Aliarvostusta Kiinasta?

SORL Auto Parts on pieni (markkina-arvoltaan 70 miljoonan kokoinen) kiinalainen ajoneuvojen jarrujärjestelmiä valmistava yritys. Yritys on varsinaisesti listattu Nasdaqiin Yhdysvaltoihin, mutta se omistaa 90% Ruili Group Ruian Auto Parts Co nimisestä yrityksestä, jonka Kiinassa sijaitsevalla tehtaalla tuotteita valmistetaan. Yhtiön liikevaihdosta noin 80% koostuu ajoneuvojen jarrujärjestelmien suunnitelusta, valmistuksesta ja myynnistä. Tästä noin 19% koostuu henkilöajoneuvojen jarrujärjestelmistä (passenger vehicles) ja loput 81% hyötyajoneuvojen jarrujärjestelmistä (commercial vehicles). Hyötyajoneuvoilla tarkoitetaan lähinnä rekkoja ja busseja. Yhtiö valmistaa myös muita turvalaitteita ja esimerkiksi jousitusjärjestelmiä. Näiden osuus liikevaihdosta on jäljelle jäävä 20%.


 Johtuen yrityksen Kiina-tekijästä moni varmasti arvelee minun seonneen lopullisesti. Vielä muutamia vuosia sitten Kiina oli vahvasti sijoittajien suosiossa, mutta hiipuva talouskasvu ja useat skandaalit liittyen lähinnä kirjanpitoväärennöksiin ovat saaneet sijoittajat pelkämään kiinalaisia yrityksiä. Omasta mielestäni olen kuitenkin vielä järjissäni ja minulla on jopa muutama varteenotettava argumenttikin yhtiövalinnan takana. On totta, että monessa tapauksessa pelko joutua huijauksen uhriksi on varmasti hyvin aiheellinen. Monesti huijaukset kuitenkin liittyvät sellaisiin “yrityksiin”, jotka jo valmiiksi kuulostavat aivan liian hyvältä, esimerkiksi jonkin mullistavan teknologian johdosta. En kuitenkaan nää tässä yrityksessä mitään sellaista, sillä rekkojen jarrujen valmistaminen kuulostaa jo valmiiksi todella tylsältä toimialalta. Myös tietyt mittarit puhuvat puolestani, että kyseessä on melko varmasti rehellinen yritys, mutta näistä lisää kohta.
 Ymmärrän autoista vain sen verran, että olen onnistunut itselleni ajokortin saamaan. Rekoista ja busseista, puhumattakaan näiden tekniikasta en ymmärrä sitten mitään. Tämä voi ehkä sotia sijoitusfilosofiaani “Ymmärrä mihin sijoitat” vastaan, mutta toisaalta ymmärrän, että niin kauan kun maailmassa riittää erilaisia menopelejä niin tarvitaan niihin myös jarrut. Kaikkea ei aina tarvitse perinpohjin ymmärtää vaan riittää kunhan tietää mihin ja miksi kyseistä tuotetta tarvitaan.
Yhtiö on omien sanojensa mukaan Kiinan johtava hyötyajoneuvojen jarrujärjestelmien valmistaja. Tämä väite ei kovin kaukana todellisuudesta ole, sillä vuodesta 2004 lähtien SORL on tehnyt sopimuksia monien Kiinan suurimpien ajoneuvovalmistajien kanssa. Vuonna 2006 SORL listattiin Kiinan 100 parhaan auton osia valmistavien yritysten joukkoon. Yritys on kasvattanut tasaisesti tuotevalikoimaansa ja omaa ns. ISO system sertifikaatin, joka on globaalisti tunnettu merkki laadusta. Laadukkaista tuotteista kertoo myös lojaali, mutta myös kasvava asiakaskunta. Pidän tätä merkittävänä kilpailuetuna.
Omistaja-arvo
Yhtiö ei tällä hetkellä maksa osinkoa. Myöskään omien osakkeiden takaisinostoja yhtiö ei harrasta, joten yhtiö ei siis tällä hetkellä kasvata näiden myötä omistaja-arvoa. Yhtiö on tehnyt kuitenkin merkittävästi investointeja ja hankintoja viimeaikoina, joten lasken nämä omistaja-arvon kasvuksi. Näistä ei ole juurikaan jäänyt vapaata kassavirtaa, joten siltä osin on ymmärrettävää, että osinkoja tai osakkeiden takaisin ostoja ei harrasteta.
  Tässä vaiheessa on parempi käyttää rahaa liiketoimintojen laajentamiseen, jotta yhtiö voi saavuttaa markkina-aseman myös aasian ulkopuolelta, kuten yhtiö on itse tavoitteekseen kertonut. Mielestäni tällä saralla yhtiöllä on kilpailuetu verrattuna vaikkapa eurooppalaisiin yrityksiin, kustannusten ollessa matalampia. Yhtiön taloudellinen tilanne on tällä hetkellä erinomainen, joten laajentuminen on enemmän kuin suotavaa.
Taloudellinen tilanne
 • Piotroski-F-score nousi edellisen tulosjulkistuksen (31.3.2015) jälkeen arvosta 6 arvoon 8.
 • Altman-Z-score 12,78
 • Beneish-M-score -2,86
 • Dechow-F-score 1,56. Olen ottanut käyttööni uuden mittarin, joka M-scoren lisäksi ennustaa myös kirjanpitoväärennöksen todennäköisyyttä. Mikäli luku on yli 1,85 tulisi yhtiön kirjanpitoon tutustua syvemmin. Dechow F-scoresta lisää täältä.
 • Kassavirta liiketoiminnoista (cashflow from operations) 22,5 miljoonaa. 22 kertaa enemmän kuin vuonna 2013.
 • Debt/equity 0,09. Yhtiöllä ei ole juuri lainkaan pitkäaikaista velkaa (3,8 miljoonaa).

Numerot vahvistavat edelleen käsitystäni siitä, että yritys ei todellakaan ole mikään huijaus. Mikään ei viittaa kirjanpitoväärennöksiin ja taloudellinen tilanne on erinomainen.


Arvostustaso
 • EV/EBITDA 2,19. Toimialan mediaani 13,78.
 • P/B 0,35. Toimialan mediaani 1,73.
 • ROE 7,3%. 10 year avg. 16,5%. Toimialan mediaani 10,19%
 • P/E 5,12. Tomialan mediaani 19,30.
 • PEG 0,5
 • Margin of safety: kassavirran malli: 67,5%
 • Margin of safety: EPV (Earnings power) malli: 68%
 • Margin of safety: Peterlynchin malli: 49,2%
 • Margin of safety: P/B / ROE Lineaariregressio, vertailuaineistona 42 saman toimialan yritystä: 48,2%
 • Margin of safety; DE (discounted earnings): 14,5%
 • Avg. Margin of safety: 49,48

Jokaisella mittarilla tarkasteltuna yhtiö vaikuttaa erittäin aliarvostetulta. Mielestäni merkittävimmät tekijät aliarvostukselle ovat:

 • Yhtiön pieni koko –> Vain harvat analyytikot seuraavat tämän kokoluokan yrityksiä.
 • Kiina-tekijä –> Monet sijoittajat suhtautuvat kiinalaisiin yrityksiin varauksella. Kiinan kasvavat ilmansaaste ongelmat sekä yleinen talouskasvun hidastuminen varjostavat ajoneuvoteollisuutta. 
 • Osinko. Kun otetaan vielä huomioon Kiina-tekijä, herättäisi osingon maksu huomattavasti enemmän luottamusta sijoittajissa. 

 Yrityksessä on normaalia suurempi riski verrattuna yrityksiin jotka toimivat euroopassa tai Pohjois-amerikassa. Yritysten kirjanpidon valvonnassa ollaan kuitenkin menty myös Kiinassa viime vuosina paljon eteenpäin. Jonkinlaista luottoa antaa myös se, että yritys on listattu Nasdaqiin, jossa valvonta on huomattavasti tiukempaa kuin Kiinassa. Kirjanpitoväärennöstä ennustavat mittarit eivät myöskään anna minkäänlaista aihetta huoleen. 

  Olen seurannut yritystä muutaman kuukauden. Viime tiistaina julkaistu vuosikatsaus antoi jo sen verran positiivisia viitteitä, että uskalsin avata pienen 800 euron position yritykseen. En kuitenkaan aio lisätä omistustani välttämättä vielä tämän vuoden aikana, sillä haluan rauhassa katsoa miten yrityksen investoinnit onnistuvat ja alkaako yritys generoida vakaasti vapaata kassavirtaa. Vaikka yritys on reilulla kädellä aliarvostettu, en usko hinnan lähtevän nousuun ellei sijoittajien luottamus kohene. Mikäli kaikki em. asiat kuitenkin menevät nappiin ja yhtiö alkaa sitä myötä maksaa osinkoa, uskon sijoittajienkin luottamuksen kasvavan.

Salkkuni koostumus 4.4 2015:

Kirjoittaja omistaa SORL Auto Parts, Inc:n osakkeita. Kirjoitus ei ole ostosuositus. Kirjoituksessa mainitut asiat edustavat kirjoittajan omia mielipiteitä. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta. Kirjoituksessa esiintyvät tunnusluvut eivät ole laskettu rahoitusalan ammattilaisen toimesta, eikä kirjoittaja ei ole vastuussa kirjoituksessa mainittujen tietojen oikeellisuudesta. 

  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *