsittääkseni superrahaston arvonmuutokset kirjataan aina edellisen pankkipäivän päätöskurssilla. Jos omxh näytti eilen +2,30 %, niin siinä tapauksessa tuo arvonmuutos päivittyy salkkuusi vasta tänään heti, kun superrahaston arvo eilisen päivän päätöskursseilla on laskettu ja tuo on saatu kirjattua Nordnetiin. Nordnetissa tuo saattaa päivittyä melko hitaasti eli ei välttämättä näy heti seuraavan päivän aamuna vaan sitä saa odotella päivään-iltapäivään.

   Jos kuitekin teet rahasto-ostoja tai myyntejä niin noista ei tarvitse välittää. Se millä kurssilla rahastoa ostetaan tai myydään ei tässä tapauksessa ole reaaliaikaista, vaan seuraa muutaman päivän jäljessä (tänään tehty rahastomerkintä tehdään esim. huomisen tai ylihuomisen kurssilla).

   Mun mielestä Superrahaston eilinen kurssikehitys pitäisi päivittyä salkkuun viimeistään iltapäivään mennessä. Jos asia vielä mietityttää, niin kannattaa kysyä Nordnetin asiakaspalvelusta. Voihan toki olla, että Nordnetin järjestelmässä on virhe ja jostain syystä se ei ole päivittänyt kursseja. Tuollaiset kyllä yleensä korjataan aika nopeasti.

   Käytännön sijoittamisen kannalta näillä ei tietenkään ole mitään merkitystä. Käytännössä saman tuoton saa pitkässä juoksussa joka tapauksessa, olipa rahasto sitten ETF, joka seuraa indeksiä reaaliajassa tai perinteinen rahasto, kuten superrahasto, joka tulee päivän jäljessä. Jos ETF:t kiinnostaa, niin käy tutustumassa mun tekemään ETF-oppaaseen: http://omistajavaurastu.com//etf-sijoittaminen

 5. Noiden neljän yhdistelmällä saa jo kattavan hajautuksen myös maailmanmarkkinoille. Pohjoismaat ovat suuri talousalue kehittyneissä maissa.

 6. Mukava kun pidit:) Joo kyllähän noissa omat puolensa on jos haluaa jotenkin "strategisesti" painottaa tiettyä aluetta, esim. jos uskoo öljyn hinnan elpyvän, niin norjan superrahasto olisi hyvä sijoitus. Vaikka itselläkin on keskittyminen suoriin osakesijoituksiin, niin kyllä ostan myös indeksiä jos hinta on kohdallaan. Superrahasto on hyvä valinta, kun pörssissä seuraavan kerran mennään kunnolla alas, onhan ne kyllä jo muutenkin ajallisella hajautuksella aivan erinomainen säästämismuoto.

  Niin, sitähän jotkut ovat epäilleet, että liekkö tämä sitten on jokin väliaikainen rahasto, mutta olisi Nordnetilta aika selkärangatonta toimintaa lakkauttaa rahasto parin vuoden jälkeen. Tähän en itse usko. Sen sijaan näen superrahaston erinomaisena välineenä houkutella uusia asiakkaita. Nordnet taisi saada tässä joku aika sitten jo puoli miljoonaa asiakasta täyteen, ja olisiko osasyynä juuri nuo superrahastot.

 7. Kiitokset selkeästä ja avartavasta artikkelista!

  Tokihan sitä on tiennyt, että Superrahastot sijoittavat kunkin maan indeksiin jne, selvä pyy, mutta yhtiöiden suhteellisia osuuksia ei ole tullut analysoitua. Jännä huomata miten eri tavalla painottuneita Pohjoismaiden pörssit ja taloudet ovat, vaikka näennäisesti ovatkin aika samanhenkisiä maita.

  Ja hatunnosto tosiaan Nordnetille näistä! Välillä miettii, että missä se koira on haudattuna, tuovatko nämä Nordnetille tarpeeksi liikevaihtoa muiden toimeksiantojen muodossa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *