Toukokuun tulos: -0,07%

Toukokuun aikana ei minun salkkukehitykseni osalta edetty sitten yhtään mihinkään. Kevät on ollut kiireistä aikaa, joten en ole juuri pörssikursseja ehtinyt seuraamaan, mutta kun nyt näin jälkeenpäin katsoo menoa niin täytyy sanoa, että aikamoista vuoristorataa mentiin myös toukokuussa. Nordnet näyttää salkun kuukauden volatiliteetiksi 19%, kun se on alkuvuonna ollut noin 10% lähettyvillä. Volatiliteetti ei minun sijoitusfilosofiassani ole kovin merkityksellinen mittari (jos halutaan tutkia esimerkiksi salkun riskiä), mutta se kuvastaa hyvin hinnanvaihteluita.

Jos nyt täytyy jotain syitä pohtia tälle värikkäälle kurssiheilahtelulle, niin luulisi ainakin yhden syyn olevan pitkälti USA:n vaihtelevissa talouden numeroissa. Välillä tulee positiivista tietoa ja välillä taas negatiivista, eikä kukaan tiedä onko se talous lähtenyt laskuun, jatkanut nousuaan vai mikä nyt on. Nämä lähes päivittäin vaihtelevat näkemykset heijastuvat myös luonnollisesti euro/dollari-vaihtokurssiin, joka sekin vaikuttaa merkittävästi salkkuni kehitykseen.

Spekulaatiota talouden suunnasta on tällä hetkellä ylimäärin, enkä itse jaksa ottaa tähän minkäänlaista näkemystä. Ainakaan vielä pörssikurssit eivät ole reagoineet niin jyrkästi alas, että kannattaisi ryhtyä ostotoimiin, mutta mikäli samanlainen epävarmuus jatkuu niin voi olla, että hyviä ostotilaisuuksia alkaa kehittyä. Toistaiseksi pyrin rauhallisuuteen.

Kesäkuun alussa oli yhden omistamani yhtiön, viinintuottaja Andrew Pellerin vuoden 2015 viimeisen kvartaalin ja koko vuoden 2015 tulosjulkistus. Raportti olikin varsin mielekästä luettavaa. Tässä kohokohdat:

  • Vapaa kassavirta nousi peräti 23% vuodentakaisesta 13,8 miljoonasta dollarista 17 miljoonaan dollariin.
  • Yhtiö on maksaa 45 sentin vuotuisen osingon per osake verrattuna viime vuoden 42 senttiin. Osingon kasvua siis 7,1%. Osingonjako prosentti osakkeen nykyhintaan on 2,7%.
  • Liikvaihto kasvoi vuoden aikana 6%, johtuen vakaasta kasvusta ja uusien tuotteiden onnistuneesta lanseerauksista.
  • Osakekohtainen tulos nousi vuoden takaisesta 1,01 dollarista 1,13 dollariin eli noin 11%.
  • Yhtiön omistama Peller Estates viinitila palkittiin Kanadan vuoden parhaana viinitilana.
  • Bruttomarginaali nousi 36,5%:n vuodentakaisesta 36,3 %:sta.

Pidän yhtiötä edelleen erinomaisena ja uskon, että se on sitä myös tulevaisuudessa. Yhtiö on osoittanut, että se kykenee kehittämään ja markkinoimaan uusia tuotteita. Yhtiön on maksanut yhtäjaksoista ja tasaisin väliajoin kasvavaa osinkoa jo yli 30 vuotta. Kun kassavirran kehitys oli tänäkin vuonna vahvaa, uskon yhtiön maksavan tasaisesti kasvavaa osinkoa myös tulevaisuudessa.

Numeroiden valossa Andrew Pellerin arvostustaso on tällä hetkellä reilu. Ottaen huomioon myös laadulliset tekijät, kuten esimerkiksi omistaja-arvon kasvattaminen, tuotekehittely ja yhtiön omistuksen rakenne (johtoportaalla on isoja omistuksia), niin sanoisin osakkeen olevan tälläkin hetkellä jopa hieman aliarvostettu pörssissä. Olenkin kahden vaiheilla ostaisinko osakkeita vielä hieman lisää, kunhan saan kesätyöstä rahaa. Tätä täytyy miettiä.
Ostin toukokuussa uuden välittäjän Degiron kautta Sveitsiläisen kellonvalmistajan Swatch Groupin osakkeita. Itse asiassa yhtiö tekee muutakin kuin kelloja, mutta kerron yhtiöstä lisää myöhemmin. 
Olen nyt vajaan vuoden seurannut muotiyritys Michael Korsin osakkeen kurssia.Olen pitänyt yhtiön arvostustasoa aivan liian korkeana, mutta muutama viikko takaperin tapahtuikin jo hieman suurempi 25% notkahdus alaspäin. Aionkin tulevan kuukauden aikana tutkia yritystä hieman tarkemmin. Pysyn toistaiseksi yhtiöstä vielä erossa, mutta kirjoitan kun aion jonkinlaisen osto/ostamattajättämispäätöksen tehdä.
Hyvää kesän alkua kaikille lukijoille!
Kirjoitus ei sisällä osto-tai myyntisuosituksia.

3 ajatusta aiheesta “Toukokuun tulos: -0,07%”

  1. Hienoa, melko vähällä selvisit toukokuusta! Olen myös seurannut Swatchia. Odotan mielenkiinnolla ajatuksiasi yhtiöstä. Itseäni jarruttanut lähinnä sijoittaminen frangeissa, mutta yhtiötä voi muistaakseni ostaa myös ADR:nä Yhdysvalloista.

  2. Itsekin olin ajatellut kirjoittaa jossain välissä lyhyen yhteenvedon Andrew Pellerin tuloksesta, mutta säästit minulta vaivan. Kiitos siitä. Arvostus ei kyllä tällä hetkellä pahalta vaikuta.

    1. Ole hyvä! Ei todellakaan vaikuta, ja kun uuden tiedon valossa laskee arvostuksia, niin vaikuttaa jopa halvemmalta kuin keväällä ostoja tehdessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *