Helsingin pörssin osinkokiima-anomalia

Varoitus! Teksti on kirjoitettu pikkujouluhengessä.


Warren Buffetmainen laatuyhtiöiden omistaminen ja näin tuoton kerryttäminen on monen mielestä tylsää puuhaa. Sitä perehdytään tarkasti yrityksen liiketoimintaan, strategiaan, talouslukuihin ja yritetään siten löytää helposti ymmärrettävä ja hyvä bisnes hyvään hintaan. Elämässä täytyy kuitenkin olla myös jännitystä ja sitä kun ei tällainen bisnessijoittaminen tarjoa, hakee monet vaurastujat jännitystä urheiluvedonlyönnistä tai lottoamisesta. Myös osakemarkkinat ovat suosittu tapa hakea elämään jännitystä, ja koska itse olen tavattoman huono urheiluvedonlyönnissä, lottoamisesta puhumattakaan, päätin näin synkän talven kunniaksi laittaa pystyyn kunnon osakemarkkinaspekulaatiot!

Vaikka kyse onkin aivan järjettömästä touhusta, täytyy ainakin omalla kohdallani spekulaation perustua edes jollain tavalla “järkeen”. Päätinkin, että hyödynnän mielenkiintoista teoriaa, joka tuskin on itse keksimäni. Otan kuitenkin oikeuden nimetä tämän strategian osinkokiima-anomalia strategiaksi. Tässä syksyn aikana katsoin viihteellisen “dokumentin” nimeltä The Forecaster, joka lyhyesti sanottuna kertoo miehestä joka ennusti osakemarkkinoita, sotia ja vaikka mitä tapahtumia perustuen piin likiarvoon. Nämä tapahtumat noudattivat syklejä, jotka noudattivat piin likiarvoa. Itse laitan kuitenkin vielä paremmaksi ja perustan strategiani neperin luvun eli tuttavallisemmin e:n likiarvoon (2,71828….). Saanen siis esitellä teille strategiani.

Osinkokiima-anomalia strategia

Valitsin neperin luvun strategiani ytimeksi, sillä se on lukuna irrationaalinen ja transsendenttinen, aivan kuten osakemarkkinatkin. Strategia perustuu muutamaan seuraavaan hauskaan faktaan:
 • Helsingin pörssissä tasaista ja hyvää osinkoa maksavien yhtiöiden kurssikäytöksestä on joka talvi nähtävissä ns. osinkokiima-ilmiö. Tämä tarkoittaa siis sitä, että monet sijoittajat alkavat ostaa paljon osakkeita osinkopäivän lähestyessä (yleensä maalis-huhtikuu) ja tällöin osakekurssi nousee.
 • Monet sijoittajat kuitenkin pitävät osakkeensa vielä osingon irtoamispäiväänkin asti, jolloin kurssi laskee rajusti, usein reilusti enemmän kuin itse osakekohtainen osinko.
 • Strategiani tarkoitus on siis ennustaa, mikä on paras päivä ostaa osakkeet ja luopua osakkeista ennen osingon irtoamista voittojen maksimoimiseksi.
 • Tulin tulokseen että paras päivä ostaa osakkeita on joulukuun 17 päivä. Tämä siksi, että päivä tunnetaan myös Saturnaliana, muinaisten roomalaisten juhlana Saturnus-jumalan kunniaksi.
 • Kuitenkin paras päivä myydä vaihtelee vuosittain niin, että joka toinen vuosi kannattaa myydä 46 päivää ennen osingon irtoamista ja joka toinen vuosi taasen 16 päivää ennen osingon irtoamispäivää, kuitenkin jo heti markkinoiden avauduttua. Tällöin tämä myyntipäivien sykli noudattaa neperin luvun likiarvoa : 46/16,89 = 2,72. Viime vuonna kannatti myydä 16,89 päivää ennen osingon irtoamista joten tänä vuonna ajoitus osuu siis 46 päivää ennen. 
 • Esimerkiksi Fortumin kohdalla tämä strategia on antanut viimeisen 5 vuoden aikana seuraavat tuotot: 
 • 14-15: 18%
 • 13-14: 17%
 • 12-13: 12%
 • 11-12: 23%
 • 10-11: 5,1%

Keskituotoksi tulee siis fortumin kohdalla 15%. Ostinkin pikkujouluhengessä 40 kappaleen erän Fortumin osakkeita ja myyn ne helmikuun loppupuolella pois. Huimien tuottojen toivossa tietysti!

Hyvää joulua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *