Mitä sijoittaja voi oppia Leijonan Luolasta ?

Tällä kymmenluvulla yhdeksi tv-sarjojen hitksi ympäri maailman on noussut “sijoitusreality”-show Leijonan Luola (Yhdysvalloissa Shark Tank). Jos joku ei ole sarjaa katsonut niin lyhtesti sanottuna ohjelmassa sijoittajat (Leijonat) istuvat studiossa (Luolassa) rahojensa kanssa jonne vuorollaan saapuu yrittäjä, aikomuksenaan myydä tietty osuus omasta yrityksestä sijoittajille. Kyse on siis oikeasta rahasta ja oikeista yrityksistä. Sarjan amerikkalaisversiossa sijoittajia ovat tällä hetkellä 6 self-made-miljonääriä: Kevin O` Leary, Robert Herjavec, Lori Greiner, Mark Cuban, Daymond John ja Barbara Corcoran.

Koska Leijonan Luola on yksi lempiohjelmistani, ajattelin kirjoittaa pienen tekstin siitä millasia sijoitusteesejä yleisesti sarjassa nousee esille. Vaikka sarjan tarkoitusperä on täysin viihteellinen, niin ei sen katsominen kokeneellekkaan sijoittajalle ole täysin ajanhukkaa. Tässä muutamia omia huomioitani eri sijoitusteeseistä:

Arvostustaso

Tämä tuskin oli yllätys sarjaa seuranneille, sillä vähät väliä luolaan saapuu yrittäjiä jotka arvioivat yrityksensä arvon aivan järjettömän ylihintaiseksi. Tarkkaa tilastointia en ole pitänyt, mutta yrityksen ylihinnoittelu on yksi suurimmista syistä, miksi leijona jättää sijoittamatta muuten hyvään yritykseen.

Yleisesti ottaen leijonat arvioivat yrityksen arvoksi usein 4-6 kertaa liikevoitto-velat. Tämä vastaa 12-19% vuotuista tuotto-odotusta, mikäli kasvua ei huomioida. Tällainen tuotto-odotus vastaakin mielestäni varsin hyvin sitä riskiä, joka pienyrityksiin usein sisältyy. Leijonat harvemmin sijoittavat nollatulosta tai tappiotulosta tekevään yritykseen, ellei näitä ole hyvin perusteltu. Tällöin yleisin arvio yrityksen arvosta on 1-2 kertaa liikevaihto.

Toki toisinaan näkee myös leijonien osalta aivan järjettömiä ylilyöntejä ja sijoitus muistuttaa enemmänkin pitkävetolappua kuin sijoitusta. Onneksi kuitenkin Kevin O’ leary näyttää vuodesta toiseen pysyvän kurinalaisena sijoittajana, muiden hötkyillessä.

Sijoita yritykseen, älä tuotteeseen

Tämä on myös yleisesti esille nouseva teesi; Tuote on hyvä, mutta se ei vielä tee hyvää yritystä. Edes maailman paras sijoittaja ei osaa luotettavasti arvioida yksittäisen tuotteen tulevaa myyntiä. Yksittäinen tuote ei vielä kerro luotettavasti yrittäjien osaamisesta, sillä tyhmällekin voi joskus käydä hyvä tuuri. Sen sijaan jos tuotteita on useita ja ne menevät kaupaksi, kertoo se jo hyvästä tuotekehitysosaamisesta, brändäyksestä mainonnasta. Tällöin voidaan jo puhua sijoituskelpoisesta yrityksestä.

Kilpailuetu

Hyvällä kilpailijoille pärjäävällä yrityksellä tulee olla kilpailuetu (patentti, suuri käyttäjäkunta jne.). Yleisimmin pienten yritysten kohdalla se on jokin patentti. Sarjaa katsonut on varmasti kuullut useita kertoja setä Kevinin puhuvan kuinka suuryritykset tuhoavat pienemmät pois alta. Pelkkä myynnin ja liiketuloksen kasvu ei siis vielä takaa tulevaisuuden kasvua, sillä yrityksen kasvaessa kilpailu usein lisääntyy ja alkaa kuluttaa yrityksen resursseja. Pahimmassa tapauksessa näivettää koko yrityksen.

Selkeä bisnesstrategia

Yrityksellä tulee olla ymmärettävä ja faktoihin perustuva suunnitelma siitä, miten yritys tulevaisuudessa kasvaa ja kehittyy. Tällöin myös liiketoimintojen ennustaminen on huomattavasti helpompaa, mikä takaa tarkemman arvion yrityksen arvosta. Yksi suurin virhe mitä yrittäjä tekee, on turvautuminen lineaariseen ekstrapolointiin (pahimmassa tapauksessa eksponentiaaliseen) eli olettamaan, että myynti ja tulos kehittyy samalla tavalla kuin ennenkin. Selkeä bisnesstrategia ottaa huomioon kaiken: Kilpailijat, asiakashankinta, asiakastietoisuus, kulujen kehitys, kohderyhmä, trendit (maailmalla), mitä kautta tuotetta myydään, lisensoidaanko vai valmistetaanko itse jne.

Numerotieto

Epätietoisuus oman yrityksen numerosta on myös iso syy, miksi diili jää toteutumatta. Ei tiedetä asiakashankinnan kustannuksia, markkinoiden kokoa tai pahimassa tapauksessa edes katetta. Lienee itsestään selvää, että yrityksen liiketoimintojen ymmäräminen vaatii perehtymistä lukuihin.

Tässä tulikin jo muutamia hyviä asioita. Ainakin itse huomaan, että melkein kaikki esille tulleet asiat ovat merkittävässä roolissa myös omasssa sijoitusstrategiassani. Täysin turha sarja ei siis ole. Kertokaa myös ihmeessä jos itsellänne tuli mieleen jotain lisättävää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *