Uusia omistuksia

Käteistä kannattaisi varmasti nyt kerätä oikein urakalla salkut ja laukut pullolleen! On koronnostoa, pakolaiskriisiä, vatulointia ja vaikka mitä. Pörssiromahdus tulee jo tänään tai viimeistään huomenna. Jäähallilla isät jauhaa pörssikursseista. Pankistakin jo soitettiin ja sanottiin, että nyt jos koskaan on se hetki sijoittaa meidän uuteen rahastoon.

Pörssiromahduksia tulee ja menee, mutta aina on kuitenkin hyvä hetki sijoittaa laadukkaisiin ja reilun hintaisiin yhtiöihin. Tämänkertaisina tapauksina salkkuuni päätyi kaksi täysin uutta tuttavuutta: Hibbet Sports ja Hamburger Hafen und logistik. Tässä kirjoituksessa käsittelen ensimmäiseksi mainittua
Hibbett sports lienee lähes oppikirjamainen esimerkki yhtiöstä jossa yhdistyy reilu markkinoiden hinnoitteluvirhe, liiketoimintojen laatu ja niiden helppo ymmärrettävyys sekä ennustettavuus. Hibbet Sports on urheiluvälineiden ja vaatteiden vähittäiskauppias yhdysvalloissa, jonka päämarkkina-alueet ovat pienet ja keskisuuret kaupungit ympäri USA:n. Yhtiön koko nykyarvolla on noin 720 miljoonaa dollaria eli se on luokiteltavissa mid-cap yhtiöksi. Mainittakoon että vastaavalla alalla muista tunnetuista toimijoista esimerkiksi Dick’s Sporting Goods’in markkina-arvo on tällä hetkellä 4 miljardia dollaria. Hibbet Sports on ollut pörssilistalla Nasdaqissa vajaat 20 vuotta ja tarkemmin yhtiön historiasta löytyy wikipediasta.
Yhtiöllä on tällä hetkellä reilu 1000 ns. small-box kauppaa eli noin 460:n neliön (5000 square foot) kokoista kauppaa yli 30 eri osavaltiossa 25 000 – 75 000 ihmisen kaupungeissa. Liikkeet sijaitsevat pääasiassa jonkin suuremman paikallisen kauppakeskuksen tai esimerkiksi Wal-Mart myymälän yhteydessä.  Yhtiön strategiana on siis nimenomaan keskittyä näille pienemmille markkina-alueille, joka on mielestäni mielenkiintoinen strategia. Tämän strategian hyötyjä ovat mm. seuraavat: 
 • Muiden (suurempien) kilpailijoiden puute alueella, joka johtaa vahvaan vakiintuneeseen markkina-asemaan kyseisellä alueella.
 • Pieni operaatioalue mahdollistaa paremman tuntemuksen paikallisesta urheilukulttuurista. Nämä ovat yhtiön merkittävä kohderyhmä jokaisella markkina-alueella. Tällainen kohderyhmä on usein esimerkiksi paikallisen yliopiston urheilujoukkue/ koko yliopistourheilu ja sen mukana tuomat suuret yleisötapahtumat (jotka ovat oikeasti isoja tapahtumia).
 • Yleisesti ottaen tuttu asiakaskunta (kanta-asiakkaat…)
 • Matalat kiinteistö – ja logistiikkakustannukset (verrattuna suurkaupunkeihin)
Toki kohderyhmä on populaatiokooltaan huomattavasti pienempi kuin suurkaupungeissa. Tämä onkin juuri se asia, joka mahdollista 100 %:n keskittymisen juuri kyseiselle markkina-alueelle. Yhtiön pääasiallisena kilpailijana näen online-myynnin, joka ei kuitenkaan ole saavuttanut vielä niin suurta suosioita urheiluvälinekaupassa, kuin esimerkiksi vaatteiden osalta. Yhtiö on kuitenkin huomionut tämän ja panostanut viimeisen 2 vuoden aikana merkittävästi online-myyntiin, nettisivujen kehittämiseen ja yleensäkin markkinointiin sosiaalisen median kautta. 
Yhtiön strategia tulevaisuuden kasvun kannalta on lyhyesti kiteytettynä seuraavanlainen:
 • Avata 80-100 uutta myymälää uusille markkina-alueille, jotka kuitenkin sijaitsevat vähintään 2 tunnin ajomatkan päässä jo olemassa olevasta myymälästä. Tämä mahdollistaa paremman logistiikan ja varastonhallinnan myymälöiden välillä.
 • Panostaa edelleen online-myyntiin ja kehittää jo olemassa olevia älykkäitä ja automatisoituja varastonhallintajärjestelmiä entisestään.
 • Hyödyntää olemassaolevia paikallisia asiakassuhteita ja luonnollisesti luoda uusia.
Yhtiö aikoo myös avata muutamia liikkeitä hieman suuremmille markkina-alueille kokeilumielessä, mikä ei sinänsä ole ainakaan huono asia.

Numeroita

Yhtiö on kaikilla mittareilla tarkasteltuna erittäin aliarvostettu, mutta omaa silti vahvan taseen ja suorituskyvyn.

 • P/E-luku: 10,5
 • ROE:  23% ja P/B 2,48
 • Price/Free cashflow: 7,90
 • EV/EBITDA: 5,0
 • Piotroski F-score: 5 ja tämän vuoden keskiarvo on 6
 • Altman-z-score: 8.11
 • ROIC/WACC 30,5%/11%
 • PEG: 0.57 !
Tämän kaiken lisäksi yhtiöllä ei ole lainkaan velkaa. Useilla eri arvonmääritysmalleilla ja jo em. lukuja katsomalla voi päätellä että yhtiö on rankalla kädellä aliarvostettu. Toki katteet eivät vähittäiskaupassa ole mitään erityisen hyvää (esim. Hibbet Sportsin net-margin on 7,80%), mutta on se kuitenkin selvästi toimialan mediaania (2,3%) korkeampi. Yhtiö on viime vuosina lisännyt omistaja-arvoa merkittävästi ostamalla omia osakkeita takaisin todella halpaan hintaan. Viimeisen vuoden aikana yhtiö on mitätöinyt osakekantaansa 25,2 miljoonasta 23,8 miljoonaan eli noin 5,5 %. Marraskuussa yhtiö kertoi aikovansa käyttää  vuoteen 2019 mennessä 300 miljoonaa dollaria omien osakkeiden takaisinostoihin, mikä tarkoittaisi nykykurssilla peräti 42% osuutta yhtiöstä! Osinkoa yhtiö ei tällä hetkellä maksa, mikä ei ole ongelma tällaisilla takaisinostomäärillä ja hinnoilla. Tämähän on itseasiassa verotuksellisesti paljon kustannustehokkaampi tapa palkita omistajia. 
Öljyn hinnan laskusta tulevat säästöt päätyvät ennemmin tai myöhemmin amerikkalaisten kuluttajien taskusta vähittäiskauppoihin. Tämä näkyy eritoten markkina-alueilla joissa yksityisautoilu on runsasta, eli pienemmän populaatiokoon kaupungeissa jotka ovat yhtiön päämarkkina-alueita. Tähän kun lisää yhtiön kasvustrategian, panostuksen varastonhallintaan, jonka odotetaan parantavana katteita entisestään, ja omien osakkeiden mitätöinnin, on oikeutettua odottaa yhtiöltä vähintäänkin mukavaa tuottoa seuraavan 10 vuoden aikajänteellä.
Täytyy siis toivoa, että nykyinen jo ennestään halpa hinta laskisi entisestään. Mitään en voi taata, mutta tämä ei olisi mikään ihme, sillä osakkeen kurssi on käyttäytynyt erittäin epärationaalisesti koko vuoden. Esimerkiksi Q3-tulosjulkistuksen jälkeen, jolloin yhtiö löi markkinoiden odotukset ja teki merkittävän tulosparannuksen kurssi lähti itseasiassa laskuun. Tämä on jälleen kerran osoitus siitä, että tehokkaiden markkinoiden hypoteesi ei päde joka tilanteessa.
Avasin salkuuni reilun tuhannen euron position sekä Hibbet Sportsia että Hamburer Hafenia. Toistaiseksi en ole tekemässä lisähankintoja ellei kurssit merkittävästi laske nykytasosta (yli 10%). Haluan kuitenkin kasvattaa käteisvarantoa, joka on nyt n. 6% salkun arvosta.
 Marraskuun alussa myin pienen osan Willamette Valley Vineyardsia pois hintaan 7,89. Ostohintaan nähden (4,50) tuli tehtyä hyvät kaupat. En kuitenkaan pidä yhtiötä yliarvostettuna, vaan reilun hintaisena. Osuus oli kuitenkin kasvanut niin merkittävän suureksi, että näinä aikoina otan mielummin “ylimääräiset” pois käteiseksi, jotta tosi paikan tullen on varaa tuhlata.
Blogista sen verran, että kuukausikatsauksia ei enää säännöllisesti tule, vaan kirjoittelen silloin kun siltä tuntuu ja minkä opiskelukiireiltäni ehdin. Sijoitusstrategiani tuottoja kuitenkin päivittelen silloin tällöin ja tämän vuoden yhteenveto onkin jo tuloillaan. Myös salkkua pyrin edelleen päivittämään normaaliin tapaan.
Hyvää joulunaikaa kaikille sijoittajille ja lukijoille!

4 ajatusta aiheesta “Uusia omistuksia”

 1. Onko Hibbet edelleen salkussa? Oletko mahdollisesti tankannut lisää laskun jatkuessa? Onko yhtiön laatu edelleen sama kuin analyysiä tehtäessä vai jäikö analyysissä jotain huomaamatta ? Onko edelleen analyysin/tutkimuksen arvoinen yhtiö ?

  1. Ei ole enää salkussa. 40-45 haarukassa myin, kun katsoin, että mielestäni osake on näkymiin nähden liian kallis ja halusin kasvattaa käteispainoa, joten syklinen yhtiö oli aika varma valinta myyntiin. Myös sisäpiirin myynnit huolestuttivat, joten päätös oli aika helppo. Tällä hetkellä markkinat hinnoittelee Hibbett Sportsin osakkeeseen nurkan takana odottavan taantuman/laman aika hyvin sekä Amazonin voiman. Itse asiassa vähittäsikaupan osalta taantuma on jo iskenyt. Myös öljyn hinnan laskulla on iso negatiivinen merkitys.

   Jos edelleen haluaa uskoa, että Amazon ei tule syrjäyttämään urheiluvälinemyymäläbisnestä, niin tässä olisi ehkä yksi parhaimpia kohteita. Viimeisimmän kurssilaskun jälkeen olen miettinyt, että hyppäisin takaisin kelkkaan, kun yhtiötä saa jo reilusti alle tasearvon. Jotain optiostrategiaa voisi tässä ehkä hyödyntää.

   Toistaiseksi en kuitenkaan näe mitään selkeää positiivisen odotusarvon strategiaa. Pitkässä juoksussa voi olla ihan hyvä sijoitus ja varmasti parhaita oston paikkoja, mutta itse olen alkanut hieman enemmän uskoa Amazonin syrjäyttävään voimaan. Tässä voisi olla myös mahdollisuus, että joku ostaa Hibbett:n pois pörssistä.

 2. Mistä ajattelet Hibbettin alennuksen johtuvan? Wal-Martilla on mennyt viime aikoina huonommin ja ennakoisivatko sijoittajat sen myötä myös urheilukaupoille vaikeuksia jatkossa myynnin siityessä aiempaa enemmän nettiin? Pelkäävätkö sijoittajat korkojen noston laskevan osakkeita yleisemminkin ja pienemmät yhtiöt kärsivät ensin? Nopealla vilkaisulla vaikuttaa kyyllä tunnuslukujen valossa ihan mielenkiintoiselta (kuten valintasi yleensäkin). Täytyypä katsoa jos joulun pyhinä tutustuisin tarkemmin tähänkin.

  1. Kiitos hyvästä kysymyksestä! Varmasti osasyynä voi hyvinkin olla mainitsemasi kaupanalan huonompi myynti (esim. Wal-Mart). Jonkin verran olen kritiikkiä lukenut liittyen heikkoon nettimyyntiin. Itse en näe nettimyyntiä tai paremminkin odota sen olevan merkittävä kasvun ajuri tulevaisuudessa. Toki yhtiö on sanonut panostavansa nettimyyntiin tulevaisuudessa yhä enemmän, mikä ei tietystikään ole huono asia niin kauan kun kulut pysyvät "merkityksettöminä" suhteessa tuottoihin.

   Kritiikkiä on myös tullut liittyen yhtiön laajentumisstrategiaan, joka on lyhyesti avata seuraavien vuosien aikana keskimäärin 80 uutta myymälää per vuosi. Joidenkin mielestä pitäisi keskittyä ennemmin olemassa olevien myymälöiden voittojen maksimointiin, kuin avata uusia myymälöitä. Tämä on kuitenkin yhtiön valitsema strategia ja menneiden vuosikymmenten perusteella luotan yrityksen johtajiin myös tulevaisuudessa. Puolustuksena voisi sanoa, että yhtiö kuitenkin sulkee vuosittain useitakin huonosti tuottavia liikkeitä. Esimerkiksi tilivuodelta 2015 taidettiin sulkea reilu 20 liikettä joten nettomäärällisesti liikkeitä avattiin noin 60. Mielestäni uusien liikkeiden avaaminen ei poissulje sitä, etteikö olemassa olevien liikkeiden marginaaleja voitaisi edelleen parantaa. Enkä yhtään epäile etteikö myös tähän pyrittäisi, ainakaan kun lukee osakevuosikatsauksia joissa mainitaan mm. panostukset varastonhallintaan, logistiikkaan, henkilöstön kouluttamiseen jne. Yhtiö generoi kuitenkin merkittäviä määriä vapaata kassavirtaa ja jo pelkästään massiivisten takaisinostojen perusteella voi päätellä, että tälle käteiselle on hankala keksiä tuottavia käyttökohteita, kun velkaakaan ei ole. Laajentuminen on siis tämän suhteen luonnollista ja jopa vaadittua.

   Täytyy kuitenkin vetää omia sanoja takaisin öljyn hinnan laskun vaikutuksista. Yhtiö operoi monella sellaisella alueella, jossa öljyteollisuus on merkittävä työllistäjä ja tätä kautta öljyn merkittävä hinnan lasku saattaa näkyä jopa negatiivisena ihmisten ostovoimassa. Tätä kompensoi se, että öljynhinnan lasku vähentää logistiikkakustannuksia ja monilla alueilla kuitenkin parantaa ihmisten ostovoimaa.

   Itsestäni tuntuu siltä, että epärationaalinen kurssikäyttäytyminen liittyy lähinnä muutamien "isompien" lyhyeksimyyjien intresseihin ja toimintaan. Tästä on toki vaikea saada varmuutta sikäli kun dataa on vaikeasti saatavilla. Tähän kun yhdistetään se, että suuri yleisö ei juuri nyt innostu vähittäiskaupan alan osakkeista (johtuen esim. Wal-Martin vaikeuksista) niin ei ihme, että kurssi pysyttelee kaikilla mittareilla tarkasteltuna historiallisen edullisella tasolla. Mielestäni osakkeen aliarvostus on siis useiden eri tekijöiden summa eikä selkeästi minkään tietyn tapahtuman tai asian seuraus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *