Suomalainen voittaa aina

Moneenkin otteeseen olen suomalaista yhteiskuntaa arvostellut mm. monista verotuksellisista asioista. Tähän väliin täytyy kuitenkin todeta, että löytyy tästä maasta myös jotain hyvääkin, nimittäin opintolainan valtiontakaus.

Nykyisellä korkotasolla opintolainan korko on 1-1,5% vuodessa (esim. itselläni 1,2%). Tämä on käytännössä kuin ilmaista rahaa, sillä tällä hetkellä esimerkiksi lyhyen koron rahastot tuottavat noin 4% vuodessa. Toki opintolainaa tarvitsee myös elämiseen ja opiskeluun, mutta hämmästelen miten harva on ymmärtänyt, että opintolaina on todellakin ilmaista rahaa. Moni jopa välttää opintolainan ottoa, sillä ei halua velkaantua. En tiedä mistä tämä harhakäsitys tulee, mutta jo pelkästään pankkitilille tallettaessa jäät nykyisellä korkotasolla hieman “voitolle”, kun velan maksun aika 15 vuoden kuluttua koittaa.

Ensi vuonna toisen asteen opintonsa aloittavat koululaiset ovat vielä onnekkaammassa asemassa kuin minä. Viime syksynä tuli nimittäin voimaan uudistus, jonka mukaan 18-19 vuotias toisen asteen opiskelija voi saada opintolainan valtiontakauksen riippumatta vanhempien tuloista tai siitä missä asuu. Tämä on mielestäni erinomainen kannustin aloittaa säästäminen ja sijoittaminen jo nuorena.

Ajatellaan, että olet 18-vuotias lukio-opiskelija ja sinulla ei ole kiire mihinkään. Siispä käytkin lukion neljään vuoteen mikä tarkoittaa, että voit saada opintolainaa yhteensä 7200 euroa. Jaettuna koko kahdelle vuodelle tämä tarkoittaa 300 euron sijoitusta kuussa. Ajatellaan, että sijoitat nämä rahat passiiviseen indeksirahastoon ja saat 8% vuosituoton. Jatkat lukion jälkeen opintolainan sijoittamista yliopistossa ja sijoitat vaikkapa 170 euroa lainasta kuukaudessa. Kun 5 vuoden opiskelun jälkeen 25-vuotiaana valmistut sinulla on sijoitusvarallisuutta 24 000 euron edestä. Ensimmäisen lainan maksu koittaa 33-vuotiaana, joten annat tuon summan kasvaa vielä  8 vuoden ajan korkoa korolle. 33-vuotiaana sinulla on sijoitusvarallisuutta 44 000 euroa, josta velkaa 16 000 euroa. Maksat velat pois ja sinulle jää sijoitusvarallisuutta 28 000 euroa. Kun annat tämän kasvaa vielä korkoa korolle, niin 50-vuotiaana varallisuutesi on rikkonut 100 000 euron rajan. Kaikki tämä ilmaisella valtion takaamalla lainarahalla!

Tämä kuulostaa minulle paljon varmemmalta “lottovoitolta”, kuin että olisit tuon 32 vuoden aikana ostanut joka kuukausi 5 euron lottokupongin, jolla suomalainen ei ikinä voita. Pikemminkin sillä vain häviää rahaa, kun taas opintolainaa sijoittamalla suomalainen voittaa aina!

Olen itse alkanut säästää opintolainasta rahaa sijoittamiseen. Ostokohteita ei ole juurikaan löytynyt, joten kartutan lainalla käteiskassaani odottaen sopivaa tilaisuutta. Oletko sinä sijottanut opintolainaasi tai aiotko sijoittaa? Olisi mielenkiintoista kuulla kokemuksia ja mielipiteitä.

2 ajatusta aiheesta “Suomalainen voittaa aina”

 1. Lisäksi kannattaa muistaa opintolainavähennys, joka tekee lainasta hyvän idean melkeinpä vaikka sitä seisottaisi vain pankkitilillä: http://www.kela.fi/opintolainavahennys

  Ja opintolainan korko on ainakin minulla jopa tuota esittämääsi väliä alhaisempi. En tiedä, millä marginaaleilla pankit nykyään myöntävät lainaa, mutta ainakin minun opiskeluaikoina nordea myönsi opintolainan 0,2 % marginaalilla 12 kk euriboriin sidottuna. Minun kokonaiskorkoni on siis tällä hetkellä 0,415 %. Ilmaista rahaa, jota en kyllä maksa pois ennen kuin on ihan pakko.

  1. Olet kyllä todella edullisesti saanut lainaa! Itse en jaksanut alkaa kilpailuttamaan, kun otin suoraan omasta pankista. Ehkä pitäisi ensi vuonna…

   Hyvä huomio myös toi lainavähennys. Tosin viime syksynähän tuli tuo uudistus, että ne jotka on alottanu 1.8.2014 tai aloittaa korkeakoulu opinnot sitä myöhemmin saa opintolainahyvityksen eli 40% yli 2500 menevästä osuudesta maksetaan kelan puolesta, mikäli valmistuu määräajassa. Tämä on vieläkin edullisempi kuin tuo lainavähennys ja patistaa opiskelemaan;)
   http://www.kela.fi/opintolainahyvitys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *