Lisää viiniä salkkuun

Minulla tuntuu olevan jonkin asteinen fetissi viiniä ja viiniyhtiöitä kohtaan tai sitten kyseisellä alalla vain sattuu toimimaan mielestäni laadukkaita yrityksiä. En tiedä, ehkä pieni pala totuutta molemmissa, mutta lisäsin tällä viikolla omistustani Andrew Pellerissä. Sen lisäksi salkkuuni päätyi myös aivan uusi viinintuottaja Willamette Valley Vineyards.

Kyseessä on siis noin 40 miljoonan dollarin kokoinen yhdysvaltalainen viinintuottaja Oregonista, perustettu vuonna 1983. Mies yrityksen takana on Jim Bernau, joka 80-luvulla alkoi itse työstää viinitilaa. Ensimmäiset vuodet hän opiskeli viininvalmistusta Burgundyssa (Ranska) ja Californian yliopistossa. Vuodesta 1989 lähtien yhtiö on tuottanut Pinot Noir-, Chardonnay – ja Pinot Gris-lajikkeita. Yhteensä yhtiöllä on 912 eekkeriä (n. 360 hehtaaria) viinitilaa joista 382 eekkeriä on täysin yhtiön omistuksessa. Muut viinitilat on vuokrattu tai muilla sopimuksilla yhtiön käytössä. Yhtiö on viime vuosina alkanut voimakkaammin laajentamaan ja rakentamaan lisää tiluksia, uusimpana tilana 42 eekkerin kokoinen Pambrun Vineyard.
Jotta sijoittaminen viiniyhtiöön olisi kannattavaa, tulee yhtiön kaikkein ensimmäiseksi osata tehdä hyvää viiniä. Ja sitähän WVVI osaa, kun katsotaan tunnustuksia ja palkintoja mitä yhtiön tuottamat viinit ovat viimevuosina saaneet:
 • 2012 Bernau Block Pinot Noir ansaitsi kaikkein parhaimman mitalin, platinan, Wine Press Northwestin järjestämssä arvioinnissa viime huhtikuussa.
 •  2011 Griffin Creek Syrah, Malbec ja Cabernet Franc ovat saaneet kaikki 91 pistettä. Arvioitsijana Wine Spectator.
 • Wine & Spirits Magazine antoi yhtiön 2012 O’Brien Pinot Noirille 95 pistettä, 2012 Fuller Pinot Noirille 94 pistettä ja Elton Pinot Noirille 93 pistettä. 
 • Yhtiö on valittu vuoden 2011 viinitilaksi Wine & Spirits- Magazinen toimesta.

Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka kauan. Jos joku ei siis ole perehtynyt viinin arviointiin, 100 pistettä on parasta mitä voi saada.95-100 pistettä tarkoittaa, että viini jokaisella osa-alueella erinomainen viini (hintaluokka reilusti yli 50 euroa) ja 94-100 pistettä on lähes joka osa-alueella erinomaisen viinin tulos (hintaluokka 20 eurosta ylöspäin). 

Kuten aina, ei hyvää viiniä voi vain alkaa tekemään. Sitä tulee opiskella ja harjoitella kymmeniä vuosia. WVVI on tässä suhteessa mielestäni erinomaisessa vaiheessa sijoittajan kannalta. Yhtiö on reilut 30 vuotta valmistanut viiniä, joten taito ehtinyt karttua. Toisaalta yhtiö on vasta viime vuosina alkanut laajentamaan toimintojaan, eikä täysi tuotantokapasiteetti ole vielä ollut käytössä. Aika on nyt kypsä ottaa seuraava askel.
Omistajalähtöinen on mielestäni oikea adjektiivi kuvaamaan tätä yhtiötä. Vaikka osinkoa ei vielä makseta tai omia osakkeita osteta takaisin, voi silti sanoa yhtiön kohtelevan omistajiaan kuin omiaan. Selasin yhtiön nettisivuja ja vastaani tuli seuraavanlaisia osakkeenomistajan etuuksia: 
 • Oikeus osallistua yhtiön järjestämiin erikoistilaisuuksiin viinitilalla.
 • Etuoikeus ostaa rajoitettua tuotteita, futuureita (eli viiniä ennenkuin se on edes pullotettu) ja vieläpä alennuksella.
 • Etuoikeus käyttää yhtiön omistamia viinitiloja (rakennuksia ja kaikkea yritykselle kuuluvaa) omiin tilaisuuksiin.
 • Oikeus osallistua ilmaiseksi viininmaistajaisiin tilalla.
 • Osaakkeen omistajat saavat myös halutessaan henkilökohtaisia käyntikortteja levittääkseen kyseisen yhtiön ilosanomaa.
Vaikka en ihan heti ole varaamassa lentolippuja, lämmittää tällaisetkin asiat aina osakkeenomistajan sydäntä. Saa tosin nähdä suostuuko tänne Suomeen edes noita käynytikortteja lähettämään.
Olisi mielestäni kohtuutonta vaatia yhtiöltä osinkoa tai osakkeiden takaisinostoa tässä vaiheessa. Vapaa kassavirta oli vielä viime vuonna hieman negatiivinen. Tänä vuonna näyttäisi, että vapaa kassavirta nousee jo plussan puolelle. Osinkoa on mielestäni syytä odottaa jo muutaman vuoden sisällä. Yhtiö oli myös hankkinut tämän vuoden toisella vuosineljänneksellä oikeuden mitätöidä (eli takaisinostaa) 250 000 kappaletta osakkeita. Näistä ja jo ennestään olemassa olevista osakkeenomistajan eduista voi päätellä siis jotain.
Mitä taas tulee lukuihin, en ala sen tarkemmin analysoimaan niitä tähän. Tässä kuitenkin muutamia poimintoja:
 • Piotroski F-score: 8
 • Altman Z-score: 4,5
 • P/B 1,7
 • ROE: 11,3 %
 • Debt/Equity : 0.25
 • PEG: 0,8
 • P/S: 2,3
 • EV/EBITDA: 12,5
 • Yhtiön toimitusjohtaja ja perustaja James Bernau omistaa 9,1 % yhtiöstä.
Yhtiö on mielestäni pörssissä reilusti hinnoiteltu, ehkä jopa hieman alakanttiin. Tärkein tekijä ostolle oli kuitenkin yhtiön laatu, joka on mielestäni vertaansa vailla. 
Ostin 250 kappaletta yhtiön osakkeita hintaan 7,14. Lisäksi ostin tällä viikolla 100 kappaletta lisää Andrew Pelleriä hintaan 18,03. Kyseinen yhtiö julkaisi toissapäivänä aivan fantastisen ensimmäisen kvartaalin (Q1 2016) tuloksen. Mielestäni hinta on nyt jopa hieman reilumpi, kuin ensi kertaa ostaessani, vaikka se onkin noussut useamman kymmenen prosenttia.
Nyt kun Kiina “järisyttää” maailman taloutta ja taivas on taas kerran putoamassa niskaan, voisi kuvitella, että olisi hyvä pitää suurta käteiskassaa. Näin itsekin vielä keväällä ajattelin, mutta mielestäni ei ole mitään syytä olla sijoittamatta laadukkaaseen yritykseen jos hintakin on kohdillaan kuten näissä tämänkertaisissa tapauksissa. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *