Maailman surkeimman ajoittajan surkea elämä

Aiemmin blogissani pohdin tulisiko piensijoittajan yrittää ajoittaa markkinoita? Tällä kertaa pohdin millaiseen lopputulokseen maailman huonoimmalla ajoittamisella pääsee. Faktahan on se, että suurin osa markkinoiden ajoittamista yrittävistä epäonnistuu, ja heidän tuottonsa jää loppujen lopuksi markkinoiden keskituottoa huonommaksi. Jäisikö maailman huonoinkin ajoittaja silti tappiolle, vaikka hän ei koskaan myisi omistuksiaan? Seuraava tarina maailman huonoimmasta ajoittajasta on julkaistu alunperin Awealthofcommonsense-blogissa. Tarina on kuitenkin niin erinomainen, että ajattelin kirjoittaa siitä oman suomennokseni tänne.

Bob on maailman huonoin markkinoiden ajoittaja. Hän aloitti osakesijoittamisen vuonna 1970 22 vuotiaana ja hän oli kurinalainen säästäjä.  Bob päätti säästää 2000 dollaria osakesijoituksiin joka vuosi, kuitenkin niin, että aina jokaisella vuosikymmenellä säästetty vuosisumma nousisi 2000 dollarilla lisää. Bob siis säästi 80-luvulla 4000 dollaria/vuosi, 90-luvulla 6000 dollaria/ vuosi jne.

Bobilla oli kuitenkin ongelma. Hän rohkaistui sijoittamaan säästönsä aina ainoastaan pitkän  nousumarkkinan jälkeen. Hän sijoitti aina rahansa S&P 500 – indeksiä seuraavaan rahastoon (oletuksella, että 50 vuotta sitten tällaisia oli olemassa) ja teki ensimmäisen sijoituksensa vuoden 1972 lopussa. Heti tätä sijoitusta seuraavien 2 vuoden aikana markkinat romahtivat yli 50%.

Bob oli kuitenkin kurinalainen eikä päättänyt myydä sijoituksiaan. Bob kuitenkin säikähti romahdusta niin paljon, että uskaltautui sijoittamaan seuraavan kerran vasta vuoden 1987 elokuussa, yhden historian pisimmän nousumarkkinan lopussa. Bob sijoitti nyt 46 000 dollaria, jotka hän oli ehtinyt säästää. Heti sijoituksen jälkeen markkinat romahtivat taas, yli 30 %.

Bob kuitenkin jatkoi säästämistä, myymättä koskaan sijoituksia. Hän sijoitti rahansa aina juuri ennenkuin markkinat romahtivat. Vuonna 1999 joulukuussa Bob sijoitti 68 000 dollaria ja vuonna 2007 64 000 dollaria. Kertauksena siis:

 

  • Vuonna 72 Bob sijoitti 6000 dollaria ja tämän omaisuuden arvo romahti heti 48%
  • Vuonna 87 Bob sijoitti 46 000 dollaria tämän ja omaisuuden arvo romahti heti 34%
  • Vuonna 99 Bob sijoitti 68 000 dollaria ja tämän omaisuuden arvo romahti heti 49%
  • Vuonna 2007 Bob sijoitti 64 000 dollaria ja tämän omaisuuden arvo romahti heti 52 %.

Yhteensä Bob siis sijoitti S&P 500-indeksiin 184 000 dollaria, joka kerta juuri ennen markkinoiden romahdusta.

Miten Bobin sitten lopulta kävi? Oliko Bobin elämä maailman surkeimpana ajoittajana surullinen? Bob ei onneksi koskaan myynyt sijoituksiaan, vaikka markkinoiden romahdus ottikin koville. Tämän ansiosta hänellä oli vuoden 2013 lopussa, eläkkeelle jäädessään, 1,1 miljoonan dollarin omaisuus. Bob oli siis lähes kuusinkertaistanut omaisuutensa ja ansainnut varsin mukavan summan eli reilun 900 000 dollaria! Kaikki tämä, vaikka Bob oli ajoittajana maailman huonoin.

Tämän tarinan opetus on mielestäni se että osakesijoittaminen vastoin yleisiä harhaluuloja, ei ole peliä, jossa ainoastaan parhaimmat ja älykkäimmät menestyvät. Maailman huonoinkin ajoittaja kuusinkertaistaa omaisuutensa, kunhan pitää malttinsa ja välttää turhaa hötkyilyä eli osakkeiden myymistä. Jos vuonna 1970 olisi ollut mahdollisuus kuukausisäästämiseen ja ajalliseen hajauttamiseen, mitä kaikkea Bob olisikaan saavuttanut?

Vaurastu kuin Warren Buffet kirjan kirjoittaja Mika Hyttinen on julkaissut uuden kirjan Luovu ajoittamisesta – tuplaa tuottosi. Kirja käsittelee mm. ajoittamisen ja tunnuslukuanalyysin ongelmia, jotka ovat omassakin blogissani usein esille tulevia asioita. Itse laitoin jo kirjan tilaukseen ja odotan innolla, mitä kaikkea kirja tuo tullessaan. Myös kirja-arvostelu on tulossa heti, kun olen sen ehtinyt lukemaan. Tilaa Luovu ajoittamisesta – tuplaa tuottosi.

2 ajatusta aiheesta “Maailman surkeimman ajoittajan surkea elämä”

    1. Moi! Keskimääräinen vuosituotto olisi ollut 4,25 % aikavälillä 1970-2013 (minkä mukaan tuo 1,1 miljoonaa oli laskettu). Jos Bob olisi jäänyt eläkkeelle vaikkapa vuoden 2015 alussa, niin keskimääräinen vuosituotto olisi lähes 5,5%.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *