2015 vuosikatsaus: Indeksisijoittajasta bisnessijoittajaksi – Ei oikotietä onneen.

Ennen vuotta 2015 sijoituksieni keskimääräinen vuosituotto oli hieman yli 11 %, mikä on ollut aivan erinomainen. Uuden strategiani myötä tähän tulikin kertaheitolla muutos, sillä salkkuni tuotti kokonaisuudessaan vuonna 2015 vaivaiset 3,5%. Onhan se parempi kuin negatiivinen tuotto ja selvästi parempi kuin esimerkiksi s&p 500 indeksin tuotto vuonna 2015 (-0,81%), mutta jäi se silti kauas tavoitteestani eli 16 % vuosituotosta.

Toki mainittakoon, että tavoitteeni saavuttaa 16% vuosituotto, koskee nimenomaan pitkää, yli 20 vuoden aikavälin keskimääräistä vuosituottoa. Vuosi 2015 oli ensimmäinen vuosi uudella strategiallani joten sen hyvyydestä tai huonoudesta on vielä vaikea sanoa yhtään mitään suuntaan tai toiseen. Sijoitusfilosofiani noudattaa edelleen samoja periaatteita kuin tasan vuosi sitten, toki pyrin jatkuvasti kehittämään ajatteluani ja päätöksentekoprosessiani paremmaksi sekä tietysti löytämään uusia hyviä bisneksiä hyvään hintaan ja vähintäänkin jatkaa jo omistamiini hyviin bisneksiin sijoittamista! En siis missään nimessä ole luopumassa
leikistä.

Tammikuun ostot: IBM ja Andrew Peller

Tein tammikuussa lisäostoja kahteen yhtiöön. Ostin lisää Andrew Peller viiniyhtiön osakkeita 100 kappaletta hintaan 19,95 CAD. Andrew Peller on aivan fantastinen yhtiö ja kehittynyt vuoden aikana huimasti. Piotroski-F-score testistä yhtiö saa nyt täydet 9 pistettä. Osakekohtainen tulos on vuoden aikana kehittynyt vajaat 40 % ja Vapaa kassavirta 26% verratuna edellisen vuoden samaan ajanjaksoon. Oman pääoman tuotto on historiallisesti korkealla (18%)  ja Debt/Equity-suhdeluku on kehittynyt huomattavasti paremmaksi (0,62 –> 0,48). Vaikka osakkeen hinta on noussut pörssissä vuoden aikana reilut 30%, koen että arvon kehitys on ollut vuoden aikana tätä hiukan nopeampaa. Tästä syystä päädyin lisäostoihin. Näyttää siltä, että suuri yleisö on hiljalleen huomannut kyseisen yhtiön olemmassaolon, sillä viime kuukausien aikana kaupankäynti voluumit yhtiön osakkeilla on nousseet reilusti. Osakkeen hinta on nyt 21,50, joka on mielestäni tällä hetkellä kyseisestä yhtiöstä varsin reilu hinta ottaen huomioon  vapaan kassavirran kehityksen, osingot ja multippelit (P/E =15,1 ja P/B=1,9).

En voinut myöskään olla ostamatta lisää IBM:ää Q4-tulosjulkistuksen jälkeen. Sain ostettua 11 kappaletta osakkeita hintaan 121,33. Eli siis varsin hyvään hintaan yhtiötä, joka on mm. maailman suurin pilvi -ja business-analytics-palveluiden tarjoaja. IBM on mielestäni edelleen erinomainen yhtiö ja on osoittanut osaavansa reagoida muuttuvan maailman tarpeisiin. Uskon, että IBM tulee myös tuleivaisuudessa kehittämään ratkaisuja maailman tarpeisiin ja ongelmiin teknologian saralla, mitä ne sitten ikinä tulevatkaan olemaan.

Käteisen osuus luonnolisesti putosi näiden ostojen myötä melko alas (9% salkun arvosta). Näin ollen lisähankintoja voisi pitää tyhmänä käytöksenä. Sain kuitenkin ostettua hyviä yhtiöitä hyvään hintaan, ja kun en hintakehitystä osaa ennustaa, niin tein mielestäni aivan oikean ratkaisun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *