Kesäkuun ja vuoden ensimmäisen puoliskon tulos

Kesäkuussa salkun tuotto jäi 1,7% tappiolle. Olen viimeisen vuoden aikana saanut nauttia joka kuukausi toinen toistaan kovemmista tuotoista, joten tappiollinen kuukausi ei tullut minulle yllätyksenä. Kesäkuu olikin jo kolmas peräkkäinen tappiollinen kuukausi. Silti kokonaistuotto on tämän vuoden osalta lähes 14% ja osingot mukaan luettuna 16%, mikä onkin vuosittainen tavoitteeni. Huhtikuun huippulukemista ollaan tultu jopa 7% alaspäin, mutta viimeisen 3kk tuotto näyttää Nordnetin mukaan -1,6%.

Tässä salkun tuotto tänä vuonna tähän mennessä verrattuna helsingin pörssin yleisindeksiin:

 Ja tässä verrattunta Nasdaq composite-indeksiin:

Mainittakoon vielä että S&P 500-indeksi on tuottanut tänä vuonna noin 1%.

Parhaiten tuottaneet yritykset tänä vuonna ovat Movado (+15%) ja Andrew Peller (+20%). Huonoiten tuottaneet ovat SORL auto parts (-6%) ja Swatch Group (-4%).

Sain kesäkuussa ennakkopidätysten jälkeen hieman vajaat 40 euroa osinkoja IBM:ltä ja Movadolta. Andrew Pelller jakaa osinkonsa tässä kuussa ja se tulee olemaan ennakkopidätysten jälkeen noin 80 euroa. Olen myös onnistunut säästämään noin 500 euroa rahaa kevään aikana. Nämä kaikki menevät tietysti ennemmin tai myöhemmin sijoituksiin, kun järkeviä kohteita löytyy.

Miten meni noin niinku omasta mielestä?

Olen nyt reilun vuoden ajan käyttänyt nykyistä sijoitusstrategiaani ja varsinaisesti vasta tämän vuoden puolella luovuin omistuksista, jotka eivät istuneet nykyiseen sijoitusfilosofiaani. Nyt kun vuoden ensimmäinen puolisko on kulunut, onkin hyvä hetki istahtaa alas ja katsoa hieman minkälaisessa vaiheessa sijoitusstrategian osalta ollaan mennossa.

Näyttäisi siltä, että strategian osalta ollaan ylituoton vaiheessa. Salkkuni on tuottanut reilusti vertailuindeksejään (Nasdaq ja S&P 500) paremmin. Luonnollisesti minulla ei ole mitään käsitystä miten jatkossa tulee tapahtumaan. Tänään voi alkaa 5 vuoden alituoton kausi tai ylituottojen kausi voi jatkua seuraavat 10 vuotta. Joka tapauksessa pyrin edelleen tekemään strategian mukaisia osto-päätöksiä.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että maailmassa on useita toimivia sijoitusstrategioita, mutta yksikään strategia ei toimi koko ajan. Tämä on mielestäni elintärkeää sen kannalta, että maailmassa ylipäätään on olemassa strategioita, joilla on mahdollista saavuttaa markkinoita parempia tuottoja. On tärkeää, että jokaiseen strategiaan sisältyy jopa useita vuosia kestäviä alituoton jaksoja, sillä ne karistavat kärsimättömät sijoittajat pos.

Kysymys kuuluukin onko minun sijoitusstrategia sellainen, joka pystyy tuottamaan pitkällä aikavälillä markkinoita paremmin. Tähän ei voi antaa vastausta ennenkuin on oikeasti nähnyt useiden vuosien tuloksen. Ainoaa suuntaa antavaa tietoa voisi hakea esimerkiksi backtestingilla eli katsomalla miten strategia olisi tuottanut esimerkiksi viimeisen 10 vuoden aikana. Oman strategiani kohdalla tällaisen toteuttaminen on erittäin vaikeaa ja tulosten analysointi sitäkin vaikeampaa. Backtestaus toimii näet parhaiten puhtaasti kvantitatiivississa eli numerotietoon perustuvissa strategioissa. Vaikka käytänkin itse paljon numerotietoon perustuvia malleja päätöksenteon tukena, perustuu päätöksenteko myös yritysten laadullisten tekijöiden, kuten vaikkapa brändin arviontiin. Näistä käyttämistäni kvantitatiivisista menetelmistä on paljonkin tutkimustietoa. Esimerkiksi paljon käyttämästäni Piotroski-F-scoresta on saatu paljonkin vakuuttavaa tutkimustietoa.

Toinen yhtä tärkeä kysymys on se, pystynkö toteuttamaan strategiaa erinomaisesti myös vaikeina aikoina. Tunteet ovat sijoittajan pahin vihollinen. Siinä mielessä olen hieman ristiriitainen sijoittaja, että käytän paljon kvantitatiivisia menetelmiä, mutta päätöksenteon teen loppupeleissä itse ja arvioin myös muitakin kuin numerotietoon perustuvia tekijöitä. Tällaisen toiminnan on osoitettu olevan itseasiassa keskimäärin vähemmän tuottavampaa, kuin että antaisin tietokoneen sijoittaa puolestani. Miksi en sitten tee näin? No, Tämä tulisi välityskulujen kannalta kalliiksi, sillä näissä kvantitatiivisissastrategioissa sijoitukset hajautetaan useisiin kymmeniin yrityksiin ja salkunkiertonopeus on erittäin korkea (tsn. osakkeita myydään ja ostetaan tihein väliajoin). Minulla ei myöskään ole riittäviä resursseja luoda tehokasta ja toimivaa tietokonemallia, joka seuloisi käyttämilläni kriteereillä tuhansia yrityksiä läpi. Tästä syystä pyrinkin käyttämään kvantitatiivisia menetelmiä vain apuna sijoittamisessa. Aika näyttää onko inhimillisyyden säilyttäminen päätöksenteossa loppupeleissä sittenkin huono asia tuottojen osalta.

Kesällä on pitänyt kiirettä, enkä ole blogia juurikaan ehtinyt kirjoittelemaan. Salkkuni on kokenut lisäystä ja siitä aion tässä kuussa ainakin kirjoittaa.

Hyvää kesää kaikille lukijoille ja muille sijoittajille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *