Heinäkuun tulos: -2,7%

Heinäkuussa alamäki jatkui edelleen. Tällaisina aikoina ei tietystikään ole kivaa seurata sijoitusten kurssikehitystä enkä ole näin tehnytkään, mikä voi olla mielenterveyden kannalta ihan viisas ratkaisu.

Mitä taas tulee omistuksiin, on tunnelma hieman kaksijakoinen. Pienen positiivisen vaiheen jälkeen IBM:ltä tuli taas tietyssä mielessä hieman latistava neljännesvuosiraportti, ainakin osakkeen kurssin osalta. Mielestäni raportissa oli kuitenkin paljon hyvääkin. Vapaa kassavirran kehitys on ollut hyvää, ns “strategic imperatives”-liiketoimintojen osalta liikevaihto on jatkanut kasvuaan. IBM on jatkanut omien osakkeidensa takaisinostoa ja osinkoakin maksetaan. Fakta on kuitenkin se, että liikevaihto jatkaa laskuaan, samoin osakekohtainen tulos. Tämä on silti täysin odotettua ja selittyy mielestäni edelleen hyvin liiketoimintojen muutosprosessilla, joka on edelleen käynnissä ja jatkuu  todennäköisesti vielä usean vuoden ajan. En odota IBM:n kokoisen laivan kääntyvän aivan hetkessä. Tosiasia on myös se, että valuuttakurssien raju vaihtelu on osaltaan vaikuttanut IBM:n tulokseen negatiiviseesti, mutta tällä ei pitkällä aikavälillä ole mielestäni juuri merkitystä. 
Movadon kohdalla odotukset ovat ilmeisesti kääntyneet muiden sijoittajien toimesta negatiiviseksi, sillä osakkeen kurssi on taas lasketellut kohti omia ostolukemia. Itse en aio tehdä hätäisiä päätöksiä vaan katson, mitä loppuvuosi tuo tullessaan. Mielestäni yhtiö on edelleen laadukas ja hinta on reilu.
Swatch Group lanseerasi tässä kuussa oman älykellonsa Touch Zero Onen. Sen kummemmin en tuotteen onnistumisesta/onnistumattomuudesta välitä, sillä toistaiseksi kyseinen projekti on hyvin minimaalinen osa yhtiön liikevaihdosta. Toki kiva juttu jos tästä tulee uusi hitti tuote. Yhtiö julkaisi heinäkuussa myös tuloksen ensimmäisen puolen vuoden osalta. Vaikka tulos laskikin odotetusti, oli raportissa myös paljon hyvääkin. Tämä näkyi myös osakekurssissa, joka on noussut tämän kesän pohjista lähes 20%.
Michael Korsin tänään julkaisema Q2-tulos olikin sitten aivan mahtava. Odotuksia lyötiin ja omia osakkeita ostettiin. Lisäsin omaa osuuttani alkuviikosta hieman päälle 38 dollarin hintaan ja täytyy sanoa, että hyvä tuuri kävi. Osakekurssi tänään 11% nousussa. Jääkin nähtäväksi alkaako loppullinen käännös kohti parempaa tästä torstai-illasta.
Andrew Peller julkaisee kohta tuloksensa joten sitä kuumeisesti odotellaan. Matala kaupankäyntivoluumi ja Kiinan tapahtumat ovat romahduttaneet SORL Auto Partsin kurssin. Vaikka hinta on halpa, en aio lisätä omistustani kyseisessä yhtiöissä, sillä onhan yhtiössä riskinsäkin. Mielestäni riskitaso tämän yrityksen osalta on salkussani nyt balanssissa. Kyseinen osake on ollut salkussani vasta vajaat puoli vuotta, joten on turhaa tehdä johtopäätöksiä näin lyhyellä aikavälillä. Tietyssä mielessä kyllä myönnän tämän sijoituksen olevan hieman eri kriteerein valittu verrattuna vaikkapa IBM:ään. Kyseinen yhtiö voi olla seuraavan 10 vuoden aikana täysi susi ja mennä konkurssiin, se voi jatkaa sahaamista 2-5 dollarin välillä tai se voi olla jotain aivan muuta.

Ostin tänään myös lisää IBM:ää, sillä alkoi suuri käteiskassa ahdistamaan. Salkku on nyt myös päivitetty muiden omistusten osalta. Tämän vuoden tavoite (20 000 euron salkku) alkaa olla lähellä ja jos totaalista pörssiromahdusta ei tänä vuonna koeta, niin syksyn opintolainojen myötä uskon 20 000 euron tavoitteen täyttyvän helposti. Opintolainan osuus salkusta on nyt noin 1500 euroa.

Hyvää yötä!

9 ajatusta aiheesta “Heinäkuun tulos: -2,7%”

 1. Moi!

  Oletko huomannut, että Degirossa pitäisi täyttää W8-BEN lomake, jotta yhdysvaltalaisten osakkeiden osinkojen verotus menisi oikein? Tälläinen ilmoitus minulle tuli avatessani Webtraderin. Odottelen itse vielä asiakaspalvelun vastausta tarvitseeko lomake todella täyttää. Nordnetissä osinkojen verotus on mennyt mielestäni oikein ilman sen kummempia lomakkeiden täyttämisiä.

  Onko sinulla tietoa miten verottajan 9A lomakkeen täyttäminen menee jos käyttää kahta välittäjää? Nordnet ilmoittaa kaupat ja osingot verottajalle automaattisesti mutta jos käytän kahta välittäjää joista toinen on Degiro, täytyykö myös Nordnetissä tehdyt kaupat ja saadut osingot ilmoittaa manuaalisesti 9A lomakkeelle?

  Kiitos blogista ja mukavaa elokuun jatkoa!

  1. Moi!

   Joo olen huomannut ja itseasiassa kyseisen lomakkeen myös täyttänyt, vaikka tällä hetkellä en osinkoja USA-osakkeilta (Kors) saa.

   Käsittääkseni Degirossa tuo w8-ben lomake on täytettävä jos haluaa EU:n ulkopuolisista sijoituksista osinkoveron laskettua 15%. En ole varma miten on asian laita nordnetissa, mutta muistaakseni siellä tuo sama sopimus tulee eteen kun alkaa käydä kauppaa EU:n ulkopuolisten alueiden pörsseissä. Ainakin jonkinlainen sopimus tuli hyväksyä kun aloin käydä USA:ssa kauppaa vuosia sitten. Tähän voisi joku asiasta viisaampi ottaa kantaa.

   Mitä tulee tuohon verotusasiaan niin Degirohan on sanonut ettei se raportoi suomen verottajalle tietoja. Eli myyntivoitot tulee raportoida manuaalisesti, mutta käsittääkseni degiro perii osingoista 15% ennakkopidätyksen. En ole vielä degirossa osinkoja saanut joten katsotaan miten asia menee. En näkisi syytä mitään miksi Nordnet ei jatkaisi kauppojen ja osinkojen ilmoittamista verottajalle vaikka käyttäisikin myös muita välittäjiä.

   Oliko jokin syy (sopimuksessa) miksi et w8-ben lomaketta täyttänyt vai ihan periaatteesta et halunnut täyttää? Ja kerro ihmeessä mitä asiakaspalvelu vastasi.

  2. Kiitos vastauksesta! En täyttänyt lomaketta, koska linkki siihen Degiron Webtraderissa oli virheellinen ja se johti vain tilini asetuksiin. Sain asiakaspalvelulta vastauksen, jossa he tosiaan kertoivat, että tuo lomake on täytettävä, jotta saa osingoista oikean pidätyksen lähdemaassa.

   Oliko lomakkeessa mitään erikoista, joka olisi hyvä tietää ennen sen täyttämistä? Katsoin miltä lomake näyttää netissä ja ohjeet olisi kiva olla lomakkeen täyttöön degiron puolesta myös suomeksi (IRS:n viralliset ohjeet löytyy englanniksi).

  3. Kvantitatiiviset sijoituskriteerisi sisältää isohkon määrän eri tunnuslukuja. Löytyykö nuo kaikki helposti jostain vai itsekö joutuu laskemaan? Lisäksi käytätkö jotain ilmaista ja/tai maksullista osakescriinaus palvelua, jos niin mitä?

  4. Ainakin mulla se lomake oli Degirossa valmiiksi, eli piti vain omat tiedot täyttää, antaa allekirjoitus ja painaa lähetä. Tietenkin myös lukea se sopimus ensin.

   Valitettavasti en nyt sen enempää neuvontaa tai omia suosituksia pysty tässä asiassa antamaan, sillä en ole oikeusoppinut eikä mulla ole pätevyyttä/lupaa antaa sijoitusneuvontaa. Jos nyt oma mielipide täytyy sanoa, niin suosittelen ettet ylipäätään mitään sopimusta tai lomaketta allekirjoita ennenkuin ymmärrät mitä siitä seuraa. Eli tässä tapauksessa olis varmaan parempi konsultoida jotain muuta henkilöä, joka tietää näistä asioista paremmin kuin minä.

   Mitä taas tulee tähän toiseen kysymykseen (oletan että sama henkilö molemmissa), käytän paljon Gurufocus.com sivustoa. Kaikki tiedot näkyy ilmaiseksi, mutta jos haluaa käyttää screeneriä niin täytyy maksaa muistaakseni yli 300 euroa vuodessa. Tämä tulee omalle kohdalleni aivan liian kalliiksi tässä vaiheessa verrattuna niihin hyötyihin mitä siitä saa. Gurufocuksessa hyvä on se, että noista tunnusluvuista näkee miten ne on laskettu ja mitä arvoja niissä on käytetty, niin voi tulkita onko käytetty tietyn tunnusluvun kannalta epäolennaisia arvoja.

   Varsinkin pienempien yritysten kohdalla tuo gurufocus päivittää noita tietoja useamman kuukauden myöhässä, joten joskus niitä joutuu laskemaan myös itse. Se ei ole vaikeaa, mutta erittäin hidasta. Ensin kaikki luvut pitää kaivaa tuloslaskelmasta ja syöttää kaavoihin, jotka teen excelillä tai käytän valmista exceliä. Kaavat eri tunnusluvuille ja valmiit excelit löytyy netistä, tosin kannattaa huomioida, että sama tunnusluku (esim. Beneish-M-score) voidaan laskea useammalla eri tavalla. Siksi olis hyvä, että on edes hieman perehtynyt niihin tunnuslukuihin mitä käyttää, jotta ei sitten satu syöttämään epärelevanttia dataa epärelevanttiin kaavaan. Nämä seuraukset on koettu useaan otteeseen…

  5. Ja tietysti olisi hyvä ymmärtää myös jotain yritysten tuloslaskelmista, jotta ymmärtää mitä tietoa sieltä pitää etsiä. Suhtaudun itse laskemiini numeroihin aina hieman varauksella, sillä en ole talousalan ammattilainen.

 2. Löysin ensimmäisen kerran sinun blogiisi. Katselin kiinnostuneena osakevalintojasi, jotka olivat varsin eksoottisia. Miten olet valikoinut nuo salkkuusi?

  1. Hei ja kiitos kommentista ja kysymyksestä:)

   Olen tietyllä tapaa "kaksisuuntainen" sijoittaja. Sijoitan laadukkaisiin omistaja-arvoa kasvattaviin yhtiöihin, joita saa pörssistä reiluun hintaan. Laadun arvioon minulla on useita eri numeerisia mittareita (joista tarkemmin strategia-sivulla) ja arvion myös esimerkiksi yhtiön kilpailuetua ja sen kestävyyttä tietyilllä kriteereillä (näistäkin enemmän strategia-sivulla). Arvonmääritysmalleina käytän mm. vapaaseen kassavirtaan, omanpääomantuottoon ja tasesubstanssiin perustuvia malleja. En kuitenkaan ota näiden antamia tuloksia absoluuttisina vaan enemmänkin suuntaa antavina. Pyrin näiden tulosten avulla myös arvioimaan sitä, millaisille odotuksille tulevaisuudesta osakkeen nykyhinta perustuu. Sitten vain pohdin näiden odotettujen asioiden tapahtumisen todennäköisyyttä.

   Toisinaan sijoitan myös puhtaasti "halpoihin" yhtiöihin. Näiden tulee olla siis useiden eri arvonmääritysmallien perusteella reilusti alihinnoiteltuja. Toki arvioin näidenkin kohdalla liiketoimintojen laatua, mutta vain numeerisilla menetelmillä (F-score, Z-score jne..). Näiden yhtiöiden kohdalla ei myöskään ole väliä esim. osingoista tai omien osakkeiden takaisinostoista, kuten "laatustrategia"-yhtiöiden kohdalla. Alihinnoittelun on myös aina johduttava jostain markkinahäiriöistä eli anomaliasta. Tämän strategian yrityksen ovat tylsiä, niiden koko on hyvin pieni, niistä ei ole koskaan kuultu tai niihin sisältyvä riski kuvitellaan jostain syystä liian suureksi. Pyrin aina pitämään näiden pääosin numerotietoon perustuvalla strategialla valittujen yritysten painon salkussa alle 25%:ssa.

   ns. laatuyhtiöstrategian mukaan valitut yhtiöt ovat IBM, Swatch group, Andrew Peller ja Michael Kors. Movado ja SORl auto parts ovat enemmänkin valittu lähes puhtaasti numerotiedon perusteella, etenkin sorl auto parts. Esimerkiksi Sorl auto partsin kohdalla katson aliarvostuksen syynä olevan sekä yrityksen pieni koko ja se, että yrityksen kotipaikka on Kiina, mikä tarkoittaa että kyseinen yritys on automaattisesti pelkkää huijausta. Movadon kohdalla taas pätee totuudet kuten "kukaan ei enää osta kelloja" , "älykello vie markkinaosuuden tavallisilta kelloilta" jne..

   Se miten löydän etenkin tällaiset eksoottisemmat yritykset, kuten Andrew Peller, Sorl Auto parts ja Movado, perustuu erilaisii seulonta-ohjelmiin (Screener). Esim. Google finance- palvelussa on hyvä ja kattava perus Screener, jolla voi seuloa osakkeita kymmenistä eri maista.

   Saattoi kuulostaa valtavan monimutkaiselta, mutta todellisuus on paljon yksinkertaisempaa. Toistaiseksi käytän ikään kuin kahta samantyylistä strategiaa rinnakkain. Toisessa on vain enemmän inhimillisyyttä mukana päätöksen teossa. Aika näyttää kumpi näistä osoittautuu paremmaksi strategiaksi, jos kumpikaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *