Lueskelin tällä viikolla osakesäästäjien keskusliiton jäsenlehteä (Viisas Raha). Kyseinen lehti on aina ollut mielestäni laadukas ja käsitellyt mielenkiintoisia aiheita. Tällä kertaa minua erityisesti kiinnosti tammikuussa osakeliiton ja pörssisäätiön teettämän sijoittajabarometrin tulokset. Tällaisissa tutkimuksissa on arvosijoittajalle ja myös yleensäkin sijoittajille hyödyllistä tietoa. Sijoittajabarometri tutkii siis sijoittajien näkemystä nykyisestä markkinatilanteesta, tulevaisuudesta, erilaisten omaisuuslajien suosiosta ja niin edelleen. Barometri tutkii siis sijoittajapsykologiaa ja sitä miten esimerkiksi varallisuuden tai iän perusteella sijoittajien näkemykset eroavat.
En ala barometrin tuloksia tässä sen kummemmin analysoimaan, mutta erityisesti yksi asia minulla pisti silmään- Tällä hetkellä kiinnostavimmat ja vähiten kiinnostavimmat toimialat.
Tein kauppalehden Oma salkku-palveluun 2 eri osakesalkkua (leikkirahalla). Ensimmäiseen, “tylsä”-salkkuun keräsin 10 kappaletta kaikista epäkiinnostavimpien toimialojen (barometrin mukaan) yhtiöitä. Toiseen, “kiinnostava”-salkkuun keräsin puolestaan 20 kaikista kiinnostavimpien toimialojen yhtiöitä. “Tylsä”-salkkuun keräsin vain 10 yhtiön osakkeita, sillä näillä toimialoilla ei Suomessa juuri valinnanvaraa ole. Kaikki yhtiöt ovat siis listattu OMXH:ssa, sillä barometri on teetetty Suomessa. Kaikkien yhtiöiden paino salkussa on likimäärin sama.
Epäkiinnostavimmat toimialat vähiten kiinnostavimmasta alkaen ovat barometrin mukaan mediasektori, kaivosteollisuus, kauppa ja muut kulutuspalvelut sekä rakenneteollisuus. Näiltä aloilta siis valitsin osakkeita “Tylsä”-salkkuun.
Kiinnostavimmat toimialat kiinnostavimmasta alkaen ovat puolestaan pankit ja rahoitus, konepajat, lääkkeet ja terveydenhuolto, energia ja raaka-aineet sekä metsäteollisuus. Näitä valitsin siis “Kiinnostava”-salkkuuni.
Tässä siis “Tylsä”-salkku
Ja tässä “kiinnostava”
Mitä mieltä tässä koko ideassa sitten on? Arvosijoittajahan ajattelee, että aliarvostusta löytyy todennäköisimmin vähiten kiinnostavista yrityksistä ja vähiten kiinnostavilta toimialoilta. Näin siksi koska yleensä kaikkein kiinnostavimmat yritykset vetävät puoleensa enemmän ns. spekuloijia, jotka uskovat osakkeen markkinahinnan nousevan erinäisistä syistä. Kiinnostavuus myös muutenkin lisää yhtiön osakkeille kysyntää markkinoilla, joten tämäkin nostaa hintaa. Vähemmän mielenkiintoiset yritykset taas vetävät puoleensa enemmän sitoutuneita omistajia, koska usein tällaisten yritysten kohdalla ei esiinny minkäänlaista hypeä, jolla tässä tapauksessa tarkoitan yleisesti odotettuja tapahtumia joiden uskotaan parantavan yrityksen tulosta. Tällaisissa yrityksissä omistajat ovat siis useimmiten mukana puhtaasti syystä, että he näkevät yhtiön liiketoiminnan sijoittamisen arvoisena. Epäkiinnostavuus siis syö markkinahintaa joskus jopa alle yhtiön todellisen arvon (instrict value) ja kiinostavuus joskus taas nostattaa sitä tämän arvon yli. Olen kirjoittanut tylsyydestä jo aikaisemmassa kirjoituksessani.
Aliarvostukselle voi olla myös muita syitä (esimerkiksi merkittävä konkurssiriski), mutta itse pyrin aina löytämään yrityksiä joiden aliarvostus perustuu juuri tähän epäkiinnostavuuteen ja/tai muutamiin vähän huonompiin vuosiin.
“Tutkimuksen” hypoteesi ja ongelmakohdat
Kirjoitus ei sisällä ostosuosituksia.
Kehittämisidea: Lisää mukaan (Venäjän)Pelkosalkku. Venäjäriskisiä osakkeita pelätään ainakin tällä hetkellä hankkia: YIT, SRV, Tikkurila, Technopolis, Nokian Renkaat ja Fortum. Ehkä Stockmann ja Olvi. Jos keksi muita pelottavia yhitötä hankkia niin lisää mukaan.
Kiitos ideasta! Kuulostaa kyllä ihan loogiselta ja samaan ajattelumalliin sopivalta joten vois lisätä.