Aloita säästäminen ajoissa

Olen kuullut mitä erilaisimpia syitä monilta opiskelijoilta siihen, miksi he eivät juuri nyt säästä ja sijoita. Yksi useasti esille nouseva selitys on ” Ei nyt ole järkeä säästää muutamaa kymppiä tai satasta kuussa, kun työllistymisen jälkeen voi helposti laittaa sivuun tuhansia euroja kuukaudessa”. En yhtään ihmettele miksi niin  moni ajattelee näin, sillä opiskelualallani (lääketiede) on käytännössä täystyöllisyys ja hyvä palkkataso. Tämä helposti passivoittaa ihmistä oman talouden suhteen, kun tulevaisuudessa ei näy merkittäviä huolenaiheita.

On tietysti totta, että jos pystyy tuhansia euroja säästämään palkastaan, on se merkittävä etu verrattuna muutamia satasia säästävään. Jopa lääkärin palkalla tuhansien eurojen säästäminen kuukaudessa on siitäkin huolimatta kova homma, jos on esimerkiksi asuntolainaa, opintolainaa tai mahdollista autolainaa maksettavana. Elintasoinflaatiokin yleensä tekee omiaan, kun säännöllisiä palkkatuloja alkaa tulla. Ja vaikka säästöön jäisikin enemmän kuin opiskeluaikoina, niin aikaisin aloittaminen on silti huomattavasti voimakkaampi tekijä kuin se, miten paljon tai kauan säästää. Aion osoittaa tämän seuraavalla esimerkillä.

Kylteri vastaan medisiinari

Kalle Kylteri on heti opiskelujen alkaessa 20 vuotiaana hereillä ja päättää aloittaa säästämisen. Hän säästää 250 euroa kuukaudessa passiivisiin indeksirahastoihin (keskimääräinen vuosituotto olkoon 8 % ). 30 vuotiaana Kallella kuitenkin alkaa säästäminen jo ahdistaa ja niinpä hän päättää lopettaa kuukausittaisen säästämisen, mutta ei kuitenkaan myy aiemmin ostamiaan osuuksia rahastosta.

Mikko Medisiinari taas viettää opiskeluaikansa bilettäen ja haaveillen tulevasta työelämästä. Oltuaan 4 vuotta töissä 30 vuotias Mikko päättää alkaa säästämään myös samaan indeksirahastoon kuin Kalle. Mikko laittaa rahaa 350 euroa kuukaudessa (40% enemmän kuin Kalle) säästöön 20 vuoden ajan. Kysymys kuuluu: Kummalla on suurempi omaisuus 50 vuotiaana?

Kalle säästi vain ensimmäiset 10 vuotta, siis yhteensä 30 000 euroa. Mikko säästi 20 vuotta ja säästöön päätyi rahaa 84 000 euroa eli lähes kolminkertainen määrä Kalleen verrattuna. Aika teki kuitenkin tehtävänsä. Kallen omaisuus 50 vuotiaana oli 220 000 euroa, kun taas Mikon “vain” 208 000 euroa. Kovemmasta säästösummasta ja pidemmästä säästöajasta ei ollut siis hyötyä. Kokonaisaika ratkaisi, se oli Kallella 10 vuotta pidempi.

Aloita siis säästäminen jo tänään. Jos olet aivan hakoteillä sijoittamisen suhteen, olen kirjoittanut perusasioita passiivisesta indeksisijoittamisesta. Se on minun mielestäni paras tapa säästäjälle, jolla ei ole aikaa perehtyä yksittäisten yritysten vuosikatsauksiin, ja joka varmuudella haluaa saada markkinoiden keskituoton. Kannattaa myös lisäksi käydä katsomassa yleisiä harhaluuloja osakesijoittamisesta. Niitä kun monilla tuntuu olevan.

Säästä rahastoihin ilman osto- ja myyntikuluja

2 ajatusta aiheesta “Aloita säästäminen ajoissa”

  1. Ei millään pahalla, mutta tätä 'aloita ajoissa'-juttua on tultu luettua jo kymmeniä kertoja…

    1. Kiitos palautteesta! Onhan tämä aika kulunut juttu kieltämättä, mutta omassa blogissani en ole hirveästi asiaa käsitellyt. Säästämisen ja aikaisin aloittamisen tärkeydestä ei ole tässä blogissa tarkoitus jaaritella, mutta aina välillä se toimii hyvänä tapana lähentyä lukijoiden kanssa, joilla ei ole aiempaa kokemusta sijoittamisesta.

      Laitetaan kuitenkin asia korvan taakse ja pysytään jatkossa enemmän blogin teemaan (katso sivu "tavoite") liittyvissä asioissa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *