Syyskuun tulos: +1,4%

Tulipahan tehtyä pitkästä aikaa voitollinen kuukausi, mikä on toisaalta ihan virkistävää, mutta eipä se päivääni hetkauttanut sen enempää suuntaan tai toiseen. Tämän vuoden tulos pyöriskelee kuitenkin nollan tuntumassa, ehkä hieman positiivisena. Varallisuuteni on kuitenkin kasvanut melkoisesti säästämisen ja opintolainan sijoittamisen ansiosta joten eipähän ainakaan ole aivan hukkaan mennyt tämä harrastus tänäkään vuonna.

Lyhyillä ajanjaksoilla pörssien hintaheilunta perustuu puhtaasti valtavirran typeriin tai vähemmän typeriin mielipiteisiin ja todellisuudessa vähemmän merkittäviin uutiisiin, joihin en voi omalta osaltani vaikuttaa. Sen sijaan voin vaikuttaa siihen, että pyrin sijoittamaan laadukkaisiin ja helposti ymmärettäviin yrityksiin joiden tulevaisuuden menestys on helposti arvioitavissa ja joiden hinta on reilu. 
Korkopäätöksiä tulee ja menee, skandaaleitakin ilmaantuu aina silloin tällöin julkisuuteen, kuten viimeaikanen VW:n päästöskandaali, ja pörssikurssien kehitys muistuttaa vuositasolla rem-univaiheen elektroenkefalogrammia. Sen sijaan pitkällä aikavälillä yhtiöiden arvonnousu perustuu yksinkertaisesti niiden liikevoiton ja vapaan kassavirran kehitykseen. 
Olen viimeaikoina vienyt ajatuksia aivan muualle talousuutisista ja pörssikursseista kuten opiskeluun, elämästä nauttimiseen ja yksinkertaisesti säästämiseen. Elmästä nauttiminen ja säästäminen ei välttämättä monen mielestä kuulu samaan lauseeseen, mutta olen viimeaikoina saanut paljon käyttämättömiä tavaroita myytyä pois ja niistä on jo syksyn mittaan kertynyt ihan sievoinen summa rahaa. Käyttämättömien tavaroiden myyminen on muuten erittäin hyvä tapa aloittaa säästäminen, silllä monesti ihmiset ostavat jopa ihan rikkinäisiäkin esineitä. Kannattaa siis aina ennen tavaran roskiin heittämistä miettiä, voisiko joku tarvita sitä niin paljon, että maksaisi siitä edes muutaman euron. Esim. viime viikolla myin rikki menneestä tehosekoittimesta ehjänä olevan lasikannun 5 eurolla. Parempi sekin kuin ei mitään. Käteistä onkin nyt alkanut kertyä taas lisää, tosin on sitä tullut hieman tuhlattuakin vähän turhan paljon. Tänä syksynä olen myynneillä ansainnut jo peräti 600 euroa ja niistä 400 on mennyt nordnetin tilille turvaan. 
Olen kokoajan avoin uusille lisäyksille salkkuuni, mikäli hinnat sattuisivat laskemaan. Olen myös pohdiskellut potentiaalisia sijoituskohteita. Viimeisimpänä mielessäni on käynyt suomalainen yritys Marimekko ja ihan pelkästään siitä syystä, että satun inhoamaan monia kyseisen valmistajan tuotteita. Minun mielipiteelläni ei ole kuitenkaan mitään väliä ja Marimekko näyttää menestyneen maailmalla ihan kelvollisesti. Taloudellinen tilanne on monella mittarilla (mm. F-score) erinomainen ja liiketoiminnat ovat helposti ymmärettävät. Yhtiön velkaantuneisuus (Debt/equity) on kiitettävällä tasolla ottaen huomioon, että yhtiö on tehnyt laajoja investointeja pyrkiessää ulkomaan markkinoille. Kannattavuus, esim. omanpääoman tuoton näkökulmasta on tosin viimevuosina huonontunut, mutta pidän korkeana sitä todennäköisyyttä, että tämä on vain väliaikaista. 
Lopullinen sijoituspäätös tulee olla kuitenkin pitkän pohdinnan ja itsetutkiskelun tulos, joten eipä hötkyillä päätöksen kanssa, vaikka seuraavat suuret uutiset ovatkin jo oven takana sekoittamassa markkinoita.

2 ajatusta aiheesta “Syyskuun tulos: +1,4%”

  1. Itsekin tässä joku päivä mietin, että pitäisiköhän taas vilkaista Marimekon lukuja. Täytyy kyllä sanoa, että laajentumisstrategia ei aina ole mennyt ihan putkeen, sillä esim. Beverly Hillsiin perustettu lippulaivamyymälä taisi olla vähän väärässä paikassa…

    1. Taisi olla joo:D…Itse ainakin seuraan Aasian markkina-alueen kehitystä, mutta vielä lienee liian aikaista tehdä syvempiä johtopäätöksiä. Ainakin tuo velkaantuminen on pysynyt aisoissa ja jopa erinomaisella tasolla vaikka investointeja on tehty joten siinä suhteessa strategia on onnistunut. Aika näyttää alkaako nämä investoinnit tuottaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *