Kuukausikatsaus: Huhtikuu -0,8%, IBM yllätti.

Salkkuni kuukausituotto meni huhtikuussa ensimmäistä kertaa tänä vuonna miinuksen puolelle (-0,8%) johtuen USA:n dollarin merkittävästä (yli 5%) heikkenemisestä euroa vastaan. Osakekurseissa ei niinkään tapahtunut suuria muutoksia lukuunottamatta SORL Auto Partsia, joka oli kuun puolivälissä jopa yli 30% nousussa, mutta painui lopulta kohti lähtölukemia. Salkkuni hävisi huhtikuussa pitkästä aikaa vertailuindekseilleen Nasdaqille (+1,17%) ja Dow Jones industrial averagelle (+0,3%).

Huhtikuun yllättäjä oli IBM, joka julkaisi ensimmäisen kvartaalin tuloksensa ja varsin positiiviseltahan se vaikutti-Ainakin jos aikaisempiin tulosjulkistuksiin verrataan, sillä osakekohtainen tulos löi hiuksenhienosti odotukset noin 9 sentillä ja vapaan kassavirran laskutrendi katkesi: “Flat is new up” lukee otsikoissa. Yhtiö jatkoi omien osakkeidensa takaisinostoja myös Q1:lla ja korotti osinkoa peräti 18%:lla edellisvuoteen verrattuna. Nykyinen osinko on siis mukavat 1,30$ osakkeelta.

IBM ei ole ollut viimeaikoina analyytikoiden tai sijoittajien suosiossa johtuen liikevaihdon ja tuloksen laskutrendistä. Tämä on johtunut pitkälti siitä, että yhtiö on pyrkinyt karsimaan matalan katteen hardware-bisnestä ja tuomaan tilalle korkeampien marginaalien bisneksiä, joita yhtiö kutsuu yhteisnimellä “strategic imperatives”. Tähän kategoriaan kuuluvia liiketoimintoja ovat mm. pilviliiketoiminta (cloud business), Business analytics, Mobile business ja tekoäly-bisnes Watson-järjestelmän johtamana.

Myös valuuttakurssit ovat vaikuttaneet paljon yhtiön tulokseen, sillä yhtiö toimii suuresti myös euroopassa ja euron arvo on laskenut vuoden aikana rajusti suhteessa USA:n dollariin. Tämä ei minua kuitenkaan huoleta, sillä pitkällä aikavälillä valuuttakursseilla ei juurikaan ole merkitystä. Näin on Warren Buffetkin tainnut todeta.

En odottanut IBM:ltä vielä näin positiivista raporttia, joten yllätyin. Yhtiö on asettanut tavoitteekseen, että “Strategic-imperatives”-bisnekset kattaisivat 40% yhtiön liikevaihdosta vuoteen 2018 mennessä. Osakkeenomistajana olen erittäin tyytyväinen, sillä Q1 tuloksen perusteella näiden osa liikevaihdosta (laskutavasta riippuen) on jo nyt 35-38%. Tällä perusteella voisi uskoa, että yhtiö saavuttaa asettamansa tavoitteet odotettua aikaisemmin. Odotettua positiivisempi tulos näkyy myös osakkeen kurssissa, sillä hinta markkinoilla nousi pitkästä aikaa yli 170 dollarin.

IBM on tehnyt uusia aluevaltauksia myös terveydenhuollon alalle muutamien mielenkiintoisten yritysostojen siivittämänä. Mielenkiintoisena pidän myös yhteistyötä Mayo-klinikan kanssa, joka on pyrkinyt hyödyntämään Watson-tekoälyjärjestelmää mm. syöpätutkimuksessa/hoidoissa. Health care-sektori onkin yksin IBM:n monista “jokerikorteista”, josta voi kehittyä vielä jotain suurempaa.

Seuraavaksi odotellaankin Andrew Pellerin vuosikatsausta (2015), joka julkaistaan kesäkuun alussa. Kevät on ollut hyvin kiireistä aikaa enkä ole juurikaan ehtinyt metsästämään uusia sijoituskohteita. Pysyn edelleen kannassani, joka on odottaa mahdollista markkinoiden korjausliikettä. Olisikohan Suomessa jonkinlainen korjausliike jo käynnistynyt, sillä Helsingin pörssin yleisindeksi laski huhtikuussa yli 5,5%. Mene ja tiedä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *