Kirja-arvostelu: Luovu ajoittamisesta – tuplaa tuottosi

Mika Hyttisen kirja Luovu ajoittamisesta – tuplaa tuottosi (Talentum Pro 2016) on luonnollinen jatkumo sille, mihin Hyttisen aiemmassa kirjassa Vaurastu kuin Warren Buffett jäätiin. Täytyy heti alkuun todeta, että Mika onnistui taas kerran kirjoittamaan kirjan, jonka luin yhdeltä istumalta. Tullessani iltapäivästä kotiin, kirja odotti postilaatikossa. Minun piti vain silmäillä kirjaa keittiön pöydän ääressä, mutta lopulta kello olikin jo seitsemän illalla ja olin istunut 4 tuntia lukemassa.

Omista, älä “sijoita”

Kirjan keskeinen lähtökohta on, että osakesijoittaminen on loppujen lopuksi yhtiöiden omistamista. Sijoittaja valitsee ne yritykset jotka katsoo omistamisen arvoisiksi ja sen jälkeen antaa yrityksen tehdä työtä omistajan puolesta. Pitkällä aikavälillä omistaja saa ansaitsemansa tuoton perustuen yrityksen menestykseen. Keskeinen ero omistajalla ja muilla osakemarkkinoiden toimijoilla on se, että omistaja ei edes osallistu siihen peliin, mitä päiväkauppiaat, aktiiviset rahastonhoitajat tai muut spekulaattorit pelaavat. Kirjassa tästä pelistä on keksitty hauska analogia jalkapalloon. Näin ollen omistaja ei yritä voittaa ketään, sillä hän ei pelaa mitään peliä. Hän vain omistaa yhtiöitä. Vaihtoehdoksi tälle sijoitusmuodolle kirjassa tarjotaan indeksisijoittamista, mutta puhutaan siitä lisää myöhemmin.

Omistamiseen keskittyvälle sijoittajalle, eli bisnessijoittajalle kuten kirjassa sanotaan, tärkein asia on tietysti tunnistaa erinomainen yhtiö. Arvosijoittaminen tarjoaisi tähän helpon tien eli katsoa ainoastaan yrityksen tunnuslukuja ja tehdä päätös erinomaisuudesta niiden perusteella. Kirjassa ei kuitenkaan lähdetä tälle linjalle, sillä numerot kertovat vain menneestä tai nykyhetkestä, tulevaisuuden sijaan. Tunnuslukujen sijaan kirjassa otetaan oikean elämän esimerkein tapauskohtaisesti kantaa Marimekon, Whole Foodsin ja Svenska Handelsbankenin laatuun ja arvoon. Esimerkkien käyttö bisnessijoittamisen selittämisessä on välttämätöntä, sillä ei ole olemassa mitään peukalosääntöjä tai taikakaavoja, joista erinomaisen yhtiön voi tunnistaa.

Itse pidin erityisesti Marimekko-esimerkistä, sillä siinä käydään erittäin yksityiskohtaisesti läpi itse yhtiötä numeroiden takana. Kirjassa tutustutaan Marimekon tilinpäätöstietoihin (tuloslaskelma, tase ja kassavirrat) ja ennenkaikkea siihen, mitkä asiat siellä on tärkeitä ja mitkä eivät sekä mitä asioita on konkreettisesti näiden numeroiden taustalla. Ennenkaikkea bisnessijoittamisen keskeinen asia eli laadulliset tekijät (numeroiden ulkopuoliset) tulee jokaisessa esimerkissä käytyä läpi todella hyvin.

Kuten jo todettu, bisnessijoittamista ei voi selittää samalla yksityiskohtaisesti, mutta silti yleisellä tasolla tiettyjen sääntöjen ym. avulla. Paras tapa sen selittämiseen on käyttää konkreettisia esimerkkejä, sillä jokainen yhtiö on omanlaisensa kokonaisuus. Tietysti numeroista voidaan jotakin päätelmiä tehdä, esimerkiksi merkittävästi velkaantuneeseen tai negatiivista kassavirtaa tuottavaan yhtiöön ei kannatta sijoittaa. Loppujen lopuksi bisnessijoittaminen on kuitenkin numeroiden takana olevien tosiasioiden tutkimista; Numeroista voidaan tehdä johtopäätös, että jokin yhtiö on parempi kuin kilpailijat, mutta niistä ei voi päätellä mistä tämä johtuu ja että tuleeko yhtiö olemaan voittaja myös tulevaisuudessa.

Luovu ajoittamisesta

Laadukkaan yhtiön löydyttyä kysymys on enää ainoastaan hinnasta. Tähän vahvasti liittyen keskeinen pointti, mikä tulee jo kirjan nimestäkin selville, on ajoittamisesta luopuminen. Koska osakemarkkinoilla hinnat käyttäytyvät täysin irrationaalisesti, on parempi keskittyä kurssien ennustamisen sijaan vain hinnoitteluun. Kun hinta on hyvä silloin kannattaa ostaa ja jos se nousee liian korkeaksi on ehkä parempi kasvattaa käteisvaroja pahan (tai oikeastaan hyvän) päivän varalle, kun kurssit laskevat voimakkaasti. Ajoittamisesta luopuminen on kirjan vahva teema, joka tulee tutuksi useasta eri näkökulmasta.

Tunne rajasi

Asia mikä kirjassa tuodaan kuitenkin esille, on omien rajojen ja kykyjen tunteminen. Sijoittajan tulisi aina omistaa vain sellaisia yrityksiä jotka ymmärtää ja joiden tulevaisuutta osaa arvioida. Jos ei omaa tällaista kykyä niin kirjassa tarjotaan vaihtoehtona tyytymistä markkinoiden keskituottoon eli indeksisijoittamista. Indeksisijoittamisestakin kirjassa on paljon hyviä juttuja. Hinnoittelun periaate ajoittamisen sijaan tulee esille tässäkin. Tämän lisäksi kirjassa otetaan kantaa erilaisiin aktiivisiin rahastoihin, sijoitusneuvojien suosituksiin, ja hajauttamiseen vain hajauttamisen takia.

Mitä kirja opetti minulle?

Jos mietitään mikä on opetuksellisen tai kehittävän kirjallisuuden tärkein tavoite, niin se on mielestäni lukijan oman ajattelun herättäminen. Tällä tarkoitan sitä, että lukija kyseenalaistaa omia tai muiden uskomuksia ja mielipiteitä. Alkaa siis ajatella asioita järjen kautta. Tässä tavoitteessa kirja onnistui erinomaisesti enkä yhtään ihmettele sitä, onhan se sentään bisnessijoittamisen keskeinen teema – oma ajattelu.

Kirjaa lukiessani pohdin paljon omaa sijoitusfilosofiaani. Vaikka se ei juurikaan eroa Hyttisen esille tuomasta bisnessijoittamisesta, ainakaan ajatuksen tasolla, niin olen aiemmin turvautunut ehkä liikaa juuri numerotietoon yritysten analysoinnissa. En ole uskaltanut antaa tarpeeksi painoarvoa omille havainnoilleni omistamieni yritysten laadullisista tekijöistä, vaikka niistä moni tuntuu nyt kirjan luettuani erittäin järkevältä yrityksen pitkäaikaisen menestyksen kannalta. Kirja siis herätti tietynlaista rohkeutta ottaa huomioon enemmän laadullisia tekijöitä omassa sijoittamisessani. Konkreettisena esimerkkinä tästä “herätyksestä” tulen kirjoittamaan lähipäivinä hieman laadullista analyysiä Hibbett Sportsista, yhdestä omistamastani yrityksestä.

Sen lisäksi että kirja herätti minussa paljon ajatuksia, se tarjosi myös konkreettisia työkaluja sille, miten lähteä analysoimaan yrityksen laatua. Tässä asiassa kultaakin arvokkaampia olivat oikean elämän esimerkit yhtiöistä (Marimekko, Whole Foods ja Svenska Handelsbanken) ja niihin liittyvä tutkimus sekä pohdinta, jota kirjassa riittää useampaankin lukukertaan.

Lopuksi

Bisnessijoittamisen saralla Mika Hyttinen on osoittanut olevansa alan rautainen ammattilainen. Vaurastu kuin Warren Buffett kirjan jälkeen mietin, voiko bisnessijoittamisesta enää kirjoittaa mitään uutta. Uudella kirjallaan Mika Hyttinen todisti epäilyni täysin vääriksi. Uusi kirja ei todellakaan ollut edellisen toistoa, vaikka siinä käsiteltiin samaa asiaa. Kirja oli kieleltään yleistajuinen, rakenteeltaan johdonmukainen ja esimerkeiltään konkreettinen. Kirja soveltuu mainiosti aloitteleville sijoittajille, samaan tapaan kuin edellinenkin kirja (Vaurastu kuin Warren Buffett), mutta herättää varmasti arvokasta ajattelua myös kokeneemmissa sijoittajissa. Käsitteet ym. on selitetty hyvin sivujen alalaitaan, joten kirjan lukeminen ei vaadii entuudestaan sijoitusaiheisten asioiden “opiskelua”. Itse asiassa Luovu ajoittamisesta – Tuplaa tuottosi  on sijoittamisesta kiinnostuneelle aivan erinomainen kirja aloittaa sijoitusharrastus, sillä se tarjoaa heti alkuun järkevän, omaan ajatteluun perustuvan tavan vaurastua. Voit ostaa kirjan täältä.

Olen koonnut parhaat sijoituskirjat ja niiden esittelyt Kirjavinkit-sivulle. Käy tutustumassa!

PS: Englannin kielellä asiasta on kyllä kirjoitettu, enkä voi tähän liittyen olla mainitsematta Warren Buffettin kirjeitä Berkshire Hathawayn omistajille, joita jokaisen sijoittajan kannattaisi lukea. Suomenkielellä bisnessijoittamisesta on kuitenkin kirjoitettu aivan liian vähän. Onkohan jopa niin, että Mika Hyttinen on ensimmäinen Warren Buffetin sijoitusfilosofiasta suomeksi kirjoittanut. Toivottavasti Suomessakin alkaa herätä bisnessijoittamiseen liittyvää keskustelua, ja sen myötä syntyä uusia palveluita sekä tietysti lisää kirjallisuutta. Ainakin itse pyrin omalla blogillani edistämään omistajuuslähtöisen sijoittamisen suuntaista keskustelua ja toivotan myös muita ihmisiä tervetulleeksi bisnessijoittamisen maailmaan, uusina bloggaajina tai lukijoina.

Voit ostaa kirjan Adlibrikselta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *