Kokemuksiani osakevälittäjistä

Olen ollut pitkään Nordnetin asiakas ja minulla on ollut siellä arvo-osuustili jo kohta 5 vuotta. Viime keväänä päätin kuitenkin luoda tilin amsterdamialiselle välittäjälle, Degirolle. Kirjoitinkin tästä aivan oman tekstin, jonka voit lukea täältä. Jo tuolloin kyseinen välittäjä hämmensi asiakkaitaan epämääräisillä sopimuksilla ja toimilla, muun muassa keskeyttämällä kaupankäynnin Kreikan välillä, Kreikka-kriisin aikana. Kuitenkin se, mikä kyseisessä välittäjässä veti puoleensa oli luonnollisesti halvat välityspalkkiot ja mahdollisuus sijoittaa eksottisempiin markkinoihin.

   Nyt olen kuitenkin päättänyt luopua Degirosta kokonaan seuraavien syiden takia:
 1. Epämääräiset sopimukset. Näistä voi lukea lisää tuosta aikaisemmasta blogitekstistäni. Mielestäni en ymmärtänyt täysin kaikkia sopimusten kohtia, joten tästä syystä en uskalla enää pitää rahojani/ sijoituksiani tällä tilillä.
 2. Verotusasioiden hoitaminen. Degiro ei raportoi sijoituksistani automaattisesti verottajalle, kuten Nordnet tekee, vaan kaikki täytyy hoitaa itse. Tämä vie paljon aikaa ja aiheuttaa mahdollisesti huonosti tehtynä paljon ongelmia.
 3. Huono käytettävyys. Nordnetin käyttäminen on huomattavasti helpompaa.
 4. Asiakaspalvelussa on parantamisen varaa. Moniin kysymyksiin en ole saanut selvää vastausta ja monesti vastaaminen kestää useita päiviä. Toki tässä on menty eteenpäin, sillä alussa ei ollut käytössä edes suomenkielistä asiakaspalvelua.
  Näiden syiden johdosta myinkin reilun 2000 euron edestä Michael Korsin ja Swatch groupin    osakkeita. Ostin samat osakkeet Korsia takaisin Nordnetin kautta, mutta Swatch groupia en voinut ostaa, Nordnetissa kun ei voi Sveitsiin sijoittaa. Degiron tiliä ei voitu jostain syystä kokonaan lopettaa, mikä sekin on hieman epäilyttävää.
  Täysin epäonnistunut tämä kokeilu ei silti ollut, sillä opin paljon uusia asioita. Monesti matalat välityspalkkiot houkuttelevat sijoittajia tiettyyn palveluun. Tällöin harvemmin tulee mietittyä, palvelun negatiivisia puolia, joita ainakin Degirossa oli runsaasti. Vaikka Nordnetissa välityskulut esimerkiksi Pohjois-Amerikkaan ovat Degiroa huomattavasti korkeammat ( 15 e vs. 0,60 e), niin maksan mielummin enemmän, koska Nordnet hoitaa veroraportoinnin automaattisesti, asiakaspalvelu on nopeaa ja ystävällistä ja käyttäminen on erittäin helppoa. Koen myös Nordnetin paljon turvallisemmaksi, sikäli kun osakkeitasi ei “lainata eteenpäin” kuten Degirossa ja talletussuoja on 100 000 eurossa. Sijoittamisen tulee olla helppoa ja vaivatonta. Sitä se ei Degirolla ollut.
Mikä on oma kokemuksesi em. tai muista välittäjistä? Teetkö mielummin veroraportit itse ja säästät välityskuluissa vai nautitko sijoittamisen helppoudesta?

Säästä rahastoihin 0 euron osto- ja myyntikuluilla

3 ajatusta aiheesta “Kokemuksiani osakevälittäjistä”

 1. Degiroa en ole kokeillut, eikä kokemustesi perusteella kuulosta kovin houkuttelevalta.

  Interactive Brokers on edelleen omaan käyttööni paras, mitä olen löytänyt. Kaupankäynti Yhdysvalloissa on äärimmäisen halpaa (0,37 dollaria) pienilläkin erillä. Tämä mahdollistaa kuukausisäästämisen USA:ssa listattuihin arvopapereihin jopa yhden osakkeen kertaostoina ilman että kulut muodostuvat esteeksi. Ei se tuosta enää paljon parane.

  IB:n WebTrader-kaupankäyntiohjelma on sopivan yksinkertainen peruskaupankäyntiin. Pidän siitä hieman enemmän kuin Nordnetin systeemistä, mutta tämä lienee osittain tottumiskysymys. Lisäksi IB:llä on tarjolla monimutkaisempi Trader Workstation -käyttöliittymä.

  Varat on SIPC:n kautta vakuutettu 500.000 dollariin saakka (käteinen 250.000 dollariin). Toki se hieman mietityttää, että merkittävä osa varallisuudesta on jossain ulkomaisella arvo-osuustilillä. Minusta tämä on silti lähinnä psykologinen asia: rahat vain tuntuvat olevan paremmassa turvassa, kun ne ovat "lähellä" Suomessa.

  IB ei lainaa osakkeita eteenpäin, ellei itse liity heidän osakelainausohjelmaansa. Jos osakkeita lainataan, saa siitä korvauksen.

  Veroilmoituksen laatiminen on vielä edessä ja se tietysti tuottaa lisätyötä. Toisaalta työn määrään vaikuttaa sekin, miten ahkerasti aiheuttaa luovutusvoittoja tai -tappioita. Jos vain sijoittaa kuukausittain, niin eihän siinä ole paljon muuta raportoitavaa kuin osingot.

  Paras välittäjä varmaan määräytyy osittain oman sijoitustyylin perusteella. Jos sijoitusstrategia perustuu tarkkaan yritysanalyysiin, jonka perusteella tehdään suurehkoja kertaostoja melko harvoin, niin IB ei välttämättä tuota niin suurta etua. Jos hajauttaa esim. ETF:ien kautta koko maailmaan ja haluaa hajauttaa ajallisesti kuukausiostojen avulla, niin siihen IB on aivan loistava valinta.

  Asiakaspalvelua ei ole tarvinnut tähän mennessä käyttää kuin tiliä avatessa, kun kaikki on toiminut ja vastaukset ovat löytyneet ohjeista.

  1. Kiitos kommentista! Olen vakavasti harkinnut varojen siirtämistä IB:lle. Täytyy vielä tutkailla miten tuo osakkeiden siirtäminen käytännössä onnistuu ja mitkä ovat kulut. Myynteihinkään en haluaisi ryhtyä. Laitoitko itse tiliä perustaessa tuon 10 000 dollarin omaisuuden käteisenä vai osakkeina? Olisi kiva kuulla miten onnistui jos siirsit osakkeina.

  2. Valitettavasti en osaa kertoa osakkeiden siirtämisestä, koska en ole sitä tehnyt. IB:n puutteisiin kuuluu, että Suomessa ei voi käydä kauppaa IB:n kautta. Aiemmat arvopaperit jäivät siis suomalaiselle arvo-osuustilille ja jouduin raapimaan tuon 10.000 kokoon käteisenä.

   Kuten varmaan tiedätkin, rahoja ei tosin tarvitse jättää sinne. Riittää kun ne ovat IB:llä tiliä avattaessa. Rahat voi siten nostaa jälkeenpäin pois, jos haluaa. Ainakin 2.000 dollarin varallisuus kannattaa kuitenkin jättää, muuten tulee korkeammat maksut. Riittää siis, että tuo 10.000 on tilapäisesti käytössä kyseiseen tarkoitukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *