Kirjallisuutta sijoittajalle

Kirjoitus sisältää kirja-arvostelut seuraaville kirjoille: Päätöksenteko – Uskalla tehdä toisin, Vaurastu kuin Warren Buffett, One up on Wall Street, The Intelligent Investor, Security Analysis.

Kaikki kirjat löytyy helposti Adlibrikselta. Englanninkieliset kirjat saa usein paljon halvemmalla Amazonista. The Intelligent Investor löytyy myös äänikirjana Audiblesta. Audible on siis yksi maailman suurimmista äänikirjapalveluista. Palvelua saa kokeilla yhden kuukauden ilmaiseksi ja tähän kokeilujaksoon saa valita ilmaiseksi kaksi haluamaansa äänikirjaa. Kannattaa siis ehdottomasti ainakin kokeilla! Vastaavan tyylinen suomenkielinen palvelu on audio – ja e-kirjoja tarjoava Bookbeat, johon kuuluu myös ilmainen kahden viikon kokeilujakso. Tässä palvelussa sijoituskirjoja on kuitenkin valitettavasti aika rajallisesti tarjolla.

Kannattaa ehdottomasti tutustua myös minun muihin Kirjavinkkeihin. Tuolle sivulle olen koonnut kaikista lukemistani kirjoista parhaat.

Ari & Mona Riabacke, Päätöksenteko-uskalla tehdä toisin

Päätöksenteko-uskalla tehdä toisin ei varsinaisesti ole sijoituskirja, mutta suosittelen jokaista sijoittajaa ja säästäjää taustasta tai strategiasta riippumatta lukemaan tämän kirjan. Nimensä mukaisesti kirja käsittelee päätöksentekoa ja sitä miten voidaan tehdä itsenäisiä ja rationaalisempia päätöksiä sekä helpottaa päätöksentekoprosessia. Sijoittaminen on päätösten tekoa parhaimillaan ja tästä kirjasta on ollut huomattavasti hyötyä minulle sekä sijoitusharrastuksessani että myös elämän muilla osa-alueilla.

Vaikka molemmat kirjan kirjoittajat ovat väitelleet tohtoreiksi aiheenaan päätöksenteko, on kirja silti hyvin ymmärrettävä eikä sisällä minkäänlaista akateemista jargoniaa. Kirjassa on mielenkiintoisia “interaktiivisia” esimerkkejä, jotka haastavat lukijan ajattelemaan ja pohtimaan asioita. Kirjassa käsitellään yleisiä ajatusvirheitä ja sudenkuoppia, jotka estävät rationaalisten päätösten tekoa. Koin jonkinlaisen valaistuksen lukiessani tätä kirjaa, sillä tajusin miten oikeassa joku voi olla. Kirjan voit ostaa Adlibrikselta.

Mika Hyttinen – Vaurastu Kuin Warren Buffett

Maailma on täynnä erilaisia sijoituskirjoja ja jokaiselle löytyy joku joka sanoo “jos luet vain yhden kirjan, lue tämä”. Mielestäni sijoittamisen tulee kuitenkin pohjautua ennenkaikkea sijoittajan omiin päätöksiin ja näkemyksiin. Vaikka valitsisit sijoituskohteesi jonkin tietyn strategian tai henkilön sanelemana, sinun tulee loppujen lopuksi tehdä itse päätös siitä, kuka tämä henkilö tai strategia on. Siksi sanonkin, jos luet vain yhden kirjan lue tämä: Mika Hyttinen -Vaurastu kuin Warren Buffet

Yksityissijoittajan ja sijoituskouluttajan Mika Hyttisen kirjoittama kirja Vaurastu kuin Warren Buffett on ensimmäinen suomenkielinen Warren Buffetin sijoitusfilosofiaa käsittelevä sijoituskirja. Warren Buffettia pidetään maailman parhaana sijoittajana, jonka filosofia on omistaa pitkäjänteisesti erinomaisia laatuyhtiöitä.

Kirjassa Hyttinen kertoo suorasanaisesti, selkeästi ja erittäin mielenkiintoisella tavalla Warren Buffetin sijoitusfilosofiasta, jonka Hyttinen nimeää kirjassaan bisnessijoittamiseksi. Hyttinen perustelee vakuuttavalla tavalla miksi osakesalkun jatkuva säätäminen, ostaminen ja myyminen, eli ns. “osakepeli” , johtaa väistämättä huonompiin tuottoihin kuin passiivinen laatuyhtiöiden pitkäjänteinen omistaminen. Osansa kritiikistä saavat myös pankkien sijoitusrahastot ja sijoitusneuvojat

Kirja on erittäin johdonmukainen ja sisältää erinomaisia nykyaikaisia esimerkkejä Buffetin sijoitusfilosofian hyödyntämisestä. Kirjaa lukiessa huomaa, että Hyttinen todellakin tietää mistä puhuu. Voin rehellisesti myöntää, että luin kirjan yhdeltä istumalta, sillä se todellakin pitää lukijan mielenkiinnon yllä koko lukukokemuksen ajan. Aion ensi kesän aikana lukea sen jopa uudelleen, sillä tämä on minun kategoriassani “miljoonan dollarin kirja”.

Koska kirja lähtee liikkeelle perusasioista, et tarvitse juuri minkäänlaista etukäteistietoa osakesijoittamisesta. Siksi voinkin lämpimästi suositella kirjaa kaikille osakesijoittamisesta kiinnostuneille tai aloittelijoille. Myös kokeneempien sijoittajien kannattaisi tutustua kirjaan, sillä se avaa Buffetin sijoitusfilosofiaa paremmin kuin mikään tähän mennessä lukemani kirja. Voit tilata kirjan täältä.

Suosittelen myös ehdottomasti tutustumaan Warren Buffettin kirjeisiin osakkeenomistajille (Berkshire Hathaway). Löydät ne tästä linkistä.

Peter Lynch, One up on Wall Street

Tämäkin kirja soveltuu erinomaisesti aloitteleville sijoittajille. Peter Lynch on myös yksi sijoitusmaailman parhaimmistoa. Hän johti alan johtavaa sijoitusrahastoa vuodesta 1977 aina vuoteen 1990 asti. Tämän rahaston keskimääräinen vuosituotto oli 29,2%.

Kirjassa One up on Wall Street Lynch kertoo viihdyttävällä ja omaperäisellä tavallaan siitä miten hän sijoittaa. Peter Lynch on tullut kuuluisaksi ns. Ten-Baggereistä eli osakkeista joiden arvo kymmenkertaistuu (kasvaa 1000%). Hän on hyvin samankaltainen sijoittaja kuin Warren Buffet. Itseasiassa Lynch kertoo kirjassaan, että hän on samanlainen sijoittaja kuin Buffet. Erona heillä on vain se, että siinä missä Lynch ostaa yhtiöstä vain pienen osan, Buffet ostaa koko yhtiön.

Lynchin sijoitusfilosofia on erittäin maanläheinen ja arkielämän tietoja (lue maalaisjärkeä) hyödyntävä. Kuten Buffetkin, Lynch on arvosijoittaja. Lynch pyrkii ostamaan tylsiä ja aliarvostettuja yhtiöitä. Sellaisia yhtiöitä joiden liiketoiminnan hän ymmärtää. Lynchin sijoitusfilosofian voisi kiteyttää seuraaviin lauseisiin:

  • Yritys on lupaava mikäli sillä on tylsä, mielikuvitukseton tai suorastaan naurettava nimi. Yritys on erittäin lupaava, mikäli se myös tekee tylsiä asiota.
  • Nopeiten kasvava tomiala ei ole paras paikka sijoittaa. Etsi matalaa tai peräti nollakasvua. Esimerkkinä 1900-luvun autoala.
  • Parhaimmat sijoituskohteet, voivat löytyä yllätävän läheltä sinua. Esimerkiksi lähimmästä kauppakeskuksesta.
  • Tee sijoituspäätökset samalla tavalla kuin tekisit päätöksen oman talon/asunnon ostosta. Käyttäisitkö 15 minuuttia tai edes muutamaa tuntia sen päätöksen tekemiseen minkä talon ostat? Niinpä…
  • Keep it simple. Yrityksellä on 2 miljoonaa velkaa, 7 miljoonaa käteistä, liikevoitto 4 miljoonaa…Pelkästään peruskoulun laskentotunneilla opitut taidot riittävät.

Kirjoitin Lynchin sijoitusfilosofiasta ja yleensäkin arvosijoittamisesta edellisessä kirjoituksessani. Suosittelen kirjaa lämpimästi aloitteleville sijoittajille. Tämäkään kirja ei vaadi minkäänlaisia ennakkotietoja sijoittamisesta. Englannin kielen ymmärrys riittää, sillä kirjaa ei tehdä suomeksi. Voit tilata kirjan Adlibrikselta tai Amazonista.

Benjamin Graham, The Intelligent Investor

The Intelligent Investor on yksi arvosijoittamisen klassikoita, josta moni on kuullut mutta vain harva on lukenut. Suosittelen ehdottomasti lukemaan. Kirja ei ehkä ole yhtä helppolukuinen kuin aiemmat mainitsemani kirjat, mutta sisältö on sitäkin syvällisempää.

Benjamin Grahamia pidetään siis arvosijoittamisen oppi-isänä ja arvosijoittamisen määritelmä tuli ensimmäisen kerran tunnetuksi tämän kirjan myötä. Warren Buffet on saanut oppinsa Benjamin Grahamilta ja kuvaileekin kirjaa seuraavasti: “By far the best book on investing ever written”. Tämä oli syy miksi itsekin kyseisen kirjan halusin lukea ja voin sanoa, että tämän kirjan myötä aloin ensimmäisen kerran ymmärtämään mistä arvosijoittamisessa on todella kyse.

Kirja on erinomainen teos mitä tulee sijoittajapsykologiaan ja sijoittajien käyttäytymiseen. Luonne on mielestäni se asia mikä erottaa hyvän sijoittajan ja erinomaisen sijoittajan, ei niinkään tieto. Graham sanookin  “Character is more important than your knowledge”. Hän myös käsittelee sijoittamiseen liittyvää riskiä aivan uniikilla tavalla; Hän ei näe yhtiön osakkeen markkina-arvon muutosta (ylös tai alas) riskinä, vaan mahdollisuutena ostaa halvalla ja myydä kalliilla. Grahamin mielestä ainoa riski liittyen sijoittamiseen on omistamasi yhtiön merkittävä markkina-aseman heikentyminen. En voisi olla enempää samaa mieltä.

Tämä kirja todellakin virittää ajatusmaailmasi aivan uudelle tasolle. Kirja voi olla hieman hankalampilukuinen aloittelijoille kuin aiemmat mainitsemani kirjat, mutta ei silti ole huono vaihtoehto mistä aloittaa. Suosittelisin kuitenkin lukemaan ensin joko Hyttisen tai Lynchin kirjan. Tämäkin kirja kyllä lähtee liikkeelle perusteista, mutta itse näen, että kirjasta saa paljon enemmän irti kun on jo hieman tietämystä taustalla.

Voit lukea tämän kirjan vaikka 100 kertaa ja silti löydät siitä jotakin uutta. Itse olen lukenut kyseisen kirjan vasta 2 kertaa. Kumpikin lukukokemus on ollut palkitseva, jälkimmäinen hieman enemmän. Voit tilata kirjan adlibrikselta tai Amazonista. The Intelligent Investor löytyy myös äänikirjana  Audiblesta.

Benjamin Graham & David L. Dodd – Security Analysis

Security Analysis on todellakin arvosijoittamisen raamattu. Täytyy myöntää, että en ole ehtinyt kirjaa vielä läheskään kokonaan lukemaan, mutta luulen silti voivani kertoa tästä kirjasta jotain. Ensinnäkin tämä kirja ei todellakaan ole aloittelijoille. Se on erittäin raskasta luettavaa ja sisällön omaksuminen täydellisesti vienee koko elämän, jopa enemmän. Tämä ei silti tarkoita, että kirjasta ei voisi olla mitään hyötyä. Päinvastoin, hyvä puoli tässä kirjassa on juuri se, että kirjaa voi lukea kappaleittain sieltä täältä. Kattavasta sisällysluettelosta löytyy jokainen arvosijoittamiseen ja yritysanalyysiin liittyvä käsite, joten mikäli jokin asia alkaa eri tilanteissa askarruttamaan voi viisautta etsiä aina tästä pyhästä kirjasta.

Kirja siis käsittää aivan kaiken mitä yritysten analysointiin voi arvosijoittamisen näkökulmasta liittyä. Se vie Intelligent Investorin ideaa vieläkin pitemmälle.

Kirjaa minulla ei ole tarkoitus lukea mitenkään suunnitelmallisesti lähiaikoina. Etsin kirjasta aina tarpeen vaatiessa tietoa, mutta toistaiseksi lukemisen osalta pitäydyn hieman helpommassa Intelligent Investorissa. Suosittelen tätä kirjaa lähinnä hieman kokeneemmille sijoittajille. Jos Benjamin Grahamin oppeihin haluaa tutustua, kannattaa aloittaa kirjasta The Intelligent Investor.

Voit ostaa kirjan Adlibrikselta tai Amazonista: Security Analysis: Sixth Edition, Foreword by Warren Buffett (Professional Finance & Investment)

Muista myös tutustua muihin kirjavinkkeihin ja käy ihmeessä testaamassa Audiblen ilmaiskuukausi. Palvelusta löytyy valtavaisti sijoituskirjallisuutta äänikirjoina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *