Opi säästämään: Mikä ihmeen elintasoinflaatio?

Sen verran nuori olen vielä, että muistan kuinka peruskoulussa ja lukiossa yhteiskuntaopin tunneilla puhuttiin paljon mm. inflaatiosta, deflaatiosta, kuntataloudesta ja verotuksesta. Sinänsä ihan tärkeitä ja hyödyllisiä asioita, mutta aivan liian pienen osansa opetuksesta sai paljon tärkeämmät aiheet, säästäminen ja sijoittaminen. En tiedä onko kirjoitukseni aihe, elintasoinflaatio, mikään virallinen käsite, mutta kyseisen ilmiön ymmärtäminen käytännön elämän kannalta on paljon tärkeämpää kuin vaikkapa valtion budjetin koostumuksen ymmärtäminen. Siksi haluankin nyt opettaa sen mitä olisi jo koulussa pitänyt opettaa.

Elintasoinflaatio on elämisen kustannusten kasvua

Elämisen kustannuksilla tarkoitan siis aivan kaikkea, mitä sinun ihmiselämäsi sinulle kustantaa. Välttämättöminä kustannuksina näitä ovat luonnollisesti perustarpeiden tyydyttäminen (Esim ruoka ja asuminen) ja ei välttämättöminä kaikenlaiset ostokset, joilla haet elämääsi sisältöä (Esim. lomamatkat, ravintolassa syönti…).

Elintasoinflaatiota tapahtuu pääasiassa kahdesta eri syystä:

 • Kulutat yksinkertaisesti enemmän.
 • Tavallinen inflaatio eli hintojen nousu.

Tässä blogissa elintasoinflaatiolla tarkoitan nimenomaan kulutuksesta johtuvaa elintasoinflaatiota.

Ensimmäiseen syyhyn ei voi itse vaikuttaa, mutta jälkimmäiseen syyhyn eli kulutukseen voi. Elintasoinflaatiossa mielenkiintoista on se, että sen vauhti seuraa täsmällisesti henkilön tulojen kasvua. Kun tulot kasvavat elintasoinflaatio kiihtyy. Palkankorotuksenkin jälkeen kaikki menee. Jopa lottovoitonkin jälkeen kaikki menee, sillä joidenkin väitteidein mukaan jopa 70% loton päävoittajista on menettänyt voittamansa rahat viimeistään 7 vuodessa.

Elintasoinflaatio voidaan kuitenkin jakaa huonolaatuiseen ja hyvälaatuiseen inflaatioon. Kun elintasoinflaatio on hyvänlaatuista henkilö kykyenee kasvattamaan nettovarallisuuttaan myös tulojen kasvaessa. Kun elintasoinflaatio on huonolaatuista, henkilön nettovarallisuus ei kasva tai se saattaa jopa laskea, vaikka tulot kasvaisi. Nettovarallisuudella tarkoitan tässä yhteydessä säästöjä ja sijoituksia, joilla on tavoitteena säilyttää arvo tai joiden arvon on tarkoitus kasvaa.

Huonolaatuisen elintasoinflaation yleisiä tunnusmerkkejä

 • Kulutusorientoitunut addiktio. Esimerkiksi shoppailuaddiktio, jossa henkilö saa mielihyvää uusien tavaroiden tai vaatteiden ostamisesta ja tämä mielihyvän hakeminen häiritsee tavallista elämää.
 • Taipumus pikavippeihin.
 • Kaikki mikä tulee se menee, palkankorotuksista huolimatta.
 • Asunnon/kodin täyttyminen erilaisilla tavaroilla, joille ei löydy käyttöä.
 • Henkilö sanoo usein ettei hänellä ole laittaa rahaa säästöön tai antaa muita kummallisia selityksiä säästämättömyydelleen kuten “yolo” tai “säästäminen on eläkeläisten puuhaa”
 • Henkilö kokee olevansa köyhä, koska hänellä on jotain mitä toisella ei ole.

Huonolaatuisen elintasoinflaation yleisiä oireita

 • Jatkuva stressi ja ahdistus
 • Jatkuvasta stressistä aiheutuvat uniongelmat, jotka johtavat päiväväsymykseen ja masentuneisuuteen.
 • Ärtyneisyys ja puolustuskannalle ryhtyminen muiden ihmisten puhuessa säästämisestä ja sijoittamisesta.
 • Kulutusorientoituneen addiktion vieroitusoireet.
 • Muiden ihmisten, jopa rikkaiden, syyttäminen omasta kehnosta taloudellisesta tilanteesta. Tämä voi johtaa sosiaalisiin ongelmiin.

Elintasoinflaatiosta voi kuitenkin päästä eroon tai sitä voi laskea. Se vaatii kuitenkin itsekuria, tervettä järkeä ja hieman omien arvojen ja tavoitteiden pohtimista. Olen listannut alle muutamia tapoja päästä eroon elintasoinflaatiosta:

 • Kartoita omat tulosi ja menosi. Erittele kuinka paljon rahaa kuluu välttämättömiin ja kuinka paljon ei välttämättömiin menoihin.
 • Edelliseen liittyen: Tee säästösuunnitelma, jonka tulisi vastata ainakin seuraaviin kysymyksiin: Kuinka paljon säästän?Kuinka usein säästän? Miksi säästän (tavoitteet)? Mihin säästän? Sijoitanko säästöjä johonkin? Jos aiot sijoittaa säästöjä johonkin kannattaa tehdä sijoitussuunnitelma.
 • Pohdi suhtautumistasi kuluttamiseen. Koetko saavasi iloa kuluttamisesta? Millaista ei välttämätöntä                           kuluttamista olet valmis karsimaan? Voisitko hakea nautintoa ja iloa jostain muualta?
 • Haasta itsesi. Pidä tehosäästö kuukausia/viikkoja. Tällöin “tavallinen” säästäminen tuntuu helpolta, kun                        vie itsensä välillä äärirajoille.

Lopuksi

Kaikista tärkeintä on kuitenkin erottaa säästäminen ja kituuttaminen toisistaan. Säästämisen ei kuulu tuntua kamalalta elämää rajoittavalta tekijältä. Motivaation kannalta on huomattavasti parempi aloittaa säästäminen pienestä. On mukavampaa seurata sitä kuinka säästösummat kasvaa kuin, että ne laskisivat yliarvioidun säästökyvyn johdosta. Myös tavoitteiden määrittäminen ja seuraaminen pitää yllä motivaatiota kunhan ne eivät ole aivan mahdottomia. Aseta itsellesi sekä lyhyen että pitkänajan tavoitteet. Kannattaa myös pohtia ja tutkia mille osa-alueille kuluttaminen kohdentuu. Jos suurin osa kulutuksestasi menee tavaroiden ym. vempainten hankintaan, se tuskin ainakaan parantaa kokonaisvaltaista elämänlaatuasi, vaan antaa korkeintaa lyhyitä onnellisuuspiikkejä. Sen sijaan kokemuksiin ja elämyksiin kohdennettu kuluttaminen taas parantaa elämänlaatua ja onnellisuutta myös pidemmällä aikavälillä.

Kannattaa aloittaa säästäminen ja sijoittaminen jo tänään. Se on paras tapa taistella elintasoinflaatiota vastaan, kituuttamatta typerien säästövinkkien avulla. Kaikkein vaivattomin ja tehokkain keino vaurastua on indeksisijoittaminen. Olisiko sinulla lisää keinoja päästä eroon elintasoinflaatiosta tai ehkäpä omakohtaisia kokemuksia siitä parantumisesta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *