Kuukausikatsaus: Fantastinen päätös maaliskuulle!

Salkkuni tuotto maaliskuussa oli 6,5%, kun esimerkiksi vertailuindekseinä käyttämäni NasdaqComposite jäi 1,3% tappiolle ja DowJones peräti 2% tappiolle. Suomessa OMXH:n tuotto oli noin prosentin luokkaa, kerrotakoon se näin muodon vuoksi. Tänä vuonna salkkuni on tuottanut jo yli  14%, joten tähän mennessä ei voi olla kuin tyytyväinen. Sinänsä yksittäisen kuukauden tai edes vuoden tuotolla ei ole minulle mitään merkitystä, mutta niiden seuraaminen on mielekästä puuhaa silloin kun sitä nousua todella tulee.
Tässä salkkuni tuotto tältä vuodelta verrattuna NasdaqCompositeen:


 Maaliskuun alussa näytti vielä, että euro laskisi kohti pariteettia dollarin kanssa, mutta euro alkoikin loppukuusta yllättäen vahvistua. Kokonaisuudessaan Euron arvo laski kuitenkin noin 2 % kuukauden aikana. Uskon, että euron arvon lasku tulee jatkumaan edelleen muutaman vuoden ajan kohti 0,80-0,90 dollaria. Meno tulee tuskin olemaan tasaista, sillä Kreikan tilanne ja ensi syksyllä odottava Fedin mahdollinen korkojen nosto tulee pitämään huolen suuresta volatiliteetista. Lasken toistaiseksi euron arvon muutokset tuottoihini/tappioihini, sillä euro on tällä hetkellä minulle välttämätön käyttövaluutta.
   Salkkuni tähtiyhtiö maaliskuussa oli ehdottomasti Movadogroup, joka päätyi salkkuuni kuun puolessa välissä. Käsittelin yhtiötä tässä kirjoituksessa. Yhtiö julkaisi eilen vuoden viimeisen kvartaalin ja samalla vuoden 2015 tuloksen, joka oli selvästi sekä yhtiön omia että myös analyytikoidenkin odotuksia parempi. Huomaa siis, että yhtiön vuosi alkaa ja päättyy aina tammikuun lopulla. Tässä vuosikatsauksen tärkeimmät huomiot:

  • Osakekohtainen tulos nousi edellisvuoden 2,00 dollarista 2,10. Neljännen kvartaalin ennuste oli 0,20 dollaria osakkeelta, mutta yhtiö löikin ennusteet peräti 100%:lla eli 0,20 dollarilla (0,40).
  • Yhtiö osti omia osakkeitaan takaisin peräti 843 000 kappaletta, jonka johdosta osakekanta laski 3,3%. Ostojen keskihinta noin 31 dollaria.
  • Yhtiökokous ehdottaa osingolle 10% nostoa edellisestä 0,10 dollarista osakkeelta 0,11 dollariin.
  • Vapaa kassavirta nousi edellisvuoden 37,5 miljoonasta 30% 48,5 miljoonaan.
  • Oman pääoman tuotto laski hieman edellisvuoden 11,5% nykyiseen 10%:n
  • Yhtiön kirjanpidollinen arvo kasvoi kuitenkin lähes 18% edellisvuoden 495 miljoonasta nykyiseen 583 miljoonaan. Kansantajuisemmin sanottuna osakekohtainen kirjanpidollinen arvo kasvoi 19,3 dollarista nykyiseen 23,5 dollariin. Nykyisellä hinnalla P/B-luku on noin 1,2.
  • Maksukykyä kuvaava current ratio kasvoi edellisvuoden 5,8:sta 7,4:n ja Quick ratio ratio kasvio edellisvuoden 3,64:stä nykyiseen 4,76
  • Yhtiön taloudellista tilannetta kuvaava Piotroski-F-score pysyy edelleen arvossa 6. Tosin luku 9 on todella lähellä, sillä ne kriteerit joita yhtiö ei vielä läpäise ovat todella marginaalisia. Esimerkiksi ROA (return on asset) eli koko pääoman tuotto laski vain 0,3 prosenttiyksikköä, Pääoman kiertonopeus (Asset turnover) laski edellisvuoden 1,03 nykyiseen 1,01 ja bruttomarginaali pieneni 3 prosenttiyksikköä johtuen pääosin valuuttakursseista.

Muistutan vielä, että suurin osa tunnusluvuista (Fcf, Roe, Roa, quick ratio, bookvalue, jne..) ovat minun itseni laskemia tilinpäätöstietojen perusteella. En ole ammattilainen mitä tulee taseen analysointiin, joten numeroissa voi esiintyä jonkinasteisia virheitä. Käy siis itse tasetta läpi mikäli haluat varmistaa tiedot oikeellisiksi. Tässä linkki raporttiin.
    Kuten valistuneimmat lukijat voivat päätellä, vuosikatsaus oli kaunista luettavaa. Osake lähtikin heti tulosjulkistuksen jälkeen peräti 20% nousuun jääden lopulta noin 11% plussan puolelle. Olisin voinut myydä osakkeet heti noin 25% voitolla, mutta tarkoitukseni ei ole millään tavalla spekuloida osakkeiden hintojen muutoksilla. Uusien lukujen valossa laskin osakkeen arvon olevan railakkaan nousunkin jälkeen jopa halvempi kuin hinta, jolla olen niitä alunperin ostanut. Harkitsenkin mahdollisia lisäostoja mikäli kurssin kehitys hieman tasoittuu, tai lähtisi jopa laskuun.

  Ostin maaliskuussa myös viinintuottaja Andrew Pelleriä, jonka arvo nousi ostojen jälkeen 3,6%. Sain selville, että osakkeiden erittäin alhainen päivittäinen kaupankäyntivoluumi johtuu suurista instituutionaalisista sijoittajista, joilla ei ole minkäänlaista kiinnostusta myydä omistuksiaan pois. Tätä voisi varovaisesti pitää hyvänä merkkinä mikäli aikomus on omistaa yhtiötä pitkään.
  Myin salkussani pitkään olleet Deere&Companyn osakkeet pois, sillä ne eivät enää soveltuneet sijoitusstrategiaani. Olin alunperin ostanut yhtiötä aivan muista syistä, kuin nyt ostaisin ja yhtiön liiketoimintamalli ei istu riittävän hyvin minun ajatusmaailmaani. Yhtiön osakkeet tuottivat 4 vuoden aikana osingot mukaan laskettuna noin 21%. Tästä pitää tietenkin vähentää vielä myyntivoittovero.
  IBM on tämän hetkisistä yhtiöistäni pisimpään omistuksessani ollut yhtiö ja aion pitää yhtiöstä kiinni myös jatkossakin. Yhtiöllä on ollut ns. tasannevaihe päällä nyt muutaman vuoden johtuen suurista liiketoiminnallisista muutoksista. Elpymisen merkkejä on alkanut hiljalleen näkyä ja yhtiö on tehnyt muutamia virkistäviä sopimuksia ja investointeja. Watson-tekoälyjärjestelmä on myös erittäin mielenkiintoinen kortti. Tällä hetkellä tekoälymarkkinat ovat yhdysvalloissa luokkaa miljardin, mutta niiden uskotaan monien konsulttifirmojen mukaan kasvavan vuoteen 2018 mennessä 40 miljardin kokoisiksi. Intuitiivisen arvioni mukaan IBM voisi saada näistä markkinoista ainakin noin 30-40 prosentin osuuden. Kirjoitan IBM:stä lisää vielä myöhemmin.

Etsin ja seuraan edelleen aktiivisesti monia potentiaalisia yhtiöitä, mutta väkisin en ala mitään keskivertoa ostamaan. Kuten edellisessä kirjoituksessa mainintsin, ei nyt ole ostajan kannalta mikään kaikkein optimaalisin tilanne. Kärsivällisyyttä vaaditaan, saa nähdä miten käy.

Kirjoitus ei sisällä ostosuosituksia. Kirjoituksessa mainitut asiat edustavat kirjoittajan omia mielipiteitä. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta. Kirjoittaja ei ole vastuussa kirjoituksessa mainittujen tietojen oikeellisuudesta.

3 ajatusta aiheesta “Kuukausikatsaus: Fantastinen päätös maaliskuulle!”

  1. Hei, olen Mrs.Clara, yksityinen laina lainanantaja, joka antaa elämän ajan mahdollisuus lainoja. Tarvitsetko lainaa nopeasti maksaa pois teidän velat tai tarvitset lainaa parantaa yrityksesi? Olette hylänneet pankkien ja muiden rahoituslaitosten? Me lainata varoja tarvitsevien henkilöiden taloudellista tukea, että on huono luotto tai tarvitsevat rahaa maksaa laskuja, investoida liiketoiminnan nopeudella 2%. Joten ota yhteyttä jo tänään sähköpostitse: Claraloan@financier.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *